Eredményesnek értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közszolgálati média rendszerének átalakítását, mert az elősegítette a médiavagyon megóvását és gyarapítását. Az ÁSZ erről szóló vizsgálati eredményeit sajtótájékoztatón mutatta be Domokos László elnök, valamint Makkai Mária felügyeleti vezető.

Domokos László közölte: a számvevők megállapították, hogy a közszolgálati média- és hírszolgáltatás 2010-ben megkezdett és 2011-től kialakított szervezeti, finanszírozási és kontrollingrendszere hozzájárult az állami támogatás átlátható és hatékony felhasználásához és takarékos gazdálkodást biztosított.

Makkai Mária emlékeztetett az átalakítás előtti időre, amikor a közmédiában négy tulajdonos mintegy hatvan telephelyen működött, az együttesen 46 milliárd forintnyi eszközeit és archívumát eltérően kezelte, összesen 70 milliárd forinttal gazdálkodva 20 milliárd forintos adósságot halmozott fel, és 3500 embert foglalkoztatott.

Hangsúlyozta: több mint 3100 munkavállaló és csaknem 30 milliárd forintnyi vagyon került át a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA). Az átalakítás lehetőséget adott a kötelezettségek összehangolt rendezéséhez, a zrt.-k tartozás nélkül maradtak, az MTVA pedig egy komplex hitelcsomagot vehetett fel.

Megszűntek a felesleges párhuzamosságok a hírgyártásban – állapították meg -, a 2010 óta mintegy ezer emberrel kevesebbet foglalkoztató MTVA-nál egy másodpercnyi hír előállítása mintegy 20 forintról 14-re csökkent, az egy munkatársra jutó adásperc 430-ról 2012-re 809 percre emelkedett.

A számvevők ugyanakkor kritikákat is megfogalmaztak: a többi közt a vagyonkezelési szabályokban találtak hiányosságokat, például nem találták egyértelműnek az elidegenítési tilalom megfogalmazását. Emellett javaslatokat fogalmaztak meg mind az MTVA, mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának vezetője számára.

Az ÁSZ a médiatanács országgyűlési beszámolóiból hiányolta a közmédiát érintő pénzügyi beszámolókat – közölte a felügyeleti vezető. Elmondta ugyanakkor, hogy az MTVA-nál a belső ellenőrzés, valamint a felügyelőbizottság tevékenysége hozzájárult a működés szabályszerűségének javításához.

Megállapították azt is, hogy ugyan a médiatanács és az MTVA megszervezte tervezését és adatszolgáltatását, a tervezési folyamatok részletes eljárásrendjét nem határozták meg. Az ÁSZ különösen az alap önköltségszámításának rendjét hiányolta, amely az utólagos ellenőrzés alapvető dokumentuma. Ezt azonban az MTVA a jelentés megjelenésére már pótolta – számolt be Makkai Mária.

Az MTVA Gazdálkodási és Kezelési Szabályzatát ki kell egészíteni a vagyon hatékony működtetését, értékének megőrzését és gyarapítását részletező előírásokkal, ki kell egészíteni az archiválási szabályzatot, és több dokumentumnak is egyértelműen szólnia kell a médiatörvény előírásainak megfelelően a közszolgálati médiavagyon elidegenítési tilalmáról.

Az alapnak emellett elkülönített számviteli nyilvántartást kell vezetnie a vállalkozási tevékenysége költéseiről és ráfordításairól, ügyrendet kell készítenie a Kontrolling igazgatóság számára, és felül kell vizsgálnia a zrt.-kkel kötött együttműködési megállapodásokat, azok ugyanis eltérő részletezettségűek.
Makkai Mária hangsúlyozta: az érintettek nem vitatták az ÁSZ megállapításait.