Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek a 2018-as központi költségvetési törvénytervezetet. Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján véleményezi a dokumentumot, és ennek során felhívja a figyelmet a költségvetés megalkotásáról szóló parlamenti vita során tisztázandó kérdésekre, az esetlegesen szükséges intézkedésekre, valamint a bevételi és kiadási kockázatokra.

Varga Mihály csütörtök délután adta át a 2018. évi központi költségvetési törvénytervezetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján minden évben véleményt ad az Országgyűlés számára a következő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat megalapozottságáról, a bevételi előirányzatok teljesíthetőségéről.

Az ÁSZ a Költségvetési Tanács részére is készít elemzéseket – melyek közül az elsőt múlt héten adta át a Tanácsnak – hiszen a zárószavazás előtt ennek a testületnek is ki kell majd alakítania álláspontját a törvényjavaslatról. Ezzel párhuzamosan készül majd a számvevőszéki vélemény, amelyet az ÁSZ még az általános vita kezdete előtt eljuttat majd az Országgyűlésnek. Az ÁSZ elnöke pedig hagyományosan parlamenti felszólalásban ismerteti majd a számvevőszéki véleményt, és felhívja a figyelmet a költségvetés megalkotásáról szóló vita során tisztázandó kérdésekre, valamint az esetlegesen szükséges intézkedésekre.

Az ÁSZ költségvetéssel kapcsolatos tevékenysége hozzájárul a költségvetési tervezés és végrehajtás átláthatóságához is. A kétévente elvégzett – legutóbb 2015 szeptemberében nyilvánosságra hozott – Open Budget Survey (OBS) felmérés arra a megállapításra jutott, hogy az Állami Számvevőszék megfelelően, sőt jól ellátja a szerepét, és a költségvetésről készített számvevőszéki vélemény tartalma valamivel jobb színvonalú még a fejlett országok átlagánál is. A 2017-es költségvetés megalkotásának támogatásáról itt olvashat egy összefoglaló cikket.

Az ÁSZ a 2018-as központi költségvetés véleményezéséről, a kapcsolódó elemzésekről Hírportálján keresztül folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt. A jövő évi büdzsé véleményezésének előkészítéséről itt és itt olvashat bővebben, a felkészülési szakasz lezárását követően pedig megindult a véleményadási feladatok végrehajtása, melyről az érdeklődők ide kattintva találhatnak részletes tájékoztatást.