Finalista lett a fogalmazók nemzetközi versenyén, a THEMIS-en induló magyar csapatok egyike. Megnyerték az elődöntőt és emellett még a legjobb vizuális előadásmódnak járó különdíjat is megkapták a szakmai zsűritől. Gyuranecz Franciska, Papp Dorottya és Krausz Bernadett csapattagok, valamint a csapatot felkészítő Kovács Bálint bíró meséltek élményeikről.

Tapasztalatcserére gyűltek össze az Országos Bírósági Hivatalban a THEMIS versenyen résztvevő csapatok és tutoraik. Őket Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke köszöntötte, aki a fiatal magyar bírójelöltek magas szintű szakmai tudását emelte ki, amelyről már számos nemzetközi visszajelzés érkezett hozzá.

A THEMIS versenyen hazánk fogalmazói évről-évre nagyobb sikerrel vesznek részt. Idén két magyar csapat indult a nemzetközi megmérettetésen. A „D” elődöntőben szereplő hazai trió Finnországgal holtversenyben az első helyen zárt, így magabiztosan jutott be a döntőbe. Dolgozatukban a mesterséges intelligencia és a bírói etika kapcsolatával foglalkoztak, prezentációjukkal pedig a legjobb vizuális előadásmódnak járó különdíjat is elnyerték.

Szintén komoly elismerésben részesült az „A” elődöntőben résztvevő magyar csapat, akik ugyan a döntőbe nem jutottak el, de munkájukat nagy érdeklődés kísérte, mind hazai, mind nemzetközi részről. Az “A” fordulón “különdíjként” a magyar csapat – illegális vadkereskedelem felderítési lehetőségeiről szóló – dolgozatát választották a legjobbnak, amely így nemzetközi publikációs lehetőséget kapott, illetve egy magyar szaklapban is szívesen publikálnák a tanulmányt. Beszámolójukban a tagok kiemelték, hogy minden megkeresést megtiszteltetésnek vesznek. Emellett azt is hangsúlyozták, hogy a verseny más hozadékkal is bírt a számukra. A felejthetetlen élmények mellett szakmailag is tudnak belőle építkezni, hiszen angol nyelven prezentálhattak, kapcsolatokat építhettek, mindez pedig számos előnnyel jár majd a pályafutásuk során. A velük készült kisfilm ITT megtekinthet.

Ezeket az előnyöket kiemelte a döntőbe jutott, „D” elődöntőben győztes csapat is, akikre további kihívások várnak. Néhány hét pihenőt követően egy újabb felkészülésnek vágnak neki, akkor már a fináléra. A THEMIS verseny döntőjét október 8-11 között Franciaországban, Bordeaux-ban rendezik meg, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés témakörében, ahol nyolc ország csapatai mérik majd össze tudásukat.