Továbbra is használhat titkosszolgálati eszközöket az adórendőrség, ha az Országgyűlés dönt és az APEH bűnügyi igazgatósága átkerül az Országos Rendőr-főkapitánysághoz.

Ott már alkotmányosan végezhetnek titkos adatgyűjtést, a szervezet titkos információgyűjtési jogosultságát az Alkotmánybíróság 2002. december 31-ei hatállyal megsemmisítette. Az eddigi adónyomozók a rendőrségnél sem lesznek rendőrök, azaz továbbra is köztisztviselőként nyomozhatnak, mindenki maradhat a testületnél. A parlamentben az ellenzékiek amiatt támadták a kormányt, hogy egy jól működő szervezetet akar megszüntetni, szerintük ugyanis az adónyomozók hatékonyabbak voltak az APEH-nál, mint korábban a rendőrség.

A kormánypártiak viszont azt mondták az előző kormányzatot bírálva: veszélyes a közvetlen utasítás rendszerének visszaállítása, és károkat okozott, hogy a rendőrségtől – a magasabb jövedelmek miatt – sok gazdasági szakember ment át az APEH Bűnügyi Igazgatóságához. Közben a Fővárosi Főügyészségen megkezdte működését a kiemelt ügyek osztálya. Mostantól ez a részleg felügyeli a szervezett bűnözéssel összefüggő, korrupciós és a kiemelt gazdasági ügyekben folyó nyomozásokat és a vádat is képviseli a bíróságon. Az új részleget az emlékezetes Zemplényi-perben ismertté vált ügyész, Ihász Sándor irányítja, aki mostanáig a Legfőbb Ügyészségen, a kiemelt ügyek főosztályán dolgozott.