Antidiszkriminációs Jogi Klinika kezdi meg működését a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán – közölte a kar dékánhelyettese szerdán.

Váradi Erika tájékoztatása szerint e klinikák indítását a Magyar Helsinki Bizottság kezdeményezte, amely az ezzel a céllal kiírt pályázatra az ország kilenc jogi kara közül kettőt választott partnerének: a Miskolci Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem állam- és jogtudományi karát. Ezeken így lehetőség nyílik például ingyenes tanácsadásra és az érintettek jogi ügyeinek képviseletére.

A dékánhelyettes kifejtette: a pályázat elnyerése után elindult az előkészítő munka, ez év februárjában megkezdődött a képzés, áprilisban pedig indul a tanácsadás.

Hozzátette, hogy a jogklinika a jogi egyetemi oktatás menetébe illeszkedő fakultatív tantárgy, amelyet a hallgatók más speciális kollégiumokhoz hasonlóan vehetnek fel az általuk hallgatott tárgyak közé. A diákok öthetes szakirányú elméleti képzésen vesznek részt, majd olyan gyakorló ügyvédek mellett foglalkozhatnak a hátrányos megkülönböztetés témakörébe tartozó ügyekkel, akik maguk is részt vettek a Magyar Helsinki Bizottság továbbképzésén. Minden ügyvéd mellett négy-öt hallgató tevékenykedik majd – ismertette Váradi Erika.

A két féléves, szabadon választott tárgy keretében zajló elméleti oktatás olyan területeket érint, mint a diszkrimináció tilalma a nemzetközi és a hazai jogban, az európai közösség jog- és intézményrendszere, a magyar antidiszkriminációs szabályozás, az egyenlő bánásmód követelményének megsértése vagy a megosztott bizonyítási teher – fűzte hozzá a dékánhelyettes.

A Miskolci Egyetemen külön helyiséget alakítanak ki az Antidiszkriminációs Jogi Klinika számára, itt fogadják majd azokat, akik jogsegélyre szorulnak; a tanácsadás ingyenes lesz.