"Állás"hirdetések.....


Grád András # 2009.08.24. 10:30

Nincs jogi értelemben vett különbség, és miért is lenne felróhatóbb vagy büntethetőbb egyik a másiknál, ha magam adok fel kamu hirdetést, vagy ha a cégem. A diszkriminációnak ehhez semmi köze. Feljelentést meg bárki tehet bűncselekményre hivatkozással, de ez se teljesen veszélytelen, hacsak nem ismeretlen tettes ellen teszi: a hamis vád lehetősége ott lebeg. Nem érdemes minden problémát a jog nyelvére lefordítani, és mindenre a jogtól várni a megoldást. Ez itt nem jogi probléma. Ez kb. olyan súlyú probléma, mint amikor vettem egy telket, de az eladó még a földhivatali bejegyzés után is hónapokig kint hagyta a tábláját, hogy ez a telek eladó. Aztán pár hónap után eltünt a tábla. Ennyi.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Szegednapfény # 2009.08.24. 10:13

Magánszemélyként természetesen bárki bármilyen jellegű hirdetést feladhat , annak ellenére, hogy akár annak " a fele sem igaz". Azonban véleményem szerint egy cég, jogi személy más kategóriába kellene , hogy essen. Pl. Hallani lehet, olyan pereket, amelyeket " diszkrimináció miatt" indítottak, melyet egy nem megfelelő módon levezetett felvételi elbeszélgetés előzött meg.
Elméleti síkon: Ha valóban pályázati összeg elnyerése, támogatás megszerzése volt a cél, akkor az előbbi vélemény alapján ez csak a kiíró és a pályázati nyertes magánügye. Mivel ha ez csak a belső magánügyük , akkor a kiíró ugyan honnan szerezne tudomást arról, hogy a pályázati nyertesnek " kamu" volt a hirdetése., mert hát ugye a nyertes erről nem fogja felvilágosítani, hogy "átvertelek".

Más: Léteznek olyan ügyek, ahol bejelentés , tájékoztatás alapján vontak meg cégektől pályázati összegeket, mert utólag kiderült, hogy " kamu volt" a pályázat.Ez azonban már más téma, hiszen ott bűncselekmény történt, és hát azt a Be. keretében azt bármely magánszemély bejelentheti, még ha nem is érdekelt fél.

Szegednapfény # 2009.08.24. 10:02

Természetesen magánszemélyként bárki bármilyen jellegű hirdetést feladhat, akkor ha annak a " fele sem igaz".Ha egy cég, jogi személy ad fel hirdetést azonban szerintem ez már más jogi kategóriába esik a megítélés szempontjából... Hallani lehet olyan perekről amely " diszkrimináció" miatt indult pl. egy felvételi elbeszélgetés előzménye után...
Elméleti síkon: Ha valóban igaz lenne, hogy csak pályázati pénz (támogatás) elnyeréséért, megszerzéséért lett a hirdetés megjelentetve,a kiíró személy meg sem fogja büntetni a támogatást igénybe vevőt, hiszen a kiírónak nincs tudomása arról, hogy " kamu" a hirdetés, hiszen az előbbi vélemény szerint ez csak a kiíró és a pályázati nyertes saját belső ügye. Ugye a nyertes, meg nem fogja közölni a kiíróval; hogy átvertelek?!.

Grád András # 2009.08.24. 09:45

Kedves Szegednapfény!

Annak ellenére, hogy nem vagyok a valótlan hirdetések szakértője, megkockáztatom, hogy mincs miért és kinek eljárnia, ugyanis ha én meghirdetek egy albérletet, állást stb. amit valójában ki sem akarok adni, be sem akarok tölteni, stb. ezzel önmagában semmilyen szabálysértést nem valósítok meg. (Más lenne az eset, ha mondjuk pénzt vennék fel előlegként, az már csalás lenne, de itt nem ez a helyzet.) Aki potyára felhív emiatt, elvben érvényesíthetné a 20 forint kárát, feltéve, hogy bizonyítja, hogy eleve nem is akartam bérbe adni, állást kínálni stb., aki személyesen érdeklődőtt, még ezt sem. Ha az illető ezzel pályázati kiírást szeg meg, a kiíró fordulhat ellene, de ez a belső ügyük, kívülállónak itt semmi keresnivalója. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.24. 09:45

Ez egy szabad ország. Te is adhatsz fel házassági hirdetést akkor is, ha valójában csak szexet szeretnél.

Esetleg a Ptk. 6. § alapján támaszthatsz a hirdetővel szemben kártérítési igényt, ha fennállnak a feltételei, és bizonyítani is tudsz.

Szegednapfény # 2009.08.24. 09:33

Valótlan álláshirdetésekkel kapcsolatos a kérdésem.

Van egy üzlet, amelynek kirakatában hónapok óta található meg az a hirdetés, melyben szakképzett eladót keres. Egy érintett személy az üzletben többször próbálkozott ( önéletrajz + motivációs levél leadásával is). A dokumentációkat meg sem nézve közölték, hogy már nem aktuális a hirdetés, de az ennek ellenére továbbra is a kirakatban szerepel.Kértük az OMMF-t hogy járjon el az ügyben, mert lehet,hogy csak „ véletlenül maradt kint a hirdetés” , de az is lehet, hogy munkahely teremtés pályázaton elnyert összeg érdekében kellett kitenni a hirdetést, de érdemben munkavállaló felvételét nem tervezik. Az OMMF hatáskör hiányára hivatkozva a panaszt áttette az NFH-hoz, számomra érthetetlen módon, mert nem fogyasztóvédelemmel kapcsolatos volt a panasz. Természetesen a Fogyasztóvédelmi hatóság elutasította a kérelmet, hiszen nem az ő hatásköre. De akkor kinek a hatásköre, hogy eljárjon olyan cégekkel szemben akik valótlan hirdetéseket tesznek közzé?!

Szilágyi Károly # 2006.09.19. 22:35

Kedves man2:

Az Ön által említett problémákra többnyire választ ad a korábbi megjegyzésem.

A kamarai szabályzattal kapcsolatos felvetést meg fogjuk fontolni.

man2 # 2006.09.19. 22:31

Bocs a Tőzsdecápa rajongóktól az elgépelésért: Anacot Steel

man2 # 2006.09.19. 22:27

Az se lenne egyébként rossz, ha ügyvédjelölti állást ügyvéd, vagy ügyvédi iroda hírdetne, avagy egy toborzásra feljogosított szervezet. Olyannal, hogy Komplex Szolgáltató Iroda nem nagyon lehet mit kezdeni.... Egyébként csak annyiban osztom a névtelenséget, amíg a nagy nyilvánosság részére az, de a portál fenntartói előtt pontosan ismert a felelős személye. Egyébként mindenkinek lelke rajta, ha olyan helyre küldi a jelentkezését, amelyet előtte nem csekkol le. Ha nem tudom leellenőrizni, nem küldöm el, ennyire egyszerű. Az egyébként elég muris javaslat a T. Főszerkesztőtől, hogy pl. egy "Kék patkó (virág) szereti az Anacot Steal-t" jeligéjű hírdetés estén a cv-m elküldése előtt megkérjem a hirdetőt, hogy előbb küldje el az övét. Ez legalább annyira megmosolyogtató, mint amikor egy ügyvédi iroda versenyképes jövedelmet ajánl hírdetésében a jelöltnek....

Eweol # 2006.09.12. 21:45

Teljesen egyetértek, örülök, hogy végre valaki itt (is) észrevételezte. Elöre is várom a szerkesztö válaszát, illetve a továbbiakat.
Ugyanakkor talán prognosztizálható, hogy - még ha esetleg a "csak tapasztalat"-tipusú hirdetések el is tünnek - ugyanezek az irodák ezután "megegyezés szerint"-i fizetésért kínálnak pozícíókat.

man2 # 2006.09.12. 20:49

Tisztelt Jogi Fórum!

A "Fizetés: csak tapasztalat" jellegű ügyvédjelölti álláshírdetésekkel kapcsolatban szeretném kérni véleményüket, illetve, hogy a jövőben töröljék a Magyar Ügyvédi Kamara 2/2000 (V. 22.) számú iránymutatásának 9. pontjával ellentétes ("Fegyelmi vétségnek minősül, ha az ügyvéd vagy az ügyvédi iroda vezetője bármely ügyvédjelölt alkalmazására
színlelt vagy fiktív munkaszerződést köt vagy annak megkötésében közreműködik.") ilyen és hasonló rabszolga munkát ajánló hírdetéseket. Jelenleg is olvasható néhány az állásajánlatok között.
Valamint az ügyvédjelöltet részmunkaidőben jellegű hírdetéseket ugyanezen iránymutatás 4. pontja értelmében.

Jó lenne, ha e témával kapcsolatban interjút készítenének valamelyik kamara MÜK, BÜK stb illetékesével....

Szilágyi Károly # 2005.03.07. 09:17

A mai naptól a hirdetés feladásakor felhívjuk a figyelmet a munkáltató pontos megnevezésére. A hirdetéseket továbbra is előzetesen moderáljuk és figyelünk az itt felvetett szempontokra.

Igyekszünk kizárni a nem valódi ajánlatokat.

E mellett továbbra is előfordulhat, hogy "névtelennek" látszó ajánlatok érkeznek. Ha ugyanis a Jogi Fórum meggyőződik arról, hogy valódi ügyvédi iroda (vagy más cég) áll a hirdetés mögött, úgy nem ragaszkodunk a pontos megnevezéshez. A névtelenség ugyanis minden - nem csak a jogi - szektorban bevett gyakorlat, amivel mi sem szeretnénk szembehelyezkedni, ennek ugyanis nyomós üzleti vagy személyes okai lehetnek.

Az álláskeresőknek pedig az javasoljuk, hogy az önéletrajzok beküldése előtt kétség esetén érdeklődjenek emailen, telefonon a leendő munkaadó kiléte felől.

Ha ennek ellenére visszaélésről szerezne valaki tudomást, úgy kérjük azt jelezze itt, vagy az info@jogiforum.hu email címen.

ciceroka # 2005.03.03. 16:59

Tisztelt Fórumozók!

Egyetértek Udvarhelyi Kolléga Úr véleményével, hogy tüntesse fel az iroda a nevét, és legalább a székhelyét.
Még valós iroda estén sem tartom korrektnek azt, hogy az iroda"rejtőzködik" , míg a jelentkező az önéletrajzzal számos személyes adatot szolgáltat ki, ellenkező esetben az "anonim" iroda őt nem fogja komolyan, teljesen alaptalanul.

mikud # 2005.03.03. 16:12

Kedves Szilágyi Úr!

Azt gondolom, hogy a lenti hozzászólások komolyan megfontolásra érdemesek.

Bizonyára van arra lehetőség arra, hogy csak olyan álláshirdetést adjanak közre, amelyen teljes név, az iroda neve, elérhetősége szerepel.
A "kamu" hirdetések még az ügyvédi szakmát is lejáratják.

A magam részéről azokat a hirdetéseket, amelyek nem felelnek meg a fenti kritériumoknak, törölném.

Egyben hadd szögezzem le gyorsan, hogy a jogoforum.hu oldal minden bizonnyal a leghatékonyabb álláshirdető helyek egyike. Irodánk több alkalommal hirdetett már és valahányszor számos, jó képességű érdeklődőtől kaptunk pályázatot.

Sok sikert kívánva a jövőre nézve is, maradok

Nagyrabecsüléssel,

Udvarhelyi Miklós

Asus # 2005.03.03. 14:48

Ok,akkor elnézést kérek!

Ámbár belátható,hogy gyanus volt.

Szilágyi Károly # 2005.03.03. 14:45

Asus: a hirdetést ügyvédi iroda adta fel, ezt ellenőriztük.

Asus # 2005.03.03. 14:06

http://jogiforum.hu/…/ajanlat_982

Azt hiszem,ez egy tipikus ilyen önéletrajz-gyüjtő cím!
Se név,se cím,se telcsi,kizárólag email!
Eléggé gyanús!

Ha mégsem,elnézést kérek!

dr.joci # 2005.02.20. 19:22

Kedves Fruzska!

Én a saját bőrömön tapasztaltam már ilyen kamu álláshirdesét!!Miután nem kaptam semmi választ,utána
néztem az irodának és egyáltalán nem létezett!
Azóta körültekintöbben próbálok eljárni,de bosszantó a dolog!

Üdv:
dr.joci

Szilágyi Károly # 2005.02.20. 18:32

Az észrevétel nagyon hasznos, köszönjük!

fruzska # 2005.02.18. 16:07

Vannak olyan kedves pályatársaink akik álláshirdetések feladásával szórakoznak. Nem szoktam éjjel nappal böngészni az álláshirdetések között, de már a harmadik olyan hiretést látom, ami teljes mértékben kamu. Miután a hirdetés feladása semmi azonosítóhoz nem kötött, így bárki feladhatja azt. Gondolom íegyesek így akarják felmérni a piacot. Abból látni, hogy melyik álláshirdetés nem valós, hogy -azon tul hogy tul általános "hagyományos jelölti feladatok elvégzése..." ...stb.- a megnevezett iroda még a kamarai jegyzékben sem szerepel (sem maga az iroda, sem maga a esetlegesen megnevezett ügyvéd) Meg általában egy freemail-es cím van megadva... Szóval javaslom azoknak a kollegáknak akik állást keresnek, hogy nézzék meg hova küldik el önéletrajzukat.