szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Pannie # 2011.09.09. 12:06

simi99: Honnan van az infó? Ha igaz, akkor hasznos

simi99 # 2011.09.09. 11:58

Ma jött ki, hogy Január 1-től teljesen változik a szakvizsga rendszere, szerintebb jobb lesz, Aki tud várni az talán jobban jár az uj rendszerrel!!
3 irásbeli lesz, 1 szóbeli, két kötelező tantárgy a polgári és a büntető lesz, mig a C részből majd választani lehet, hogy alkotmányból vagy eu-ból megy valaki.
Az irásbelin pedig lesz olyan rész ami teszt szerű lesz.
Legalábbis eddig ennyit tudtam meg az uj rendszerről.

netusufloro # 2011.09.08. 16:25

Pandaának - te már vizsgáztál C-ből?
Vegyük pl., hogy valakinek fogyasztóvédelemmel kapcsolatos vitája van Mo-n, esélye sincs a nemzeti bíróságon, kérhet-e előzetes döntéshozatalt, miután EmSz 169. cikke alapján Eu a fogyasztóvédelem magas szintje biztosításához HOZZÁJÁRUL? (1. bek) A 2. bekezdésben felsorolja, mivel kapcsolatos intézkedéseket gondol ezen hozzájárulásként (jó általános). Kezdjen el kulcsszavakkal keresni az intézkedések között? A Bizottságnál kotorásszon? Ezeket nem az EP / Tanács hozza ?! És ha találna is valami ilyesmit valahol, valakinél, akkor erre lehetne hivatkoznia?... hiszen csak rendelet, irányelv, határozat kötelező érvényű! Hol van a kapcsoló, hogy lássak itt valamit?

Gaius1982 # 2011.09.08. 15:29

Sziasztok!
TB-ből az összes jogeset fenn van a jogiszakin?
Van valaki aki esetleg TB-ből menne?

Pandaaa # 2011.09.08. 12:25

@netusufloro: a Mangold ügyben nem egy irányelvvel volt kapcsolatos a kérdés? Ha van egy irányelv, amit át kell ültetni, akkor szerintem lényegtelen a határokon átívelő elem. De lehet, hogy mellé lövök.

Pandaaa # 2011.09.08. 12:20

drkriszti, én úgy tudom, hogy a közig-alkotmány egyben van, azaz kaphatsz alkotmányjogi kérdést is. Egyik ismerősöm ugye alkotmányból akart írni, de mivel egyben van, közig feladatot kapott. Azért megoldotta 5-re :) De azt mondta, hogy volt jogesetgyűjteménye, de abban nem volt benne. Valamikor tavasszal vizsgázott, gondolom, azóta is így van.

Munkajog esetében viszont sok emberrel beszéltem, aki abból írt, és nem ismerek senkit, aki olyat kapott volna, ami nincs fenn a jogiszakin és ez már évek óta így megy. Persze arra nincs garancia, hogy mondjuk most nyáron ne cserélték volna ki az összes használatos munkajog jogesetet :) De ennek kicsi a valószínűsége, plusz, amik vannak elég jól lefedik az anyagot, tehát, ha azok alapján készülgetsz az írásbelire, nem érhet nagy meglepi, szerintem.

Szerintem nézd meg az alkotmányjogi jogeseteket is, és azt ismérlegeld.

netusufloro # 2011.09.08. 11:01

Sziasztok!
EU jogeseteket nézve megfogalmazta már valaki, hogy hol van az a határ, amikor országhatárt átlépő elem nélkül a közösségi jogra hivatkozva érvényesíteni lehet egyes 8közösségi jogban megfogalmazott)jogokat? Pl. német Mangold ügye egyik részlete sem lépte át a határt, mégis arányosságra hivatkozva az EUB a nemzeti szabályozást elmarasztalja?

drkriszti # 2011.09.08. 10:56

Nagyon elbizonytalanodtam a közig. jog írásbelivel kapcsolatban, mert én is arra jelentkeztem. Tényleg ennyire gáz? A feladatok nem a Ket-hez kapcsolódnak?

Kerestem a jogiszaki.hu-n feladatokat, de kb. 2-öt találtam. :/

Pandaaa # 2011.09.08. 10:41

Simi99, hát az egészet nincs idő visszamondani szerintem, kivéve, ha valakinek van olyan időtágító ketyeréje, mint a Harry Potter-ben. De a főbb részeket, legfontosabb definíciókat és felsorolásokat érdemes visszamondani, meg egyes elhatárolásokat felfrissíteni. Pl. munkaviszony megszűnésének és megszüntetésének esetei, rendkívüli felmondás mikor lehet, elévülés, kézbesítés; munkaszerződés tartalmi elemei stb. EU-ban a döntéshozatali eljárások, bíróság eljárásának típusai; alkotmányjognál a megfogható dolgok: egyesület szabályai, hny fő kell, egyháznál hány fő kell (ez pl. most aktuális is ha jól sejtem), nemzetiséggé nyilvánítás kritériumai, Ket.-ből a határidők (honnan indul, mikor szakad meg), szemle, Tb-ben: ellátások felsorolása. Ilyesmik.

Szóval munkaidőkeret finomságai, Cartesio ügy árnyalatai, és Sólyom László és Balogh elemér míves különvéleményei és más egyéb dolgok az ismétlésbe nem férnek bele, csak annyiban amennyiben a margóra felírt három szót még utoljára elolvasod. :)

Pannie # 2011.09.08. 09:55

Átjelentkeztem munkajog írásbelire. Ha minden igaz, december az én hónapom.

simi99 # 2011.09.08. 08:49

Ti visszamondjátok az anyagot, vagy nem, de ha igen akkor erre hogy van idötök????

Én már irtó ideges vagyok !!!!!!!!!!!!!!

londonier # 2011.09.07. 19:07

Az alapjogok közül van olyan, amit egyáltalán nem szoktak kérdezni? Mert egyszerűen az alapjogok és én nem nagyon jövünk ki egymással...

Pandaaa # 2011.09.07. 14:12

drkriszti, ha már bennvann egyszer a szám, ne verd ki, elegáns dolog lehet előrukkolni egy AB határozat számával...:)

Pandaaa # 2011.09.07. 14:10

Pannie, én is munkából írtam, úgy, hogy nem foglalkozom vele, és bejött!Jogiszaki.hu-n fenn van gyakorlatilag az összes forgalomban lévő jogeset, így a meglepik jó eséllyel kiküszöbölhetőek :)

Mt-t szerintem első körben kommentár nélkül tanuld, ne vessz el a részletekben! Ha marad időd, olvashatsz még hozzá. Persze ha tanulás közben valami nagyon nem világos, érdemes belepillantani a kommentárba. Nekem az ilyen munkaidővel kapcsolatos hókuszpókuszoknál volt ilyen. De pl. elévülésnél, kézbesítési szabályoknál nem hiszem, hogy mélyebben utána kéne olvasni.

bogarock # 2011.09.07. 13:55

drkriszti: én munkából fogok írni.

Most ott tartok, hogy terveim szerint a munkát és a TB-t jogszabályból tanulom. Azt már kinyomtattam, és imádkozom, hogy ne módosuljon a vizsgáig (nov vége)

Alkjogot könyvből, leginkább az AB hat-ok miatt, remélem, hogy ami a Chronowski-könyvben benen van, elég (több AB hat-ra nem lesz időm sem energiám)
Közig: ket.

Eu-t szerintem a novissimás könyvből fogom...

Pannie: engem is riogattak, hogy inkább munkából írjak (abból is fogok), mert közigból gyakorlatilag bármilyen feladatot kaphatsz (bányahatósági eljárástól kezdve akármi), a muj azért szűkebb....

Pannie # 2011.09.07. 12:06

Sziasztok!

Jelentkeztem decemberi vizsgaidőpontra. Közig-ből írnám az írásbelit, mivel ilyen helyen dolgozom, de majdnem mindenki azt rebesgeti, hogy a munkajog jobb, egyszerűbb. Ha tényleg ez a társadalmi vélemény, akkor lehet módosítom a kérelmemet gyorsan.
Szerintetek?
Én az Mt.-t kommentárostul nyomtattam ki, úgy kezdtem el olvasni. 270 oldal. Ne menjek bele ennyire részletesen? Mondjuk az elhatárolási problémákra részletesen kitér legalább.

simi99 # 2011.09.07. 09:31

Kedves Vicaversa27!

Én munkajogból a törvényt tanulom, úgy, hogy kinyomtattam a hatályos szöveget 14-es betümérettel, igy 80 oldal lett, de irtó jól áttekinthető. Majd a tételsorban irt pontos jogszabályszámok alapján kihuztam belöle azokat a részeket, melyek nem kellenek, igy maradt 68 oldal.
Ehhez kell még a 2. tétel, illetve néhány Mk, illetve a sztrájk törvény, de ezek nagyon minimális anyagok.
Nekem igy sokkal jobb, mint egy könyv.
De pl. EU-ból,Alk-ból a könyvből tanulok.

Vicaversa27 # 2011.09.07. 08:52

Munkajogból mit érdemes tanulni könyvet vagy törvényt????

drkriszti # 2011.09.06. 18:58

Pandaaa: drkriszti, számok nem kellenek, én a 23/1990-et tudtam fejből, de az még az egyetemről maradt meg mint szép emlék. :)

Akkor gyorsan ki is verem a fejemből az eddig megtanult számokat. :D

Vicaversa27 # 2011.09.06. 14:11

Kedves Wyatt és megvennék a könyveidből kettőt.
Az e-mail címem: vicaversa@freemail.hu

Pandaaa # 2011.09.06. 13:14

drkriszti, számok nem kellenek, én a 23/1990-et tudtam fejből, de az még az egyetemről maradt meg mint szép emlék. :)

Pandaaa # 2011.09.06. 13:13

Simi99, szerintem elég a tb minimum csak nézd hozzá a hatályos jogszabályt. Előfordulhat, hogy tb-s vizsgáztató van, akkor kérdezik, de akkor is elég kell, hogy legyen. Tudd az alap felsorolásokat, pl. nyugdíjfajták, eü. ellátások, vagy mi (már el is felejtettem...:P) és ezeket tudd elkülöníteni egymástól. Alap sznten tudd, hogy mi kell hozzá, pl. nyugdíjnál kell szolgálati idő és a nyugdíjkorhatár betöltése. Kb. tudd, hogy mi számít bele a szolgálati időbe, és úgy nagyjából, hogy milyen nyugdíjkorhatárok vannak, esetleg a férfia és nők közötti különbségeket alapjáraton (pl. hogy ez a 40 év szolgálati idő utáni nyugdíj csak a nőknek van). 1 nap (ha szorít az idő, fél nap) elég kell hogy legyen!

simi99 # 2011.09.06. 13:01

Kedves drkriszti!

Én szept 29-én megyek szóbelizni, a büntetőm már megvan.

Ugye igaz az, hogy a TB minimum anyag az böven elég ???
Ezt valaki irta korábban, azért kérdezem.

drkriszti # 2011.09.06. 12:21

simi99: Te mikor és miből vizsgázol?

simi99 # 2011.09.06. 11:54

Mindenkinek köszönöm a véleményét, és megfogadom a tanácsokat.

Én a felsorolásoktól is megőrűlök, nemcsak az AB-któl.