Ketből a kommentár a legjobb.. és én munkajogból a törvényt és a kommentárt tanultam. Az tökéletes, minden benne van! Ha nincs meg, akkor elküldöm szívesen!
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Szerintem meg kell venni a 2 könyvet. Ab csak az értelmezés miatt kell, az pedig szépen pár mondatban mindegyik lényegét kiemeli!
Köszönöm szépen az infókat Mamhaaa.
Azt szeretném még kérdezni Tőled vagy akár másoktól is, hogy az alkotmány-köziget miből tanultátok. Van értelme megvenni az új könyveket? Nekem megvan a régi novissimás alk-közig együttes könyvem, azzal próbálkozom és a törvényekkel. Gondoltam végső esetben előveszem a régi egyetemi alkotmány könyvemet, csak az 2002-es, de ha végig gondolom nem változott annyira az Alk., persze itt nem gondolva az új alkotmányra.
Az AB határozatok mennyire kellenek?
Nincs meg véletlenül valakinek ez a rengeteg AB határozat rövidítve? Olyan soknak tűnik...
Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv Ildikó
Nekem ez volt az első vizsgám... és munkából írtam.
Euból a közig szakvizsgás könyv, a kb. 70 oldalas kidolgozás, és a jogesetek... és én ami nem volt meg, azt kidolgoztam... neten kikerestem.. Eu szerintem könnyű volt.. és nem konkrétan jogesetet kérdeztek, hanem, hogy az alapján érted-e az összefüggéseket...hiszen azon magyarázták meg az egyes alapszabadságok tartalmát... és az alapvető elveket
Gratulálok Mamhaaa!!! Nagyon ügyes vagy. Van még hátra vizsgád? Nekem ez lesz majd az utolsó, de elég nehézkesen haladok vele. Hátráltató tényező van rendesen :)
Akkor elég volt a vizsgához a közig vizsgás Eu anyag? Mit tanultál még hozzá a jogeseteken kívül?
Előre is köszi a választ.
Még egyszer gratula:)
LB-n voltam!!!Nagyon rendes a bizottság, mindenkinek sikerült! Igazán kedves volt az elnöknő!!!
Kérdéseim:
Munkajog:
- Közszféra munkajoga
- kinevezés tartalmi elemei
- indoklás nélküli felmentés
- érvénytelenség a munkajogban
- rendes felmondás
- rehabilitációs járadék
- saját jogú nyugellátások
- korengedményes nyugdíj
Eu:
- Európai Parlament jogkörei
- Eu Parlamenti választások
- áruforgalom szabadságáról mindent
- kölcsönös elismerés elve
- Eu Parlamenti választás és a magyar parlamenti választások különbségei
Alkotmány-közig:
- önkormányzat szervei
- Ab azon jogköre mikor hivatalból jár el
- szakértő és szakhatósági állásfoglalás különbségei
- önkormányzat bizottságai
Köszönöm, már nem aktuális
Khm... most viszont nem is tudom megnézni. Valaki át tudná küldeni e-mailben a közig szakvizsga (2011) könyvet, amiben az EU-ról szó van? Megáll a letöltése és lefagyasztja a gépet is. Privát üzenet után küldök e-mail címet.
Nagyon köszönöm!
(Remélem jövő hét péntek után eltűnök végre erről a fórumról :))
Köszönöm a segítséget, és a közig szakvizsgás tippet is. Annak idején levizsgáztam belőle, és annyira "szerettem", hogy inkább meg sem néztem azt a könyvet :).
ha valami nincs meg euból, akkor szólj
Köszönöm az ötletet Mamhaaa. Megnézem azt a könyvet, ami a közig szakvizsgára van. Kíváncsi vagyok rá.
Szurkolok Neked holnapra. Sok sikert.
Üdv Ildikó
Szia!
EU 2010-es kidolgozás (fajlnév: eu szakvizsga 4.doc) 76 oldalas egyébként.
Most nézem, ráadásul 30... Annak idején letöltöttem, de már annyi van fent, hogy nem igazodok ki melyik lehet ez az ajánlott anyag. Ha valaki a pontos nevével kisegítene, megköszönném.
R
Sziasztok!
Az ajánlott "70 oldalas" az az, ami EU 2010-es kidolgozás néven van fent a jogiszakin?
Köszi
Eu-ból elsőnek ajánlom a közig-szakvizsga könyvet! 2011-es hatályú. A közigazgatás közig szakvizsgájára készült. Mindent jól elmagyaráz, és az alapok benne vannak. Aztán meg a 70 oldalas kidolgozott anyagot... és mellé még néhány kiegészítést.
Alkotmány -közig... , hogy is mondjam... 100x átismételtem.. és még mindig nem tudok mindent...
Tb-ből nem rossz a jogszabály! Érthető!
De nézni kell a napi híreket, és nagyon sok mindent el lehet mondani még a vizsgán.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat :)
Aranyosak vagytok. Én is úgy határoztam, hogy a tv-t tanulom, mert tényleg annyi a változás,hogy ember legyen a talpán aki követni tudja.
Kéz és lábtörést mamhaa. Az Eu-t miből tanultad? Nekem az anyag szedett vetettségével van bajom. Az is lehet azonban, hogy én nem látom át jól.
Én még az alk.-közigbe holnap akarok belekezdeni, de már előre hányok tőle. Elnézést a megfogalmazásért:)
Mindenkinek sok sikert és remélem beszámoltok az eredményről is :)))
Üdv Ildikó
Ildi!
Tb-ből én is jogszabályból tanulok, mint mamhaaa. Hasonló elvek miatt, ugyanis tényleg rengeteg a folyamatosan változó a szabályozás ezen a téren, a kidolgozottak sokszor nem tudják követni az éppen aktuális szabályozást, sokkal biztosabb ha hatályosból tanulsz, ami ugye a jogszabály. Nem gáz szerintem, abból is tanulható. Üdv
Szerintem Eu a legkönnyebb! Attól nem kell félni... inkább alkotmány-közig.. én holnap megyek.. így már izgulás van
Hát tb-ből én jogszabályból tanulok.. és az ONYF tájékoztatóit elolvastam... amúgy is sok változás várható, és most is volt változás....
Szia ókidli!
Máj. 25-én kijön eu-ból a novissimás szakvizsga felkészítő könyv, ha addig nem késő, szerintem várd meg, én is abból tervezek felkészülni.
Üdv
Sziasztok!
Olvastam, hogy a tb-ből elég a jogiszakin fenn lévő összefoglalás. A kérdésem csak az, hogy a sok kivonat közül melyik az ami jó lehet. Azt olvastam, hogy 30 oldalas, de egyik sincs pontosan annyi, sőt több is van 30 körül.
Én június 15-én megyek ebből, ez lesz az utolsó, de az eu-tól nagyon félek. Nem igazán látom egységében, hogy mi is kell a vizsgára. Remélem azért sikerülni fog megoldanom a dolgot.
Köszönöm mindenkinek aki a jogiszaki oldalt töltögeti, nagyon sokat segített az eddigi vizsgáimon is és remélem most is hasznát veszem.
Kitartás mindenkinek.
Üdv Ildikó
Sziasztok!
Én novemberre tervezem a C-rész vizsgáját.
Valaki össze tudná foglalni a felkészüléshez hasznos, vagy szükséges tankönyveket, jegyzeteket, amiből sikeresen felkészült?
Ha valaki mostanában tett sikeres vizsgát esetleg kölcsön tudná adni őket addig? (megvenni sajnos nem nagyon tudom, mert nemsokára megszületik a kislányunk és minden kiadásunk ő köré összpontosul)
Előre is köszi
Sziasztok!
Többszöri próbálkozás után, ma végre sikerült elérni az oktatási osztályt, pontosabban nem is nekem, hanem a férjemnek, de a lényeg, hogy úgy néz ki, kaptam június 23-ra időpontot (ezt a napot jelöltem meg az írásbeli kérelmemben is). Szóval ha valaki papír alapon jelentkezik, tényleg érdemes megjelölni konkrét napot!!
Most hajrá, nyomom a tanulást!
Üdv mindenkinek és kitartást!!!!!
Sziasztok!
Az Eu-s szakvizsga könyv május 25-én jön ki a nyomdából (ami számomra sajnos, mert 27-én megyek)
R
http://www.onyf.hu/index.php?…
tb-hez nagyon jók a tájékoztatók

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02