szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Dorka0629 # 2011.05.26. 07:13

Sziasztok!

Pandaa, köszi! Hasznos nagyon amit megírtál!

Egyik ismerősöm eladná 2010-es alkotmányjog novissimás (dr. Csink Lóránd-féle) alkotmányjog szakvizsga felkészítő könyvét. Nincs kihúzgálva, 1800+postaköltség! 2500 az eredeti ára. Ha valakinek szüksége van rá, írjon privit, nálam van a könyv, bármikor tudom küldeni.

Mindenkinek kitartást!
Üdv:
Dorka

dr. Katus # 2011.05.25. 14:35

Sziasztok!

Megjelent a Novissima Kiadó új EU szakvizsga könyve. Nekem ugyan már sajnos későn van, de másoknak még jól jöhet.

http://www.szakvizsga.hu/…gi_jog.shtml

Pandaaa # 2011.05.25. 12:14

Kis kiegészítő anyag az EU felépítéséhez. :)

Pandaaa # 2011.05.25. 09:57

Szia Dorka,

Szerintem teljesen jogos az észrevételed, totálisan átláthatatlan, hogy mikor, ki, mit...

Viszont szerintem van pár fontosabb tendencia, amit talán érdemes megjegyezni, és az segíthet időben belőni, hogy mikor mi volt:

1. Bővülés: uge 2004-ben és 2007-ben 10 + 2 új tagállam csatlakozott, erre fel kellett készülni, nyilván az intézményekben borult az addigi status quo (Amszterdam, Nizza). Status quo kapcsán érdekes a minősített többség szabályainak alakulása, nagy, közepes, miniállamok kérdése.
  2. Integráció elmélyülése: gazdasági integráció mellett egyre szélesedik/mélyül az integráció: Maastricht, Lisszabon. Egyre inkább szupranacionális szerv az Unió, pl. 2014-től nem lesz folamatosan minden tagállamnak biztosa (bár ugye a biztos amúgy is független az őt jelölő tagállamtól). Ahogy mélyült az integráció, szükségessé vált az ellenőrzés is, lsd Számvevőszék státusza.
  3. Demokratizálódás: elsősorban a Parlament érdekes. Parlamentközi szervből, a polgárok által közvetlenül választott szerv, a jogalkotásban való részvételi jogainak bővülése. Nemzeti parlamentek növekvő elelnőrzési szerepe, Európai Ombudsman, Alapjogi Charta: az uniós demokrácideficit felszámolása irányában tett lépések.
  4. A nizzai 4/5-ös, tagságot felfüggesztő szabályt köthetjük ugye a Haider féle osztrák párt térnyeréséhez.
Dorka0629 # 2011.05.25. 06:31

Sziasztok!

Sajnálattal olvastam, hogy az eu-könyv nem jön ki a héten, pedig én arra számítottam, bár sebaj, marad a várnay...
Ti milyen mélységig tanuljátok az eu-t? Tudom, hogy ezen vagyok mindig leakadva, de tőlem annyira távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől, egyszerűen képtelen vagyok megjegyzeni, hogy melyik szerződésmódosítás mit módosított, melyik intézménynek pontosan mi a feladatköre....(főleg, hogy az idők során változott...), bár lehet, hogy az én készülékemben van a hiba.... Egyébként nem tudjátok, hogy az eu-t hogyan kérdezik? Gondolok itt arra, hogy egy nagy témakört kell magadtól elmondani vagy esetleg folyamatosan kérdezgetnek? Mert én biztos nem tudnám ennyi anyagmennyiségből magamtól elmondani mondjuk ez egész előzetes döntéshozatalt......
Beáta!
Nagyon jó ilyeneket is olvasni, hogy kedvesek az oktatási osztályon, én hiába írtam 3 e-mailt is (kedvesen, udvariasan), egyikre sem válaszoltak, bár már megkaptam az értesítőm, így nincs jelentősége, de azért jó lett volna....

Mindenkinek kitartást! Örülök, hogy van egy fórum, ahová ki lehet írni a nyűgünket-bajunkat, mindenkinek köszönöm a segítő szándékot!
Üdv:
Dorka

Pandaaa # 2011.05.24. 19:32

Remek, akkor egy parával kevesebb. Hajrá! Majd kérjük a beszámolót utána.

dr.beata.beres # 2011.05.24. 18:43

Kedves Pandaaa

köszi az infokat

egyébként a mai nap folyamán válaszoltak az e-mail -emre , egy nagyon kedves hölgy, és elküldte csatolva az értesítőmet, és elnézést kért, h postán nem kaptam meg

el se hiszem,

hát akkor hajrá, már csak 8 nap!!!

üdv:
Beáta

Pandaaa # 2011.05.24. 13:20

Mamhaaa, neked is köszi.

Pandaaa # 2011.05.24. 13:19

TRami, köszi az infót. Melyik volt az a jogeset, és mi volt a helyes megoldás? Nagyon hálás lennék, ha leírnád.

TRami (törölt felhasználó) # 2011.05.24. 12:55

Sziasztok!
Felhívtam a kiadót, Eu szakvizsga könyv biztos, hogy nem jön ki a héten, még az is kérdés, hogy mikor...

@Pandaaa
Belekérdeznek, hogy fenntartod-e az írásbeli álláspontodat vagy nem, azon kívül nálam pl megnézték, hogy hol dolgozom és azzal kapcsolatban kérdeztek, és össze-vissza mindenfélét. (Nem tételsor szerint)

Az írásbelivel kapcsolatban: BH-k nagyon fontosak, én két oldalon keresztül indokoltam többféle szemszögből megközelítve, hogy miért az a válasz, amit írtam, a szóbelin fenntartottam az álláspontomat, mire közölték, hogy hát nagyon szép amit leírtam, de van egy BH, ami ugyan nem a legjobb szerintük sem, és amit én írtam az meg logikus, de hát mivel van egy BH, ezért kettest tud felajánlani az írásbeli részre. (Én meg örültem, hogy nem vágtak ki ott rögtön)

mamhaaa # 2011.05.24. 12:52

Én múlt héten voltam. A szóbelin kérdezik, hogy szeretnéd.-e kiegészíteni. Ha valamit még el akarsz mondani, azt elmondod... de engem például leállítottak... , hogy így is többet mondtam el, mint ami szükséges... és csak arra kíváncsiak, hogy összefüggéseiben érted-e

Pandaaa # 2011.05.24. 12:14

Dr. Szabi, én is csak a jogszabályhelyeket írom ki magamnak, meg végiggondolom, hogy mi a releváns a jogesetekből (mármint mely tényállási elemek), kidolgozni nyilván nincs időm nekem sem. Szerintem hasznos így látni az összefüggéseket.

Kérdésem lenne azokhoz, akik már voltak: az írásbeli jogesethez kapcsolódóan mennyire jellemző, hogy kérdeznek a vizsgán? Tehát ha pl. vezető tisztségviselős a jogeset, akkor mennyi az eslye, hogy még abba belekérdeznek a jogeset által nem érintett kérdésekbe? Köszi előre is.

drandi # 2011.05.24. 09:57

Az írásbeli témájához szólnék hozzá.
Csatlakoznék Textilhal tapasztalataihoz, annyival kiegészíteném, hogy az egy tárgyból írók egy csoportba ültek és szorosan egymás mellett, tehát van lehetőség összebeszélésre, de módjával, mert azért szólnak. Tényleg csak a telefont hangsúlyozták, de a velem szemben ülőnek mégis arra érkezett a megoldás az irodából + megkapta a mellette ülőtől is kidolgozva, mert hogy jogiszaki-n fent lévő feladatok voltak szinte mindenkinek. De amúgy meg lehet oldani jogszabályból, de hasznos kommentárral nyomtatni a BH-k miatt. Én munkajogból írtam, ítéletet kellett írni és a BH-k segítették a megoldást. Volt, aki szó szerint bőrönddel érkezett és mindent hozott a jogszabálytól kezdve a könyvekig.
Tudom, hogy utólag mindeki nagyon okos, de az írásbeli, legalábbis munkajogból tényleg nem vészes.
Kalappal...

Textilhal # 2011.05.24. 09:00

Bocs, nem fél 1, hanem fél 9...a szóbeli volt délután.:-)

Textilhal # 2011.05.24. 08:50

Szabi, én "A" részből írtam ugyan, de azért jelzem, hogy nálunk a felügyelői szigor és odafigyelés meglehetősen laza volt...egyetlen megjegyzése volt a kishölgynek (ketten voltak eleinte, majd egyikük eltűnt), hogy "Ugye nem telefon-csipogást hallok?", mire (merthogy éppen alatta ültem, mármint nem a kishölgy, hanem a fényforrás alatt...) jeleztem, hogy NEEEEEM, hanem a neon pislákol és az ad ki ilyen hangot. Ez így is volt egyébként, bár megjegyzem, ha valaki akart volna "telefonos segítséget igénybe venni", nagyobb megerőltetés nélkül meg is tehette volna. (Lehet páran csinálták is, nem tudom.)

A terem elrendezését tekintve: egy hosszúkás szoba, amelynek két hosszabb fala mellett egybetolva sok-sok asztal, ergo "U" alakban ülünk, csak az U-nak az alsó, két hosszút összekötő szára hiányzik. Oda ülsz, ahová akarsz, bár nálunk mindenki a terem végébe torlódott és azzal kezdtük, hogy "na, akkor legyenek szívesek kicsit előrébb is helyet foglalni...". Senki nem akart mozdulni először, de kivárták.:-) Én csak azért fogtam a cuccom és ültem legelőre, mert ez a kínlódás is az időből ment és láttam, hogy komolyan gondolják a dolgot, a többség pedig ragaszkodik a helyéhez. Ha neked nagyon fontos, hogy hol ülsz (egyébként a két asztalsor mindkét oldalára lehet ülni és bárhogyan is ülsz, a felügyelők értelemszerűen oldalt vannak neked, ülnek a terem elején és nem járkálnak), akkor szerintem érdemes odamenni már fél 1-re, vagy még korábban, én 3/4-re értem oda és már jócskán meg volt töltve (persze csak a terem vége).

Ami még fontos: elméletileg csak nyomtatott jogszabályt lehet bevinni. De ott aztán volt minden...BH-k, iratminták, jogeset-gyűjtemények, jegyzetek kézzel írva...tényleg minden. Én nem nézték át, nem is figyelték, ki miket nyitogat közben.

Nos, ezek voltak az én tapasztalataim, nyilván ez nincs kőbe vésve, és előfordulhat más módszer is, de azért gondoltam megosztom, mert nem felejtettem még el a saját parámat az írásbeli előtt...:-)

Dr. Szabi # 2011.05.24. 07:10

Megmondom őszintén: én a "jogesetekből", amiket eddig az írásbelin adtak, nem készülök külön. Nincs arra már idő... Úgyhogy marad a fejem, meg a jogszabály, meg esetleg egy kis összebeszélés. :)

mamhaaa # 2011.05.24. 05:49

Mindenki oda ül ahova csak akar... jogszabályt lehet használni... szóval nem nehéz.. kitartás

mamhaaa # 2011.05.24. 05:47

Nem nehéz az írásbeli... csak azt nézik benne, hogy a legfontosabb kérdésekben érted- e a szabályozást.
pl. próbaidő kérdése, rendes felmondás, nyugdíj előtt elbocsátás, leltárfelelősség...

Pandaaa # 2011.05.23. 17:42

Dr. Szabi,

munkajogból írok. A jogiszakin lévő esetekből készülök, remélem, olyat kapok, ami ott szerepel. Állítólag nem túl szigorú a teremfelügyelet a vizsgán.

Dr. Szabi # 2011.05.23. 17:15

Pandaaa!

Miből írsz? Mindig az jár a fejemben, hogy kéne valahogy segíteni egymásnak, vagy legalább nagyvonalakban megbeszélni, hogy jó-e a gondolatmenet az írásbelin, már ha nem ültetnek nagyon szét mindenkit...

Szabi

Dr. Szabi # 2011.05.23. 17:09

Halihó mindenkinek!

Június 6-8-án megyek, csak a miheztartás végett. :) Amiért pedig írok, az az, amit az MT-ben találtam tanulás közben. Nem egy igazán súlyponti kérdés ugyan, de a magyar jogszabályalkotás állapotát jól mutatja, és (nem) mellesleg mindhárom inkriminált szakasz a tananyag része! Hasonlítsátok csak össze az alábbi rendelkezéseket, amelyek ugye néhány §-sal egymás után találhatók az MT-ben:

55. §
(2) Az üzemi megbízott megbízatása az (1) bekezdés a)–c) és f)–h) pontjában meghatározott esetben megszűnik. Az üzemi megbízott megbízatása ezen túlmenően akkor is megszűnik, ha a munkavállalók létszáma 15 fő alá csökken, vagy ha az üzemi megbízott három hónapot meghaladóan feladatát akadályoztatása miatt nem tudja ellátni.

(3) Az üzemi tanács, illetve az üzemi megbízott visszahívása tekintetében szavazást kell tartani, ha azt a választásra jogosult munkavállalók legalább harminc százaléka — írásban — indítványozza. A visszahíváshoz a leadott érvényes szavazatok több mint kétharmada szükséges. A szavazás érvényes, ha ezen a választásra jogosult munkavállalók több mint fele részt vett.

(4) Visszahívásra irányuló indítvány egy éven belül ismételten nem tehető.

ÉÉÉÉÉÉs!:

57. § (2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően az üzemi megbízott megbízatása akkor is megszűnik, ha a munkavállalók létszáma legalább hat hónapon át tizenöt fő alá csökken.

(3) Ha az üzemi tanács tagja hat hónapot meg nem haladó időtartamra válik jogosulttá munkáltatói jogkör gyakorlására, ez időtartam alatt az üzemi tanács tagságával kapcsolatos jogai szünetelnek.

(4) Ha az üzemi megbízott munkáltatói jogok gyakorlására válik jogosulttá, megbízatása megszűnik és helyette új üzemi megbízottat kell választani.

58. § (1) Az üzemi tanács tagjának visszahívása tekintetében szavazást kell tartani, ha ezt a választásra jogosult munkavállalók legalább harminc százaléka indítványozza. Az üzemi tanács tagjának visszahívásához a leadott érvényes szavazatok több mint fele szükséges. A szavazás érvényes, ha ezen a választásra jogosult munkavállalók több mint fele részt vett.

(2) Visszahívásra irányuló indítvány hat hónapon belül ismételten nem tehető.

Namostakkor??? :)

Az EU tanulására adott 2 tippet (közig. szakvizsga anyaga, valamint a megjelenő Novissimás könyv) pedig hálásan köszönöm! Egyébként a Dialóg-Campus-os alk-köziget megvettem, átrágtam magam rajta, és jó! Csak ajánlani tudom. Az alkotmányjog rész kb 400 oldal, a köziget tv-ből tanultam.

Szabi

Pandaaa # 2011.05.23. 16:17

jav. 6-án és 8-án.

Pandaaa # 2011.05.23. 16:16

@dr.beata.beres
Szia, Nekem az ügyintéző hölgy azt mondta, hogy még sose küldtek el senkit vizsgáról, aki odament. Tehát ha megmondták, hogy mikor lesz, akkor ne parázz szerintem, odamész, és megmondod, hogy márpedig Te ma vizsgázol. :) Ha izgulsz, küldj egy e-mailt, hogy még nem kaptad meg, de ne töltsd az időd telefonálgatással, inkább tanulj szerintem (vagy pihenj). Nekem amúgy nem a megjelölt kézbesítési címre küldték (a munkahelyemre kértem, a lakásomra kaptam- de most épp a szüleimnél tanulok, épp mielőtt eljöttem kaptam meg- ha 1 nappal később jön, meg se kapom, mert nincs most ott senki).

Kjt., Ktv.-ben nem vagyok járatos, de azt tudom, hogy most ez az indokolás nélküli felmentés a forró téma. Volt két AB határozat a tárgyban (a kormánytisztviselőknél februárban a köztisztvsielőknél márciusban vagy áprilisban). Most van az országgyűlés előtt a módosító ennek kapcsán: http://www.mkogy.hu/…om.irom_adat?… szerintem ezt érdemes megnézni és képben lenni, lehet, hogy mikor vizsgázol, már el is lesz fogadva. Új alkotmány: ha visszaolvasol, látod, hogy kérdeztek belőle - persze ugye még nem hatályos, de nagy vonalakban ezek szerint érdemes tisztában lenni vele, hogy mi változik. Ennek kapcsán is van egy módosító az Ogy. előtt: http://www.mkogy.hu/…om.irom_adat?… ez is igencsak kurrens téma szerintem, valamint az ABtv módosításának tervezete: http://www.mkogy.hu/…om.irom_adat?… . Remélem, segítettem. Sok sikert a vizsgáhz, én 6án és -án megyek.

dr.beata.beres # 2011.05.23. 11:59

Sziasztok!

Az alábbi kérdésem lenne:

Két hete kérdeztem meg telefonon a vizsgaidőpontomat, azt mondták,hogy jún 2 csütörtök, és hogy kiküldték a levelet.

Na ehhez képest a levelet még mindig nem kaptam meg, (mondjuk még van 10 nap a vizsgáig), az előző két vizsgámnál mindig megérkezett 2 héttel előtte.

Szerintetek rájuk csörögjek még egyszer, vagy ne izguljak feleslegesen?

Bár olyan nehéz őket elérni, írtam a megadott e-mail címre is reggel, de még semmi válasz

Más: olyanokat kérdeznék akik "otthon vannak" jobban a Kjt, ill Ktv-ben , hogy volt-e valami változás mostanában, amire esetleg nagyon rákérdezhetnek, illetve hogy van -e még versenyvizsga?

illetve szerintetek az új alkotmánnyal kapcsolatban kérdezhetnek-e?

Üdv:
Beáta

mamhaaa # 2011.05.22. 20:05