szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Bubu2 # 2011.01.20. 19:07

Nem akarlak elkeseríteni, de a vizsgáztatótól is függ, hogy mit kérdeznek, kinél, mi a hangsúlyos. Akit én kifogtam, az kőkeményen kérdezett munkajogot, és mindenki kapott tébés kérdést is. Ráadásul egyik kérdés sem volt akármilyen, vagyis nem a felszínt kapargattuk.

Azt viszont, hogy az EU nem olyan kemény, én is megerősítem.

bodrogi.istvan # 2011.01.20. 18:46

Mamhaaa!

Köszi szépen. :)

mamhaaa # 2011.01.20. 18:06

Amit leginkább kérdeznek a barátaim szerint az az alkotmány és a közigjog. Abba nagyon belemennek. A munka, és tb-ből alig...és Euból se olyan részletesen... Alkotmány-közig a legfontosabb rész!!!

bodrogi.istvan # 2011.01.20. 15:34

Sziasztok!

Volt valaki ebben az évben már vizsgázni? Milyen kérdések voltak? Az új, jan.1-től hatályos anyagot mennyire kérdezték? EU milyen volt? Előre is köszi.

pethoan # 2011.01.20. 14:47

Igazad van DrJuci, hogy nem épp a legérthetőbb a jogszabályszöveg megfogalmazása, de az én értelmezésem szerint az a lényeg, hogy a jelentkezésedben a legkorábbi időpont, amit kért vizsgaidőpontként megjelölhetsz az a jelentkezés (felételezem beérkezésétől) plusz 30 nap, legkésőbbi pedig négy hónapon belül. Gondolom ezért használták a legkorábban szót.
egyébként köszi az EU-s tippet, szerintem az EU lesz a legnehezebb része.
Az írásbeli és a szóbeli közt mennyi idő szokott eltelni?

mamhaaa # 2011.01.20. 11:33

Új a jogalkotásról szóló tv.

2010. évi CXXX. törvény a jogalkotásról

TRami (törölt felhasználó) # 2011.01.20. 11:12

Pont ezt szerettem volna én is bemásolni.
Ha jól értelmezem az új jogszabályt, akkor a lényeg:
ha szeretnék mondjuk június 15-én vizsgázni, akkor leghamarabb február 16-án adhatom fel a kérelmemet (négy hónappal korábban mint a kívánt időpont), legkésőbb pedig május 14-én (30 nappal a kívánt időpontot megelőzően).

A kérelem beérkezésétől számítva 30 napon belül kiküldik az értesítést a vizsgaidőpontomról, ami szerencsétlen esetben - de ugye számítani fogok rá, mert tudom mikorra kértem pontosan dátumra - azt jelenti, hogy megkapom június 14-én a levelet, hogy 15-én szeretettel várnak (ha május 14-én adtam fel a kérelmet). Viszont ha feladtam február 16-án, akkor március 16-ig van idejük kiküldeni, hogy júniusban mikor fogok vizsgázni.

Viszont én tavaly októberben adtam fel a kérelmemet, amikor két eset lehetséges:
A régi szerint 30 nappal vizsgaidőpont előtt ki kell értesíteniük - ami január 18 és február 7 között ugye bőven nem volt meg.

Az új szerint a kérelem beadásától számítva 30 napon belül kell kiküldeniük. Ez tavaly októberhez képest november, ami eleve lehetetlen, de ha most nagyon ragaszkodni akarok a szabályokhoz, azt jelentette volna, hogy a módosítás hatályba lépésekor nekik azonnal értesíteni kellett volna, mert kifutottak a határidőből (még nem készültem, de itt mintha lenne egy kis probléma a visszaható hatállyal...)

Mindegy, ez inkább már csak dühlevezetés, de nem tudom mivel járok jobban - ha megpróbálom és esetleges bukás esetén 18ezer ugrott, vagy ha nem és a semmiért kifizetek 10et...
(Tudom, ha megpróbálom és összejön :))

dr. Juci # 2011.01.20. 11:03

De hogy érdemben is előmozdítsam a C-részből vizsgázók felkészülését:

az EU intézményi részéhez és a jogrendhez, jogforrásokhoz lényegretörő, jó és hatályos anyagok vannak az alábbi webhelyen (a bíróságról szóló és a közös kül- és biztonságpolitika kicsit szószátyárabb):

www.nemzetkozijog.hu - letöltési oldal - Európai közjog és politika 1. - levelezős előadások

A történeti részhez nyilván ugyanúgy jók a korábbi tankönyvek ill. a szegedi kéthasábos.

dr. Juci # 2011.01.20. 10:59

„(3) A részvizsgák sorrendjét a jelölt választja meg. A jelöltnek elsõként azt a részvizsgát kell letennie, amelynek vizsgatárgyából írásbeli vizsgát is tesz. A következõ részvizsgára csak az elõzõ részvizsga sikeres letétele után lehet jelentkezni; a jelentkezésben fel kell tüntetni az ideiglenes bizonyítvány számát és keltét. A jelentkezés elutasításáról az elutasítás okának megjelölésével az igazságügyért felelõs miniszter a jelentkezést követõ 15 napon belül tájékoztatja a jelentkezõt. Ellenkezõ esetben az igazságügyért felelõs miniszter a részvizsgát a jelentkezõ által megjelölt, vagy ha ez a jelentkezések száma függvényébennemlehetséges, az ahhoz képest legkorábbi idõpontra tûzi ki, és errõl a jelöltet a jelentkezést követõ 30 napon belül tájékoztatja. - íme a "30 napos szabály", amit elég érdekes folyamatban lévő kérelmekre is alkalmazni, mert októberi jelentkezéshez képest helyből nem lehetnek 30 napon belül...

dr. Juci # 2011.01.20. 10:58

„(3) A részvizsgák sorrendjét a jelölt választja meg. A jelöltnek elsõként azt a részvizsgát kell letennie, amelynek vizsgatárgyából írásbeli vizsgát is tesz. A következõ részvizsgára csak az elõzõ részvizsga sikeres letétele után lehet jelentkezni; a jelentkezésben fel kell tüntetni az ideiglenes bizonyítvány számát és keltét. A jelentkezés elutasításáról az elutasítás okának megjelölésével az igazságügyért felelõs miniszter a jelentkezést követõ 15 napon belül tájékoztatja a jelentkezõt. Ellenkezõ esetben az igazságügyért felelõs miniszter a részvizsgát a jelentkezõ által megjelölt, vagy ha ez a jelentkezések száma függvényébennemlehetséges, az ahhoz képest legkorábbi idõpontra tûzi ki, és errõl a jelöltet a jelentkezést követõ 30 napon belül tájékoztatja.

dr. Juci # 2011.01.20. 10:55

Pontosabban az zavar, hogy a 30 nappal előtt a "legkorábban" szó szerepel, amit pedig Te írsz, annak a "legkésőbb" felelne meg logikailag...

dr. Juci # 2011.01.20. 10:53

Pethoan, nekem az alábbi bekezdésben feszülő ellentmondás okoz gondot:

"(5) A vizsgára legkorábban a választott vizsgaidõpontot 30 nappal megelõzõen lehet jelentkezni. A jelentkezésben csak az annak idõpontjától számított négy hónapon belüli vizsgaidõpontot lehet megjelölni. A négy hónapos idõtartam számítása során figyelmen kívül kell hagyni azon idõszakokat, amelyekre vizsga nem tûzhetõ ki."
Szerintem a 30 nap kevesebb, mint a 4 hónap... Vagy ezt úgy értik, hogy írhatok szívhez szóló levelet nekik decemberben, hogy szeretnék egy márciusi időpontot, de az elektronikus jelentkezéshez az időpontot csak 30 nappal előtte "élesítik be"?
Jaj, de szeretném én ezt letudni még a papíralapú rendszerben...

pethoan # 2011.01.20. 10:53

Sőt, magamat is javítom, mert figyelmesebben átolvasva a rendeletet, nem találok olyan rendelkezést, ami szabályozná, hogy menyi idővel előtte kell értesíteni. Mivel rami októberben jelentkezett, akkor még nem lépett hatályba a módosítás, az időpontkitűzés idejében azonban már igen, és a módosítást a 2010. júl. 1. utáni kérelmekre is alkalmazni kell, ezért már nincs a 4 héttel előbbi értesítési kötelezettség. Szóval nagyon szerencsétlenül jött ki, sajnálom.

pethoan # 2011.01.20. 10:42

Sziasztok!
Ne haragudj dr.Juci, de ki kell, hogy javítsalak, mert a hatályos szakvizsga rendelet szerint legkorábban a megjelölt vizsgaidőpont előtt 30 nappal lehet jelentkezni, de a jelentkezésben a jelentkezés időpontjától számított 4 hónapon belülre kérhető időpont. Ez azt jelenti, hogy ha március 21-én szeretnél menni, akkor legalább február 21-én a kérelemnek be kell érkeznie, de ha február végén jelentkezel, akkor június 15-ig kérhetsz időpontot. Szerintem Rami időpontkitűzése a kérelem feladásától számítva szabályszerű volt, csak az értesítés feladása nem, mert nem telik el a 30 nap az értesítés kézhezvétele és a vizsgaidőpont között, ezért tényleg érdemes fizetés nélküli halasztást kérnie erre való hivatkozással.

ImreLacka # 2011.01.20. 09:36

Sziasztok!

Közig-alkotmány témakörében nagyon jó, és HATÁLYOS anyagok találhatók itt: http://www.kszk.gov.hu/…v/tananyagok

EU-ból valami hasonló? :)

dr. Juci # 2011.01.20. 08:57

TRami, ez nagyon gáz... A szakvizsgára vonatkozó rendelet új szabályait egyébként a folyamatban lévő kérelmekre is alkalmazni kell sajnos, és eszerint eleve 30 napon belüli időpontot lehet csak megjelölni, az időpontról pedig a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül kötelesek értesíteni. Az egész tök nonszensz, de szerintem ezt próbálják majd csűrni-csavarni, ha szóvá teszed az értesítés körülményeit.
Mindenesetre én megpróbálnék nem fizetős halasztást kérni, akár meg is engedhetik. A február már be van osztva, talán kérdezz rá, hogy a márciusi időpontok hogy állnak, tudsz-e akkorra halasztani, az még nem olyan nagy csúszás és a szabidat is jobban el tudod talán intézni.
Anyaggal sajnos nem szolgálhatok, most bogarászom össze az EU-t, grrr...

TRami (törölt felhasználó) # 2011.01.20. 08:28

Sziasztok!

Tegnap találtam meg a postaládámban a szakvizsgabizottság levelét. Az időpont február 7. Még a postára sem foghatom, hogy sokáig hozták, ugyanis 18-án lett feladva a levél.
Az előző verzió szerint ha jól tudom négy héttel a vizsgaidőpont előtt kellett értesíteni, a mostaninál az van, hogy a kérelem benyújtását követő 30 napon belül (októberben adtam fel a kérelmet).
Szerintetek ilyenkor lehet valamit tenni (másik időpontot kérni esetleg halasztásért való fizetés nélkül pl.) vagy úgysem ér semmit?
Jön esetleg valaki írásbelizni ekkor?
És a lényeg: van-e valakinek tényleg jó, kidolgozott és a lényeg, hogy összeszedett anyaga amit át tudna küldeni, mert eddig nem volt időm készülni és gondoltam az egy hónap majd elég lesz... Ez a levél viszont eléggé mellbevágott, főleg úgy, hogy fogalmam sincs a munkahelyemen mit fognak szólni és elengednek-e legalább erre a két hétre...

Köszi:

Rami

mamhaaa # 2011.01.18. 11:49

Egy kis segítség!!! Van olyan rész, ami nagyon használható!

pteajk.uw.hu

mamhaaa # 2011.01.18. 11:47

sziasztok! Nincs valakinek alkotmány-közig írásbeli összeszedett kérdéssor, hogy milyen szokott lenni a vizsgán?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.17. 15:37

Na, én is elszabtam: 288.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.17. 15:13

A tétellistán az alkotmányjoghoz tartozó "elsajátítandó tananyag" megjelölésű felsorolásban a kormányhivatalokról szóló rendelet számozása hibás, helyesen: 28/2010. (XII. 21.)

Zsezse26 # 2011.01.12. 09:53

Igazából ezt akartam linkelni, ez a tankönyv:

http://www.kszk.gov.hu/…at__s_tk.pdf

Zsezse26 # 2011.01.12. 09:51

Még valami:

Hatályostották 2011. januárjában a közigazgatási szakvizsgára készülőknek az "államigazgatás" tantárgy anyagát...
itt a link, le lehet tölteni, hátha egyes részek jól jönnek!

http://www.kszk.gov.hu/…sor_2011.ppt

kondidori, megtaláltam a feltöltött anyagot, zseniális, nagyon köszönöm!!!!

Zsezse26 # 2011.01.12. 09:45

De jó, hogy segítünk egymásnak...nagyon köszi mindent-pszichésen is jól jön a tudat, hogy vannak sorstársak, és ugyanazon szenvednek, amin én is...
Keresem majd kondidori a feltett anyagot, mert nagyon fontos lenne!!!!!
szuper

dr. Juci # 2011.01.12. 09:10

Kondidori, köszönjük a folyamatos támogatást, a PTE-s tételsor milyen fedőnéven fut a letöltések között? A
z EU jogesetes anyagot pedig ígérem, elküldöm majd rövidített formában is, ha már én is érdemben átrágtam magam rajta, egyelőre csak összeszedtem, és gondoltam, megkímélem sorstársaimat a gyötrelmes gyűjtögetéstől...