szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

drpisces # 2014.03.01. 19:42

drWolfy!

Még egyszer gratu és köszi az infokat! Már "csak" a bünti van akkor hátra?

malefides!

Akkor én elsőáldozó leszek. :D Legalább nem az éhségtől fogok elájulni, hanem csak az idegtől. :)

drWolfy # 2014.03.01. 20:00

Drpisces, ja már csak néhány tényállás kreálás és elemzés választ el attól, hogy kijelentessem kidobtam 8 évet az életemből és végre beállhatok vándorcirkuszi bohócnak :). Na jó nem. Első áldozónak lenni pediglen jó, mert ha azt hiszed a jegyzettel az öledben otthon, hogy ennél jobban beszarva már nem lehetsz, úgy rá fogsz jönni, hogy tévedtél. Nincs tanácsom arra, hogy mit kell csinálni, hogy ez ne így legyen (max a wall street farkasából tudnék ötletelgetni, de aki látta érti, aki nem annak meg nem lövőm le és aki még nem látta a sikeres vizsga után áldozzon egy mozi jegyre, kiváló kikapcsolódás lesz ez után a sok .... után).
P.S: azok, akik voltak már vizsgázni tényleg szánjanak már 30 percet a közjóra, mert még tegnap előtt én is vártam a friss híreket, mint egy kis fénysugarat az éjcakában, de hiába.

drpisces # 2014.03.01. 21:17

Csak, hogy én is hozzájáruljak, én most ebből tanulok:
http://patrocinium.hu/…arovizsgahoz

A gyakornokom hozta, furcsa, de ugyanolyan a felépítése mint a tételsorunké. Ha valaki gondolja, ez jó mankó.

csnéoe # 2014.03.01. 23:54

Kedves Vizsgázók!

Pénteken vizsgáztam a KIM-ben, szerintem dr. Wolfy előtt.

A vizsgakérdéseim a következők voltak:

EU:

• intézmények nagy általánosságban (tanács-tagállami érdek, bizottság-szerződés őre, parlament-uniós állampolg. jogainak védelme, bíróság)
  • Mi a különbség az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa között?
  • közvetlen hatály
  • belső piac jogesettel
  • kölcsönös elismerés elve (Cassis de Dijon ügy)

Munkajog:

• munkaszerződés tartalma (szó szerint, ami a törvényben van, itt még a tv.-beli sorrendet is számonkérték)
  • próbaidő - azonnali hatályú felmondás, innen váltás a felmondásra
  • kölcsönzés (ez is szó szerint kellett volna...)
  • Tb. (mivel ezen a területen dolgozom): visszafizetési kötelezettség, hogyan érvényesítik (határozat és fizetési meghagyás), jogorvoslat (fellebbezés és bírósági felülvizsgálat)

Alkotmányjog:

• Egy osztrák befektető ide hozná a pénzét, de itt mindig "az utcán állnak az emberek". Nyugtassam meg ügyvédként, hogy itt biztonságban van, mert a békés tüntetést védik. Hogyan valósul ez meg? (beszéltem a gyülekezési jogról, a spontán tüntetésről, a rendőrségi bejelentésről,és a vizsgáztató rákérdezett a jogrovoslatra)
  • állampolgárság keletkezése
  • Önkormányzat: vagyon
  • Ket. hatálya (személyi, tárgyi, időbeli, jsz. pontos címe, száma, mikor lépett hatályba: 2005. november 1.)
  • végrehajtható határozatok, külön: melyek azok, melyeknél nem kell bevárni a jogerőt (azonnal végrehajtható határozatok, mondjak rá példát)

A vizsgáztatók segítettek, ha nem tudtam, próbáltak rávezetni, de ha tudtam, akkor sokat nem hagytak beszélni róla, már mondták is a következő kérdést. Kb. 45 percig voltam bent.

Miből készültem:

• Munkajog, közszféra, nyugdíj, tb.: jogszabály
  • EU: ATES jegyzet + az abból hinyzó jogesetek (minden egyes tételhez próbáltam megjegyezni, megtanulni egy jogesetet)
  • Alk. + közig.: ATES jegyzet + külön kinyomtattam az Alaptörvényt, a népszavazási tv.-t + Mötv. (2011. évi CLXXXIX. tv.) + választási tv.
  • Ket.: tv.

ATES-nek külön köszönet a kidolgozott anyagért, nekem sokat segített.

Egy korábbi fórumozó javaslatára vizsga előtt kigyűjtöttem, és most közreadom a vizsgázók által a a fórumra feltett kérdéseiket - kb. fél évre visszamenőleg. Ha ezeket valaki tudja, nagy eséllyel átmegy a vizsgán (bár tudjátok Ti is, semmire nincs garancia):

Munkajog:
határidő-időtartam (1x kérdezték a félév alatt), munkaviszony alanyai, munkaszerződés tartalma (3x), próbaidővel kapcsolatban volt összehasonlító kérdés: munkajogi,Ktv. és Katv.-beli szabályozás összehasonlítása, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, munkaviszony megszűnése, megszüntetése (2x), felmondás (5x), azonnali hatályú felmondás (3x), szabadság (3x), kártérítés mértéke, módja, határozott idejű munkaviszony (4x), versenytilalmi megállapodás (2x), tanulm. szerz. (3x), üzemi tanács,

nyugdíj:
szolg. idő igazolása, özvegyi nyugdíj (3x), visszafiz. kötelezettség

rehab ell. (2x),

tb.:
táppénz (2x),

Tbj.:
biztosítottak, tb. ellátásaira jogosultak

Alk.:
élet védelme (2x), hátr. megk. (1x), tulajd. védelme (1x), házasság véd. (1x), egészs. körny.(2x), nemzetközi egyeztmények (2x), alapjogok korlátozása (4x), köztárs. elnök (4x), Alk.bír. (4x), alapv. jogok bizt. (1x), kormány politikai felelőssége (2x), jogalkotás (1x), polg.mester (1x)

Ket.:
ügyfél, hatáskör (2x), haatáskör, illetékesség, elj. felfügg., ügyintézési határidő (2x), szakhatóság (2x), ügyfél nyilatkozata, szakértő (3x), elj. irataiba betekintés, biz. ismertetése, határozat tartalma, döntések jogereje, kijavítás és kiegészítés, hatósági bizonyatvány, bírósági felülvizsgálat, AB eljárása, döntés módosítása, felügyeleti eljárás, végrehajtható döntések

EU:
az alap intézmények (Tanács, Bizottság, Parlament, Bíróság), Eu. Ombudsman (2x), elsődleges jog (2x), szubszidiaritás-arányosság (2x), irányelv (4x), uniós polgárság, polgári kezdeményezés (2x), Chen ügy, Francovich ügy, kötelezettségszegési elj. (3x), megsemmis. elj., Plaumann-teszt, Cartesio ügy, diplomák elismerése, kölcsönös elismerés (3x)

Én is sokat írtam, de engem is, mint az utolsó néhány hosszú, de igen tartalmas, hasznos hozzászólás íróját az vezetett, hogy segítsek. Aki idáig eljutott az olvasásban és szüksége van Alk.jogból az 1-22. tételig az ATES-jegyzetből hiányzó, általam lerövidített AB határozatokra, írjon és elküldöm. Nem hallottam még, hogy kérdezték volna a vizsgán, de amikor elkezdtem tanulni, kigyűjtöttem ezeket is. Az ördög nem alszik... A néha 15-20 oldalas határozatokat igyekeztem úgy, kb. féloldalasra lerövidíteni, hogy a lényeg benne legyen. Nem annyira szép, mint ATES jegyzete, de nekem a célnak megfelelt.

Jó tanulást mindenkinek!

znori # 2014.03.02. 16:42

Sziasztok kedves még bőszen tanuló kollégák!

Én is a héten voltam írásbelizni, illetve ugye szóbelizni, de még csak most jutottam el odaáig, hogy megosszam a tapasztalataimat, mert nekem is sokat segítettek az itteni infok.

írásbeli: azt hiszem ebből a szempontból én vagyok a legpechesebb...Munkajogból mentem ugye, és hát tudom hogy része az anyagnak a TB de hogy írásbelin azt is lehet kapni...Na, hát, nekem sikerült kihúzni! Szóval aki ebből ír, ne hagyja figyelmen kívül ezt az opciót. Az első kétségbeesés után egyébként, átgondolva az egészet már nem tűnt olyan vészesnek a jogeset. Plusz ugye vittem magammal minden jogszabályt ami csak kellhet, így ott voltak nálam a Tb-s jsz-ok, plusz a Pp, Ket is. A jogeset maga: ideiglenes özvegyi nyugdíj. Tulképp. közig határozat bírósági felülvizsgálata, a nyugdíj mértékét illetően, ítéletet kellett hozni. Elutasítottam a keresetet, mert jól állapította meg az első fokú szerv az ideiglenes özvegyi nyugdíj mértékét. Amire még figyelni kell: Pp: Tb. perekben nincs fellebbezés (csak kivételesen), illetve: illetékmentesek a Tny. perek.

Szóbeli: csütörtökön voltam a KIM-ben, a Szalay utcában. Erről elég rosszakat hallottam, uh eléggé be voltam tojva... Egyébként csak megerősíteni tudom az előttem szólók által mondottakat: tényleg a LÉNYEGET kérdezik. Nem a kis apró részleteket, felsorolásokat. EU-ból is csak úgymond "nagyobb" jogeseteket, nem a kis no name ügyeket. Mivel ügyvédjelölt vagyok, nekem végig olyan kérdéseket tettek fel, hogy bejön önhöz egy ügyfél és ezt meg ezt kérdezi. Szóval kis, életszerű jogeseteket. Nagyon normálisak voltak, tényleg arra mentek inkább, hogy mit tudok.

Az ATES jegyzetet én EU-ból használtam (bár ugye ki kell egészíteni a versenyjoggal), és Alkotmányból, úgy hogy amiről tudtam h már nem hatályos, annak utánanéztem (pl. választás - ezt kérdezték is amúgy.)

Szóval kitartást, én kb. 2,5 hetet tanultam, ez simán elég volt.

drpisces # 2014.03.02. 23:38

Köszönjük szépen az értékes információkat! Nem lehetünk elég hálásak. :)

Egyébként bréking, már nem hatályos az népszavazásról szóló 1998. évi III. törvény, január 18-ától. Ilyenkor mi van?

drpisces # 2014.03.02. 23:42

Már megtaláltam, ha valaki nem tudná:

2013. évi CCXXXVIII. törvény

a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról

Ha ez csak nekem volt új, akkor bocsika, már fáradok. :)

drpisces # 2014.03.03. 14:13

Annak, aki még szenved, egy kis lehetséges segítség:

http://vtki.uni-nke.hu/…menyrendszer

drpisces # 2014.03.03. 16:44

znori!

Neked is köszi. Ha van időd, akkor a szóbelin kapott kérdéseidet leírod nekünk?

Előre is hála!

szilen # 2014.03.04. 08:23

Üdvözlet Mindenkinek!
Én még új vagyok itt a fórumon. Május végén szeretném elkezdeni a vizsgákat, munkából szeretnék írni. Olvasom, hogy néhányan nagyon dicséritek az Ates-féle jegyzetet. Hogyan tudnék ehhez hozzájutni? A szakvizsga könyvek közül melyiket javasoljátok?(Novissima vagy a Dialóg Campus).
Igyekszem időben nekikezdeni majd a tanulásnak...nem tudom mennyi idő kell a felkészülésre, egy másfél éves energiabomba Kiscsaj mellett....:))))
Előre is köszi a segítséget!

drpisces # 2014.03.04. 18:14

Szia szilen!

Egyelőre egy kis gyors segítség, ha májusban vizsgázol:
Nagyon nézd meg a jogszabályokat, mert szinten minden változni fog az ÚjPtk hatályba lépése miatt, így a frissítésre szoruló Atest jegyzet még nagyobb óvatossággal használható csak.

Korábban linkeltem egy pár dolgot, azokat nézd meg. :)

szilen # 2014.03.05. 05:46

Sziasztok,
Nagyon szépen köszönöm...már kaptam e-mailen anyagot is, tanácsokat is stb.
Köszi a gyors válaszokat :)

gefiti # 2014.03.06. 09:59

Sziasztok!

Az alábbi Dialog Campus-os szakvizsga könyveket keresem:
Chronowski Nóra: Alktományjog (2013. 4. átdolgozott kiadás)
Rózsás Eszter: Közigazgatási jog (2013. 4. átdolgozott kiadás)
Szalayné Sándor Erzsébet: Az Európai Unió joga (2012. 2. átdolgozott kiadás)
Ha valakinek megvan, légyszi jelezze, megvásárolnám.
E-mail címem: gefiti@gmail.com

Előre is köszönöm!

Mindenkinek kitartást, és egy hatalmas kalappal!

Üdv,
Timi

jogijogi # 2014.03.08. 17:57

Sziasztok! Találtam egy jó kisösszefoglalót az EU működéséről,intézményeiről, ismételni, tudást felfrissíteni kifejezetten alkalmas, innen ingyenesen letölthető:

http://bookshop.europa.eu/…z-eur-pai-un
  • pbNA0113090/
drpisces # 2014.03.09. 23:51

jogijogi

Nem található az oldal. :(
Nézd meg kérlek, hogy mi lehet a baj.

Köszi! :)

dandyke # 2014.03.10. 06:55

jogijogi!
Én sem találom az oldalt........:-)

Csmeli # 2014.03.10. 08:06

Sziasztok!

Kis segítség:

• pbNA3212336/

Ezt másoljátok be, elméletileg akkor sikerül.

Ha mégsem, akkor a .../hu-ig írjátok be a címet, majd a honlap keresőjébe a "hogyan működik" ,kifejezést, a második vagy a harmadik találat a fenti link:)

Ki mikor megy? Én április 10-én, nekem az utolsó.

Csmeli # 2014.03.10. 08:10

Hoppá! A Jogifórum tréfálkozik...

A lényeg, hogy A VÉGE EZ:-un
  • pbNA3212336/

Ha ismét tréfa áldozatai lennénk: uni után két szóköz nélküli gondolatjel, majd a pb-s rész.

drpisces # 2014.03.10. 12:26

Sikerült megnyitni!
Köszönjük a segítséget! :)

Én szerdán megyek...

jogijogi # 2014.03.11. 07:09

Bocsi, csak most nézem, hogy nem megnyitható amit feltettem (a telefonos netezés átkai...), hátha majd most:

• pbNA0113090/
jogijogi # 2014.03.11. 07:12
http://bookshop.europa.eu/hu/ hogyan-m-koedik-az-eur-pai-un
  • pbNA0113090/

hátha így... nem tudom, miért nem engedi bemásolni, ez egy legálisan, ingyenes letölthető kiadvány, elvileg senkit és semmit nem sért a leszedése...

Szakvizsgakönyv # 2014.03.11. 20:50

Sziasztok!

Múlt héten vizsgáztam és eladnám az alábbi Dialóg Campusos könyveket:

Munkajog és társadalombiztosítási jog - 2013.09.01.

Az Európai Unió joga - 2012. 2. átdolgozott kiadás

Rotring ceruzával és vonalzóval aláhúzott, egy-egy lényeges szó színes ceruzával kiemelve, de semmi szövegkiemelő vagy tollas beírás és nem gyűrtem szanaszét. Munka 20 oldal kivételével üres.

3000,- Ft-ot gondoltam darabjáért.

Ha valakit érdekel, jelentkezzen: szakvizsgakonyv@gmail.com

jogijogi # 2014.03.12. 08:55

Hogy is van a rendszer, mikorra kell odamenni, ha csak szóbelire mész? Egy éve voltam vizsgázni, de valahogy elfelejtettem...

Csmeli # 2014.03.12. 14:24

drpisces: Nagyon szorítottam Neked! Kérlek írd meg a tapasztalataidat...

jogijogi: 12-re kell menni a Szalay utcába, ott mondják meg, hogy hová kell átérned 13-ra:)

drpisces # 2014.03.13. 18:20

Csmeli: köszönöm szépen, nagyon aranyos Tőled. :)

Én sajnos nem hoztam a papírformát szerdán a Kúrián. A Bizottság egy tanácselnök bíróból és két ügyvédből állt.

Gyors bemutatkozás után, választási lehetőség nélkül belecsaptunk a munkajogba, aztán az EU-ba, végül a Ket. következett. Alkotmány, TB kérdés nem volt.

Munkajog: túlzott mértékű szabadság kivételét visszakövetelheti-e a munkáltató (írásbeli feladat kapcsán), határozott idejű munkaszerződés megszüntetése, közös megegyezés megtámadása jogellenes fenyegetésre hivatkozással (itt nem értettem pontosan, mire volt kíváncsi a vizsgáztató, én ezt mondtam, hogy megtámadható, és ha sikeres, akkor érvénytelen a megállapodás a jognyilatkozatok érvénytelensége miatt, de valamiért nem volt ez jó), vezető állású munkavállaló, fizetési felszólítás (legfőképp az, hogy mire jó ez a munkáltatónak).

EU: Dániából érkező emberünk Mo-on csináltatja meg a fogait, hol kezdem el keresni a joghatóságot. (Brüsszel II rendelet lett volna a helyes válasz.) Aztán közvetlen hatály, mindent elmondtam, ami eszembe jutott róla, de a vizsgáztató a Becker (Bekker?) formulára volt kíváncsi, amit nem láttam a tételsorban...

Közig: nemzetközi jogsegély (ezt sem találtam a tételsorban), hány fokú a közig. eljárás, gyámhatósági határozatot hol lehet megtámadni(?), birtokvédelem (?), többre már nagyon nem emlékszem, az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál feladtam.

Nagyjából ennyi. Alapvetően túlizgultam kicsit, a többi meg már törtételem.

Ja, volt Pp-s kérdés is...

Sajnos EU-ból pótolnom kell, és a másik kettő sem lett túl szép, úgyhogy ha van javítási lehetőség, akkor élek vele. Tényleg, ilyet lehet? Mármint javítani?

Még egy kérdés, a tankönyvben minden megvan, ami kellhet? (Az Európai Unió joga - 2012. 2. átdolgozott kiadás.)

És még egy fontos dolog: aki utolsónak ment be (ne haragudj, nem emlékszem a nevedre), írja már meg, hogy sikerült neki, mert nagyon érdekelne!