viszont jobb mint az ebola!
*
szomszédom unokahugának a nászasszonya ebolás
*
Jogi Fórum - találkozó
Jobbulást Legislator!
Szia, Imp!
Még küzdök. Allergiaasztmára torokfertőző vírust beszedni nem tartozik az élet kellemetességei közé.
Sunshine after the rain.
köszönjük, de akkor se kötbér :DDDDDD
Kedves Fórumozók!
Mindenkinek kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok!
Üdv.:
Csipke
Imp.,
Nem szeretnék én semmit, én egészen egyszerűen kiosztottam a virtuális évismétlést... így megy ez...:)
Csipke
Leg, szia! Meggyógyultál?
Ser, köszi a választ.
Sunshine after the rain.
András, ha erre jársz, írd meg, hogy szerinted kötbér-e. :D
szeretnéd, mi? :D
Rexor,
dehogy...de attól még Impinek kioszthatok egy virtuális évismétlést. :)
Csipke
Csipke ez már kezd S/M kategória lenni :) Bőrszerkót is vételeztél?
Nem kell vennie, elég, ha kifizeti a különbséget.
Imp. ebből évismétlés lesz... :)
Csipke
nem :)
Guba, akkor szerinted ennek a jogesetnek az a megoldása, hogy én akkor a benzinkutas megmondom a vevőnek, hogy "Öreg, vegyél már meg 200 liter benzint még, mert én követelem ám a teljesítést."
For God and Ulster
Imp, te csak ne nosztalgiázz szadista tanárnőkről.. egyébként elárulom, többek között azért nem mentem tanári pályára, mert én tuti az a vérgeci (oppárdon) lennék... annak meg ugye mi értelme..:)
Csipke
hurrá, éljen! Guba még mindig nem érti!
Csipke
„„Mit követelhet eladó, és milyen jogcímen?”
Kártérítést. Ptk 318.§”
Nem szerződésszegéssel okozott kárról van szó, hanem a teljesítés megtagadásáról:
313. § Ha a kötelezett a teljesítést jogos ok nélkül megtagadja, a jogosult választhat a késedelem és a lehetetlenülés következményeinek alkalmazása között.
A késedelem jogkövetkezményeinek érvényesülése esetében a jogosult a teljesítést, ezen túl pedig a késedelemből származó kárának megtérítését is igényelheti.
BH1994. 263. A teljesítés jogos ok nélküli megtagadásának jogkövetkezményei
Vagyis, nem kötbérkikötés alapján követeli a teljesítést, és ehhez nincs is szüksége kötbér kikötésére.
„„Miben különbözik ez a példában szereplő esettől?”
Abban, hogy itt nem kártérítést fizet, hanem vállalja, hogy kifizeti mind a 300 litert. Itt tehát az eladónak nem kell kárt bizonyítania.
Na ettől kötbér.”
Azt hiszem világos akkor, hogy nem a kötbértől kell kifizetni a 300 litert, és kárt sem kell igazolnia, ha egyszerűen követeli a szerződés alapján a teljesítést. Ezért írtam le már vagy háromszor, hogy ha valaki a teljesítést követeli, az nem kötbér. De olvassátok el a BH-t, tanulságos.
Lehet hurrázni, éljenezni. :-)
bírtam az ilyen szadista tanárnőket:DDD
remélhetőleg vigyázba... :)
Csipke
eddig álltam? :D
Imp.,
ülj le, egyes! :)
Csipke
nem :)
azért Imp, mert azt vállaltad a szerződésben hogy tankolsz.
For God and Ulster

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02