Bírósági fogalmazók


Izaliza # 2011.01.22. 15:56

Kedves Orangeman,

csak hogy neked is válaszoljak:
Nem, nem tudtam, hogy ez vár rám.
De mellesleg ez nem érdekel senkit, és nem változtat semmin. Legfeljebb annyi pozitívum van benne, hogy nem okolom magamat miatta.

Kedves Többiek (is)

Nem tudom, hogy mennyivel lenne jobb ha szakközépbe jártunk volna valamennyien (mi jogászok) és más szakmánk lenne (szintén azonos). Ugyanúgy nem tudnánk elhelyezkedni a szakmánkban, nemde?

Üdv,

Liza

Egyjogász # 2011.01.22. 14:42

Nálunk az első előadások egyikén az előadó azzal nyitott, hogy a miheztartás végett közli, hogy az itt ülők közül a statisztikáik szerint 35-40 % fog jogászi diplomát szerezni, és a diplomát szerzők fele is csak a McDonaldsban fog állást kapni, de nem jogászként, hanem krumlisütőként.

A felhödülésre annyit pontosított, hogy jó-jó, lehet, hogy csak a diplomát szerzők negyede megy a Mekihez, a másik 25% a Burger Kingnél kap állást, és azt sem zárja ki, hogy a jogászi diplomára figyelemmel nem mindenki fog krumlit sütni, néhányuknak azt is megengedik, hogy hamburgereket gyárthasson..:))

Akkor azt hittük viccel, de néhány év, és bejön amit mondott:(((

Izaliza # 2011.01.22. 13:18

Sziasztok!
Az én esetem elég egyedinek számít több szempontból is. A határon túlról jöttem Budapestre jogot tanulni, azzal a határozott céllal, hogy diploma után megyek vissza. Vár otthon a családi ház, nagy kerttel, barátokkal, és kapcsolatokkal.
Otthon (értsd:Szerbia) töltöttem a szakmai gyakorlatot, ott építettem kapcsolatokat, és már harmadévben mondták nekem, hogy visszavárnak.
Teljesen nyugodt voltam, és magabiztos. De az élet közbeszólt, na meg a szerelem :-) És a szerelemből azóta házasság lett, én pedig maradtam. Itt így aztán se ismerősök, se kapcsolatok. (valamit valamiért igaz? de akkor fogadjam el, hogy nem fogok jogászként karriert csinálni?)
Ha tudtam volna, hogy maradok itt (és anyagilag is megengedhettem volna) akkor nyilván itt gyakornokoskodom, mondjuk gratis a bíróságon az egyetemi évek alatt, hogy utána mire kell a bírósági fogalmazói helyekre pályázni, már legyenek kapcsolataim. (és akkor a magyar állampolgárság megszerzését nem is említem, az egy másik fórum másik topicjába elegendő mesélnivalóval szolgálna)
Nem kevés erőfeszítésembe került egy kis határontúli városkából feljönni Pestre tanulni, és lenyomni szülői anyagi támogatás nélkül, és időszakos munkák mellett az egyetemet. Nem szívesen hagynám veszni.
Itt olyan sok okos ember van...várom az ötleteket továbbra is :-)
Geológus nem rossz, nem rossz...de már nem kezdenék neki újabb tanulmányoknak (kiégtem), inkább én tanítanék.
Üdv,
Liza

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.22. 12:05

Ha tudtam volna, hogy ez vár rám, inkább nem is megyek jogi egyetemre, inkább orvosira vagy BME-re

homo universalis...

orangeman # 2011.01.22. 10:56

Kedves Kacsa!

Jó, nálunk sem erről szóltak a dékáni megnyitók, (hanem arról, hogy a jogászok a társadalom mérnökei, meg nagy felvevőpiac, blabla), de azért aki figyelt az meghallhatta, hogy az elhelyezkedés nagyon nehéz. Ezt egyetemi körökben is sok fórumon mondták, nemcsak itt. Én már a gólyatáborban hallottam...


For God and Ulster

Kacsa1111 # 2011.01.22. 09:37

Kedves Orangeman,

jogi oktatasunknak ebben elevulhetetlen erdemei vannak...:)

Kedves Izaliza,

geologusnak kell menni...:)


Kacsa11

orangeman # 2011.01.21. 16:14

Kedves Izaliza!

Ne mondd, hogy nem tudtad, hogy ez vár rád.


For God and Ulster

Izaliza # 2011.01.21. 14:27

Kedves Márton!

Igen, még hiszek a mesékben, legalábbis szeretnék hinni, anélkül egyszerűen nincs értelme küzdeni, tanulni, mert a realitás elszomorító.

Ha nincs anyagi biztonságod akkor nem lehet elvállalni egy ügyvédjelölti munkát, amiért keveset fizetnek, főleg három éven keresztül.

Ha nincs ismerettség nem lehet bejutni a közigazgatásba, igazságszolgáltatásba kiemelten nem.

Hiába lesz meg hamarosan a tud. fokozatom is, esélyem sincs rá, hogy oktató legyek, hiszen oda se "nyaltam be" magam. (kedves természet vagyok, de azért büszke is, vannak elveim...jah, sokra is megyek velük)

Maradt a versenyszféra, meg a nem jogi területek, amiből meg tudnak élni így-úgy a magamfajták.

Ha tudtam volna, hogy ez vár rám, inkább nem is megyek jogi egyetemre, inkább orvosira vagy BME-re és utána el innen messzire :-(

De ezt választottam, érte felelősséget vállalok, és próbálkozom...egyszer majd csak sikerül valami :-)

Üdv,

Liza

Sz.Márton # 2011.01.20. 09:05

Izaliza!

Királylány, még hiszel a mesékben?

Megnyugtatásképpen, mindig gondolj arra, hogy az a szervezet amelyik az általad leírott eredmények szerint (esetleg helyhiány a sok jó között...)nem kíván felvenni, annak ne is akarj a tagja lenni.

Lépj túl és jóval tovább, hátha egy másik oldal, egy másik szervezet, több megnyugvást és sikert hoz.
Az idő az így is, úgy is el fog telni, de a minőségét, ha a kellő tudásod megvan, már Te töltöd ki tartalommal és igazolni fognak az eredményeid.

Sok sikert, mert a tudásod (az emberi lét korlátainak figyelembevételével)megmarad, ha megfelelően karban és naprakészen tartod!

Izaliza # 2011.01.19. 10:46

Sziasztok!
Én a Fővárosi Bíróságra adtam be a jelentkezésemet. Mind az írásbelim mind a szóbelim jól sikerült, és vártam, hogy majd behívnak a harmadik körre, de nem hívtak. Két-három hét elteltével felhívtam az OIT-ot, ott mondták, hogy már lezajlott az interjúztatás, és már megvan, hogy kiket vesznek fel.
(Nem reklámozok a blog oldalamon semmit, csupán tapasztalataimat írom meg, akár a bírósági fogalmazói versenyvizsgával kapcsolatban is, meg az álláskereséssel kapcsolatban is, aki érdekel itt megtalálja:
http://manguszta.blog.hu/…gi_fogalmazo)
Üdv
Liza

Gyepál # 2010.12.15. 09:01

Van olyan köztetek, aki most volt a FB-n harmadik fordulón? Ti kaptatok már választ? Az elutasító döntésről is értesítenek?
köszi

drveveke # 2010.11.03. 18:37

Egy-a-nagyonsokból!

Munka mellett csak keveset tudtam tanulni, ám minden feltett teszt-kérdésre megtaláltam a választ az adott tv-ben. Én az írásbelire csak tv-ből tanultam. A Ptk-t, Pp-t, Btk. Ált. Részt és a Be elejét néztem át, ennyire volt időm. 43 pontot gyűjtöttem, nem tudom az az előző vizsgákon elért eredményekhez képest ez mennyire lehet jó a végső cél tekintetében.

drveveke # 2010.11.03. 08:39

Egy-a-nagyonsokból!

A www.birosag.hu oldalon találsz eligazítást a fogalmazói vizsgával kapcsolatban. A szóbeli vizsga átfogó témaköreinek áttekintése segít a lehetséges kérdések behatárolásában. Amit célszerű átnézni: Ptk, Pp, Btk, Be. elsősorban. A mostani írásbeli vizsga 2. fordulójában a tesztben volt 2 kérdés az Mt-ből, 1 kérdés a Gt-ből és 1 kérdés az Alkotmányból. A többi az említett törvényekből. Az esszére, ahogy már itt korábban leírták, készülni nem igazán lehet. Az egyik esszé pl. az volt, hogy Tévedhet-e a bíró?

Szóbeli előtt állok, kérdezném azoktól, akik már túlestek rajta, mire lehet számítani? Mondanak egy nagyobb témát, s engednek beszélni, vagy apróbb kérdéseket szúrópróba-szerűen? Milyen mélységig kell áttanulmányozni a megadott témaköröket?

Legislator # 2010.10.30. 21:51

Elegáns szabotázs.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.10.30. 21:37

Sima jogesetmegoldás + esszé van nem? Utána meg csemegéznek azok közül akiknek meglett az "x" százalék; az nem verseny.

Impossible # 2010.10.30. 21:21

eddig is volt

a közig versenyvizsga szűnt meg

Sherlock # 2010.10.30. 20:46

Milyen versenyvizsga? Változott a rendszer?

lipay # 2010.10.18. 19:26

nincs mit, ha gyorsan szeretnéd bp-n:
https://www.nyilvantarto.hu/…os/index.php?…
bemész ide kérsz egy sürgősségi csekket, aztán posta nem messze van a Soroksári úton gyalog kb. 5 perc ott megveheted az igénylő nyomtatványt, amivel ha visszamész meg is csinálják egyből a hitelesített másolatot, az eredetit meg kb. 1 hét alatt postázzák ki a leendő munkahelyedre.

fufi # 2010.10.18. 18:39

igen? köszönöm

lipay # 2010.10.18. 18:22

2 fajtát lehet venni a postán, az egyik az erkölcsi, a másik lesz a jó, azt szokták a közszférában kérni.

fufi # 2010.10.18. 18:00

Nem, ez nem az az erkölcsi, amit postán lehet venni, ez tuti, mert én azt küldtem és nem fogadták el..

Sherlock # 2010.10.18. 17:58

Ha az erkölcsire gondolsz, azt a postán lehet venni...

fufi # 2010.10.18. 17:55

Sziasztok!

egy kérdésem van, lehet már elhangzott, de megerősítést kérek. Honnan kell igényelni a bírósági fogalmazói pályázathoz előírt hatósági bizonyítványt? Köszi!

Sherlock # 2010.07.30. 07:50

Hát az a cum laude 25 pont nem kevés(azt mondjuk nem írják, hogy a legmagasabb pontszámút kell felvenni), ha van pénzed az erkölcsire és a közjegyzői hitelesítésre, akkor szerintem próbáld meg.

Impossible # 2010.07.29. 21:13