Bírósági fogalmazók


Impossible # 2009.07.03. 12:17

Én meg tengerbiológus akartam lenni, és sokan ellenezték, ajánlva, hogy menjek jogra (pedig balra akartam). Hiányzik a tenger. (Egy kutatás szerint a tengeri népek kevésbé hajlamosak a depresszióra, mert ők látják a végtelent, a tengert.)

Bellerophontesz # 2009.07.03. 12:00

:o)

Bellerophontesz # 2009.07.03. 11:40

Jah még hozzávehetjük hogy eredetileg könyvelő voltam, azt a szakmát felvittem felsőfokú szakmai végzettségig, (+ majd 10 éves szakmai tapasztalatig önállóan könyvelő vállalkozóként),de nem voltam így boldog,... a szívem csak csak az ügyészi pálya felé húz, így inkább elmentem nappalira jogra... eleinte vállalkozás (munka) mellett tanultam, de a kettő sok volt, most csak tanulok... :o) ez az utolsó évem, s kb 1 év múlva diplomázhatok... de hogy találok-e munkát magamnak, azt még nem tudom.

Viszont az az egy biztos, nem fogom megbánni sosem a pályamódosítást,akár sikerül az ügyészi pálya akár nem, mert ha legalább nem próbálom meg, akkor életem végéig ezt a "terhet" cipelhettem volna, hogy bezzeg megpróbálhattam volna.

(bár el kell mondanom, szép számmal voltak akik ellenezték a döntésemet....)

Bellerophontesz # 2009.07.03. 11:30

:) Sajnos nem gazdagodtam híres vagy kevésbé híres jogászokkal a felmenőim között ( :( sem oldalágon), csak én érzem magam elkötelezettnek az ügyészi pálya iránt...
Így sem hátszelem :) sem más segítségem nem lesz, csak magamra számíthatok.

De a pozitív hozzáállás már fél siker ugyebár... :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.03. 10:24

:)

Naná, hogy figyelembe vesznek különböző dolgokat. (Sajnos.) Csak nem pontozzák őket.

Bellerophontesz # 2009.07.03. 06:59

Köszönöm a választ.
Azt hittem, különféle dolgokat is figyelembe vesznek.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.03. 06:29

Központi versenyvizsga van. Mondjuk, a bíróság elnöke annak az eredményét nem köteles figyelembe venni - csak annyiban, hogy a jelentkező sikeres volt-e.

Bellerophontesz # 2009.07.03. 05:09
Sziasztok! Meg tudnátok mondani, hogy ügyészségen (vagy esetleg bíróságon
  • de lehet mindkettő ugyanúgy számolja)a felvételnél, miből adódnak azok a pontok amiről c.agnes írt? (diploma, gondolom nyelvvizsga--- ha több van akkor több?, és még mit vesznek figyelembe, mit pontoznak)

Legalább előre fel tudok készülni... :) mire figyeljek!

Egyjogász # 2009.07.02. 21:29

Szerintem a titkárok, fogalmazók fokozott kekeckedése egy részüknél abból adódhat, hogy meg akarják mutatni, ők milyen körültekintő, szuper szakemberek, akik a legapróbb dologra is odafigyelnek, ami viszont néha átcsap abszurdba, és olyan dolgok miatt is szórakoznak, amit korábban évtizedekig elfogadott a bíróság. (Pl. 100 fmh. egyidejű beadása esetén mind 100 fmh-hoz csatoljon a jogosult eredeti, cégbíróság által kiadott cégkivonatot....)

A másik kategógória meg az, aki úgy érzi, hogy hatalmat kapott, most már ő élet és halál ura, és úgy szórakozik a felekkel, ahogy akar (szerintem az alábbi eset is erre hajaz, miért kell egy fmh. beadásakor érdemi bizonyítási kérdésekbe menni?).

De a legrosszabb a kettő keveréke, az egyik bíróságon kifogtunk egy ilyen titkárkát, oda nem tudunk beadni úgy fmht-t, hogy valamiért vissza ne vágja (az, hogy amíg velünk szórakozik, az adós lelép, vagy felszámolják, az nem számít...)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.02. 10:59

Általános a panasz; talán jobb lenne visszavonni a titkárok, fogalmazók kibővített hatásköreit.

Ma például egy fizetési meghagyást kaptunk vissza hiánypótlásra egy fogalmazó kollégától. A két kötelezett egy házaspár; az egyik által megkötött kölcsönszerződését a másik készfizető kezesként írta alá. A hiánypótlás lényege, hogy igazoljuk (!), hogy II. rendű kötelezett (tehát a készfizető kezes) is tartozik, illetve "egyértelműen" jelöljük meg, ha egyetemleges kötelezett. A kérelemhez már eleve csatoltuk a szerződést, és a nyomtatványba is beleírtuk, hogy "azért tartoznak, mert a kölcsönt, amelyért II. r. pedig készfizető kezességet vállalt, a mai napig nem fizették vissza."

Egyébként nem okolom őket különösebben, nem ők tehetnek róla, ha olyan feladatot akarnak velük végeztetni, amire még nem képesek.

Impossible # 2009.06.02. 09:23

Milyen szép történetek ezek. :D

c.agnes # 2009.05.31. 07:29

Viszont, azt is el kell mondani, hogy az ügyészségen azt találták mondani, hogy azért nem vesznek fel, mert lány vagyok, aztán kiderült, hogy az egyik ügyész csemetéjének van fenntartva a hely, aki nem mellesleg szintén leány, ráadásul nem keveset késett is a diploma megszerzésével.

c.agnes # 2009.05.31. 07:27

Mi azt tapasztaltuk (mi:akik már az új rendszerben kerültek be), hogy megyénként eltérőek a feltételek a bekerülés szempontjából.

Elvileg a cum laude diploma 25 pontot, a summa 30 pontot ér, de én azt tapasztaltam, a felvételi eljárás végén, amikor már átmentem a szóbeli és írásbeli fordulón is, a kutyát nem érdekelte az, mennyi pontom van. O

Két jó hír: nekem egyáltalán semmilyen ismerősöm nem volt se bíróságon, se sehol, még csak jogász sem volt a családomban régebben, amit a megyei bíróság elnöke megkérdezett, felírt, és bólogatott hozzá. Ellenben volt olyan pályázó, akinek volt ismerőse, pontjai azonosak nagyjából az enyéimmel, és mégsem őt vették fel.

Másik jó hír: attól, hogy egy vizsga nem lett olyan, mint remélted, még bőven lehetsz summa cum laude.

Viszont, azt is elmondhatom, (ezt szintén a mi megyénkben tapasztaltam) hogy idősebbeket nem vettek fel. Úgy értem, hogy olyat kerestek, aki érettségi után azonnal egyetemre ment, az összejött neki öt év alatt. A nappalis diploma szintén elvárás.
Ellenben, az egyik 36 éves, régebben könyvelő évfolyamtársam jelenleg szintén fogalmazó a dunántúlon:)

Szóval van ez mindenhogy. Teljesen nem egységes a felvételi rendszer.

bajussz # 2009.05.30. 21:05

de negatívak vagytok

ha olyan rossz lett, javíts, max ismételsz egyszer, ha mégrosszabb lesz

ez se volt pozitív mondjuk:)

Egyjogász # 2009.05.30. 20:43

Ugyan....., ne feledkezz meg róla, hogy Magyarországon élsz.......
Ha van kapcsolata valakinek, bármilyen állást, posztot meg lehet szerezni, de vannak olyan posztok, amelyeket csak akkor lehet megszerezni, ha van kapcsolatod.

szofya # 2009.05.30. 20:36

Javítani szívesen elmennék, ha tudnám, hogy nem ugyanahhoz a tanárhoz kerülök. Mivel sajnos már félévkor is és most is értésemre adta, hogy nem nem szimpatizál velem. Attól tartok a te bíró ismerőseid még nem a mostani felvételi rendszerrel kerültek be a bíróságra. Azért köszi a tanácsot.

Peace # 2009.05.30. 20:22
  1. van lehetőség arra, hogy javíts - lehet ismételni vizsgát - és akkor...
  2. én személy szerint több olyan fogalmazót, ill. már működő bírót ismerek, akik nem jeles, és nem jó minősítésű diplomát kaptak - viszont volt remek kapcsolatrendszerük
szofya # 2009.05.30. 18:35

Sziasztok!

Én az ELTE-n vagyok másoddiplomás estis joghallgató. sajnos tegnapi be vizsgám (Erdei Árpádnál) elvette a reményemet a jó diploma megszerzésére. Szerintetek így is lehet esélyem bekerülni a bíróságra? Gyerekkori álmom teljesülne, de most nagyon el vagyok keseredve.

Dr.Attika # 2009.05.30. 15:06

Az a tanulság, hogy nem szabad magukra hagyni a kezdőket. A bíróságon is van annyi szabadidővel "kűzdő" bíró, hogy elláthatnák a fogalmazók felügyeletét.

Egyjogász # 2009.05.30. 14:59

Megértelek, huszonegynehány éves koromban én is baromira élveztem, amikor először láttam egy hivatalos iraton a nevemet, és én is azt hittem, hogy megváltom a világot...:)
Ez a lelkesedésem akkor csökkent meredeken, amikor először a főnököm b..szott le egy általam aláírt irat miatt (aztán utána még sokszor:) ), meg amikor az ügyfelek kezdtek személy szerint engem cseszegetni.
Egy hatvanéves kolléga ma már semmit nem hajlandó aláírni, sőt még ügyintézőként sem írja rá magát, "nem hiányzik már nekem a stressz" jelszóval.

c.agnes # 2009.05.30. 13:21

Fél évig dolgoztam közigazgatásban, és azután, hogy ott soha, semmit nem írhattam alá, mindig csak az előadóként szerepeltem az ügyben, iszonyú nagy élmény pl hiánypótló végzést írni:)

Aki nem próbálja ki az elsőt, nem értheti meg a másodikat, és kész:)

Legislator # 2009.05.29. 18:32

Kezdők öröme:-)


Sunshine after the rain.

Egyjogász # 2009.05.29. 18:09

Szívemből szóltál kbs!
Mi is mindíg tapasztaljuk, ha új titkár (és most már fogalmazó) kezd el foglalkozni az fmh-kkal, mindegyig új titán kitalál valamit, amivel szívathatja a jogosultat.

Pl. benyújtottunk egy helyi bírósághoz egyszerre 150 fmh-t, mire jöttek a végzések, hogy mindegyik mellé csatoljuk a jogosult (azaz saját magunk) létezését tanúsító eredeti cégmásolatot (5000 Ft/db).
Írtunk az elnöknek, hogy ezt ugye nem gondolják komolyan, mire válaszoltak, hogy bocsi, csak egy új titán volt túlbuzgó.

De jött hiánypótlás arra is, hogy csatolják meghatalmazást - jogtanácsosként......
Amikor reklamáltam az volt a válasz, hogy értsem meg, egy új titkár gyakorlatozik, és nem tudja mi a különbség az ügyvéd és a jogtanácsos között....

De a legjobb az volt, amikor írtunk egy illetékbélyeggel ellátott kérelmet, hogy egy iratból adjon ki a bíróság másolatot.
Mire jött egy szép, szabályos végzés ajánlva-tértivevénnyel, hogy csak akkor tudják kiküldeni, ha küldök felbélyegzett válaszborítékot, mert a bíróságnak arra nincs pénze, hogy nekünk leveleket küldözgessen......
Amikor egy ismerős bírót megkérdeztem, hogy ebben a küldményben a kioktató végzés helyett miért nem a kért iratot küldték ki, az volt a válasz, hogy az új kollégának nem erősségük a logika, de azt baromira élvezik, hogy hatalma van.....
Az mér szomorúbb, hogy menthetetlenül bíró lesz belőle. (És ezt nem én mondtam, hanem az ismerős bíró...)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.29. 14:00

Némelyik fogalmazó annyira élvezi, hogy végzést hozhat fizetési meghagyás ügyben, hogy képes hiánypótlásra felhívni azzal, hogy húzzuk alá, a követelés forintban, euróban vagy más pénznemben értendő.

Meingott # 2009.05.29. 12:20

Szia Muumi!

Köszi, hogy írtál, figyelmes vagy! :) Képzeld, engem is hívtak!!! Úgy örülök, és olyan izgatott vagyok !Ágnes válasza ad egy kis biztonságérzetet, legalább sejtem, hogy milyen irányú kérdések -is- lehetnek.

Ágnes, lelkesítő volt olvasni, hogy tényleg bevonnak az érdemi munkába! Ennek nagyon örülök, én is szívesen írnám már a végzés aljára a nevem! :-) Az első pár FMH-nál biztosan remegni fog a kezem !

Több tárgyaláson láttam, ahogy a fogalmazó bent ül, és követi az eseményeket, és mindig is irígyeltem őket a helyzetükért ! Külön tetszik, hogy hetente egy nap oktatás van, mert így végre megvalósul az általam az egyetemen annyira hiányolt elméleti és gyakorlati oktatás együttessége.

Ha választhatnék, én is inkább a kisebb bíróságra mennék! Személyesebb a légkör!!

Köszi mégegyszer az info-kat, és örülök, hogy megosztottad velünk ! Számomra ezek nagyon hasznosak voltak!