Jogi Etika


Legislator # 2006.03.29. 14:59

Bocs. legislator@freemail.hu


Sunshine after the rain.

sukawaki # 2006.03.27. 07:32

Persze! Mailed nem láttam, hogy tudom felvenni veled a kapcsolatot?

Legislator # 2006.03.23. 14:50

A kábé 5 éve kiadott jogi etika? Fénymásolva jó lesz, mert eredetit elvből nem adok. Persze a jszb. betartásáaval


Sunshine after the rain.

sukawaki # 2006.03.19. 19:35

sziasztok!

Nincs meg vkinek kölcsönbe az Andrássy könyve?
Bp.

Mentaa # 2006.03.16. 12:06

Joel!
Akár még írhatnál is!
Helyesbítésre szorul korábbi hozzászólásom, az egy legényt kettőre módosítom, ugyanis az illető segítő szándéka fennállt, de technikai akadályok miatt nem tudott hozzászólni!
Azért köszönjük BD jóindulatát is! Ja, és BD, amikor nagyokat emlegettem azt nem rád értettem, mármint ironikus negatív értelemben! :)

Joel2000 # 2006.03.15. 18:45

Amúgy nyilván nem szándékozom erről írni, csak példaként hoztam fel. :)
De jó sztori nem?

Order (törölt felhasználó) # 2006.03.15. 18:30

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Mentaa # 2006.03.15. 12:31

Joel!
Ha nem akarsz kötekedni, csak dicsérni, akkor ne erről az egyetemről válassz etikai témát, mert itt szinte minden etikátlan, és semmi semmit sem lehet dicsérni. :)
Order, bsocs, ha túlzásba estem, de te ismered a véleményem. Én már az egyetemet is átnevezném Pécsi Etikátlan Bűnbarlangnak.

Joel2000 # 2006.03.15. 12:06

Order, Mentaa, Legislator, köszi a hozzászólásokat! És a jókívánságokat!

És Order köszönöm a konkrét választ.
Azért gondoltam, hogy megkérdezem itt a fórumon, mivel nem voltam biztos benne, hogy egy általam kiválasztott eset jó -e. Mégpedig azért nem, mert a tárgyleírásban benne van, hogy kellenek nyilatkozatok, külső megnyilatkozók esetértelmezései stb., de ha mondjuk iválasztok egy napjainkban meglévő esetet, vagy akár egy filmből vett példát, nem biztos, hogy tudok minden nyilatkozatot idézni. Csak féltem, nehogy ilyenen bukjak el, szóval nem voltam benne biztos, hogy minden lehet.

Amúgy szerintetek mi lenne, ha egy személyes esetet mesélnék el az egyetemről?

Leírok itt egy sztorit, kiváncsi vagyok mit szóltok hozzá. Azért azt hozzáteszem, hogy minden egyezés a valósággal csak a véletlen műve...

Szóval annyi a történet, hogy emberünk elhatározza, hogy jelentkezik egy bizonyos egyetemre. Annak rendje és módja szerint minden határidőt pontosan betartva intézkedik a jelentkezési lapok feladásáról, valamint a különböző befizetések teljesítéséről. Így tesz szintén a diákigazolvánnyal kapcsolatban is.

Eljön a tanévnyitó, és X szeretné kézhez kapni a tandíj, illetve a diákigazolvány befizetése után jogosan megillető kis műanyag lapocskáját, amely utazáskor lehetővé teszi, hogy az utazás kisebb anyagi megterhelést jelentsen. Természetesen jó magyar hagyomány szerint az ügy nem megy simán. Az oktatási intézménybe nem érkezett meg az időben kifizetett műanyag lapocska, és mit ad isten, karok széttárva, egy másik intézmény a felelős.

A szakszerű, és ügyfélbarát tanulmányi osztály hozzá állása hiányában saját utánajárása következtében kiderül, hogy ideiglenes cuccot lehet kapni.
Jó gondolja, nem baj, de reméli legközelebb már lesz. Oké. No de jön a fricska, ez x forintba kerül. Hmm, gondolja, itt valami nem stimmel. Minden befizetés oké, minden papír időben leadva, nem hibáztam, minden szabály, követelés betartva, és ismét plusz pénz. Mit lehet tenni? Egyrész kifizetni a pénzt, illetve leadni a magával hozott 2 fénykép közül az egyiket, tehát egy újabb fotót ismét készíteni, amely megincsak plusz x forint, azok után, hogy ő mindent szabályszerűen csinált. De nincs mit tenni, haza kell jutni.

Utána járás, telefonálgatás. Az a rossz, csúf nyomda a hibás. Rendben hibás, de ki vállalja a felelősséget. Magyarul: mi van az x forinttal, amelytől megszabadítottak? Ki írja azt jóvá?

Utána járás már hatékonyabban, a jogszabályok erdeléyben. Hopsz, kormányrendelet a diákigazolványról. Érdekes bekezdés, pontosan az van benne, amire a józan ésszel gondolna az ember. Ha nem hibázik valaki, nem kellene fizetni. Na újabb telefon a sulinak, jutassa el a rendeletet. Megérkezik, a gazdaságisoknak át kell nézni. Újabb hetek. Ismét telefon, a válasz: átnézték, de nem jár neki semmi, nem ők hibáztak. Hm, a rendeletbe nem ez van, másképp értelmezni nem lehet. Miért nem értik ezt egy jogi egyetemen?

No, akkor váltás hivatalos útra. Szép, átvétellel igazolt hivataos kérelem a TO vezetőjének, hogy ezen és ezen jogszabály alapján visszajuttatni a jogtalanul beszedett pénzt. A vezető átnézi a jogszabályt, nem érti. Érdekes. Jó, mondja, akkor levélben várja a hivatalos választ.

Mindeközben emberünk sajnos anyagi válságba kerül, de jön a tandíj befizetési ideje. Jogszabályi háttér vizsgálata, á remek, lehetséges a részletfizetés.
Kérelem a TB-nak, két részletben történő fizetésre az első részlet befizetéséről való igazolással, csak lássák, hoy komoly a téma. Egy hónap múlva lenne a második. Több helyről megerősített infó szerint ezt simán megadják, biztos megértik stb. Jó.

Pár nap múlva jön a levél. Fő, fő dékántól.

A diákigazolvánnyal kapcsolatban emberünknek igaza van, a pénzért adja le a befizetést igazoló számlát. (Amikor nem is a pénztárban kellett fizetni, hanem a TO-n, helyben nyugta ellenében kellettt fizetnie)

De, és most jön a lényeg: a részletfizetést nem áll módunkban támogatni, a hátralékot sürgősen befizetni szíveskedjék.

No, hát ennyi a történet. A következtetések levonását mindenkinek saját belátására bízom.

Szerintem beleférne a jogi etika szempontjából releváns eset kategóriájába. :)

Order (törölt felhasználó) # 2006.03.15. 10:34

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Legislator # 2006.03.14. 14:14

Ismerek valakit, aki egy Forma1-gyel kapcsolatos ügyet elemzett ezen tárgy keretében, ennél az oktatónál.


Sunshine after the rain.

Mentaa # 2006.03.14. 13:50

Szia Order!

Gondolhattam volna, hogy "egy, csak egy legény van talpon a vidéken...." :)))))))))))
Jellemző! Csak azt tudnám, hogy a "nagyok" ilyenkor hol vannak?! Most kellene pedig osztaniuk az észt, ilyenkor persze hűlt helyük!

Na, Joel, remélem sikerrel jársz!

Order (törölt felhasználó) # 2006.03.14. 13:04

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Mentaa # 2006.03.14. 07:47

Megnéztem a PTE-s topicból átnyergelve, de sajna nem tudok neked segíteni, mert én még az utolsó nem kredites szériából való vagyok.
Azért remélem találsz jó szándékú emberkéket, minden jót neked!

Joel2000 # 2006.03.13. 13:39

Helló Mindenki!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Arról van szó, hogy felvettem a Jogi Etika c. tárgyat, és a feladat az, hogy válasszak egy, a jogi etika szempontjából releváns esetet, ami az esettanulmány tárgya.

Na most az a helyzet, hogy az nincs megadva, hogy, hol vagy merre lehet keresni ilyen esetet. (Vannak ötleteim, de nem biztos, hogy jók)

Kérlek aki ismeri a tárgyat, vagy hasonló helyzetben volt és tud, segítsen. Március 17.-ig le kell adni egy előzetes vázlatot.

Előre is köszi a segítséget!