tanulmányi költség - tanulmányi költség utólagos behajtása


Győző # 2001.11.16. 10:42

Munkáltató által fizetett tanulmányi költség behajthaó-e a munkavállalón ha 1997-ben megszűnt a munkaviszony (tanulmányi szerződés nincs)és most 2001 végén szólított fel a cég hogy ezt rendezze a munkavállaló. Kilépéskor egy kötelezvényt írt alá a munkavállaló hogy az időarányosan kiszámolt tandíjmaradványt (57.000,-Ft)1997.12.31.-ig rendezi, így kapta meg a kilépő papírjait a kilépéskor. A munkavállaló nem fizette ki ezt az összeget. Jogi úton a munkáltató  behajthatja-e ezt az összeget, kamatait és az Ügyvédi költségeit a munkavállalón?


Gyõzõ

Franciska # 2001.11.21. 09:07

Javítsatok ki, ha tévedek, de szerintem ez munkaviszonnyal kapcsolatos igény, ami az Mt. szerint három év alatt elévül. Tehát szvsz utoljára 2000. decemberben szólíthatta volna fel a munkáltató a munkavállalót az igénye teljesítésére. (A körülményeket nem ismerjük, pl. nem tudjuk, volt-e akadályoztatva a munkáltató, ami megszakítja az elévülést.)

Ami a legérdekesebb Győző írásában, az természetesen zárójelben odavetve szerepel: 'tanulmányi szerződés nincs'.
Vajon hogyan fizethetett tanulmányi költséget a cég tanulmányi szerződés nélkül ? Lehet, hogy nem is Győző akart tanulni, hanem a cége kötelezte a tanulmányok végzésére ? Ez esetben persze, hogy nem köthettek tanulmányi szerződést, hiszen az Mt. tiltja, és ez esetben a költségeket sem lehet követelni a munkavállalón, tehát a kilépéskor aláíratott kötelezvény is eleve érvénytelen lehetett...

Szóval gyanús ez a 'tanulmányi szerződés nincs', mert érezhető, hogy jelentőséggel bíró részletek maradnak itt homályban.