Túlóra - kifizetés helyett csúsztatás?


drbjozsef # 2020.04.02. 04:34

Valóban - feltételeztem, a kérdező férjének munkahelye tudja mit csinál, tehát olyan cég, kollektív szerződéssel.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.01. 18:04

Fél évnél hosszabb munkaidőkeret csak akkor alkalmazható, ha azt kollektív szerződés objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos ok alapján engedi.

drbjozsef # 2020.04.01. 14:03

Dorina94,

Így van. A munkaidőkeret maximális hossza 36 hónap lehet az új szabályok szerint. Ezalatt csak az előre elrendelt munkaidő-beosztástól eltérő, azon felüli órákat kell közben kifizetni. Az összes többit a keret végén.

Dorina94 # 2020.04.01. 13:27

Jó napot!
Túlóra kifizetéssel kapcsolatban lenne kérdésem.
A férjem munkaidőkeretét megemelték 2 évre a kialakult helyzet miatt,ténylegesen nem kötelesek minden hónapban kifizetni a túlórát és a túlórapótlékot?
A választ előre is köszönöm!

tomi003 # 2019.11.09. 16:24

Meli54

örülj, hogy legalább le tudtad csúsztatni. Sajnos én sokáig hülye voltam, hagytam magamat kihasználni és semmilyen túlórát nem fizettek ki, pedig nem kevés volt. (napi 2-3 óra + utazás a külső építési munkaterületre) Illetve havonta max 1 szabad hétvégém volt. Vasárnap is havi 3-4 alkalommal dolgoztam otthon (árajánlat készítése, bérek számítása, ajánlatok bekérése, anyagmennyiség számítás stb.)

drbjozsef # 2019.08.16. 18:44

Az előbbi irreleváns, ha értenéd. Utóbbi viszont erősen vélelmezi, hogy szabálytalan így a dolog.

drbjozsef # 2019.08.16. 17:14

Meli54,

Szerintem meg ne a rendszerre legyél mérges, mert nincs azzal semmi baj, csak Te látod bele, és nem értetted a választ.

A munkaidőkeret elrendeléséről tájékoztatni kell a munkavállalót. Ha ilyenről nem tud, akkor lányod esetében nincs, általános munkarendben dolgozol, és jogszerűtlen így ebben a formában a foglalkoztatás (már ha nem felejtett el lényeges tényekről szólni a lányod).

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.16. 17:03

Szólhattál volna előre, hogy nem választ szeretnél, hanem megerősítést, hogy neked van igazad.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.16. 08:45

A szerződésben, ahogyan írtam heti 40 óra van, nincs szó munkaidőkeretről.
Nem is kell. Az egy munkaszervezési kérdés, amit a munkáltató egyedül dönt el, módosít stb.

drbjozsef # 2019.08.16. 07:13

Meli54,

Ha egyenletes munkarendben dolgozol, akkor szerint nem teljesen jogszerű.

Olvasd el az Mt. 139.§ - 145.§-okat.

Ha "megegyezel" a munkáltatóddal, akkor bérpótlék helyett elfogadhatod a lecsúsztatást a normál túlórákra a +50% pótlék helyett, kivéve a pihenőnapokra. Arra vagy +100%, vagy +50% és ugyanannyi óra szabadság.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.16. 06:20

Munkaidőkeretben meg lehet oldani.

Goodwitch # 2007.05.07. 10:10

Kedves kuha!

Akkor most vállalkozom egy gyors rövid válaszra:

Az mindenképpen jogellenes, hogy ad hoc szólnak, hogy most tessék csúsztatni. Ha nincs elég munka akkor ez állásidő, és erre az időre is jár átlagbér, tehát nem alkalmas arra, hogy a megtakarítsák vele a szombati munka kifizetését.

A munkabeosztást ui. 7 nappal előre közölni kell a munkavállalóval.

Az a kifizetést egyébként sem teljesen spórolhatja meg a munkaadó, ha a szombati munkát engedi lecsúsztatni, azaz ugyanannyi pihenőidőt biztosít helyette, mert ekkor is 50%-ot fizetnie kell.

A munkavállalónak heti két nap pihenőidő jár, amiből az egyiknek vasárnapra kell esnie. A munkáltató úgy tudja megoldani a szombati műszakot, hogy szombatra elrendel 4 óra munkát, választ a munkavállalónak egy másik pihenőnapot, a többi hétköznapra pedig 9 órában állapítja meg a munkaidejüket. Így kijön a heti negyven óra, van két pihenőnap, és a szombati nap is meg van oldva. Mást nem nagyon tudok elképzelni jogszerűen, bérfizetés nélkül. Ez azonban a munkaadó hatáskörébe tartozik. Ha a munkaszerződésben a heti 5*8 óra nincs benne, akkor még szerződést sem kell módosítania.

A jelenléti ívet a valóságnak megfelelően kell vezetni, fekete jelenléti ív nincs, a hamisan vezetett a fekete!

Remélem minden kérdésedre válaszoltam,


Goodwitch

kuha # 2007.05.07. 09:39

Hát ilyen még nem fordult elő velem, hogy senki ne tudna a kérdésemre válaszolni! Pedig már nagyon sokszor kértem segítséget tőletek...
Tennék még egy utolsó kísérletet, hátha...

Szóval, tudna nekem Valaki válaszolni?

Köszönöm!

kuha # 2007.05.06. 15:00

Sziasztok!

MÉg mindig várnám a kérdésemre a segítségeket, hátha tud(na) rá Valaki válaszolni.
Nem hiszem, hogy nincs senki...

Köszi szépen!

zsenzso # 2007.05.04. 19:18

sziasztok!

Sajnos, a munkáltatók nem mindig tartják be a szabályokat. Én ma ugrottam össze a főnökömmel, azt mondja, én mindig morgok. Folyamatos munkarendben dolgozom, minden hónapra 174 órát írnak elő munkaidő-keretként. Nem vonják le belőle a fizetett ünnepeket, úgyhogy idén például több,mint 80 órával kellene többet dolgoznunk, mint a hivatali munkaidőben dolgozóknak, csak a havi 174 óra fölötti órákat csúsztathatjuk le. Sőt, most azt találták ki, hogy a csuszinkat a fizetett ünnepeken vegyük ki. /már amikor akkorra esik a munkanapunk/
Tudom, hogy ez ellenkezik a Munka Törvénykönyvével, de szóba sem állnak velünk, mert állítólag a vállalati jogász ezt rendbenlévőnek találja.

efi99 # 2007.05.04. 18:32

Hát nekem úgy rémlik, van valami szabály, miszerint - talán - 3 nappal előre közölni kell legkésőbb, hogy azon túl mikor kell dolgozni, meg mikor nem. Pontosabban lehet 3 napon belül is, de akkor a dolgozó beinthet, jelen esetben, ha délelőtt azt mondják, hogy 4 óra meló után el lehet ballagni, akkor azt lehet mondani, hogy nyet és a munkáltató köteles kifizetni a 8 órát, ugyanis a munkavállalót az ő kötelessége ellátni munkával, ha éppen nincs, az az ő problámája. Ez pl. nálunk működik is - ráadásul 7 nappal, mert a KSZ-ben felemelhető - de persze a gyakorlatban 99%-ban fordítva, tehát valaki lebetegszik, aztán akkor hívogatják telefonon a pihenőnaposokat, azok pedig szabadon dönthetnek, ha 7 napon belül járunk, hogy bejönnek-e vagy sem.
A nálatok folytatott gyakorlat mindenképpen aggályos, mert ha a munkáltató még jobban felpolírozza ennek a "hatékonyságát", majd kitalál olyanokat, hogy akkor most 73 percet le lehet csúsztatni, de fél 3 után 4 perccel mindenki itt legyen, aztán megint lesz majd 39 és fél perc csúsztatás, ha nem hozzák meg a lapátokat, de ha meghozzák is, lehet, hogy esni fog az eső, akkor 3 óra csúsztatás lesz, vagy amíg el nem áll...:) stb.

kuha # 2007.05.04. 12:51

senki nem tudna a kérdésemre válaszolni??? :( :( :(

kuha # 2007.05.03. 13:26

Kiegészíteném, ill. pontosítanám: természetesen a szombati napon ledolgozott órákra kaptak dupla pénzt, nem pedig az egész napra...

És nem ledolgozni kell a túlórát, hanem lecsúsztatni...

kuha # 2007.05.03. 13:23

Sziasztok!

MInt már oly sokszor, most is hozzátok fordulnék segítségért.

A férjem munkahelyén újabb "őrültséget" találtak ki, erre kérném a véleményeteket.

Heti 40 órás munkahét van, ez világos. hétfőtől péntekig. A cég tevékenysége azonban megköveteli a RENDSZERES szombati munkát is. Férjem, és jó pár kollégája az ún. kiszolgáló személyzethez tartozik, ami azt jelenti, hogy ők teszik lehetővé, hogy az emberek felvehessék a munkát, elindulhassanak szombaton is dolgozni (itt most raktárosokról, gk. vez. kiszállítókról van szó).
Ez nem teljes egész napi munka, hanem minden szombaton, reggel 6-tól 10-ig, tehát minden szombaton 4 óra.
Eddig ezt rendesen kifizették túlóraként, ugye a törvény által előírt módon, erre a napra 100%-ot kaptak.
Most a főnökség úgy döntött, hogy havi szinten nagyon sokat költ a cég a túlórák kifizetésére, ezért ezentúl nem kifizetni fogják, hanem le kell dolgozni.
Igen ám, de a cégvezetés úgy gondolja, hogy ezért a szombati 4 óráért, szintén 4 óra csúsztatás jár, méghozzá úgy, hogy pl. ha valamelyik kedden úgy gondolják, hogy aznap kevesebb a munka, akkor esetleg de. 10 órakor azt mondják a férjemnek, vagy más kollégájának, hogy aznap ne 14 óráig dolgozzon, és hogy menjen haza, és ezzel le van csúsztatva 4 órája.

Szerintetek ez így törvényszerű? Ennek így kell történnie?? Eleve, mivel a szombatért dupla pénz jár, nem dupla annyi órát csúsztathatna le a férjem? Tehát egy szombat helyett mondjuk nem úgy van, hogy kivehet egy másik teljes hétköznapi munkanapot?
Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a munkáltató mondja meg, hogy melyik napon csúsztathatja le ezt az időt? Nem a férjem dönti el???
És különben is, ha a munkáltató is dönti ezt el, milyen eljárás az, hogy esetleg aznap megtudom, mikor bementem dolgozni, hogy 2 óra múlva mehetek is haza???
Nem kell erről előre valamilyen írásos tájékoztatót adni, hogy ekkor és ekkor mehet csúsztatni.
Ja, és a legjobb, hogy azt akarják, hogy mindenki írja rendesen a jelenléti ívet, napi 8 órás munkára, és rendszeresítenének egy másikat, egy úgymond "feketét", amiben pedig csak a túlórákat írnák.
Naná, hogy hülyének akarják nézni az embert.
És papírt is alá akartak írattatni velük, hogy elfogadják ezt az új csúsztatási rendszer (persze, a jelenléti íves dolog nem volt benne)
Még szerencse, hogy senki nem írta alá, mert volt nagy hőzöngés, aminek hatására most "átdolgozás alatt van" eme tervezet.

Várnám a véleményeteket, segítségeteket, hogy mi a teendő ilyenkor, illetve, hogy mikkel érvelhetnének a férjemék. EGyáltalán, hogy elfogadhatják -e ezt???

Köszönöm előre is!

Kuha