Szerencsés végkimenetel.
Kártérítés, felelősségrevonás munkaviszony felbomlása után?
Köszönöm! :)
Akkor monalisa1 hozzászólása csak amolyan okoskodás volt...
Egyébként az ügy megoldódott. Nem követel rajtunk senki semmit, mindent eladtak egy tételben, ügy lezárult. Köszönöm mindenkinek! D.H.
„de van aki azt írja, hogy a munkaviszony megszűnése után 3 évig még érvényesíthetnek rajtam anyagi követelést! ”
Azt nem aki írja - hanem ami. A Munka törvénykönyve.
Hát igen, én is így gondolnám, de van aki azt írja, hogy a munkaviszony megszűnése után 3 évig még érvényesíthetnek rajtam anyagi követelést! Jó lenne tiszán látni ebben, ámbár már valószinüleg nem lesz semmi következménye, de mégis jó lenne tudni, hgoy is van ez.
Az eljöveteled utáni leltár már nem a te leltárod.
Hát valószínűleg semmit, mert nem volt leltár-felelősségi megállapodás, csak az általános rendelkezések a Munka Törvénykönyvvéből. De hát már a fizetésünkből sem tud letiltani semmit, hiszen már nem vagyunk alkalmazásban, nem kapunk fizetést, sőt, megkaptunk minden járandóságunkat.
Köszönöm neked is a hozzászólást. D.H.
Ha nem kötöttetek leltárfelelősségi megállapodást, ha leltár nem egy átadó-átvevő leltár volt, akkor leltárügyben hát nem tudom mit tud lépni a volt munkáltató.
Köszönöm szépen a hozzászólásokat.
Szerencsére szándékos károkozás nem történt. Leltárhiány meg volt, (nem nagy), de miután eljöttünk, újabb leltárt csinált pár kolléga, és kiderült, hogy valamivel mégiscsak nagyobb a hiány, mint amit mi állapítottunk meg.
Át nem vette tőlünk senki a készletet leltár szerint. Mi elkészítettük, aláírtuk (5-en voltunk jelen), és ennyi. Utána még állítólag ellenőrizték, és még volt további hiány. (nem kell nagy összegekre gondolni).
Úgyhogy én nyugodt vagyok. De köszi még egyszer mindenkinek a hozzászólást! D.H.
Ez utóbbi azért a leltárfelelősségi megállapodás esetén egy kicsit másképp van.
Mt. 167. § (1) Gondatlan károkozás esetén a kártérítés mértéke a munkavállaló egyhavi átlagkeresetének ötven százalékát nem haladhatja meg.
(3) A kártérítés mértékét a munkaszerződés legfeljebb másfél havi, a kollektív szerződés legfeljebb hathavi átlagkeresetig határozhatja meg., ettől érvényesen eltérni nem lehet.
168. § Szándékos károkozás esetén a munkavállaló a teljes kárt köteles megtériteni.
169. § (2) Mentesül a munkavállaló a felelősség alól ... ha a biztonságos őrzést a munkáltató nem biztosította.
A munkaviszonyból eredő követelések elévülési ideje 3 év.
Nem vagyok jogász, csak egy kissé viharvert előéletű munkavállaló, szóval ha nem foglaltátok írásba, hogy egymás iránti követelés nélkül váltatok meg egymástól, sajnos akkor lehet feléd követelése.
Kedves Jogvégzett Szakemberek!
Valaki tudna-e nekem abban segíteni, hogy ha már vége a munkaviszonyomnak munkáltatómnál 3 hete (kilépő papírokat megkaptam, fizetést és egyéb járandóságot is), akkor a volt munkáltatóm tud-e rajtam utólag kártérítést kérni, például leltárhiányra hivatkozva, vagy pedig lehet-e felém anyagi követelése?
(Persze volt leltárhiány, de nem kérte rajtunk számon, sőt, közös megegyezéssel váltunk el egymástól).
Jól tudom, hogy ezek után nem állhat elő felém semmilyen követeléssel?
Válaszokat előre is köszönöm! D.H.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02