Pereli a nyugdíjasát az ORFK


Ernőci # 2003.09.29. 18:36

Ugy látszik, neked is van több jóakaród, mert eddig 5x küldtem el a levelet eredménytelenül.
Ez a hibajelzés jött:
The original message was received at Mon, 29 Sep 2003 16:21:36 +0200 (CEST)
from mystic.root.hu [62.68.166.4]

---
  • The following addresses had transient non-fatal errors -----
---
  • Transcript of session follows -----
... Deferred: Connection refused by mail.axelero.hu. Warning: message still undelivered after 4 hours Will keep trying until message is 5 days old
”SMS-n küldj egy tiszta mailcímet: 70312-9999. Ernőci
Béres-Deák Attila # 2003.09.29. 16:16

Nem j0tt semmi. ( bdadam13@axelero.hu)


attika

Ernőci # 2003.09.29. 14:14

Ati! 13 számú axeleróra küldtem el 3x a mailt. ernőci

Béres-Deák Attila # 2003.09.29. 13:54

Melyik postámat. A saját emilemre nem jött semmi. A fórumon volt régen üzenő, de ezen a mostanin nem találom.
Egyébként hivatkozhatssz arra, hogy a szerződésed jogszabályba ütközik ezért semmis. ( Márha benne van, hogy közös megegy esetén is fizetned kell.) A tárgyalás jegyzőkönyvét küldd el!


attika

Ernőci # 2003.09.29. 12:48
Kedves Attila! Fizetési meghagyást bocsátottak ki ellenem, melynek ellentmondtam, ezzel nyakig benne vagyok a sz-
  • ban, vagyis a perben. Számítanak rám, meghívtak a tárgyalásra, el kell, hogy menjek. Ha nem irtam volna a T. Bíróságnak, akkor már kopogtatnának a végrehajtók. Nézd meg azért a postádat is. Ernőci
Béres-Deák Attila # 2003.09.29. 07:01

Ernőci!
Tekintettel arra, hogy törvény taxative felsorolja a visszafizetés feltételeit, így akkor sem vasalhatják be, ha Te Önként vállaltad a visszafizetést. Szerintem nyugodtan bocsátkozz perbe! Nem hiszem, hogy nyerni fognak. nincs olyan kitétel, hogy ...ha a felek másképp nem állapodnak meg...


attika

Ernőci # 2003.09.29. 05:19

Sajnos, ebben a közös megegyezéssel történő megállapodásban vállaltam, hogy visszafizetem az összeget. Ezt kényszerből tettem, mert informálisan tudomásomra hozták, ha nem irom alá és nem vállalom be a visszatörlesztést, akkor nics közös megegyezés sem és számomra akkor csak a lemondás marad, amely alapján nem leszek jogososult a nyugdíjazásra. Úgy érzem, hogy ez töbszörösen méltánytalan számomra. Kaptam olyan levelet is tőlük, hogy a " kérelmére a tanulmányi szerződést felbontottuk" amely nem volt igaz, de azzal magyarázták, hogy közös megegyezéssel történő szolgálati viszonyom megszüntetése tárgyában írt kérelmemből ez "kiolvasható"
Sajnos a pszichikai kényszert bizonyítanom kellene, de az ORFK-n pl. a Személyzeti Osztályán senki nem tanuskodna mellettem, mert főként most mindenki félti az állását, az emlékezete ilyen esetekben meghalványul.
Köszönöm, hogy átérzítek, hogy mit jelent a helyzetemben lenni, és köszönöm a jótanácsokat mindannyiótoknak!

Béres-Deák Attila # 2003.09.29. 04:21

A közös megegyezés az alábbi a) pont, ami nem szerepel a megtérítési kötelezettséggel járó felsorolásban:
1996. évi XLIII. törvény
a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról
A SZOLGÁLATI VISZONY MEGSZÛNÉSE
53. § A szolgálati viszony megszűnik:

  1. közös megegyezéssel;

attika

Béres-Deák Attila # 2003.09.29. 04:18

Ernőci! Tanulmányozdd át az alábbi jogszabályi-helyeket:
1996. évi XLIII. törvény
a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról
A SZOLGÁLATI VISZONY MEGSZÛNÉSE
53. § A szolgálati viszony megszűnik:

  1. lemondással;
  2. a szolgálati viszony megszüntetése vagy lefokozás fenyítés kiszabásával;
  3. büntetôeljárás keretében szolgálati viszony megszüntetés, lefokozás vagy közügyektôl eltiltás alkalmazásával;

59. § (1) A törvény erejénél fogva szűnik meg a hivatásos állomány tagjának a szolgálati viszonya

  1. a képzési kötelezettség teljesítésének elmulasztása [40. § (2) bekezdése, 259. § (1) bekezdése, 336. § (2) bekezdése];
  2. az összeférhetetlenség megszüntetésének elmulasztása [66. § (2) bekezdése]

miatt.
Megtérítési kötelezettség
62. § (1) Ha a szolgálati viszony méltatlanság miatt, továbbá az 53. § b), e)-f) vagy az 59. § (1) bekezdésének b) és d) pontja alapján az oktatási intézményben kötelezô tanulmányi idônél rövidebb idô alatt szűnt meg, a tanulmányokhoz nyújtott támogatások közül a hivatásos állomány volt tagja köteles megtéríteni a pénzbeli juttatásokat, a természetbeni élelmezés értékét, valamint a megállapított, de meg nem fizetett tandíjnak azt a hányadát, amelyet a felsôoktatási intézményben a szociális és tanulmányi kedvezmények mellett is meg kellett volna fizetni. Ez a kötelezettség terheli a hivatásos állomány tagját akkor is, ha a próbaidô alatt szűnik meg a szolgálati viszonya.
(4) A hivatásos állomány tagja köteles teljes mértékben megtéríteni a 74. § szerint megkötött tanulmányi szerzôdés alapján részére kifizetett tanulmányi támogatás összegét, ha a szolgálati viszonya a szerzôdésben meghatározott idô elôtt az (1) bekezdésben felsorolt okból szűnt meg.

Ebből világosan az következik, hogy a közös megegyezéssel történő szolgálati viszony nem eredményezi a megtérítési kötelezettséget. Szurkolok Neked ne hagydd magad!


attika

Ernőci # 2003.09.28. 20:38

1995. júliusában tanulmányi szerződést kötöttünk, azonban az akkor hatályos 1971. évi 10. tvr.-ben - mint a Rendőrségre vonatkozó szolgálati tv-ben nem volt rendelkezés a tanulmányi szerződéssel kapcsolatban. Azt általam nem ismert BM rendelet, vagy BM utasítás szabályozta. A tanulmányi szerződésem 4. pontja „szerint amenyiben az ezen szerződésben vállalt kötelezettségségének önhibájából nem tesz eleget, vagy szolgálati viszonya - egészségügyi ok kivételével - a diploma megszerzésétől számítva - neki felróható okból a tanulmányokkal megegyező időtartam előtt megszünik, a szervtől ezen szerződés alapján kapott támogatást időarányosan köteles visszatéríteni.
Akinek megszünt a beosztása, annak felmondással szüntették meg a szolgálati viszonyát és hasonló munkaviszonnyal és évvel teljes nyugdíjban részesülhetett. Természetesen ekkor a Cég nem követelt tőle semmit vissza. Nekem nem volt szerencsém, mert munkámra (rám?) mindig számítottak. Felróhatóságom abban merűlt ki, hogy időben nem kerestem az ORFK-n más helyet, beosztást, amelyet valamilyen indokkal, előbb-vagy utóbb megszüntettek, átszerveztek volna. Sulyos önhibám az volt - így utólag visszagondolva- , hogy beléptem ehhez a testülethez és elpazaroltam életemből húsz évet! Ez nagyon nagy hiba volt, de remélem, hogy mások tanulnak belőle! Köszönöm: Ernőci

Béres-Deák Attila # 2003.09.28. 20:08

Nincs munkaszerződés, hiszen szolgálati viszonyról van szó. Pontosabban szolgálati nyugállományba helyezésről. Szerintem nem jár egy buznyák sem az ORFK-nak, mert a szolgálati nyugállományba helyezés soha nem lehet önhibás. Nyugodtan védekezz ezzel!


attika

the big cat # 2003.09.28. 16:58

Látni kellene a munakszerződést, amire alapozva visszakövetelik a tanulmányi költségek egy részét.

Sajnos azonban a munkaügyi gyakorlatban a tanulmányi szerződések felbontásának okát általában objektív körülményként értékelik, azaz nem viszgálják a vétkességet, felróhatóságot, felelősséget, hanem csak azt, hogy ki volt aki a szerződést felbontotta.

Sőt olyan esetek is gyakoriak, amikor a munkáltató a munkáltatói felmondás mellett is visszakövetelheti az összegeket, mivel a tanulmányi szerződés egy külön jogviszony, és az abból fakadó kötelezettségek telejsítése nem függ a munakviszony megszűnésének okától. Általában. Látni kellene a tanulmányis zerződés inkriminált pontját.

Ernőci # 2003.09.28. 16:19

A Belügyminisztérium majd az ORFK-n eltöltött közel húsz évi becsületes és eredményes szolgálati viszonyomat - kezdeményezésemre - közös megegyezéssel 2000-ben az ORFK felbontotta és 29 éves munkaviszonyomra tekintettel az Sztv. 182.§. (5) bek. alapján 50%-os szolgálati nyugdijat kapok, most már havi 40 ezret.
Az ORFK most októberben kezdődő perben kéri vissza az egyetemi tanulmányomra fordított támogatás időarányos összegét, 429.000 Ft-t és kamatait. Ui. a szolgálati viszony megszüntetésére irányuló kezdeményezést önhibából történő szolgálati viszony megszüntetésnek értékelték, nem méltányolva, hogy erre a lépésre a bünügyi terület ( 10 évig Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságon, ill. más más néveken: SZBESZ, KBI ) veszélyességéből adódó, szinte állandósult munkahelyi stresszkörülmények, észrevehetően megromlott pszichikai, egészségügyi állapotom és családi körülményeim késztettek. Mióta cívil vagyok, ilyen gondok nem gyötörnek. A kérdésem, hogy felróható-e nekem és önhibámnak tekinthető-e, ha egy jogszabály által a hivatásos állománynak biztosított lehetőséggel éltem? (nem lefokoztak, nem váltam méltatlanná stb.)
SOS minden ötletet, mert jövő héten tárgyalják az ügyemet, magamat védem, ahogy tudom, de bízok minden problémámat átérző segítőkész kollégámban. Köszönettel: Ernőci