Alapbér, munkabér és besorolási bér különbség


Nandor # 2022.06.08. 21:34

Sziasztok!
Nemrég kaptam előléptetést és ezzel együtt nőtt az alapbérem is, ezt munkaszerződésben rögzítettük.
A problémám az, hogy megkaptam a bérjegyzékemet és más bruttó összeg után számoltak. A bérjegyzékben besorolási bér alatt a szerződés szerinti alapbérem szerepel, de a munkabérhez már egy alacsonyabb összeget írtak és számoltak azzal tovább.
Rákérdeztem a cégnél, adtak egy futó választ (azaz még visszatérünk rá, mikor ők is jobban megnézik), hogy szenioritáson alapszik, hogy az új pozícióban mekkora a bérem. Én ezt értem, de nem érzem magyarázatnak, hogy miért nem a munkaszerződésem szerinti alapbérem után kapok fizetést. A különböző besorolásokról, sávokról, szenioritási szintekről nem adtak tájékoztatást előtte.

Tudnátok segíteni a fogalmak megkülönböztetésében?
Abban reménykedek, hogy csak a bérszámfejtő cserélt fel valamit.

drbjozsef # 2022.06.09. 06:48

Nandor,

Az Mt. nem ismer "besorolási" bért.
A munkaszerződésben rögzíteni kell az alapbért - és értelemszerűen azt is kell kifizetni. Minden más csak plusz lehet a "sávokkal", meg "szenioritással", meg akármivel. Az alapbéren felüli juttatás. Azért alapbér.

Nézzék meg jól az Mt. 45.§ és 46.§-t, és utána javítsanak.

Nandor # 2022.06.09. 11:12

Köszönöm a választ.
Közben beszéltem a HR-essel és kisült, hogy a bérszámfejtő hibázott. Egyébiránt meg alapbér=besorolási bér. A munkabér = Alapbér +- minden befolyásoló tényező pl. betegszabi, táppénz, jutalom stb.