:) Királyfi. A királylány az "ugyan már" és az orosházi libamájkrém. (Vagy az "álmodj".)
Életjáradék
- 1
- 2
Oké, oké, sokkal jobban képben vagy, elhiszem. De te meg tényleg elhiszed azt, hogy majd kifizetnek neked milliókat, aztán késnek pár részletet, és te úgy kapod vissza a lakásodat, hogy a lóvét is megtarthatod. Ha nem tudnám, megkérdezném Markos hangján, hogy hány éves vagy királylány...
drbjozsef
Kaptál pár linket, lehet nem a relevánsak
Akkor csak annyit mondok, mint korábban is, rengeteget olvastam ez-ügyben. Nem most kezdtem el gondolkodni , és kutakodni a neten , eltartáson öröklésen életjáradékon
Azt különösen kedvelem amikor valaki nagy arccal beszól, segítség/tanács helyett
Aha. Meg hasonlóak.
Az egyikben csak színlelt szerződésnél szerepel az életjáradék, a másikban az öröklési szerződés van. Kiváló linkek.
Sok sikert! :)
osztap
Ahogy értesültem, korábban biztositók pénzintézetek is foglalkoztak életjáradékkal. Ma csak magánszemély köthet ilyen szerződést, illetve az nincs kizárva hogy cég utalja a járadékot
Nem inditanék végrehajtást hanem a szerződés felbontását, tul.lapról a neve törlését
Tegnap találkoztam az egyik közvetitő cég képviselőjével, korrekten tájékoztatott mindenröl
Öröklési szerződést ők nem közvetitenek. Szerződés az ő formulájuk szerint, benne van a terhelési/elidegenitési tilalom is. Igen, ha nem fizet a tartásra kötelezett mehetek a saját pénzemből bíróságra
Az ő praxisukban még ilyen nem volt, megszűrik a jelentkezőket, az sem gond ha csak unszimpátia miatt nem fogadom el a jelentkező felet
Hogy miböl él a cég azt is megtudtam, ellentétben a weblapjuk tájékoztatásából
"önnek ez egy forintjába sem kerül, mindent mi állunk" vagy valami hasonló
Aha!
Majd még futok pár kört
Majd kapok emilben egy ajánlatot, értékbecslés milyen fajta járadékot szeretnék stb. Ha elfogadom, onnantól közvetitik, keresik azt a személyt akit érdekel a házam
„És ha ő csinál adósságot, engem a haszonélvezet megvéd a végrehajtótól?”
A végrehajtótól igen. De az életjáradékot nem fogod tovább kapni, ha nem tud/nem akar járadékfizető fizetni. És, amint alább írtam, hiába indítasz ellene végrehajtást, mert annak az a vége, hogy a végrehajtó árverezi a házat (a haszonélvezeteddel terhelten), kifizeti az elmaradt haszonélvezetet Neked, a pluszpénzt odaadja az járadékfizetőnek, aki persze nem arra fogja azt használni, hogy Neked fizetgessen járadékot, a semmiért cserébe.
Ez az életjáradéki modell kockázata - ezért van az, hogy más országokban biztosítók (azaz nagyon stabil cégek) fizetnek életjáradékokat, nem Gipsz Jakab a szomszéd utcából.
Oké, olvastál ügyvédi magyarázatot. Mi volt az?
drbjozsef
„Ha meg nem fizet neked a kötelezett, felbontható a szerződés (bár ekkor az eredeti állapotot kell helyreállítani, szóval neked is visszaadni az addig kapott pénzt).”"
Klasszikus életjáradék esetén?
Nem! Szó volt már róla, a polgári trv. paragrafusát nem olvastam csak ügyvédi magyarázatot
Ha nem fizet a kötelezett 6 hónapig akkor semmi pénz nem jár vissza neki. Lehet felbontani a szerződést
A közvetitő cégek, mert azok, a szerződésükben egy hónapot határoznak meg erre az esetre
horex,
Lényegében igen, mert haszonélvezettel terhelten, lakottan, nem lesz olyan érdekes, pláne, hogy ilyenkor az életjáradéki szerződés is bejegyzésként kerül a tulajdoni lapra. Úgy legfeljebb olyan veszi meg, aki vállalja annak továbbvitelét is. Ha meg nem fizet neked a kötelezett, felbontható a szerződés (bár ekkor az eredeti állapotot kell helyreállítani, szóval neked is visszaadni az addig kapott pénzt).
De persze ahogy írtad, csak módosítva : mindenkinek vállalnia kell valami rizikót, nem?
Szomorú örökös
Igazad van így. Rosszul értelmeztem.
Valakinek kell vállalni valami rizikót :)
Normális életjáradéknál a tartásra kötelezett neve van a tul.lapon. És ha ő csinál adósságot, engem a haszonélvezet megvéd a végrehajtótól?
horex
„Miért csinálnék ezzel a szerződéssel adósságot? Nem értem”
Szerintem a teljes mondat így hangzott:
„Ha Te öröklési szerződést kötsz, adósságot csinálsz, és a végrehajtó elárverezi a házad, akkor a járadékfizető megsütheti az öröklési szerződését.”
Tehát ha az, aki öröklési szerződést köt bárkivel, később bármilyen más okból végrehajtható adósságot csinál és elárverezik emiatt az ingatlant, akkor az öröklési szerződés megy a kukába, a végrehajtót nem fogja érdekelni. Ott ugyanis a szerződést megkötő személy marad végig az ingatlan tulajdonosa, aki így biztosítja be az ingatlan tulajdonát más részére halála esetén.
osztap
" öröklési szerződést kötsz, adósságot csinálsz,"
Miért csinálnék ezzel a szerződéssel adósságot? Nem értem
Hogy a járadékfizető rosszabbul jár? Igen. Ha én betartom a szerződést és ő is, semmi gond
Sima életjáradéknál meg én vagyok hátrányban. Mert ugye szó volt róla, ha nem fizeti a havi járadékot , emlékeim szerint 6 hónapig, felbonthatom a szerződést, de a tul.lapról töröltetni a nevét ügyvédi-bírósági hercehurca
„majd magamban tanulmányozom ”
Érdemes ügyvéddel is átnézetned, nem biztos, hogy a tervezet kellően tükrözi az érdekeidet. Azon a pár tízezer forinton nem jó spórolni.
„Ugyanannyi mint bármely esetben.”
Nem. Ha Te öröklési szerződést kötsz, adósságot csinálsz, és a végrehajtó elárverezi a házad, akkor a járadékfizető megsütheti az öröklési szerződését. Nem fog házat kapni, és jó eséllyel bukja a Neked már kifizetett járadékot is. Ezért az öröklési szerződés kockázatosabb a járadékfizető félnek.
Az életjáradéki szerződés aláírásával a járadékfizető lesz a ház tulajdonosa, tehát ha Téged utóbb végrehajtanak, az őt nem érinti.
osztap
„Nyilván emiatt kevesebbet fizet Neked a szerződő fél, mert nagyobb a kockázata.”
Ugyanannyi mint bármely esetben. A szerződés a halálomig tart minden esetben
Szerencse-szerződés!
osztap
Nyilván haszonélvezettel szerződnék, mert hova mennék máshova lakni
„életjáradéki szerződés helyett öröklési szerződést kötni.”"
Jó tanács, köszönöm!
Jövő héten beszélgetek az első érdeklődővel. Előre tudom hogy másképp gondolja mint én
Telefonon győzködött hogy ő/ők mindent tudnak, bejáratott a szerződés
Lássuk meg! Íróeszközöket elrakom :) és majd magamban tanulmányozom mi miröl szól
„akkor is az utcára kerülök végrehajtás esetén”
Ha magadnak fenntartod a haszononélvezetet, amikor életjáradéki szerződést kötsz, akkor nem. Nyilván kevesebbet is kapsz érte.
„Igaz egy halom pénz a zsebemben,”
Nem olyan nagy halom az, csak az elmaradt hónapokra járó járadék. A jövőbeni járadék nincs benne.
„Dehát valami megoldásnak csak kellene lenni. Fix összegért haszonélvezettel eladni?”
Akár. Vagy életjáradéki szerződés helyett öröklési szerződést kötni. Akkor halálodig a neveden marad az ingatlan, közben meg kapod az életjáradékot. Nyilván emiatt kevesebbet fizet Neked a szerződő fél, mert nagyobb a kockázata.
drbjozsef
Értem, hogy nem ugyanaz és ezért is rág a bizonytalanság
Így is beragadt egy kellemes, szerintem jogos, követelésem, mert nincs pénz ügyvédre
Köszönöm mindenkinek, , többedszeri nekifutásra ennyi
osztap
Köszi, átrágtam rajta magam mégtöbbször mire megértettem
Ha jól nézegetjük, az eltartott életjáradék esetén teljesen kiszolgáltatott
A tartó már a második hónaptól nem fizet, talán pénzem sincs ügyvédre, de ha van akkor is az utcára kerülök végrehajtás esetén. Igaz egy halom pénz a zsebemben, de semmit nem kezdhetek vele
Dehát valami megoldásnak csak kellene lenni. Fix összegért haszonélvezettel eladni?
Feltételezem, a vevő igencsak nyomott összeget ajánlana érte, még ha elég vén és rozoga is vagyok
horex,
A tartási jog meg az életjáradéki jog azt jelenti, hogy a jogosult, ha nem kapja a tartást/életjáradékot, akkor az ingatlanból kielégítést kereshet (kikényszerítheti az eladását és a pénzből kielégíti a követelését, ami a tartás/életjáradék pénzbeli értéke). Hasonlóan működik, mint a jelzálogjog, csak a követelés alapja nem kölcsön, hanem jogosultság tartásra/életjáradékfizetésra. Olvasd el a Ptk. 6:494. § és 6:497. §-t. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
A tartási/életjáradéki joggal terhelt ingatlan eladható, elajándékozható, ugyanúgy, mint a jelzálogjoggal terhelt. Csak a vevőnek tudomásul kell vennie, hogy elveszítheti az ingatlant. Ennek megfelelően nyomott áron fogja csak megvenni.
És bizonyára látod a gyakorlati problémát: Nem fizet a szerződő feled. Fizetési meghagyást indítasz ellene, majd kéred a végrehajtást a felgyülemlett tartozásra. Elárverezik az életjáradéki joggal terhelt ingatlant, valaki meg is veszi. A követelésed megtérül. Az életjáradéki jogot a földhivatal törli. A befolyt vételár követelésed feletti részét a végrehajtó kifizeti a szerződő felednek. Aki aztán továbbra sem fizeti a járadékod. De akkor már nincs mit árvereztetned. A vételár maradékát meg embered régen levette a számlájáról. Miből szeded be akkor a Neked járó járadékot?
horex,
Csak hát ugye a "felmondás" meg a (bíróság általi) felbontás az nem ugyanaz azért.
Kovács_Béla_Sándor
„Naná” , hogy éreztem :). Olvasgattam róla és egy indoknak azt irja valahol a net, ha hat hónapig szünetel az életjáradék kifizetése, jogos a felbontás az eltartott részéről
Lehet hogy itt is említi, vagy nem
https://drujvary.hu/…i-szerzodes/
Viszont emliti a tartási jog bejegyzését. Akkormost haszonélvezet és tartási jog, mindkettő bejegyzése a földhivatalban
Én annyit olvasok ki belőle, hogy a tartó, most már a tulajdonos nem adhatja el a házat
Máshol meg azt olvasom, hogy eladhatja, de az életjáradékot fizetnie kell neki vagy az új tulajnak
Az eltartottnak semmi köze ehhez, nem kell a beleegyezése
Ha értelmeznéd nekem ezt a tartási jogot a cikkből, megköszönném
Naná. De nemigen lehet azt felmondani.
Egy kérdés erejéig visszaugrottam
Kötök életjáradéki szerződést akárkivel. Akárki azonnal tulajdonos lesz a földhivatalnál, én meg haszonélvező. Szerződéskötésnél a kötelezett hoz ügyvédet/közjegyzőt és fizet minden költséget.
Ha jogos indokból fel akarom mondani a szerződést , ugye nekem kell keresnem ügyvédet, netán bírósági herce-hurca, hogy a kötelezett lekerüljön a tulajdoni lapról?
Kurtán furcsán eltüntem, mert éppen jött az érdeklődő
Beszélgettünk erröl erról, merthogy jóban vagyunk amúgy
Mondtam hogy 500ezer
Sok, nem tudja kigazdálkodni és sorolta mire meg a pénze/pénzük
Vártam egy viszont ajánlatot, legyen az csak 100ezer, de azt sem kaptam. Majd megbeszélik
Úgy érzem más után kell néznem
Köszi az eddigi tanácsokat véleményeket!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02