Online pókeres nyeremény adóköteles - e?

Drixo62 # 2025.05.14. 12:17

Nagyon érdekes téma, amit felvetettetek itt, és biztos vagyok benne, hogy sokan keresnek jogi segítséget, amikor szerencsejátékos problémákról van szó. A szerencsejátékok világában elég könnyű elcsábulni, főleg ha nyerőgépek, blackjack vagy rulett közben pörögnek a tétek. Nekem személy szerint az online kaszinók világában van tapasztalatom, és azt kell mondjam, hogy a https://playsafehu.com/ egy szuper oldal, ahol megbízható kaszinókat találhatunk, amelyek legálisak és biztonságosak. Az ingyenes pörgetések és a különböző fogadási lehetőségek igazán vonzóak, és ha szereted a Vegas-i hangulatot, akkor ott garantáltan jól fogod érezni magad. Emellett mindig figyelni kell arra is, hogy csak szabályos, licencelt helyeken játsszunk, hogy elkerüljük a problémákat.

Szomorú örökös # 2025.05.13. 06:04

eulimen

Azt felejti el a kedves kérdező - nevéhez hű arroganciával előadva - hogy minden államnak egyedi lehetőségei is vannak az egységes koncepció mögött. Így ha Magyarország koncesszióban kezeli a szerencsejátékot, akkor azt is el kellene fogadnia. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg regisztráció alkalmával az oldalon található ÁSZF is elfogadásra került általa. Így hatalmas bukta néz ki neki, ha perel.

eulimen # 2025.05.13. 06:01

@DreddBiro
Minek neked jogi segítség, ha úgyis mindent jobban tudsz?
Hát akkor hajrá, perelj. Tudod mit, biztosan igazad van.
KBS 2025.05.12. 04:57 válaszával meg egyáltalán ne is foglalkozz, hiszen ő csak egy jól felkészült jogász... :/
Én viszont abszolút naiv vagyok ezen a fórumon, az én hozzászólásaim még elolvasást sem érdemelnek, nehogy reakciót.

DreddBiro # 2025.05.13. 01:51

eulimen,

A magyar jogrend nem ismeri el (itthon) jogszerűen működő teremként pl. a PokerStarst, mert nem vásároltak itteni koncessziós jogot, ez a basic része a dolognak. Azonban az EGT-s jogrendről egyikőtök sem tesz egy betűnyi említést sem! Ebben az esetben az EGT-s jogszabályok felülírják az SZTFH-t, amennyiben egy online pókerterem EGT-s engedéllyel rendelkezik, de magyar engedélye nincs. Miért? Nemzetközi jog... Amióta beléptünk az EU-ba EGT tagok is vagyunk annak minden szabályával! A PokerStars egy jogszerűen működő terem az EGT-ben, ezáltal szabadon nyújthat szolgáltatást minden EGT-s tagállamnak, amibe Magyarország is beletartozik. Ez olyan, mint amikor a kis főnök nem engedi meg, hogy egyél délben, de az ő felettese meg engedélyt ad rá. Tehát ha rajtakapnak, hogy eszel, a nagy főnökig kell menned, hogy bebizonyítsd az igazad. Az más kérdés, hogy Magyarország sokszor nem tesz eleget a nemzetközi jog kötelezettségeinek (pl. Netanjahu látogatása).
Kérem olyan hozzászólását is, aki otthon van nemzetközi jogban. Bár lehet berakom oda is inkább a témát...

DreddBiro # 2025.05.13. 00:37

Kovács_Béla_Sándor

Szjtv. 76. § (4)-et nem idéztem, hanem értelmeztem. Szerinted rosszul? Ha igen, kérlek értelmezd

drbjozsef # 2025.05.12. 08:18

Aha, értem a logikát. Tényleg. Csodálkozom is, hogy van benne! :)

eulimen # 2025.05.12. 06:37

@drbjozsef
bocs, félreérthetően fogalmaztam.
Az SZJA tv. 76.§ (4)-e így szól: "Nem számít jövedelemnek a jogszerűen szervezett, az Szjtv-ben meghatározott engedélyhez kötött sorsolásos játékból, az Szjtv. 16. §-a alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, a lóversenyfogadásból, a kártyateremben szervezett kártyajátékból, a távszerencsejátékból valamint – az Szjtv. 29/Q. §-a szerinti külföldi jackpot rendszerből származó nyeremény kivételével – az online kaszinójátékból származó nyeremény."

Szerintem ha a "jogszerűen szervezett" fordulat nem teljesül (azaz, a játék nem tartozik a magyar szerencsejáték-koncesszió körébe), attól az így megszerzett jövedelem nem válik jogszerűtlenné, pláne nem Btk. szerint kriminalizálhatóvá (a Btk. 360.§-a az illegális szerencsejáték szervezőit bünttni, a résztvevőit, nyerteseit nem). Mivel a magyar adótörvények a koncesszió keretében szervezett szerencsejátékról elegendő bőrt lehúznak, úgy döntött a jogalkotó, hogy az így lesápolt nyereményt már nem terheli pluszban szja-val.
De ami nem koncessziós szerencsejáték? Hát azután a nyertes fizesse csak meg az ugyanezen szakasz (1) bekezdése szerinti adót!
Lásd még az ezzel egybecsengő NAV-állásfoglalást is:
https://nav.gov.hu/…onli20210430

drbjozsef # 2025.05.12. 06:15

eulimen,

Egy jogszerűtlen szervezésből származó jövedelem adóztatható a (1) bekezdés szerint?
Nekem ez olyannak tűnik, mintha a kábítószer kereskedelemből, vagy a gyerekprostitúcióból származó jövedelmemet is bevallhatnám, és fizethetnék belőle adót?
A játékost amennyire tudom, nem büntetik, ha magyar szabályok szerint illegális online kaszinóból szerez jövedelmet, de ez az illegális jövedelem biztosan nem csak "simán" adózik... (már persze ha kiderül, és a NAV látókörébe kerül).

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.12. 04:57

A személyi jövedelemadó szabályozása tagállami hatáskör. És az Szjtv. 76. § (4) nem úgy szól, ahogyan te idézed.

eulimen # 2025.05.12. 04:39

nem vagyok jogász, de a szituáció még a Holdról is egyértelműen látszik.
Magyarországon a szerencsejáték (így a távszerencsejáték) állami koncesszióval üzemeltethető.
Ilyen koncesszióval nem rendelkezik a PokerStars, ennélfogva itthoni működése nem jogszerűen szervezett távszerencsejátéknak minősül.
A PokerStars nyereményre szerintem az szja tv. 76. szakasz (1) bekezdése vonatkozik.

DreddBiro # 2025.05.12. 03:07

Az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 76. § (4) alapján: Nem számít jövedelemnek a jogszerűen szervezett távszerencsejátékból származó nyeremény. Ez azt jelenti, hogy ha olyan online távszerencsejáték-szolgáltatónál játszik valaki, amely rendelkezik az Európai Gazdasági Térségben (EGT) érvényes működési engedéllyel, mint pl. PokerStars, akkor az ott szerzett nyeremény adómentes Magyarországon.
Azonban a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SzTFH) a tippmixpro.hu-n és a vegas.hu-n kívül nem ismer el több jogszerűen működő távszerencsejáték-szolgáltatót Magyarországon, vagyis pl. a PokerStars-on elért nyereményeket adókötelessé tenné.
Azonban az EGT engedéllyel rendelkező termek működése szabályozva van az EGT jogszabályai által, amelyek a nemzeti adózási szabályokat felülírják. Tehát ha a NAV PokerStars-os nyeremény után akarna adóztatni valakit, akkor az illető akár tovább viheti az ügyet az Európai Unió Bíróságára, mert jogtalanul követel tőle adót a Magyar Állam?

Jogászok, hogyan látjátok ezt a témát?