Nagyon érdekes téma, amit felvetettetek itt, és biztos vagyok benne, hogy sokan keresnek jogi segítséget, amikor szerencsejátékos problémákról van szó. A szerencsejátékok világában elég könnyű elcsábulni, főleg ha nyerőgépek, blackjack vagy rulett közben pörögnek a tétek. Nekem személy szerint az online kaszinók világában van tapasztalatom, és azt kell mondjam, hogy a https://playsafehu.com/ egy szuper oldal, ahol megbízható kaszinókat találhatunk, amelyek legálisak és biztonságosak. Az ingyenes pörgetések és a különböző fogadási lehetőségek igazán vonzóak, és ha szereted a Vegas-i hangulatot, akkor ott garantáltan jól fogod érezni magad. Emellett mindig figyelni kell arra is, hogy csak szabályos, licencelt helyeken játsszunk, hogy elkerüljük a problémákat.
Online pókeres nyeremény adóköteles - e?
eulimen
Azt felejti el a kedves kérdező - nevéhez hű arroganciával előadva - hogy minden államnak egyedi lehetőségei is vannak az egységes koncepció mögött. Így ha Magyarország koncesszióban kezeli a szerencsejátékot, akkor azt is el kellene fogadnia. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg regisztráció alkalmával az oldalon található ÁSZF is elfogadásra került általa. Így hatalmas bukta néz ki neki, ha perel.
@DreddBiro
Minek neked jogi segítség, ha úgyis mindent jobban tudsz?
Hát akkor hajrá, perelj. Tudod mit, biztosan igazad van.
KBS 2025.05.12. 04:57 válaszával meg egyáltalán ne is foglalkozz, hiszen ő csak egy jól felkészült jogász... :/
Én viszont abszolút naiv vagyok ezen a fórumon, az én hozzászólásaim még elolvasást sem érdemelnek, nehogy reakciót.
eulimen,
A magyar jogrend nem ismeri el (itthon) jogszerűen működő teremként pl. a PokerStarst, mert nem vásároltak itteni koncessziós jogot, ez a basic része a dolognak. Azonban az EGT-s jogrendről egyikőtök sem tesz egy betűnyi említést sem! Ebben az esetben az EGT-s jogszabályok felülírják az SZTFH-t, amennyiben egy online pókerterem EGT-s engedéllyel rendelkezik, de magyar engedélye nincs. Miért? Nemzetközi jog... Amióta beléptünk az EU-ba EGT tagok is vagyunk annak minden szabályával! A PokerStars egy jogszerűen működő terem az EGT-ben, ezáltal szabadon nyújthat szolgáltatást minden EGT-s tagállamnak, amibe Magyarország is beletartozik. Ez olyan, mint amikor a kis főnök nem engedi meg, hogy egyél délben, de az ő felettese meg engedélyt ad rá. Tehát ha rajtakapnak, hogy eszel, a nagy főnökig kell menned, hogy bebizonyítsd az igazad. Az más kérdés, hogy Magyarország sokszor nem tesz eleget a nemzetközi jog kötelezettségeinek (pl. Netanjahu látogatása).
Kérem olyan hozzászólását is, aki otthon van nemzetközi jogban. Bár lehet berakom oda is inkább a témát...
Kovács_Béla_Sándor
Szjtv. 76. § (4)-et nem idéztem, hanem értelmeztem. Szerinted rosszul? Ha igen, kérlek értelmezd
Aha, értem a logikát. Tényleg. Csodálkozom is, hogy van benne! :)
@drbjozsef
bocs, félreérthetően fogalmaztam.
Az SZJA tv. 76.§ (4)-e így szól: "Nem számít jövedelemnek a jogszerűen szervezett, az Szjtv-ben meghatározott engedélyhez kötött sorsolásos játékból, az Szjtv. 16. §-a alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, a lóversenyfogadásból, a kártyateremben szervezett kártyajátékból, a távszerencsejátékból valamint – az Szjtv. 29/Q. §-a szerinti külföldi jackpot rendszerből származó nyeremény kivételével – az online kaszinójátékból származó nyeremény."
Szerintem ha a "jogszerűen szervezett" fordulat nem teljesül (azaz, a játék nem tartozik a magyar szerencsejáték-koncesszió körébe), attól az így megszerzett jövedelem nem válik jogszerűtlenné, pláne nem Btk. szerint kriminalizálhatóvá (a Btk. 360.§-a az illegális szerencsejáték szervezőit bünttni, a résztvevőit, nyerteseit nem). Mivel a magyar adótörvények a koncesszió keretében szervezett szerencsejátékról elegendő bőrt lehúznak, úgy döntött a jogalkotó, hogy az így lesápolt nyereményt már nem terheli pluszban szja-val.
De ami nem koncessziós szerencsejáték? Hát azután a nyertes fizesse csak meg az ugyanezen szakasz (1) bekezdése szerinti adót!
Lásd még az ezzel egybecsengő NAV-állásfoglalást is:
https://nav.gov.hu/…onli20210430
eulimen,
Egy jogszerűtlen szervezésből származó jövedelem adóztatható a (1) bekezdés szerint?
Nekem ez olyannak tűnik, mintha a kábítószer kereskedelemből, vagy a gyerekprostitúcióból származó jövedelmemet is bevallhatnám, és fizethetnék belőle adót?
A játékost amennyire tudom, nem büntetik, ha magyar szabályok szerint illegális online kaszinóból szerez jövedelmet, de ez az illegális jövedelem biztosan nem csak "simán" adózik... (már persze ha kiderül, és a NAV látókörébe kerül).
A személyi jövedelemadó szabályozása tagállami hatáskör. És az Szjtv. 76. § (4) nem úgy szól, ahogyan te idézed.
nem vagyok jogász, de a szituáció még a Holdról is egyértelműen látszik.
Magyarországon a szerencsejáték (így a távszerencsejáték) állami koncesszióval üzemeltethető.
Ilyen koncesszióval nem rendelkezik a PokerStars, ennélfogva itthoni működése nem jogszerűen szervezett távszerencsejátéknak minősül.
A PokerStars nyereményre szerintem az szja tv. 76. szakasz (1) bekezdése vonatkozik.
Az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 76. § (4) alapján: Nem számít jövedelemnek a jogszerűen szervezett távszerencsejátékból származó nyeremény. Ez azt jelenti, hogy ha olyan online távszerencsejáték-szolgáltatónál játszik valaki, amely rendelkezik az Európai Gazdasági Térségben (EGT) érvényes működési engedéllyel, mint pl. PokerStars, akkor az ott szerzett nyeremény adómentes Magyarországon.
Azonban a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SzTFH) a tippmixpro.hu-n és a vegas.hu-n kívül nem ismer el több jogszerűen működő távszerencsejáték-szolgáltatót Magyarországon, vagyis pl. a PokerStars-on elért nyereményeket adókötelessé tenné.
Azonban az EGT engedéllyel rendelkező termek működése szabályozva van az EGT jogszabályai által, amelyek a nemzeti adózási szabályokat felülírják. Tehát ha a NAV PokerStars-os nyeremény után akarna adóztatni valakit, akkor az illető akár tovább viheti az ügyet az Európai Unió Bíróságára, mert jogtalanul követel tőle adót a Magyar Állam?
Jogászok, hogyan látjátok ezt a témát?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02