Fizetett ünnep megszakít - e


drbjozsef # 2024.02.12. 09:37

Szerintem itt a pihenőnap és a munkaidő beosztása nem kapcsolódik úgy, hogy értelmezhető lenne a kérdés, hogy "megszakítja"-e.
Legfeljebb összefüggően 9 munkanap osztható be. Ennyi. Ha két ilyen időszak között munkaszüneti nap van - amely adott esetben lehet nem pihenőnap -, akkor úgy. Ilyen értelemben igen, "megszakítja".

Miből gondolnád ennek ellenkezőjét?

efi99 # 2024.02.12. 09:25

Talán kezdjük azzal, hogy nincs fizetett ünnep. Fizetést a ledolgozott óráidra kapsz. Az ünnep - akárcsak a szombat vagy a vasárnap - pusztán csak csökkenti a kötelezően ledolgozandó órák számát.
És nem értem mit kell ezzel ennyit kutyulni. A munkával töltött napok oldaláról kell megközelíteni, nem a pihenőnapokéról. Ha teljesül, hogy 6 (illetve 9) napnál többet nem kell egyben dolgozni (meg, hogy havi átlagban meg lesz a pihenők darabszáma), nem tök mindegy, hogy a 7. vagy 10. nap éppen mire esik?

Feherlofia # 2024.02.12. 05:28

Kedves József!
A kollektív szerződésünkben szerepel ez a szöveg:
"A megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalók havi beosztásában - a hétköznapra eső munkaszüneti napok kivételével - a pihenőnapok a hét bármely napjára előre kijelölhetők. A megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott, fordulószolgálatos és váltóműszakos munkavállalók havi beosztásában - a hétköznapra eső munkaszüneti napok kivételével, kivéve amennyiben a kötelezően biztosítandó péntek-szombati, vagy vasárnap-hétfői pihenőnap biztosítása miatt kell hétköznapra eső munkaszüneti napra pihenőnapot kijelölni - a pihenőnapok a hét bármely napjára előre kijelölhetők. A megszakítás nélkül üzemelő munkahelyeken a munkavállaló egybefüggően legfeljebb 6 munkanapra osztható be. A munkavállaló írásos nyilatkozata alapján a beosztásban maximum 9 nap munkavégzés rendelhető el, mely nyilatkozat csak a tárgyévben vehető figyelembe. Ebben az esetben a pihenőnapok összevontan is kiadhatók. A havi törvényes pihenőnapokat havi beosztásban kell biztosítani oly módon, hogy az összevont pihenőnapok legalább kétszer szombat-vasárnapra essenek, kivéve, ha legalább egy alkalommal az összevont pihenőnapok szombat-vasárnapra és egy alkalommal az összevont pihenőnapok péntek-szombatra vagy vasárnap-hétfőre esnek. "

drbjozsef # 2024.02.11. 09:31

Feherlofia,

Munkaidőkeretben, egyenlőtlen munakidő beosztásban bárhogy lehet, a 105.§ (1) és 106.(1)-től el lehet térni, de a többi bekezdésétől ezen paragrafusoknak nem.
Ergo nincs olyan, hogy "megszakítja", ha a fenti feltételeknek megfelel a beosztás. Nincs kilenc nap sem. Csak nektek, ha szerepel a munkaidő így a szerződésedben. De a munkáltató annak feltételein belül tetszőlegesen oszthatja be a munkaidőt. Nem értelmezhető (legalábbis, ismételve magamat, a munkaszerződésed pontos ismerete nélkül) ez a "megszakítás". Épp ezért azt gondolom, hogy ha van olyan nap, amikor nem kell munkát végezned, akkor az ezt a kilenc napos periódust megszakítja, mindegy, hogy az hétköznap, hétvége, vagy munkaszüneti nap lenne egyébként az általános munkarend esetén. Feltehetőleg.

Feherlofia # 2024.02.11. 08:03

Kedves József!

Havi munkaidőkeretben dolgozunk, a ledolgozandó munkaórák és napok megegyeznek a normál 5+2-ben dolgozókéval, de nálunk ezt egyenlőtlenül is el lehet osztani. Dolgozhatok egyben 9 napot (8 órás munkanapok), de utána legalább egy nappal meg kell szakítani. Azaz összetolhatok 3-4 pihenőnapot is adott hónapban. A kérdés csak az, hogy ha nem dolgozom a fizetett ünnepen, megszakítja-e az egybefüggő munkanapokat.

Üdvözlettel

drbjozsef # 2024.02.11. 06:49

Feherlofia,

Ez így implicite nem szerepel az Mt.-ben.

Feltételezem, nem 9x24 órát dolgozol.
Az Mt 105.§ - 106.§ szerint heti egy pihenőnapot kapnod kellene, vagyis legfeljebb 6 napot dolgozhatnál egyben.
Ez munkaidőkeretben egyenlőtlenül is beosztható, de a heti 1 átlagban akkor is meg kellene legyen.
Illetve, ezt még módosíthatja, ha ügyeleti vagy készenléti jellegű a munkakör. Akkor esetleg el tudnám képzelni a 9 napot...

Szerintem ha az egyhuzam munkavégzést nézzük, akkor igen, a munkaszüneti napra eső pihenőnap is megszakítja a folyamatos munkát. Itt csak az számít hogy ne legyen bizonyos napnál több a folyamatos munka, mindegy, milyen nap szakítja azt meg, ha pihensz.

Leginkább a munkaszerződésed pontos ismerete számítana egy jobb válaszhoz.

Feherlofia # 2024.02.10. 23:00

Tisztelt Szakértők!
Adott egy közszolgáltató, ahol 0-24-ben dolgozunk. Egybefüggően max. 9 napot dolgozhatunk, utána meg kell szakítani legalább egy pihenőnappal vagy fizetett szabadsággal, hogy újabb munkanap következhessen. Kérdésem, hogy a fizetett ünnep (ha nem vagyok beosztva) megszakításnak számít-e? Ha igen, akkor akkor is annak számít-e, ha az adott ünnep szombatra vagy vasárnapra esik?
Pl. dolgozom 8 napot, benne van a nagypéntek és a szombat is, húsvét vasárnap otthon, majd húsvét hétfőtől megint 8 nap. Törvényileg megszakítás?
Köszönöm szépen ha hivatkozást is írnak!
Tisztelettel