the big cat-től kérdezném


the big cat # 2003.10.19. 07:54
  1. A fenyegetése abszolút jogellenes, hiszen egyébként jogos indokú felmondással fenyegetőzik, hogy jogtalan előnyt szerezzen, azaz ne kelljen az állásidőre jutó bért kifizetnie. Ha elelgen vagytok, 5-10 akik meg merik neki mondani, hogy ha így tesz beperklitek jogellenes felmondásért, és ha bekövetkezik tényleg meg is teszitek, lehet esélyetek. A helyzet az, hogy a munak hiányára való hivatkozás jogszerű felmondási indok, de ha ezzel azt kívánja megbosszulni, hogy nem voltatok hajlandók aláírni a paírt, akkor már jogszerűtlen. Erre millió jogeset van. Továbbá ha nem írjátok alá és felmond, akkor felmondási időre jár bér, plusz az állásidőre amit nem fizetett ki, meg ha legakább három éve dolgoztok ott akkor végkielégítés is jár. A kérdés mindig az, hogy ilyen feltételekkel is kell-e a munkahelyed? Ez magadnak kell eldönteni.
  2. Munkarend. Na ebben nem vagyok annyira otthon, de ha nincs munkaszerződésben vagy kollektív szerződésben szabályozva, akkor a munkáltató állapítja meg a munakrendet, viszont ez nem jelenti azt, hogy bármit megtehet.

Alkalmazhat munakidőkeretet, és ezen belül egyenlőtlen elosztást, de a legkisebb munakidő így is négy óra, és a munakidőkeret maximum 2 hónapos lehet, a munakidőbeosztást előre kell közölni, mégpedig írásban, különö9sen azt mikor kezdődik, és végződik a keret. A munakidőbesoztás a kereten belül pedig legalább egy héttel előre közölni kell, és az nem változattható egy héten belül.

Tehát ha mondjuk eldönti, hogy munakidőkeretet alkalmaz két hónapra, akkor meg kell mondania, hog ymikor kezdődik és végződik akeret, és minden egyes nap beosztásást egy héttel a nap előtt meg kell adnia. Ha akereten belül még így sem tud elég munkát biztosítani, akkor a keretben lévő kiesett munakidőre megintcsak átlagbért kell fizetnie.

ildi # 2003.10.19. 05:10

Először szeretném megköszönni a "mit tehet meg a munkáltató" c. kérdésemre adott gyors válaszodat!
Arra lennék kíváncsi, hogy a munkáltató milyen formában és feltételekkel rendelhet el egyenlőtlen munkabeosztást? Tehát ha tud munkát biztosítani, akkor dolgozathat 12 órát, ha nem tud, akkor pedig csak 4 órát. Vagy azokra a napokra, amikor nincs 8 óránk, muszály az állásidőt fizetnie?
Ezenkívül szeretném tudni, hogy jogos-e, ha azzal fenyegetőzik a munkáltató, hogy ha nem írjuk alá azt a bizonyos papírt, -ami szerint mi kértük, hogy családi okok miatt csak 4 órát dolgozhassunk- akkor munkahiányra hivatkozva elküld bennünket?
Előre is köszönöm a válaszokat!
ildi