„Az állásinterjún közölték velem, hogy fel vagyok véve. ”
egy valamirevaló munkáltató írásban tesz szerződéses ajánlatot, amire a leendő munkavállaló írásban válaszol, hogy elfogadja. Utána lehet szerződést kötni.
(Előfordulhat, hogy az ajánlatban szerepel olyan feltétel is, amiről nem is volt szó az interjún)
Az ajánlatot akár az interjún, ott helyben át is adhatják, de a szóbeli ajánlat, az írásbelivel ellentétben, bármelyik fél által letagadható. Pláne, ha nincs tanú.
Ha olyan körülmény merült fel az interjú óta, amiből a munkáltató arra jutott, hogy nem akar együtt dolgozni veled, akkor hiába lenne szerződésed, valószínűleg az első munkanapodon, próbaidőre hivatkozva megszüntették volna a munkaviszonyt.
Ehhez képest még viszonylag rendesek is voltak, hogy nem hitegettek.
Mikor sikeres az állásinterjú?
Jelentkeztem egy lakhelyemhez közeli Sparba. Az állásinterjún közölték velem, hogy fel vagyok véve. Ezután kérdeztem, hogy szükséges-e bankszámlanyitás, egyrészről munkanélküliként nulla jövedelemmel nem engedhetem meg magamnak, másrészről az előző munkahelyeimen kp.-ban kaptam a fizetésem. Azt a választ kaptam, hogy náluk mindenképp kell már a szerződés megkötéséhez is, szóval már most kezdjem el intézni. Továbbá felvilágosított arról, hogy a következő lépés az üzemorvosi vizsgálat, azon a településen ahol lakom pont van üzemorvosuk, felveszi vele a kapcsolatot és a következő héten szól, hogy mikor és pontosan hová kell mennem vizsgálatra. Illetve tudtomra adta, hogy csak március 15.-e után kezdhetek, megkérdezte, hogy addig van-e miből élnem. Mondtam, hogy megoldom, örültem, hogy van végre állásom. Közben láttam, hogy kb. 2-3 munkanapon belül lekerül a karrieroldalukról az a pozíció amire jelentkeztem. Gondoltam, ez is azt bizonyítja, hogy felvettek. Eltelt a hét, végül pénteken én hívtam fel őt. Mindent letagadott, állítása szerint az 100%, hogy ő ilyet nem mondott, hogy fel vagyok véve. Megkérdeztem tőle, hogy akkor miért mondta a bankszámlát, véleménye szerint csak általánosságban hívta fel a figyelmem arra, hogy a mai világban már kell számla mindenkinek. Arra viszont már nem mondott semmit, hogy miért kérdezte meg tőlem, hogy van-e miből élnem március 15-ig. Azt mondta, hogy a kiválasztási folyamat jelenleg is zajlik, erre közbevágtam, hogy már lekerült az a hirdetés amire jelentkeztem. Közölte, hogy már eladókat is keresnek, egyszerre fognak dönteni minden pozícióról, majd felhív március 15 után. A telefonhívásom napján kaptam a spar hr-től egy e-mailt amiben közölték, hogy nem vettek fel eladónak (másik pozícióra jelentkeztem).
Kérdésem az lenne, hogy milyen szabályokhoz kell tartania magát a leendő munkaadónak? Egyszerűen ki lehet ebből csak így hátrálni? Azért írtam ilyen hosszan, hogy szemléltessem, ennyi dolgot nem érthettem félre. Volt már néhány állásinterjúm, de ilyennel még soha nem találkoztam.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02