Hibás teljesítés, megtévesztés ?

Templomegere # 2026.03.05. 10:14

azért azon mosolygok hogy amikor az ember kikerül a komfortzónájából mint most én , akkor szembesül azzal hogy kb ahány ember annyi nézőpont , annyi variáció, hát az lesz hogy leszarom az egészet , elengedem ezt a dolgot mert nem vezet sehova , nem látom a végét , nem látom azt a számomra szükséges legalább 75% biztos fix pontot , hogy még toljak bele időt , pénzt , streszt . Kifizetem azt a fékcserét , élvezem az autót az életet, és kicsit drukkolok a karmának . :)

Szóval semmi sem egyszerű , csak mi vagyunk ( én biztosan) képesek néha a fekete -fehér mentén kezelni dolgokat . Ez meg nekem már több mint egy szivárvány :))

eulimen # 2026.03.05. 09:23

bírom az ilyen ügyvédeket, akiknek jó vastagon fog a ceruzájuk, de előre felvázolt koncepciójuk van a pervezetés és erőviszonyok biztosan mondott kilátásaival kapcsolatban, viszont az anyagi felelősség teljesen a tiéd, és természetesen előre számláznak.
De ha meg a bírón kedves férjéről mégiscsak kiderül, hogy vagy tökös, vagy biztos a dolgában, és beleállnak a perbe, akkor a kedves rokon 150+áfáért gykorlatilag csak a vállát vonta meg.
Valahol kifejezetten komikus az forgatókönyv, amikor egy bíró férje pont attól ijedne meg, nehogy bíróságra kelljen mennie. Jó, nyilván összeférhetetlen lesz a felesége, de ez kb. ugyanaz a helyzet, amikor a sebészorvos férjét lebeszélik a műtétről, jó lesz neki a gyógygomba is.

drbjozsef # 2026.03.05. 07:24

De azt azért tudod, hogy az ügyvédi levél pont annyi relevanciával bír, mint a nem ügyvédi levél, az email, vagy egy szatyor fing?
Ha valami, akkor én a per illetékére spórolnék, és a felszólításra nem nagyon költenék. De te tudod.
Mondanám, hogy megírja neked az AI, de láttuk az előbb, hogy nem nagyon talált bele a helyes megoldásba jogi kérdésben, úgyhogy nem biztos hogy érdemes erőltetni. Bár ingyen...

Ez olyan, mintha jelentkeznél a Tibortelepi Mindentudás Egyetemére első helyen, és a Harvardra a másodikon...

Templomegere # 2026.03.05. 06:38

tárgyalásig nem szeretnék elmenni, ott már nagyon félnék hogy bukom az egészet , az ügyvédi felszólítólevélen gondolkozom , az ügyvéd szerint a tulaj feleségének aki ugye bírónő baromira nem tetszene ha a férjével kapcsolatban jogi eljárás indulna , nekem ez is egy szempont ami számomra kézzel fogható a sok jogi dolog között ..és talán ez is nyomást gyakorolna rájuk a többi mellett, hogy megegyezzünk .

Templomegere # 2026.03.05. 06:35

ügyvédi iroda , Irodai policy, hogy 150+ÁFA a minimumdíj

drbjozsef # 2026.03.05. 05:19

egy Ügyvédi felszólítólevelet megér a dolog , 150e+ áfáért , persze nem garantál semmit, de lát benne jó esélyt
És családtag? :DDDDD
Nem olcsójános, az biztos.

Szerintem egyébként bár én vetettem fel pár az esélyeid ellen dolgozó szempontot, azért többnyire hangsúlyoztam, hogy szerintem is van esélyed. A bíró is mérlegel minden körülményt, számít a hirdetés, számít a tanú, de számít az is, mennyire gondosan jártál el, és mennyire lett volna az elvárható.

Szomorú örökös # 2026.03.05. 04:49

Templomegere

de azt már tudom mit hol kell szervizelni , mi a garancia és mi a javítás, stb stb,
szóval olyan dolgok amikre igazából nem voltam kíváncsi

Mint ahogy az sem érdekelt részletesebben, hogy te milyen szolgáltatást is kapsz majd az autóhoz a vétel után.
Ha elolvastad volna, hogy mit is tartalmaz valójában és nem hitted volna el az eladónak a rizsát, akkor nem lennél itt.

Templomegere # 2026.03.04. 19:04

Uraim , fűzhetjük a dolgot napestig , tanultam a hibámból, többet nem fordul elő .
Köszönöm mindenkinek aki hozzászolt , annyit tudtam ebből kibogarászni hogy baszhatom :D
Az ügyvéd akivel beszéltem (családtag) azt mondta hogy egy Ügyvédi felszólítólevelet megér a dolog , 150e+ áfáért , persze nem garantál semmit, de lát benne jó esélyt . Itt nem kaptam ilyen irányú megerősítést, de azt már tudom mit hol kell szervizelni , mi a garancia és mi a javítás, stb stb, szóval olyan dolgok amikre igazából nem voltam kíváncsi .

A tényen semmi nem változtat, magamat okolhatom igazánés pont . De, DE az eladó sem szent ebben a dologban , és ha itt bárki ott lett volna és hallja , utána a telefonbeszélgetést is hallja amiben már kicsit idegesen küldi el a BMW-s hölgyet a picsába hogy hülye és nem tudja mit beszél ..... és így végig éli az egészet valószínüleg másképpen gondolna rám, nem nettó felelőtlen idiótának.

drbjozsef # 2026.03.04. 17:54

Vicces fiú ez a doktor szép.
Van a rizsában egy "Kizárható-e a szavatosság?" nagybetűs kérdés, ott alatta úgymond válasznak valami teljesen más. Köze nincs a kérdéshez.
Elég lett volna a Ptk. vonatkozó szakaszát beidézni, amiből kitűnik : igen. Nem fogyasztói szerződés esetén kizárható.

Szomorú örökös # 2026.03.04. 17:25

Templomegere

Az ügyvédek akikkel beszéltem szerint számít a hírdetés , baromira nem mindegy mit és hogyan hirdetsz.
Egy nagy értékű autót meg ha mindenféle szolgáltatással ígérgetnek a hirdetésben, akkor annak pedig részletesen utána kell nézni - nem az eladónak, hanem a vevőnek és nálad sokkal részletesebben - és akkor nem fut vele lyukra az illető, mint ahogy neked is sikerült. Tudod alapszabály, hogy messziről jött ember bármit mondhat. Neked meg ezt nem kötelező elhinni.
No kb. ezt mondják „kellő gondossággal, körültekintéssel történő vásárlásnak”.

Magánszemélyek közötti autóeladáskor teljes körű lemondás a törvényi szavatosságról jogilag nem lehetséges, de a felelősség mértéke jelentősen korlátozható a szerződésben.
No ez az, amit a chatgpt írt. Én viszont határozottan tudom - mi több, az ügyvédem, aki itt az egyik legjobb ráadásul, is megerősített benne - hogy ha a szerződésben szerepel a későbbi hibákra vonatkozó szavatosság kizárása, akkor a vevő mehet a szavatossági igényével Kukutyinba zabot hegyezni.

És hogy konkrétum is legyen, én a két legutóbbi autócserémnél belecsempésztem az apróbetűs részbe a kérdéses mondatot a szavatosság kizárásáról - ezt pedig mindkét vevő aláírta. Legutóbb a 21 éves autómnál a vevő bepróbálkozott 4 hónap (!!!) után, hogy márpedig nekem kötelező egy éves garanciát vállalnom az autóra, majd mivel elhajtottam - mondván, hogy ott van a szerződésben az én hozzáállásom a kérdéshez - jelezte, hogy jogi útra viszi. Ez volt tavaly ősszel, eddig még semmilyen megkeresést nem kaptam ez ügyben, hogy fogadjak ügyvédet, mert bíróságra kell majd mennem a kérdéses ügyben. Nem mellesleg miből gondolhatta vajon a kedves vevő, hogy én majd még 1 évig vállalok garanciát egy 21 éves autóra, 240 000 km futásteljesítménnyel? :-O

Az autónak van gyári garanciája, nem szeretném elveszíteni
A garancia ugyebár pontosan arra vonatkozik, hogy a kötelező szervizeket szakszervízben - nem feltétlen márkaszervízben - igazoltan elvégezteted és pl. 5 év vagy 100 ezer km alatt a felmerült javítások elviekben garanciálisan lesznek javítva. Nem a kötelező szervízre vonatkozik, hanem a rendellenes meghibásodásokra.

meg is érkezett a BMW hivatalos árajánlata 1,2 millió ft csak a fék csere
Kérj másik szakszervíztől is árajánlatot. Bár köztudott, hogy nem a leggazdaságosabb szervizelésű autó a BMW.

Templomegere # 2026.03.04. 13:37

ezt a chatgpt :)))))

https://drszep.hu/…szavatossag/

drbjozsef # 2026.03.04. 12:15

Magánszemélyek közötti autóeladáskor teljes körű lemondás a törvényi szavatosságról jogilag nem lehetséges, de a felelősség mértéke jelentősen korlátozható a szerződésben.

De.
Ezt az ügyéd vagy a chatGPT mondta neked ilyen szépen?
Nem lemondani kell róla a vevőnek. Kizárnia kell az eladónak.

Templomegere # 2026.03.04. 11:32

Az ügyvédek akikkel beszéltem szerint számít a hírdetés , baromira nem mindegy mit és hogyan hirdetsz.

Az autónak van gyári garanciája, nem szeretném elveszíteni azért mert jobbra balra szereltetem , ha tudnád hogy mikbe tudnak belekötni megértenéd . Garanciás autót vettem , ingyen szervizzel , miért is akarnám saját magam vagy másáltal javíttatni ha az egyik célom az volt hogy ezeket elkerüljem . Relatíve nyugalom és béke , ez motivált , nincs pénzügyi függésem, nincs elöttem lebegő leendő anyagi teher, meg is érkezett a BMW hivatalos árajánlata 1,2 millió ft csak a fék csere .

Én nem gondoltam semmit , én a hirdetés alapján , az eladó elmondása alapján vásároltam egy autót a vele hirdetett szolgáltatással, ami van is az autóhoz, de nem az amivel hirdették. Utána is néztem sajnos megelégedtem az első találattal service inclusive , ingyenes szerviz . De ezt már lerágtuk , igen nem voltam éppen mélyreható .

Szomorú örökös # 2026.03.03. 16:53

Templomegere

Hahu-n megvan a hirdetés
Egy hirdetés sohasem szerződés, az csak a mézesmadzag, hogy ráharapj. A szerződést utána kötik, az a lényeg, nem más!
Ami abban van, az sem szentírás mindig, de többnyire azt már be kell tartani, különben gond van.
Ha az eladó pl. (ha nem kereskedő) kizárja a garanciát, akkor azt is el kell fogadni, mert magánszemélynek nem kötelező vállalnia.

autószerelő a szakmám, munkám, tisztában vagyok mi mennyibe kerül,.miért mennyit kérnek a márkaszervizek
Akkor most végképp nem értelek! Te enélkül a szolgáltatás nélkül meg se vetted volna az autót, holott tulajdonképpen akár te magad is meg tudnád javítani, ha kell és nem kötelező még egy BMW esetében sem a márkaszervíz. Szóval tényleg nem értelek.

Szolgáltatás az autóhoz tartozik
De nem az, amire te gondoltál, hanem egy diabetikusabb verzió, ráadásul a szerződésbe sem írtátok bele, lehet nem véletlenül.
Szerintem el fogod bukni így a pert, ha pereskedsz, bár ahogy írtam, csak a józan megegyezés lenne a lényeg.

Templomegere # 2026.03.03. 07:49

Szolgáltatás az autóhoz tartozik.
Hahu-n megvan a hirdetés.

Nincs skót hozzáállásom , autószerelő a szakmám, munkám, tisztában vagyok mi mennyibe kerül,.miért mennyit kérnek a márkaszervizek. Vagy gondolod mert igy hirdették az autót akkor úgy kellett volna gondolkoznom hát dehogy veszem meg nem vagyok én skót. És aki vesz egy ilyen szolgálatást az autóhoz mert picit előrelátó, az mind skót??

Hahut-tol nem követelem hanem kértem normálisan, tisztelettel , mik a lehetőségeim, és kaptam is egy tisztességes korrekt választ.

Szomorú örökös # 2026.03.03. 05:27

drbjozsef

A jogi kérdés itt az lesz, hogy az autóhoz járó szolgáltatás tekintetében az eladó tévedésbe ejtette-e a vevőjét.
Ha igen, akkor van keresnivalója. És itt úgy tűnik, hogy igen.

És a vevő hogy fogja ezt bizonyítani? Egy írásos nyilatkozata van mindössze, amit állítólag egy tanú aláírt, más nem.
A hirdetést jó eséllyel törölte az eladó a HaHu oldaláról, miután az autót eladta.

Az már más kérdés, hogy valaki csak úgy hajlandó méreg drága használt autót vásárolni, hogy azt majd ingyen fogja a márkaszervíz szervizelni, egyébként nem vette volna meg. Nálam egy kicsit ez a tipikus skót hozzáállás kategóriája. És persze mivel nem jött be a történet, ilyeneket ír az eladóról:

Nem tudom hogy a jog hogyan nevezi ezt de számomra ez félrevezetés, hazugság, átbaszás, stb .....az eladó jogosan baszott át, vezetett félre ami nekem milliókba fog fájni a 0 helyett

drbjozsef # 2026.03.02. 19:58

a szerződésből márpedig kifelejtettétek a hozzá tartozó szolgáltatást.
Nem lett volna baj, ha egyértelműen szerepel a szerződésben, de itt a kérdés az, hogy az a szolgáltatás az autóhoz tartozik - tulajdonos személyétől függetlenül -, vagy az eredeti vásárlóhoz tartozik.
Ha előbbi, akkor az sem feltétlenül baj, ha nem szerepel a szerződésben. Ha nem válik el az autótól az eredeti vevő által hozzá vásárolt szolgáltatás, akkor az az új vevőnek is jár.

A jogi kérdés itt az lesz, hogy az autóhoz járó szolgáltatás tekintetében az eladó tévedésbe ejtette-e a vevőjét. Ha igen, akkor van keresnivalója. És itt úgy tűnik, hogy igen.

Szomorú örökös # 2026.03.02. 18:16

Templomegere

adásvételiben semmi nincs , egy standart szerződés
Csak megerősíteni tudom. Akkor vajon mire is alapozod a követelésedet?
Szerintem simán az van benne, hogy „a megtekintett állapotban” és pont.

autót vettem amihez járt egy ilyen szolgáltatás , csak a meghírdetett szolgáltatás kicsit többet tudott mint a valós
A hirdetés nem szerződés, a szerződésből márpedig kifelejtettétek a hozzá tartozó szolgáltatást. A szó elszáll, az írás megmarad! Sajna nekem az a gyanúm, hogy egy sajtpapír tanúval aláírva, hogy ez meg az volt ígérve, lehet kevés lesz, mikor békéltető testület elé kerül.

Azt meg végképp nem értem, milyen alapon követeled a már eladott autó törölt hirdetését, ugyanis arra max. hatóságnak van joga.

drbjozsef # 2026.03.02. 17:36

Az úgy szokás, hogy a megvásárolt termék főbb, fontos jellemzőinek szerepelnie kell a szerződésben, pont a félreértések elkerülése és a későbbi bizonyíthatóság kedvéért.
Nyilván egy autó megvásárlásakor nem írják bele, hogy négy forgó kerék gumiabronccsal, egy tekerhető kormánykerék, pedálok, dugattyúk meg porlasztó.
Egy üzemszerűen használható autónak az ilyeneket különösebb részletezés nélkül is tartalmaznia kell. Jó, elektromos autónak mondjuk dugattyút nem.

De ha tartozik hozzá egy kiterjesztett szavatosság, vagy egyéb szervízopció, ami nem tartozik automatikusan minden autóhoz, akkor azt több mint érdemes megemlíteni. Pont ezért.

De mondom, a leírásod alapján (ami persze csak az egyik fél álláspontja) szerintem van keresnivalód, sőt, inkább jó esélyed, mint nem, csak azt mondom, nem biztos, hogy ez olyan sima lesz. Pláne nem egy jogász házastárssal a másik oldalon...

Templomegere # 2026.03.02. 12:15

töröltek vagy nem tudom, nem tudok belépni az új email cimemmel ....

autót vettem amihez járt egy ilyen szolgáltatás , csak a meghírdetett szolgáltatás kicsit többet tudott mint a valós .

drbjozsef # 2026.03.02. 11:46

Érdekes. Akkor mégse vásároltál ilyen szolgáltatást hozzá?
Ez meg nehezíti a dolgot. Értem én a hirdetést, meg a tanúkat, meg minden, na de hát.

Templomegere # 2026.03.02. 11:13

adásvételiben semmi nincs , egy standart szerződés .

drbjozsef # 2026.03.02. 11:08

de az sem kizárt, hogy ő is vétlen,, mert őt is félrevezették.
Azért azt szögezzük le, hogy ha ez el is képzelhető, vagy egyszerűen csak félreértett valamit, egyik sem számít a kérdező szempontjából. Az eladó felel az eladott dologért, hogy az megfelel a szerződésnek (és a törvényeknek). Ebben bizonyos értelemben például a hirdetés is benne van - de a kérdezőnek ennél is bőven több van a kezében.

Apropó szerződés. Mi is van abban az adásvételi szerződésben pontosan ebben a kérdésben? Mit vállalt pontosan az eladó?

Szomorú örökös # 2026.03.02. 09:46

Templomegere

Ez esetben te az eladót vádolod - néha talán már kicsit meredek is az, amit csinálsz vele - de az sem kizárt, hogy ő is vétlen,, mert őt is félrevezették. Gyanítom, fogalma sem volt, milyen szolgáltatást rendel meg, nem kizárt, hogy mást mondtak neki az értékesítők. Ez bizony gyanús, hogy sohasem fog kiderülni, mi is az igazság. Mindenesetre próbáld meg békésen elrendezni vele.

Templomegere # 2026.03.02. 07:48

service inclusive - ingyen szerviz folyadékokra , szürőkre , gyertyákra
service inclusive plus - ingyen szerviz ugyan azokra mint a service inclusive -ban vannak plusz fékbetét , féktárcsa, ablaktörlő lapát
repair inclusive - garancia kiterjesztése 2028.08- ig / 200000 km -ig