Rokkantsági nyugdíj és munkaviszony


FBI71 (törölt felhasználó) # 2011.12.03. 21:51

Köszönöm, csak volt lehetőségek hazaja. Ma már ott sem könnyű az élet. Mit gondol miért jöttem haza? Kirugtak, vége, ott befejeztem! Itthon, vagy Angliában kezdek új életet, még nem tudom. Mamát nem akarom itt hagyni, már idős, mellette akarok lenni. Tudja? Nehéz dönteni, sok barátom van Angliában. Itthon csak a mama.

FBI71 (törölt felhasználó) # 2011.12.04. 08:14

Ugy látom, hogy ezen az oldalon nem szerepelnek rokkkantnyugdíjas munkavállalók. Másik oldalon csak sírnak, jajjgatnak. Látom, hogy csak könyvelési tanácsadóhoz kell fordulni, mert info nem jön. Sok negatív infó olvasása, sírásoktól nem lesz jobb, így csak magamra számitok és teszek az életemért. Igen is van élet rokkantnyugdíj után is! Szerencse, hogy sokat megspóroltam, így könnyebb lesz. Hagyom ezt az oldalt is azoknak, akik szeretnek penészedni a saját bajukban. Good bye

Munich # 2011.12.04. 15:19

FBI!
Itt nem jó, ha netán arról irsz, hogy Amerikából jöttem, híres mesterségem cimere az, hogy magyar rokkantnyugdíjas vagyok.
Az irigység és gonoszság, a vér csepeg ebbböl a fórumból is, ha netán külföldön voltál és hazatérnél. A mostani politika rühelli a külföldieket, csak a ....-t szabad éljeneztetni.

Tanácsot itt ne várj el. Fordulj valóban egy független (külföldi) szakértöhöz, mert különben bevezetnek az erdöbe, csak úgy rosszindulatból.

Munich # 2011.12.04. 15:24

esztizenhat # e-mail 2011.12.03. 22:39

Mindenkinek joga van az anyja mellett lenni, ha szügsége van Rád! Nemde?

Szóval egy kicsit erös voltál, mire vadultál be?
Amerikára?

FBI71 (törölt felhasználó) # 2011.12.04. 16:49

Van igazság abban amit írt. Sajnos az első csalódásom az irigység. Sajnos külföldön 3 államot tartanak irigynek: skótokat, hollandokat, magyarokat. Sokszor csodálkoztam rajta, mert nem értettem vele egyet, hogy a magyarok irigyek. Sajnos, rá kellett döbbennem, hogy igaz, nagyon is igaz! Amerikában van sok dicsérendő dolog, amit kellene másolni! Egyik ilyen a haza szeretete, minden házban ott a zászló, amit szentként kezelnek. Másik dolog a másiknak a sikere. Ott nincs irigység, hanem drukkolnak annak, hogy valaki gazdag legyen, dollár milliomos, akkor dicsérik és azt mondják erre, hogy ha neki sikerült, akkor nekem is sikerülni fog! Pozitív hozzáállás a lényeg! Sírással, nyavajgással nem mennek semmire. Megpróbálok valamit kitalálni, hogy itthon maradhassak, ez a célom! Az nem lehet cél, hogy siránkozzak, kénytelen az ember beletőrődjön bizonyos helyzetekbe és tovább kell lépni! Nincs mese vagy lépsz, vagy depresszióssá válsz, az meg rossz tanító!!!

szafika # 2011.12.05. 11:19

FBI71, látok zászlókat egyik-másik udvarba , de ők v fidesznyikek , v romániából ideszármazott igazi magyarok, csak ők , és senki más !
Nem a zászlón múlik szerintem ! Nem tartom jónak , h mi mindíg majmolunk valakit, v amerikát , v mást ! Miért kell nekünk mindíg valaki s.e.gg.ét nyalni ?! olyan kiváló adottságokkal rendelkezik hazánk , csak kiváló politikusok kellenének hozzá !!! Kár , h nagyítóval kell őket keresni !

csicseri # 2011.12.21. 21:09

Tisztelt Fórumozók!
Rokkant nyugdíj melletti munkám miatt 2011.december 1-től megszüntették a rokkant nyugdíjam folyósítását.
2012.január közepén fogom betölteni a 62. évemet. A ledolgozott munkaviszonyom csak 28 év.(Ebből állapították meg a rokkant nyugdíjamat.) Januárban kérhetem-e az öregségi nyugdíjam megállapítását? Kérhetem-e annak az időnek a beszámítását amit a rokkant nyugdíj mellett dolgoztam? Van-e lehetőség a nyugdíjam újraszámítására?
Előre is köszönöm a válaszukat.

Veci # 2011.12.22. 08:37

csicseri
Azért oda figyelhettél volna a keresetkorlátra, mert azért szüntették meg, mert túllépted, ugyanis eddig emelkedett évenként a rokkantnyugdíjad, az a 62. szülinaptól a most megszavazott tv. szerint öregségi nyugdíj lesz. Ennek a nem odafigyelésnek zsebbenyúló hatása lesz. Ugyanis s 62. szülinapodtól kérheted az öregségi nyugdíjad megállapítását, a 28 év szolgálati idő alapján, a 2012-ben érvényes valorizációs szorzókkal kiszámolt nyugdíjat fogod kapni, így még a novemberig folyósított, éveken keresztüli emeléssel elért rokkantnyugdíjnál akár ez kevesebb is lehet.
A rokkantnyugdíj mellett végzett munka ideje csak a 0,5%-os nyugdíjemeléshez számítható be, a szolgálati időt nem növeli. DE ha a rokkantnyugdíj nem III. csoportú volt, hanem pl. rendszeres szociális járadék, illetve átmeneti járadék, akkor beszámít a szolgálati időbe az az idő, amikor munkaviszonyban voltál.


Üdvözlettel Veci

csicseri # 2011.12.27. 10:21

Kedves Veci!
Köszönöm válaszodat. A kereset korlátra azért nem tudtam odafigyelni, mert amit dolgozom az nem alkalmi munka, hogy csak úgy abbahagyjam bizonyos összegnél. A rokkant nyugdíjam a házam rezsijére nem volt elég, ezért örültem amikor kaptam egy jó állást, ami jóval több a rokkant nyugdíjam kétszeresénél. Ezért 2010 februárban írtam egy levelet a Nyugdíj Intézetnek, melyben bejelentettem , hogy dolgozom , mennyi a fizetésem és kértem a rokkant nyugdíjam megszüntetését. Erre azt a választ kaptam, hogy ezt így nem lehet kérni, majd Ők megszüntetik, ha az APEH-tól kapnak értesítést arról, hogy mennyit kerestem. Most arról értesített a Nyugdíj Intézet, hogy 2011.november 8-án kaptak értesítést az APEH-tól, hogy a fizetésem 6 havi átlaga már 2010-ben meghaladta a nyugdíjam kétszeresét. Ilyen lassan halad az adminisztráció az APEH-nál.
Most azon gondolkodom, hogy hogy járnék jobban. Lehet, hogy nem kellene most januárban még nyugdíjba mennem?

Veci # 2011.12.27. 14:06

csicseri
Azt javasolom, hogy az idén kérd az előrehozott nyugdíjad, ha ez a helyzet és ekkor megkapod az emelést januártól. 62 éves korodig ellátást kapsz te is, utána öregségi nyugdíjat. Ha kéred az előrehozott nyugdíjat, majd a korhatár előtti ellátás néven folyósítanak, akkor mellette a minimálbér 18-szorosáig lehet dolgozni.
A helyedben dec. 30 lenne az utolsó munkanapom, dec. 31-től kérném az előrehozott nyugdíjat és januárban akár dolgozhatsz is (legalább 2 napot hagyjál a nyugdíj kezdő napja és azz új munkába állás közben).
Arra figyelni kell, hogy nehogy feketemunkán kapjanak a korhatár előtti ellátás folyósítása mellett, mert akkor megszüntetik az ellátást.
Az idén nagyon jó a valorizációs szorzó, ezért is ajánlom mindezt.
ITT egy kalkulátor, hátha segítene a döntésben:
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm


Üdvözlettel Veci

alexander55 # 2011.12.27. 19:46

Forumozó társaim!
Idáig csak olvastam a hozzászólásokat.Nagyon sok okos hozzászólás van,amiből a kép lassan összeáll.
Viszont azt tapasztalom,hogy napokra visszamenőleg valaki törli a hozzászólásokat.Nagyon sok értékes információ veszik el.

ikattra # 2012.01.03. 08:13

Az a kérdésem, hogy 2012-ben 59 éves rokkant nyugdíjas nőt heti egy alkalommal foglalkoztathatok e alkalmi munkavállalóként úgy, hogy a rendszeres nyugdíját (ellátását) nem veszélyeztetem.
Köszönettel.

tojcsi # 2012.01.12. 11:29

Kérdésem az lenne, hogy aki 64%-ék rokkantsági nyugdíjat kap, dolgozhat e 6 órás részmunkaidőben?

Rosaly # 2012.01.13. 09:33

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem az lenne, hogy egy olyan munkavállaló (29 éves nő), aki egy baleset folytán elvesztette az egyik lábát térdtől lefelé, 100%-os rokkantnyugdíjas, de protézissel járó- és munkaképes, milyen munkaidő beosztással vállalhat állást egy olyan munkahelyen (plázában lévő üzlet), ahol a kötelező nyitva tartás H-Szo 10-20 -ig, V 10-19-ig van, keretmunkaidőben? Hány napot dolgozhat egymás után egyszerre, hány napot (órát) dolgozhat egy hónapban összesen. Van-e napi maximum munkaóra szám? Mennyi bruttóra kell minimum bejelenteni?
Ez azért nagyon fontos, mert úgy tudom, ha túllépi a törvényes kereteket, akkor elveszíti a nyugdíját, tehát nem csak a munkáltatót büntetik meg, hanem őt is. Ezt meg nagyon nem szeretném, érte őt már elég baj ebben az életben.
Előre is köszönöm.
Rosaly

kőfi # 2012.01.15. 13:00

Azt szeretném megtudni,hogy kérnem kell -e a komplex felülvizsgálatomataz új rendelet értelmében?Idén leszek 50 éves,szociális járadékot kapok már csak 43%-ot.Határozatomon az van irva,hogy rehabilitálható,de komplex rehabilitációja nem szükséges.

little grey # 2012.01.17. 16:28

Azt szeretném megtudni, hogy nekem kell-e felülvizsgálatra jelentkezni? 40 éves vagyok, II. fokú, 85%-os rokkant vagyok, 2014. decemberében lenne aktuális a felülvizsgálat.

bzsu69 # 2012.01.17. 17:17

Kérdésem lenne valakitől hátha más is jár hasonló cipőben mint én, vagy valakitől aki jogi ügyekben jártas esetleg?
Gerincműtétem volt tavaly, ..... 2011. 09. 01-től megállapításra került 40 % munkaképesség csökkenés ill. rehabilitáció nélkül sem a jelenlegi sem a végzettségemnek megfelelő másik munkára nem vagyok alkalmas. Ezt 2013. 09. 01-ig vagyis 2 évre megkaptam. Ekkor még munkaviszonyba álltam, ill. táppénz majd a szabadságok letöltése és mivel a munkahelyem nem tudott nekem könnyebb munkát adni, igy nov 21-től lemondással megszünt a munkaviszonyom , de a felmondási időt le kellettem dolgozni ill. nem dolgoztam hanem felmentettek a munkavégzés alól, mivel nem tudtak könnyebb munkát biztositani. A lényeg az, hogy én a - még tavaly - 40% - ra a szociális járadékot még csak most igényeltem meg jan. 21- től, mivel eddig un. munkaviszonyban álltam. Mikor én tavaly megkaptam a HATÁROZATOT abban az állt, hogy ha minden kritériumnak megfelelek, vagyis nem állok tp. vagy munkaviszonyban stb. a megállapítástól számított 24 hónapig igényelhetem a szociális járadékot. Ez akkor igy volt jogszabályban.
Na már most nekem jött egy levél, mivel hiába lennék jogosult rá tavaly dec. 31- ig nem igényeltem meg mivel akkor még nem feleltem meg minden kritériumnak (munkaviszonyt folytattam) , ezért egy újabb felülvizsgálatra kell jelentkeznem és majd csak ha újból megállapitásra kerül akkor fogom megkapni. De mivan, ha csak jó sokára hivnak be és addig itt maradok minden nélkül. Az akkori jogszabályok szerint 2011. 09. 01- től számított 24 hónapig kérhetem, de mivel új jogszabályok vannak, ezért nekem ami jár az sem jár. Ezt az igényt én beadtam tavaly dec.elején, ekkor már tudtam, hogy meddig tart a felmondási időm. Ezért kértem 2012. jan. 21- től az ellátást. De honnan kellett volna nekem azt tudni, mikor a törvénytervezetet is csak dec. közepén fogadták el, hogy ez igy lesz.
Én azt értem, hogy mindenkinek jelentkezni kell új felülvizsgálatra, de amit még csak 3 hónapja kaptam meg az legalább az új felülvizsgálat döntéséig miért nem él?
Most azon gondolkodom , hogy az új felülvizsgálati kérelem mellé írok még egy levelet, hogy valahogy soron kívül hvjanak be, mert attól, hogy a jogszabályok változtak attól én még nem gyógyultam meg a 3 hónap alatt. Most se munkahelyem, se semmi pénzem sem lesz.

hattyúdal (törölt felhasználó) # 2012.01.17. 17:44

littre grey!
Neked nem kell kérned most a komplex felülvizsgálatod (gondolom erre nem is kaptál nyilatkozatot) Majdan a sorosra menni kell (2014), de arról akkor úgyis kapsz értesítést.
Addig nyugi!

ropi82 # 2012.01.24. 13:22

üdv, nekem egy olyan kérdésem lenne hogy : anyum 57 éves lesz nemsokára, agyvérzett, epilepsziás stb, 1998ban véglegesítették, most megkapta a nyugdij folyosítótól a levelet hogy kérheti a felülvizsgálatát, most az a kérdés hogy mi van ha elveszik tőle a nyugdiját, lehet valahol fellebbezni meg ilyenek, és ha esetleg van valami tapasztalatotok ez ügyben azt nagyon megköszönném,mert mióta megkapta a levelet se éjjele se nappala nincs(gondolom ez is volt a céljuk ezzel hisz ennyivel kevesebb pénzt kell kifizetni)

Kaktusz68 # 2012.01.24. 15:52

Sziasztok,Jó napot!Szeretném megkérdezni ha valaki tanácsot tud adni mi a teendőm.2011 okt végén a rehabilitációs járadékom meg szünt.2011 SZEPTEMBERÉBEN 80%-OS rokkant lettem.Nov.07-én elküldtem az igénylő lapot.Azóta azt sem tudom meg kapom-e a rokkant nyugdíjat vagy nem.Mennyit kaphatok?2 gyereket kellene eltartanom albérletben lakom fával tüzelek.A nyugdíjfolyósító,nyilvántartó.Nem válaszol.Tudnátok segíteni kihez fordulhatnék?Sklerozis multiplexem van nem kezelhető.Köszönöm nektek.

marcsaharcsa # 2012.01.25. 16:27

Kedves Veci!
Megint lenne egy kérdésem.
Egy ismerősöm 1954-es születésű nő III. fokozatú rokkant nyugdíjas, vállalkozóként dolgozott még tavaly a rokkant nyugdíja mellett. Nem tudja, hogy az idén tud-e majd kieg.tev.-et folytatva dolgozni, Nem találtam rá vonatkozó jogszabályt vagy hozzászólást. Olyan papírt kapott, hogy mivel 2011.12.31-ig betöltötte az 57 évet már nem kell felülvizsgálatra mennie. Azt kérdezném, hogy dolgozhat-e vállakozóként és mennyi járulékot kell fizetni, van-e havi vagy éves keresetkorlát. Köszönettel: Marcsaharcsa

Burva # 2012.01.25. 17:04

Tisztelt Címzett!!

Én nagyon szeretnék választ kapni a kérdésemre.Én 2002 óta 2 évig rehabilitált voltam azóta,vagyis 2004óta 3. fokú rokkant nyugdíjas vagyok.2008 óta véglegesített voltam.Sajnos sok gondom volt pszichiátriailag is,és reumatológiai gondjaim,szívem ritmus zavarban van,és egyéb gondok.2011 MÁRCIUS 1.elsejével elhelyezkedtem,,igaz többet voltam otthol mint a munkában ,mert nehéz volt az illeszkedés.Nagyon be voltam,vagyok fordulva.De nagyon nagy szükségünk lenne a pénzra ezért próbálkoztam.Igaz hogy a munkáltatóm akkor 7,40 perces munka időt adott ki amit egy rokkant gerincfájdalmas stresszes embernek nagyon hosszú,de nem is ez a lényege hanem hogy normában kell dolgozni,és szeretném meg kérdezni,hogy ezt lehet.e? Mert nekem a munka idő is sok ,és a norma meg főleg.A munka szüneti kapcsolatokat sem hagyják betartani.Vagy ha betartod nem kapsz semmi fizetést,mert nagyon sokat kellene csinálni.Vllany kapcsolókat szereltetnek velünk.Találtam volna egy könnyebb munkát,4 órában és nem normában több pénzért, de egy nap hiányában nem adták ki a paprjaim,mert azt mondták le kell dolgozni a 30 napos felmondást.Tehát maradnom kellet a pénz végett de sokat szenvedek.Kérem írja meg hogy egy rokkant nyugdíjast lehet -e normában foglalkoztatni,és ennyire kizsigereélni,mert 7,40 óra után mindenem nagyon fáj.Már idegileg remegve és hányingerrel megyek dolgozni.Kérem irja meg a véleményét hogy mi a teendőm hogy könnyebbé tegyem a beteg életem.Előre is köszönöm a választ Üdv

Veci # 2012.01.25. 23:15

marcsaharcsa
Úgy kell fizetni a járulékokat, mintha fővállalkozó volna.
http://naplo-online.hu/…_vallalkozok


Üdvözlettel Veci

marcsaharcsa # 2012.01.26. 06:19

Kedves Veci!
Köszönöm szépen a gyors választ!

kriberion # 2012.02.03. 17:14

Tisztelt Szakértő!
2011. december 31-én rokkantsági nyugdíjban részesültem, amit változatlan összegben rokkantsági ellátásként kapok január 1-e óta. 60 éves vagyok 39 éve fizikai munkakörben dolgozom. Kérhetem-e a felmentésemet a munkavégzés alól mivel még nem vagyok 62 éves, és ha igen megkaphatom-e a 40 éves közalkalmazotti jubileumi jutalmat. Ha mindezeket megkaphatom, vagy megtehetem akkor rám hogyan vonatkozik vagy vonatkozik-e egyáltalán a 6 havi illetve július 1-jét követően a 3 havi átlagbér vizsgálata a rokkantsági ellátás további folyósítása miatt.
Várom válaszát!