Rokkantsági nyugdíj és munkaviszony


Cimbike # 2008.07.09. 16:33

Tisztelt Fórumozók, szakértők!

A Tny alábbi paragrafusának értelmezésében kérek segítséget.
Háttérinfo: a munkavállalót az arra hivatott orvosszakértői bizottság 80%-os rokkantnak nyilvánította. Értesítette, hogy rokkantsági nyugdíjra jogosult, a munkáltatót pedig kérte, hogy a munkaviszony megszüntetésének időpontjáról értesítse, mert akkor válik jogosulttá a nyugdíjra.
Az illető ügyvédhez fog fordulni, mert azt gondolja, hogy a cég így akar tőle megszabadulni.

Meg kell szüntetni a munkaviszonyt, hogy a rokkantsági nyugdíjat megállapítsa a nyfolyósító igazgatóság? Ld. b) pont - munkát rendszeresen nem végez - ő nem végez, egy évig volt táppénzen, és azóta sem munkaképes.

Véleményeteket előre is köszönöm.
Cimbike

27. § (1) Ha az igénylő a 26. §-ban meghatározott napon (amikortól a rokkantságot megállapították, Cimbike megj.) munkaviszonyban áll, rokkantsági nyugdíjra a jogosultság azon a napon nyílik meg, amelytől

  1. munkaviszonyban már nem áll, és táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül, vagy

b) munkát rendszeresen nem végez, és táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül, vagy

  1. lényegesen kisebb keresetet biztosító munkakörben dolgozik.
gittus # 2008.07.10. 09:03

Az idézett 27.§ a.,pont a válasz...munkaviszonyban nem áll....
Tehát a munkavállaló megszüntetheti a munkaviszonyát amennyiben úgy dönt hogy inkább tb ellátást (rokkantsági nyd stb.) vesz igénybe. De senkit sem lehet arra kényszeríteni hogy felmondjon és tb ellátást vegyen igénybe ha inkább munkába akarna állni és eü alkalmas.

Cimbike # 2008.11.11. 07:17

Kedves fórumozók, próbálom feléleszteni a fenti rövid topikot. Éppen arról van szó, hogy a munkavállaló igénybe vette és kapja a rokkantsági nyugdíjat. Ilyenkor meg kell szüntetni a munkaviszonyt, vagy nem?
Köszönettel
Cimbike

jkata # 2008.12.06. 04:31

Kedves Cimbike! A jelenlegi szabályozás értelmében a munkaviszonyt meg kell szűntetni. Így tettem én is annak idején, de másnap már új, csökkentett munkaidejű munkaviszonyt létesítettem ugyanott. A csökkentett munkaidő jelenleg még feltétele a rokkantsági nyugdíj folyósításának. Januártól változnak az erre vonatkozó szabályok, de hogy ez kit hogyan érint, az függ majd attól, hogy mikortól rokkant az illető.

Triton # 2009.01.16. 16:04

Tiszteletem!
Kérdésem lenne az új, ezévben érvénybe lépő rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályairól.

1. http://www.onyf.hu/?…
2.http://www.onyf.hu/index.php?module=news&action=show&nid=4101

A második a 7-es ponttól.
Ugyanis 49 éves, 67%-os rokkantnyugdíjas vagyok.Ellátmányom összege nem éri el a jelen évi minimálbér összegét, tehát a 71.500.- Ft-ot, de mellette egy rehabilitációs kft-ben dolgozom tavaly óta és 65 ezer nettót keresek. Tehát, értelmezésem szerint, "túl sokat" mivel a minimálbér 90%-ánál többet, ami, ha jól számolok, akkor 64,350.-Ft. Számíthatok-e arra, hogy a fent belinkelt Korm. rendelet értelmében elveszítem a nyugdíjamat (vele egyben az állásomat is, hisz csak rokkantsági nyugdíjasokat foglalkoztatnak) és egyáltalán mi a teendő? Kérjem meg a munkáltatómat, hogy szállítsa le a béremet? Nonszensz! Vagy 5 hónap után mondjak fel, egy hónap pihenő, s aztán újra vegyenek vissza és 5 hónap kiegészítő kereset, és így tovább? Dehát ezt nem lehet.
Hozzáteszem , 1990 óta vagyok leszázalékolva és kb. egy éve érlelődött meg bennem a gondolat, hogy akármilyen keservesen is, de elmegyek dolgozni (7 órát), mert apám elhalálozott és édesanyám nagyon legyengült, valamint nagyon kevés jövedelemből gazdálkodunk. Pánikbeteg vagyok, jelenleg is gyógyszeres kezelés alatt állok, önállóan közlekedni nem tudok, a cég kisbusza szállít oda-vissza néhány sorstársammal együtt.
Tehát kérdésem még egyszer ez: a fent belinkelt jogszabályt jól értelmezem-e, ha nem akkor mi a helyes értelmezés, amennyiben igen, akkor mit tehetek, hogy a nyugdíjamat és az állásomat is megtartsam?

Köszönettel: Zenon

nandy # 2009.01.16. 16:42

Bár sok mindent nem tudok hozzátenni, mert a belinkelt tájékoztató elég érthetően magyarázza el a változásokat, de szerintem erre a munkáltató is gondol, és valószínűleg közös megegyezéssel csökkenteni fogják a munkabér összegét. (Hisz gondolom, igen jó pénzt kap a munkáltató is az államtól, azt nem szeretné elveszíteni)

jkata # 2009.01.17. 05:36

Na, eddig azt hittem, hogy tisztán látok a rokkantnyugdíj melletti munka ügyében.... Most Triton és Nandy levélváltása után teljesen elbizonytalanodtam.... Az én értelmezésemben:

  1. 2009.jan.1-jétől időkorlát nincs.Annyit órát dolgozol, amennyit akarsz vagy bírsz.
  2. A keresetkorlátozást a rokkantnyugdíjasokra vonatkozóan én így értelmezem: Volt egy átlagkereseti összeg, aminek alapján a nyugdíj összegét megállapították.Ez szerepel a nyugdíjazásról szóló határozaton. Az eltelt évek során a nyugdíj X %-okkal emelkedett. Azt az alapösszeget is növelni kell az időközbeni nyugdíjemelések %-aival, és kapsz egy jelenleg érvényes "nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset"-et. Ennek a 90 %-ig mehet a nyugdíj melletti NETTÓ jövedelmed havonta. Pontosabban ezt az összeget 6 egymást követő hónap átlagában vizsgálva nem lépheted át.

Számokban kifejezve pl.: a felszorzott nyugdíjalapod mondjuk 100.000 Ft, akkor annak 90%-át, vagyis 90.000 Ft-ot kereshetsz NETTÓ havi bérként/ a járulékokat le lehet vonni a keresetből,úgy tudom /
3. Ha ezt "megszeged", akkor a rokkantnyugdíj folyósítása nem csak szünetel, hanem tudomásom szerint megszűnik a jogosultságod.
Jól értem???? Kérlek, erősítsetek meg, vagy javítsatok ki, ha nem jól értelmezem az egészet!!!!

jkata # 2009.01.17. 05:59

Végülis így "ébredezve" és újra átolvasva az említett leveleket, azt hiszem, alapvetően egyformán értelmezzük a dolgokat..:)))
Más kérdéseim is lennének:

  1. Milyen és mennyi támogatásra jogosult az az egyéni vállalkozó, aki véglegesített 50%-os egészségkárosodott munkavállalót minimálbérrel foglalkoztat?? / A régi leszázalékolási eljárás szerinti 50%-os-t/
  2. Kaphatja-e a munkavállaló a keresete mellett a rendszeres szoc. járadékot is??
  3. Elmehet-e az illető néhány hónap után, ha már nem bír dolgozni, munkanélkülire, hogy a szolgálati ideje is "ketyegjen"? Vagy akkor örökre elveszti a véglegesített 50%-át?? Gondolom, a szoc. járadék a munkanélküli mellett egyáltalán nem folyósítható. De a munkanélküli segély idejének letelte után mi van???

Újra kaphatja a járadékot, vagy újra kell kezdeményeznie a leszázalékolást????

Kérlek, segítsetek ebben tisztán látni!! Köszönöm!

nandy # 2009.01.17. 13:52

jkata:

Számokban kifejezve pl.: a felszorzott nyugdíjalapod mondjuk 100.000 Ft, akkor annak 90%-át, vagyis 90.000 Ft-ot kereshetsz NETTÓ havi bérként/ a járulékokat le lehet vonni a keresetből,úgy tudom /

Nem, mert ott van az a fránya mondat, hogy
meg kell szüntetni a rokkantsági nyugdíjra való jogosultságát annak a 62. életévét még el nem ért személynek, akinek a keresőtevékenységből származó hat egymást követő hónapra vonatkozó nettó keresetének (jövedelmének) havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követő rendszeres emelésekkel növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét.

jkata # 2009.01.17. 17:41

Ez bizony rossz hír... Ez akkor azt jelenti, hogy az említett esetben is a minimálbér összege a max. kereseti lehetőség, csak itt 6 hónap átlagát kell nézni, nem a 12x 71.500 Ft-ot??

jkata # 2009.01.17. 18:20

Kedves Nandy!
Elkeseredésemben megköszönni is elfelejtettem a választ! Köszönöm! A másik kérdésemre is kérhetek valamilyen választ?? Ott sem számítok örömhírre!! Szép estét kívánok!

Triton # 2009.01.17. 20:14
Köszönöm a válaszokat Jkata és Nandy! Na még egyszer fussunk neki. :-) Idézet " Keresőtevékenység folytatása esetén abban az esetben szűnik meg a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosultság, ha a nyugdíjas hat egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és az egyéni járulékokkal csökkentett - keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének 90 %-át, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét. A vizsgálat során a hat egymást követő hónap alatt elért kereseteket, jövedelmeket havonta kell a személyi jövedelemadóval és a járulékokkal csökkenteni, majd ezek átlagát kell a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj megszűnésének elbírálásakor figyelembe venni. A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra való jogosultság tehát nem szűnik meg, ha a kereső tevékenység egymást követően hat hónapot nem ér el. A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj alapját képező átlagkereset kilencven százalékának növelése során azokat a rendszeres nyugdíjemeléseket kell figyelembe venni, amelyek a nyugdíjas számára folyósított rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra is vonatkoztak. Ha a, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személy egyéni vállalkozói tevékenységet folytat, és a nyugdíja keresőtevékenység miatti megszüntetésének feltételei bekövetkeznek, köteles azt tizenöt napon belül - a nyugdíjfolyósítás törzsszámára hivatkozással - bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek." ------
  • Most, jelen értelmezésem szerint mehet az én 65.000.-ft-os bérem, hisz az nem éri el a minimálbért.
A nyugdíjam sem. Rendben van ez így?
Triton # 2009.01.17. 20:23

Elnézést! Az előbbihez pontosítás végett: a nyugdíjam 52ezer Ft.

Triton # 2009.01.17. 20:33

Ó, bocsánat a monológért. Újabb észrevétel. Minden vissza.

(Amennyiben a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset felemelt összege nem éri el a mindenkor érvényes minimálbér összegét, akkor a minimálbért kell összehasonlítani a keresőtevékenységből származó nettó átlagkereset összegével.)

Vagyis mégis le kéne csökkenteni a munkából származó jövedelmemet a minimálbér 90%-ára 6 hónapra összesítve.

Triton # 2009.01.17. 20:49

Vagy mégsem? Összehasonlításról írnak, előtte meg arról, hogy nem haladhatja meg (a minimálbért).
Nem világos.

jkata # 2009.01.18. 04:30

Kedves Triton!
Sajnos nekem sem világos minden, mert ez a jogi szaknyelvezet nem magyartanárnak való!!!
A jogászok számára bizonyára minden evidens, és nem értik, hogy mi mit nem értünk ezen, de hát az ő nyelvük nagyon nehéz és csűrés-csavarásokkal teli a "hétköznapi halandók" számára! Minél inkább olvasgatom a leveleidet, annál jobban összezavarodtam én is.... Remélem, segít rajtunk valaki, és megbocsátva "értetlenkedésünket", a "mi nyelvünkön" magyarázza el nekünk!!!!

jkata # 2009.01.18. 07:42

Még egy kérdés merült föl bennem: Be kell-e számítani nyugdíjas dolgozó jövedelmébe, ha a munkáltatója adómentes béren kívüli juttatásokkal próbálja kompenzálni a kereset csökkenését?? Pl. önkéntes nyugdíjpénztári díjat fizet be számára, vagy különböző utalványokat ad neki...stb.

jkata # 2009.01.20. 02:27

Kedves Triton! Ne "agyalj" tovább!! Azt hiszem, jó hírem van... Tegnap voltam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon ,ahol azt mondták,megerősítették, amit én próbáltam itt "levezetni". Tehát a nyugdíjad alapjául szolgáló /mai, az emelésekkel felszorzott / összeg 90%-ig kereshetsz. Csak akkor veszíted el a nyugdíjad, ha ezt 6 egymást követő hónap átlagában meghaladja a kereset a 90%-ot, de ..és most jön számodra a lényeg...mindez akkor lép életbe, ha az a bizonyos kereset meghaladja a minimálbért!!! Tehát mindaddig nem baj a 90-től magasabb százalékú kereseted, csak a minimálbért ne lépd át átlagban véletlenül se!!!! Nekem pedig pontosan, összegszerűen kiszámolják majd a "személyre szóló" 90%-os keresethatáromat, és elküldik írásban.
Tehát: Mégsem volt olyan rossz az értelmezésünk !!!

jkata # 2009.01.20. 02:34

Ja! Ha megkapom azt a bizonyos írásbeli megerősítést is, akkor megírom itt. Mert most már akaratlanul is motoszkál az emberben a kétely, hogy biztos-e, hogy a kis hölgy, aki szóban tájékoztatott, nem tévedett.......akkor nyugszom meg 100 %-osan, ha itt lesz az a levél !!!

Triton # 2009.01.20. 19:30

Kedves JKata!

Nagy hála és köszönet. Valamelyest megnyugodtam.:-)
Kíváncsian várom a részedre elküldött levelet. Kérlek, amint megkapod írj, hogy véglegesen oszoljon el a homály.
Még egyszer köszönöm és üdvözöllek:
Triton

judy1981 # 2009.01.20. 20:22

Ha már így idetévedtem, arra a levélre én is nagyon kiváncsi vagyok, mert én - és egy jogász, aki sok rokkantat foglakoztat - úgy értelmeztem, hogy a megrokkanás előtti munkabér 90%-ának emelésekkel növelt összege, de maximum a minimálbér, ami kereshető rokkantsági nyugdíj mellett.
Ha nem baj, hogy meghaladja a 90%-ot, csak a minimálbért ne lépje túl, akkor mi érteleme van a 90%-os korlátozásnak?

üdv: Judy

jkata # 2009.01.21. 04:10

Kedves Judy! Azért mentem el az igazgatóságra, mert már teljesen összezavarodtam.. Az biztos, hogy más a szabályozás a rokkantakra, és más az előrehozott öregségi nyugdíjasokra. Az utóbbinál ha átléped a
12 x71.5000Ft-ot, szünetel a folyósítás a következő évig. A rokkantak esetében talán azért méltányosabb egy kicsit a szabályozás, mert sajnos ezt a helyzetet /mármint a rokkantságot/ nem önként és dalolva vállaltuk...De azért, hogy nekünk se lehessen vég nélkül keresni, itt ez a 90%-os korlát. Mindenkire a saját nyugdíja alapjául szolgáló összegből kiszámítva. A minimálbérnek ehhez az ügyhöz annyi a köze, hogy az az alatti jövedelem esetén lehet több is az összeg 90%-nál, mint pl.Triton esetében, ha visszaolvasol itt. Ha a minimálbértől magasabb jövedelmed van, és az ráadásul meghaladja 6 egymást követő hónap átlagában számolva a saját, mai összegre felszorzott nyugdíjalapod 90%-át, akkor elveszíted /nem szünetel!!!/ a rokkantsági nyugdíjra való jogosultságodat! Ebben az értelmezésben erősítettek meg az igazgatóságon, és azt a levelet várom, amiben elküldik a nekem, személyre szólóan kiszámított összeget, amennyit a nyugdíjam veszélyeztetése nélkül kereshetek.
Ezt a levelet várom nagyon!!

póniló # 2009.01.29. 14:03

Sziasztok!
Egy ismerősöm nevében lenne egy kérdésem, aki beteg, de a munkahelyén senki nem tudja, mert eddig sikerült titokban tartania. A betegsége miatt kapásból leszázalékolnák. A 67%-ot (ugye jól írtam) biztos megkapná. A munkahelyén nagyszabású létszámleépítés várható a közeljövőben, nagyon tart, hogy őt is érinteni fogja a dolog.
Kérdésem a következő, hogy vajon mennyi nyugdíjra számíthatna, ha leszázaléknák. 10 éves munkaviszonya van, azelőtt 3 évig főiskolára járt.
A munkabére mindig viszonylag magas összegű volt, hivatalos végig be is volt jelentve. Már kb. 5 éve bruttó 300 ezer forint felett van a havi jövedelme, a nettója most 200.
Valaki tudna-e egy sacc összeget mondani, vagy lehet-e kérni a nyugdíjigazgatóságot, hogy körülbelüli összeget mondjon neki. Vagy csak akkor derül ki a dolog, ha már folyamatban van a leszázalékolás? A betegsége egyébként nem balesetből ered, kialakult betegségről van szó.

Előre is köszönöm a választ!

Timcsa # 2009.02.01. 20:07

A rokkantsági nyugdíhoz elegendő az 51%-os rokkantság már, viszont a rokkantsági nyugdíhoz szükséges a megfeleő biztosítási idő is, azaz például 35-44 éves személy esetében 10 éves szolgálati idő kell a nyugdíhoz, de például 30-34 között elég 8 éves szolgálati idő.
Amennyiben 80 % a rokkantság, akkor megilleti a rokkantsági nyugdíj, míg ha 51-79%, akkor csak abban az esetben, ha megállapítják nála, hogy nem rehabilitálható, azaz rehabilitációs orvosi ellátás igénybevétele esetén sem lehet a munkaviszonyra alkalmas. Amennyiben a rokkantsága 51-79% és rehabilitálható, úgy max. 3 évig rehabilitációs járadékban részesülhet, ami a rokkantsági nyugdíj 120%-a.

A rokki nyugdíj összeg pedig? Több tényezőtől is függ: az életkortól, a szolgálati időtől és a rokkantsági foktól: de minimum a havi átalgereset 37,5, vagy 42,5 vagy 47,5 % (rokkantsági foktól függően: 51-79%, 80%-, de nem szorul ellátásra, 80%, de ellátásra szorul).

Üdv.

Timcsa # 2009.02.01. 20:10

Annyit még hozzátennék, hogy a szolgálati időbe beleszámít a főiskola is.
Üdv