Bérleti szerződés felmondása


the big cat # 2003.12.05. 19:33

Kártérítésre az számíthat akinek kára van.

patriot1 # 2003.12.05. 15:50

Két éves szerződést az üzlethelyiség tulajdonosa felmond,mert eladja a bérleményt. ezt a bérlővel az eladást megelőző utolsó munkanapon közli. Egy összeget ígér a bérlőnek kártérítés gyanánt. Az új tulajdonos új szerződést köt a bérlővel,erre hivatkozva a régi tulajdonos nem kívánja teljesíteni a fent tett ígéretét,mondván: a bérlő a tevékenységet tovább folytathatja.

  • Milyen jogi lépéseket tehet a bérlő ?
  • Meddig tarthat a jogi procedúra?
  • Számíthat-e kártérítésre a bérlő esetleges győzelme esetén?

Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm.

the big cat # 2003.11.10. 13:31

Érdekes lenne, ha ez vis maior lenne.

Meg az érdekes lenne, ha vis maior esetén nem kellene végkielégítést fizetnie.

A főnöködnek rendes felmondással fel kell mondania neked, azzal az indokkal, hogy a munkahelyed megszűnt, továbbfoglalkoztatni nem tud. Ezután felmondási idő (annak a felére felmentés a munkavégzés alól) és végkielégítés jár.

Szóval ez nem vis maior, mert nem elháríthatatlan erő okozta, hanem egy üzletmenetbeli ok, de akár így akár úgy ez az Mt. 89. § (3) bekezdésében írt a "munkáltató működésével összefüggő ok", ami jogos és okszerű felmondási indok, de mindent ki kell fizetni.

Ha egyébként mondjuk egy természeti katasztrófa során semmisülne meg az üzlet, az vis maior lenne, de a fentiek miatt akkor is fizetnie kellene.

Ezt javaslom írásban közöld vele, ha nem hajlandó fizetni, akkor azonnal bíróság. Biztosan veszít.

vargajoc # 2003.11.10. 09:51

Azt szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben ha a főnökömnek felmondták az üzletre szóló bérleti szerződését ahol dolgozom, az ő részéről történő felmondás esetén kell e végkielégítést fizetnie. Szerinte nem mert ez egy vis major