Munkabeset......segitseg :(

holgerr # 2009.02.13. 15:15

szaisztok,

Par honapja munkahelyet valtottam es igazan nagyon tetszik az uj hely, meg a kollegak is nagyon rendesek. Azonban az elmult heten munkabalesetem tortent, es eltortem az egyik ujjamat. Mikor a vezetoseggel beszeltem azt mondtak, hogy ez a sajat hibam volt es hogy ok nem felelonek ezert. Azonban munka kozben volt es en szerintem ha a munkahelyen tortent akkor az ok hibalyuk is, vagy rosszul hiszem?
Nektek mi a velemenyetek?

Koszi,

monalisa1 # 2009.02.13. 17:27

Nem okvetlenül "munkabaleset" ami sajnálatos sérüléssel végződik. Mert bizony előfordulhat a te esetleges figyelmetlenséged, ügyetlenséged stb.

Jó lenne ha PONTOSAN leírnád mi is történt, lehetőleg röviden...

Kat50 # 2009.02.13. 17:57

Tisztelt Szakértő!

A munkahelyemen sajnos összeszedtük több kollégámmal együtt a rüh nevezetü bőrbetegséget. Idősek Otthonában dolgozom.
Bizonyított, hogy az egyik fekvőbetegünktől kaptuk meg, akit kezelnek a kórházban is, szintén ezzel a fertőző betegséggel.
Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e ilyen esetben a 100 %-os táppénz?
Köszönöm válaszukat.

monalisa1 # 2009.02.13. 19:37

Az egyik leggyakoribb parazitás bőrbetegség, kezelésére a Jacutin gél vagy emulzió alkalmas. (A fej kivételével az egész testet alaposan bekenni majd 3 óra múlva langyos vízzel lemosni. Ez naponta többször is megismételhető.) Pár nap múltával elmúlik. A szer gyógyszertári ára 839 Ft, eü. támogatás nincs hozzá.

Mindezt a http://www.hazipatika.com weblapról írtam ki.

Gondolom a bőrgyógyász ha indokolt táppénzre veszi a beteget, illetőleg erre javaslatot tesz a háziorvosnak. (A tápénz százalékos mértékéről vagy az egyikőjük vagy a másikójuk bizonyára konkrét választ tud adni.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Kat50 # 2009.02.14. 06:24

Köszönöm a választ. Sajnos január elején még csak egy fertőzött lakónk volt. Bőrgyógyász szakorvoshoz vittük, aki nem ismerte fel a parazitát,(testápolót javasolt, száraz bőrre), legszívesebben kiírnám az orvos nevét. Mostanra több lakó és ápoló lett rühes az eltelt 4 hét alatt. Amennyiben az elején rögtön tudomásunk lett volna róla, meg lehetett volna előzni a tömeges fertőzéseket. Igaz jól kezelhető, csak elég kellemetlen és hosszadalmas. Azért nem mindegy, hogy a táppénz mértéke mennyi lesz.

Dödölle1 # 2009.02.15. 18:01
  1. Ez nem tartozik a munkabaleset kategóriájába.
  2. Van viszont foglalkozási megbetegedés, amire szintén 100%-jár, de az sem megy "csak úgy".
  3. Kérdés: Keresőképtelen állományba vettek-e?

Az orvosi igazoláson milyen kód szerepel. 2-es, 7-es vagy 8-as. Ettől függ, hogy a REP hány %-ot ad rá.

4. Az ANTSZ hozott-e erről végzést, vagy határozatot?

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.02.15. 18:05

A megadott gyógyszernél talán még hatékonyabb a Linimentum Scabicidum. (Készen nem kapható, a gyógyszerészek orvosi rendelvényre készítik a gyógyszertárban (orvosi rendelvény nélkül is kapható)
de sokkal jobban "csíp" mint a Jacutin emulzió.

:)

Dödölle1 # 2009.02.16. 07:24

Szóval: 100%-os táppénz csak üzemi balesetre és foglalkozási megbetegedésre adható.

Mivel a lenti fertőzés nem tartozik a baleset fogalomkörébe, ezért az nem tekinthető munkabalesetnek. (A baleset fogalmát a munkavédelmi törvény definiálja)

A foglalkozási megbetegedésekről a 27/1996 NM rendelet foglalkozik. Mivel ezen fertőzés nem szerepel a rendeletben (ellentétben a a hepatitisszel) így foglalkozási megbetegedésnek sem tekinthető, azaz csak az általános szabályok szerint jár táppénz.

Üdv. :)

Kat50 # 2009.02.16. 07:58

T. Dödölle1!

Kösz. a válszt. Végülis nem sokat vesztek, amennyiben nem kapok 100 %-os táppénzt. A háziorvosom felvet ő tud a helyzetről. Az ÁNTSZ felé, ha én jeleznék, biztos kirugnának. A főnök szerint titokban kell tartani, (egészségügy!) pedig ez már tömeges fertőzés, ami történt január eleje óta a munkahelyemen.
Legfeljebb majd őket fogják leváltani. Sajnos ez van.
Üdv. Kat.