Folyamatos müszakrend - Mik a pontos szabályok


JozsiOlvasta # 2003.09.29. 17:20

Bocsi, lemaradt, bár talán nyilvánvaló volt, hogy ez egy ügyeleti jellegű munkakör volt, 24 órás készenlétet váltás nélkül teljesítettünk, és gyakran előfordult, hogy éjszaka vagy hajnalban be kellett menni váratlanul. Ebből adódóan a mobilt mindenhová vinni kellett, még kocogni is... hogy kiértesíthetőek legyünk.


[i:ec9f4fae6e]Józsi[/i:ec9f4fae6e]

JozsiOlvasta # 2003.09.29. 17:17

A mi helyzetünk még cifrább, tíz hét folyamatos(!) készenlét után járt két hét "szabadság" utazónap nélkül. A munkavégzés külföldön valósult meg, de magyar munkáltatóval volt szerződés.

Egy szintén leépített, de nem magyar kollégám a saját hazájában kártérítésért pereli őket visszamenőleg azon az alapon, hogy a heti negyven óra feletti munkavégzésért pénzt kellett volna kapnia a túlórára stb. vonatkozó szabályok szerint. Állítólag biztos nyerő helyzetben van.

Hozzátartozik még a tényálláshoz, hogy a munkavégzés a főnök önkényétől függően TELJESEN kötetlen is lehetett, aki reggel és este elvégezte a rutinfeladatait, és mindent rendben talált, az akár "haza" is mehetett a bérelt lakásba. Nem hagyhatta el fél órányi autózásnál messzebb senki a munkahelyét, mert a bónuszát kockáztatta, komolyabb károkozás esetén pedig az állását. Vagyis szobafogságra voltunk ítélve egy városon belül, a hazánktól jó messze.

Kb. három hónapja nem vagyok a cégnél. Van-e magyarországon ilyen jogalapom nekem is perelni, és mennyi a visszamenőlegesen perelhető idő?

Köszi.


[i:ec9f4fae6e]Józsi[/i:ec9f4fae6e]

gusson # 2003.09.19. 08:09

the big cat, köszönöm!

gusson

the big cat # 2003.09.18. 12:26

124. § (1) A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg, ezek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a munkavállalónak munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidő-beosztása alapján a pihenőnapok helyett hetenként legalább negyvennyolc órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható, amelybe a vasárnapnak bele kell esnie.
(3) Munkaidőkeret alkalmazása esetén az (1) bekezdésben meghatározott pihenőnapok helyett a munkaidőbeosztása alapján a munkavállalónak hetenként legalább negyvennyolc órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható

  1. a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben,
  2. a készenléti jellegű munkakörben,
  3. a megszakítás nélküli, illetve
  4. a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint
  5. az idénymunkát végző munkavállaló esetében,

amelybe havonta legalább egy alkalommal a vasárnapnak bele kell esnie.
(4) Munkaidőkeret alkalmazása esetén az (1) bekezdésben meghatározott pihenőnapok helyett a munkavállalónak a munkaidő-beosztása alapján hetenként legalább negyven órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható, amelybe egy teljes naptári napnak és havonta legalább egy alkalommal a vasárnapnak bele kell esnie. A legalább heti negyven órát kitevő pihenőidő alkalmazása esetén a munkavállalónak a munkaidőkeret átlagában legalább heti negyvennyolc óra pihenőidőben kell részesülnie.
(5) Munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap

  1. kéthetente, illetve
  2. kollektív szerződés rendelkezése vagy a felek megállapodása alapján, legfeljebb havonta
  • részben vagy egészben - összevontan is kiadható.

(6) Munkaidőkeret alkalmazása esetén

  1. a készenléti jellegű munkakörben,
  2. a megszakítás nélküli, illetve
  3. a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, továbbá
  4. az idénymunkát végző munkavállaló esetében kollektív szerződés rendelkezése alapján a pihenőnap legfeljebb hathavonta - részben vagy egészben - összevontan is kiadható.

(7) Az (5)-(6) bekezdésben foglaltak esetén a pihenőnap összevonásának időtartama az alkalmazott munkaidőkeret időtartamát nem haladhatja meg. Hat nap munkavégzést követően egy pihenőnap kiadása kötelező. Ez utóbbi alól a többműszakos, a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben foglalkoztatott, továbbá az idénymunkát végző munkavállaló esetében a kollektív szerződés kivételt tehet.
(8) A 127. § (6) bekezdés c) pontja szerinti munkavállaló esetében a heti pihenőnap nem vonható össze.
(9) A 127. § (6) bekezdés a)-b) pontja szerinti munkavállaló esetében a heti pihenőnap összevonására csak hozzájárulásával kerülhet sor.

gusson # 2003.09.17. 21:13

T. Fórumtagok!

Cégünknél a lentebb említetthez hasonló szituáció van. Mikor rákérdezünk, mi is falakba ütközünk.
Említettétek, hogy "hat nap munkavégzést követöen egy pihenönap kiadása kötelezö". Mikor evvel érvelünk azt a választ kapjuk, hogy adott naptári héten (hétfőtől-vasárnapig) nem dolgozunk 6 napnál többet.
Szóval a munkáltató olvasatában a 6+1 intervallum naptári hetekre vonatkozik (így simán kiadnak olyan műszakbeosztást, amiben 9 napot kell folyamatosan dolgozni, mert ez két naptári hétre oszlik el), a mi olvasatunkban meg nem. Melyikőnknek van igaza a törvény szerint?
A választ előre is köszönöm:

gusson

csa1 # 2003.07.31. 15:13

T.Nekényi Edvárd !
Az alább említett ügy úgy néz ki, hogy részünkröl 'nyerésre' áll, csak még egy kérdésem lennami a következő:
Mi már több mint 3 éve, azaz 2000 novembertől dolgoztunk ebben a munkarendben. A munkáltató, viszont csak 2001 novembertől fizeti ki a 7. munkanapi túlóra pénzünket. Tehát 2001 novembere előttre is jár-e a túlórapénz, ha igen akkor mikori törvénykönyv, hányadik paragrafusa szerint ?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlet.

csa1 # 2002.11.28. 21:46

T joebt, és Nekényi Edvárd !
Elöször is nagyon köszönöm a válaszokat.
Azt tudtam, hogy 7 éjjszakás nem lehet, de a többit nem.
A munkáltatónak jeleztük júniusban (azóta havonta), hogy ez a müsz.rend törvényellenes, de mindig csak azt mondták, hogy türelem, meg fogjuk válltoztatni. Sajnos semmi nem történt, és már nem is igérgetik a válltozást.
Tehát, úgy gondoltuk, hogy ez így tovább nem jó nekünk.
Még 1x köszi a választ, jövö héten megyünk a jogászbácsihoz.
Üdv.

Nekényi Edvárd # 2002.11.28. 10:09

A joebt által hivatkozott törvényi rendelkezések nem hatályosak és ebben a kérdésben nem fog ártani egy kis magyarázat.

Ahogy én látom itt munkaidökeretröl, mégpedig havi munakidökeretröl van szó. A munkaidökeret megállapításhoz nem kell kollektív szerzödés, azt a munkáltató is megállapíthatja [Mt.118.§ (1) bek.].
Föszabály szerint a munakvállalót hetenként két pihenönap illeti meg [Mt. 124.§ (1) bek.].
Munkaidökeret alakalmazása esetén a pihenönap a felek megállapodása alapján legfeljebb havonta - részben vagy egészben - összevontan is kiadható [Mt.124.§(5)bek. b)].
Ez eddig lehetne szép és jó, de az általad leírt rendszer súlyosan beleütközik abba a szabályba, hogy hat nap munkavégzést követöen egy pihenönap kiadása kötelezö. Ettöl eltérni csak bizonyos feltételek fennálta esetén és csak a kollektív szerzödésben lehet, ami nálatok - mint írtad - nincs [Mt.124.§ (7) bek.].
Tehát esetedben nemcsak a 7 egymás utáni éjszaka, hanem a 7 délelött és délután is törvénybe ütközik, ami alól a kollektív szerzödést eltérhetne, az pedig nincs.

Helyedben elöször a munkáltatónak jelezném e problámát, ha nem veszi az adást, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Föfelügyelöség megyei (fövárosi) felügyelöségéhez fordulnék, hiszen a munkáltató a munkaidöre és pihenöidöre jogszabályban elöírt rendelkezéseket nem tartja meg.

joebt # 2002.11.28. 07:37

Szia!

Ime a válaszok a kérdéseidre:
http://www.sztaki.hu/…jog_2033.htm

http://www.sztaki.hu/…jog_2035.htm

http://www.sztaki.hu/…jog_2041.htm

Remélem tudtam segíteni!

joebt


Joe

csa1 # 2002.11.28. 04:05

Kedves Fórum tagok!
Jelenleg folyamatos müszakrendben járunk dolgozni, már 2 éve, - 7 éjjszakás, 2 pihenönap, 7 délutános, 2 pihenönap, 7 délelöttös, 4 pihenönap. A most érvényben levö törvények engedik-e ezt a beosztást. Gondolok arra, hogy pl.: 7 éjjszakás egymás után nem következhet, igaz? Mennyi plussz pihenönapot kell biztosítani havonta?
Ha valami törv.-be ütközö, akkor mi a folyamata a munkaügyi pernek, és mekkora a kártérítés mértéke ?
Ja, és nincsen kollektív szerzödésünk.
A válaszokat elöre is köszi.
Üdv.