Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


munkaügyi bírósági ítélet

trendi #   2019.09.14. 14:02

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.14. 09:20

Fellebbezési ellenkérelmet, csatlakozó fellebbezést lehet benyújtani.

www.kbs-ugyved.hu

trendi #   2019.09.14. 08:46

Tisztelt Fórumozók!

Megkaptuk a fellebezést melyet az alperes írt, továbbá egy levelet - végzést- a Bíróságtól melyben értesítettek, hogy „" x sorszámon nyújtott fellebbezést tárgyaláson kívül bírálja el”"

Ezt úgy kell érteni, hogy majd egyszer csak kapunk valamit .... , de mit? és van-e valami teendőnk? illetve célszerű erre reagálni valamit? Kell valamit tennünk?
Csak azért mert a fellebbezésben még számítási hiba is van az alperes részéről pld

Vagy ezt csak tekintsük időhúzásnak???
Köszönöm!

Immaculata # e-mail 2019.09.07. 18:31

A sérelmi díjat polgári perben, új keresetként kell megindítani.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.07. 11:24
trendi #   2019.09.07. 10:25

Kedves Fórumozók!

Az előzményekhez:
2018. év elején nem írtuk alá a munkaszerződés módosításunkat , mivel abban a bérünket indoklás nélkül csökkentették.
Írásban azonnal kértünk indoklásra munkáltatónktól, melyre csak annyi választ kaptunk írásban, a fenntartó utasította a munkáltatónkat.
Írtunk levelet a fenntartónak is, ahonnan semmiféle választ nem kaptunk 1 éven keresztül.
2019. év elején ismét jöttek a munkaszerződéssel,ebben még mindig nem rendezték a dolgot, így nem írtuk alá. Azonnal, ismét írásban kértünk indoklást a munkáltatótól, illetve visszahivatkoztunk az egy évvel azelőtti indoklást kérő levelünkre. Majd ismét írtunk a fenntartónak is, de ezt a levelet már egy ügyvéd segítségével.
Választ most sem kaptunk, ellenben azonnali hatállyal megszüntették a munkaviszonyunkat.
Elsőfokú tárgyalást megnyertünk, ítéletben: „"A felperes keresete alapos ” kifejezés szerepel. x összeget megítéltek( több jogcím) illetve kimondta az ítélet, hogy a munkaviszonyuk megszüntetése jogellenes volt.

Megfellebbezte a volt munkáltatónk az elsőfokú ítéletet( a lajstrom iroda tájékoztatása szerint, nem tudjuk mi az indok, ok. Írásban nem kaptuk meg, illetve nem tájékoztatott senki.További kérdésünk az, hogy a másodfokú tárgyaláson növelhetjük-e az első fokon megítélt összeget? Sérelemdíjra nem is tartottunk igényt, de változott a megítélésünk ezzel kapcsolatban, ezért arra gondoltunk, hogy most esetleg megpróbáljuk. Ügyvédünk nincs.
Köszönjük előre is a segítséget.

trendi #   2019.08.24. 14:25

Köszönjük a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.24. 10:44

Legkésőbb szeptember 4-én.

www.kbs-ugyved.hu

oligaliga # e-mail 2019.08.24. 07:58

A jogerósítő végzés kiküldését befolyásolhatja, ha bármelyik fél rendelkezésére álló fellenbezési határidő akár részben beleesik az ítélkezési szünetbe. Pl. ha a munkáltató az ítéletet július 16 után vette át, a jogerőre emelkedésre szeptember 15 után kell számítani.

aprilismajus # e-mail 2019.08.24. 07:35

Tisztelt Trendi, a fellebbezési határidő a határozat közlésétől számított tizenöt nap, ezután jogerőssé válik az ítélet. A jogerőre emelkedésről a végzést azért célszerű megvárni, mert onnan tudják meg, hogy a másik fél nem fellebbezett. A jogerőre emelkedés után közölhetik a bankszámlaszámot a volt munkáltatóval, s ha nem teljesít a megadott határidőig, akkor végrehajtási eljárást kezdeményezhetnek az elsőfokú bíróságnál. Ott végrehajtási lapot kell majd kiállíttatni, melyet a bíróság küld majd a végrehajtónak.

trendi #   2019.08.24. 06:46

Tisztelt Fórumozók!
Megnyertünk egy munkaügyi pert - 2019. június hónapban-, melyben a volt munkáltatónkat (alperes) 15 napon belül kötelezték arra, hogy x összeget jogellenességi következményként, x összeg elmaradt munkabért, illetve a Nav felé x összeg eljárási illetéket fizessen meg. Ha a fórumban a korábbi hozzászólásokat végig olvasom, akkor, ha jól értem, amennyiben jogerőre emelkedett az ítélet ( sajnos ezt az időpontot még nem ismerem ,( én 2019. aug 06-án kaptam tértivevényes levelet) akkor akár én önállóan is kezdeményezhetem a volt munkáltatómmal szemben a számomra megítélt összeg, bankszámláról történő átutaltatását a számlavezető bankban( jogerőre emelkedés + ítélet dokumentációval)? Akkor gondolom a bíróságtól kell kapjak egy jogerőre emelkedésről szóló végzést hamarosan ( hacsak nem fellebbezte meg a volt munkáltatóm)? Vagy ügyvéd, végrehajtó , ??? , segítségét célszerűbb igénybe venni ha esetleg nem fizet?? Sajnos több(hasonló témájú) perről tudunk ami a munkáltatónk ellen folyt és úgy hallottuk, hogy nem igen siette el a megítélt összegek megfizetését . Az első perre ügyvéd nélkül mentünk, magunkat képviseltük, de egy ingyenes jogponton segítettek elkészíteni a keresetlevelet, melyhez minden dokumentációt ami az ügyhöz tartozott és jelentőséggel bírt, mi készítettünk össze a keresetlevél mellé. Nagyon köszönöm előre is a segítséget!!

t.Tanácstalan # e-mail 2009.07.01. 11:54

Nagyon köszönöm a válaszokat!

kaméleon # e-mail 2009.07.01. 09:44

Tanácstalan! A bíróság által megítélt munkabér és a kamata a kifizetéskor irányadó szabályok szerint adó- és járulékköteles, viszont az a kártérítés, amit a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt kapsz (a 2-12 havi bérnek megfelelő összeg), már nem, az után nem kell adót fizetned.

„Mtv 100. § (4) bekezdése alapján kiszabott, a munkáltatót terhelő összeg nem jövedelempótló kártérítés, ezért az az Szja törvény 1. sz. mellékletének 6.1 pontja alapján adómentes.”

kaméleon # e-mail 2009.07.01. 09:43

Tanácstalan! A bíróság által megítélt munkabér és a kamata a kifizetéskor irányadó szabályok szerint adó- és járulékköteles, viszont az a kártérítés, amit a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt kapsz (a 2-12 havi bérnek megfelelő összeg), már nem, az után nem kell adót fizetned.

„Mtv 100. § (4) bekezdése alapján kiszabott, a munkáltatót terhelő összeg nem jövedelempótló kártérítés, ezért az az Szja törvény 1. sz. mellékletének 6.1 pontja alapján adómentes.”

t.Tanácstalan # e-mail 2009.07.01. 08:54

A jogellenes munkaviszony-megszüntetés jogkövetkezmé­nyeként megítélt összegekből, később a per után az apeh felé pl. a 2009. évi adóbevallásban sem kell fizetni semmit?

Köszönöm!

t.Tanácstalan # e-mail 2009.06.29. 13:30

A jogellenes munkaviszony-megszüntetés jogkövetkezmé­nyeként megítélt összegekből, később a per után az apeh felé pl a 2009. évi adóbevallásban sem kell fizetni semmit?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.06.29. 08:52

Amit munkabérként, bérjellegű juttatásként ítélnek meg, az bruttó. A kártérítésként, a jogellenes munkaviszony-megszüntetés jogkövetkezményeként megítélt összegekből azonban nem kell járulékot, adót fizetni.

www.kbs-ugyved.hu

t.Tanácstalan # e-mail 2009.06.28. 17:32

Tisztelt Szakértők!

Ha egy munkavállaló megnyer egy munkaügyi pert -mely jogerőre is emelkedik- és abban megítél a bíróság X Forint összeget számára, akkor az az összeg bruttó összeg melyből mint munkabérből adózni kell? Vagy ha nem akkor milyen adózási szabály érvényes rá?

Köszönöm!

spawn666 # e-mail 2009.06.28. 09:02

Tisztelt uraim.
Lenne egy kérdésem nekem is, aki tud válaszoljon rá ? Megnyertek egy pert a volt munkáltatóval szemben ami már lassan 2 éve húzódik. Végleges itélet született amiben kötelezik a kártérités megfizetésére a volt munkáltatót. Most jön a bökkenö! Fizetés helyett részletfizetési kérelemmel fordult a birósághoz. Ezzel most az időt akarja csak huzni, vagy mi a célja ezzel. Anyagi helyzetére nem hivatkozhat mivel most nyitotta meg benzinkutját, még a butorboltja mellé. Naponta hirdeti magát többször a helyi rádióban, ami szintén nem kis pénz. Az ilyen ne hivatkozzon a válságra. Mit lehet vele tenni? meddig halassza a fizetést amit már megitéltek?
A válasz előre is köszönöm

t.Tanácstalan # e-mail 2009.06.27. 16:07

Azért ez több mint "furcsa".

Egyjogász #   2009.06.27. 00:18

A tényállás nélkül nehéz állást foglalni, de a joggyakorlat szerint pl. egy adott tevékenység kiszervezése esetén jogszerűen megvalósítható a munkakör megszüntetés, így perdöntő kérdés, hogy az általad korábban végzett munkát milyen szerződéssel végzik.

De ez sem ilyen egyszerű, mert megvalósítható a munkakör megszüntetés úgy is, hogy két munkakört összevonnak és az egyiket megszüntetik. Így ha valaki a saját korábbi munkája mellett végzi el a te munkádat is, akkor is jogszerű a felmondás.

Az a furcsa, hogy az első fokú munkaügyi bíróságok általában inkább munkavállaló-pártiak, így ha már elsőfokon is elvesztetted......

monalisa1 #   2009.06.24. 17:27

Cserélj inkáb most ügyvédet., más esetleges bukott ügyét nemigen szeretik bevállalni, vagy az sokba kerülhet...

monalisa1 #   2009.06.23. 23:57

Joy1

Beadhatod egymagad, de szinte 100% hogy a másodfokot is elbukod. Ellenben ha ügyvéd jár el a neveben, egy kis esély talán még van, hogy a fellebbezés eredményes lehet.

Ezt írta KBS.

Külön írom: ami elsőfokon elcsesződött azt nagyon nehéz másodfokon kijavítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Dr.Attika # e-mail 2009.06.23. 15:03

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Munkaügyi perben nem "ügyvédkényszeres" a másodfokú eljárás. A fellebbezést ügyvéd nélkül is be lehet nyújtani.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.06.23. 15:02

Nem. Ha nem ítélőtábla a másodfok, akkor nem kötelező a jogi képviselő. Viszont alapból is ajánlott, egy elbukott elsőfok után meg pláne.

www.kbs-ugyved.hu