tanulmányi szerződés


the big cat # 2004.02.14. 17:46

A tanulmányi szerződésben rögzíthetők a nem fizetett napok is, de ha nincsennek rögzítve, vagy nincs is tanulmányi szerződés, akkor is járnak.

Szerintem fizethetik.

trinity # 2004.02.14. 09:28

kedves nagy macska,
köszönöm, nagyon, de olyan nehéz ezeket megérteni, ha az ember nem ezzel foglalkozik nap mint nap.
Egy utolsó :-) kérdés: a tan. szerződésben tehát a fizetett napokat rögzítjük, ebben azonban csak félévenként max. 10 nap szerepelhet????? ( a korm. rendelet szerint?) vagy a 4-et is fizethetik, nem?
tényleg ez az utolsó kérdésem :-)
köszönöm, trinity

the big cat # 2004.02.13. 23:58

Az a bizonyos szakasz a Kjt 54.§ eredeti (2) bekezdéséhez tartozik, ami a tanulmányi szabadságról szólt. Kodifikációs hiba van, de ez jogot nem érinthet.

A tanulmányi szabadságot biztosítani kell az Mt. szerinti mértékben, ettől csak törvény rendelkezése térhetne el, de ilyen rendelkezés sem a Kjt-ban, sem az idézett rendeletben nincs. Az idézett rendelet arról szól, hogy mennyi lehet a maximális fizetett tanulmányi szabadság, mivel az Mt. alapból fizetetlen szabadásgot biztosít.

A munkáltatód tehát köteles kiadni az Mt szerinti fizetetlen tanulmányi szabadásgot, és belátása vagy megegyezésetek szerint adhat fizetetett.

A ki nem vett tanulmányi szabdság elveszik.

trinity # 2004.02.13. 14:40

kérlek benneteket, válaszoljatok, mert fontos, és az ember nemigen tud máshova segítségért fordulni :-((

trinity # 2004.02.12. 11:48
the big cat # 2004.02.10. 20:10
  1. Mint mondám ez egy végrehajtási rendelet, ami az eredeti jogszabályállpothoz készült, amiben az 54. § (2) a tanulmányokhoz adható támogatásokról szólt. Az hogy adható, elmond mindent. Ez egy semmit sem érő jogi norma, akár nem is lenne. Parasztvakítás. Egyébként mit akartok vele, mert ez még mindig nem derült ki számomra.
  2. Jó drága iskola lehet, vagy kevés a konzultáció. tegyük fel, hogy félévenként van 5 konzultációs nap, meg öt vizsga. az évente 25+25*4 nap, azaz 50 nap, ami két és fél havi bér+járulékokat jelent csak a szabadságra. Ez igen jelentős összeg általában. De a gondolkodásmód jó, ha az összeset támogatná, akkor az oktatás hoszsának megfelelő időt írnátok alá, így arányosan kevesebbet.
trinity # 2004.02.10. 14:45

kedves big cat,
1.a végrehajtási rendelet 11§.áról van szó, ami előtt pedig fel van tüntetve, hogy az a a kjt. 54§ 2.bekezdésére vonatkozik, ami pedig a kirendelésről szól. akkor hogy is van ez?

2. a mi esetünkben a tandíj összege nagyjából megegyezik a kétéves iskolába járás költségeivel (tan.szabi+iskolai napok,utazás),ebben az esetben mit jelent az "arányos" visszadolgozás? Mi úgy gondoljuk, ha csak félig támogat (mivel a tandíjat nem fizeti),egy évet íratnánk alá. Jól gondoljuk-e?

the big cat # 2004.02.10. 13:38

1.) Ez a Közalkalmazotti törvény végrehajtási rendelete, a tanulmányi szerződésben szerepeltethető bármi amit a felek be akarnak venni, ami abban a tanulmányi szerződésről szól az csak egy lehetőség, semmi kötelező előírás nincs.

2.) Az Mt. szerint a tanulmányi szabadság az iskola rendszerű képzében résztvevőknek jár, még akkor ha a munkáltató ellenzi, tehát még tanulmányis szerződés sem kell az érvényesítéséhez. Viszont ez ellenkező megállapodás (praktikusan tanulmányis zerződésbe foglalt megállapodás) hiányában fizetésnélküli szabadság.

3.) Nem az a kérdés, hogy mi etikus, hanem hogy mi jogszerű. Ha az összes (és nem valamennyi szabadságot) biztosítja, ami kötelessége tanulmányi szerződés nélkül is, azért még nem jár semmi visszadolgozás. Ha fizetett szabadásgot biztosít plusz az utazási költséget is fizeti, akkor azért már jelentős visszadolgozást kérhet, mivel ez a költség, és nem a tandíj szokott általában a nagy tétel lenni.

trinity # 2004.02.10. 13:16

sziasztok,
könyvtárunkban több kollégával készül a vezetőség tanulmányi szerződést kötni. A közalkalmazotti tanácsot kérték fel, hogy az ebben foglaltakról, főleg a tanulmányi szabadságról állást foglaljon. Megtaláltuk az MT. 1992.évi XXII.trv 115§-át (3+1 nap) és találtunk egy 1992/150-es számú kormányrendeletet (max.10 nap), amiben szintén szó van a tanulmányi szabadságról. Kérdéseink:
1)a fent említett kormányrendelet tulajdonképpen miről szól, tehát tanulmányi szerződésben szerepeltethető-e?
2)Elkülöníthető-e a tanulmányi szabadság kiadása terén szakirányú és nem szakirányú továbbtanulás (vagy kevesebb jár annak, aki nem szakirányon tanul?)

  1. ha az intézmény anyagilag nem támogatja (de utiköltséget fizet, illetve az iskolai napokra elengedi, és valamennyi tan.szabadságot biztosít) a tanulókat, mennyi időre "etikus" (szokták) lekötni a munkavállalót?

trinity