Közalkalmazott vagy sem?


Újvendég # 2004.04.13. 05:59

Kedves Hupp!

Amennyiben a kérdéseddel kapcsolatban az e-mail-emre küldtél valamit, küld el újra, erre a címre: pincetuz@index.hu
Ugyanis az előző e-mail szolgáltatója - a nexus - napok óta nem érhető el.

Leiterjakab # 2004.04.09. 16:10

Ezt abbéli felháborodásomban írtam, hogy egy másik topikban azt írtad, hogy jogbölcseleti tudás nélkül nem bíznál rám jogi képviseletet, még az államét sem...


Leiterjakab

the big cat # 2004.04.09. 14:19

És kedves Leiter kollehga, ki állíytotta, hogy kizárólag jogbölcseleti tudás birtokában bármely jogi probléma megoldható? vagy hogy a jogbölcsleeti tudásnak van-e egyáltalán tartalma a jog ismerete nélkül?

Leiterjakab # 2004.04.09. 08:04

Az MNB állami szerv vagy nem?

Nos Big Kollega, ugye ez az a kérdés, amit jogbölcselet tudásból, bármilyen szép is az, nem fogunk tudni megoldani.

A Magyar Nemzeti Bank jogállása speciális, mert az Alkotmányban is nevesített közjogi intézményról van, szó, de kevesen tudják azt, hogy részvénytársasági formában működik- miután az MNB-tv. ezen a téren felment a Gt. szabályai alól, hogy az MNB cégnevében nem kell feltüntetni a társasági formára utaló szót vagy rövidítést. A jegybank alkalmazottai pedig munkavállalók, tehát rájuk az Mt. szabályai vonatkoznak. Ezt azonban csak a jelenlegi jegybanktv. (2001. évi LVIII. tv.) mondja, mert a korábbi (1991. évi LX. tv.) ugyan alkalmazottakról beszél, de hallgat arról a kérdésről, hogy ezek milyen státuszban vannak.

Az új tv. indokolása csak annyit említ meg ezzel kapcsolatban, hogy „"Szükséges volt annak kimondása, hogy az MNB alkalmazottaira az e törvényben meghatározott eltérésekkel a Munka Törvénykönyvének rendelkezéseit kell alkalmazni. Ezt az indokolta, hogy az MNB vezető tisztviselőinek jogviszonya olyan jogviszony, amely sem e törvény, sem a Munka Törvénykönyve alapján önmagában nem értelmezhető”."

Ha az indokolása azt mondaná ki, hogy "eltérően a korábbiaktól..", akkor könnyű lenne a dolgunk, mert ebből következtethetnénk arra, hogy az MNB-alkalmazottak valóban közalkalmazotti státusabn álltak volna a régi tv. hatálya idején is. De nem ez a helyzet. Miután az MNB-nek nem szimplán alkalmazottai vannak- úgy cakkompakk - előfordulhat, hogy egyes alkalmazottakat munka- másokat közalkalmazotti viszonyban foglalkoztattak.


Leiterjakab

Újvendég # 2004.04.09. 05:34

Azt is írd meg, hogy mibe nem számítják be az MNB-nél töltött idődet (fizetési fokozat, jubileumi jutalom, felmentési idő?). Az E-mail-re is küldheted.

Újvendég # 2004.04.09. 05:30

Azt nézd meg, hogy 96-ban, mikor az MNB-től eljöttél, az ott eltöltött munkajogi viszonyodról milyen igazolást kaptál (közalkalmazottit, vagy valamilyen mást?).

the big cat # 2004.04.09. 05:09

Az MNB állami szerv vagy nem?

huppp # 2004.04.08. 19:52

91-96-ig közalkalmazottként dolgoztam az MNB-ben. 96-tól szintén közalkalmazottként dolgozom fegyveres testületnél. 2 évvel ezelőtt közölték, hogy az MNB-nél ledolgozott éveim mégsem számítanak be a közalkalmazotti évekbe egy törvénymódosítás miatt. Valójában nem értem, hogy hogyan lehet már ledolgozott éveket semmisé tenni.