Alkotmányellenes a 98% - os különadó


Littinger # 2010.10.26. 11:56

Az alkotménybíróság ma döntött a 98%-os különadóról. E szerint alkotményellenes a törvény.

Lásd: http://munkajogportal.hu/…-os-kulonado

Maple-Leaf # 2010.10.26. 12:08

Már épp ideje volt!!!

Sherlock # 2010.10.26. 12:27

Igen;

határozottan elégedett vagyok mostanában a Semmítőszék(nem bántás, szerintem baromira találó) munkájával.

Maple-Leaf # 2010.10.26. 13:03

Ez a Fidesz válasza:

"A Fidesz bejelentette: alkotmánymódosítással vonnák el az ilyen ügyekben az AB hatáskörét, és a 98 százalékos különadóról szóló törvényt újra beterjeszti a parlamentnek változatlan formában." (Index.hu)

http://index.hu/…98_-os_adot/

A jóóóóóó büdös kuuuuuuuuuuuuu...a anyjukat!!!!!!!!!!!!!!!!

Littinger # 2010.10.26. 13:38

A fidesz lassan kezd emlékeztetni egy 3 éves gyerekre, akinek az apja kalapácsot adott a kezébe azzal, hogy azt csinál vele amit akar. A 3 éves kisgyerek naná hogy törni zúzni fog. Azt hiszem így van ez a Fidesszel is. Kalapács helyett megkapták a 2/3-os többséget és most egyik ámokfutás jön a másik után. Nem sok hiányzik és visszaidézik a legsötétebb Rákosi korszakot: államosítás, szájkosár a bíróságonak. Mi jön még? Aki majd 2011. március 15-én nem áll kint az Andrássy úton vagy a Kossuth téren és nem kiabálja azt, hogy "éljen vezérünk Orbán Viktor" (persze mindezt ritmikus vastaps kiséri majd), akkor este már jön a fekete Volga?

http://munkajogportal.hu/…-os-kulonado

lawcitrom # 2010.10.26. 14:52

Az olvasás kellemes, hasznos, olcsó szórakozás:

T/1446:

http://www.parlament.hu/…46/01446.pdf

...

Veci # 2010.10.26. 16:56

Ehhez nem lehet mit mondani.


Üdvözlettel Veci

efi99 # 2010.10.26. 17:08

Jó reggelt a későn ébredőknek.
Főleg a 2/3-nak.

efi99 # 2010.10.26. 19:36

lawcitrom
Na és mi lesz, ha az AB alkotmányellenesnek találja a törvénymódosítást? :)
Végtelen ciklusba kerülnek és lefagy a fidesz? De jó lenne.

Sherlock # 2010.10.26. 20:02

ha jól tévedek, az alkotmánymódosító törvénykehez nem nyúlhat a Semmítőszék.

Dr.Attika # 2010.10.26. 20:35

Alábbi linken olvasható az Alkotmány Bíróság e tárgyban hozott határozata.
Scherlock! A semmítőszék a francia jogban létezik, mégpedig a közigazgatási határozatok felülvizsgálata kapcsán.
Joghallgatóként nem ajánlatos keverni a magyar AB hatáskörével.
http://www.mkab.hu/index.php?…

nandy # 2010.10.26. 21:06

Az sem piskóta, amit a magánnyugdíjpénztárakkal művelnek! Egy tollvonással elveszik a magánemberek megtakarítását, mert ők így akarják...
Na persze.

Krujnek Attila # 2010.10.26. 21:12

Arról mikor fog dönteni az AB, hogy vajon alkotmányellenes-e az indokolás nélküli felmentés?

Dr.Attika # 2010.10.26. 21:22

nandy!
Nem erről van szó. Ne dőlj be a "szocialista" és "liberális" seggfejek érveinek. A magán nyugdíj pénztárak tizenéves működésük alatt csak veszteséget termeltek.
Te könyvelő vagy. Hol van az 1989-ig befizetett nyugdíjjárulék? A rendszerváltás előtt a munkabérből csak egy rendszeres levonás volt az a 10% nyugdíjjárulék. ( Ide nem értve a gyermektartást és egyéb tartozásokat, köztük a szakszervezeti és párttagsági díjakat.) Azt valakik eltüntették . És ezek a valakik a mai szocik és libsik voltak vagy azok felmenői.

Egyjogász # 2010.10.27. 01:09

Nem tudom, mit aprózza el a Lázár Jani ezzel a hatáskörmegnyirbálással, meg kell szüntetni az AB-t és kész.

Úgy látszik, az nem volt elég, hogy beültették az AB-be a korábbi Fidesz főembert, egy durván és több ok miatt is alkotmánysértő törvényről ő sem mondhatott mást, mint hogy durván és több ok miatt is alkotmánysértő. Nahát ez nemjárja.

Úgy hogy a Jani gyorsan beterjesztette törvénycsomagját, amelynek az egyszerűség és közérthetőség kedvéért az "Alkotmányosság és az AB magasról való leszarásáról" címet is lehetett volna adni.

Maple-Leaf # 2010.10.27. 05:06

Az a baj, hogy ezzel a 98%-os különadóval valójában nem azokat (vagy legalábbis nem csak azokat) terhelik, akik tényleg. Lehet, hogy van 15 felsővezető az országban (vagy felőlem legyen akár 50), akit érint ez a dolog és innentől kezdve nem kaphat már sajnos 80 meg 120 milliós végkielégítést.

Na de mi van azzal a több ezer köztisztviselővel és állami tulajdonban álló cégek munkavállalóival, akik tizen-X, huszon-X vagy akár harmincegynéhány év után „leszerelnek” és a KIÉRDEMELT és jogszabály alapján járó végkielégítésüket betolhatják adóként az államnak. Ismerek olyan főosztályvezetőt, akit ez év elején küldtek el a minisztériumból, kapott több millió Ft végkielégítést, melynek nagy részét elköltötte lakásfelújításra és a gyerekeinek adta lakásvásárlásra. Most meg itt áll és azt mondják neki, hogy „barátom, 3 misit lökjél vissza szépen”. Miből? Húzza ki a fenekéből vagy rajzoljon ennyi pénzt?

Szóval egyrészt nagy rohadék volt, aki kitalálta, hogy ezt visszamenőleg mindenkinek ki kell fizetni. Így nem csak azzal a 8 vezetővel ba…tak ki nagyon, hanem azzal a több száz vagy több ezer becsületesen dolgozó közszolgával, akik azóta talán ezt a pénzt el is költötték. 2-3 milliót megkeresni nagyon nehéz, de venni rajta sok mindent nem lehet (egy lakásfelújítás, talán egy Suzuki Swift aztán kifújt – minden esetre a Bill Gates féle nyugdíjasok élete ezzel még nagyon távol van), Másrészt nem két milliónál kellett volna meghúzni az összeghatárt, hanem jóval feljebb. Ha nem két millió az összeghatár, hanem mondjuk 10 millió, akkor is elérte volna hatását ez a törvény, mivel akkor nagy valószínűséggel tényleg azokat érintette volna, akiket eredetileg becéloztak, vagyis a felsővezetőket, akik 60 milliós végkielégítéssel távoztak.

Felháborító az is, hogy a fidesz azzal érvel, hogy a két millió Ft feletti részt azért adóztatják meg 98%-os különadóval, mert az már „jó erkölcsbe ütköző” összeg. Demagóg barmok. Hogy lehet valami „jó erkölcsbe ütköző”, ha maga a jogalkotó határozta meg törvényben, hogy X év után ennyi jár??? Ha tehát 25 év közszolgálat után elküldenek egy köztisztviselőt és megkapja a több milliós végkielégítését, akkor azt nyilván azért kapja, mert a jogalkotó maga rendelkezet erről a Ktv-ben , és nem azért kapja, mert jó haverja az államtitkárnak és a liftben búcsúzás közben még odatolták neki „Nokiás dobozban”.

marcika # 2010.10.27. 06:15

Az Isten szerelmére számoljatok egy kicsit.
A végkielégítés mértéke 6 hó lehet max.
98% terhelné a 2 milla fölötti összeget.

ossztuk el a 2 millát 6 hóval =333.333 ft/hó
A köztisztviselők mennyit keresnek? És a közalkalmazottak? Ápolók?

Rexor # 2010.10.27. 06:27

Heller Ágnes nagyon találóan hívta a mai rendszert totális demokráciának. Amikor a kormányzó párt mindent megtehet, de az a kérdés, hogy hogyan élnek ezzel a hatalommal. Ezt a lépést nagyon nagy szégyennek tartom, tényleg semmi értelme így az Alkotmánybíróságnak, az Országgyűlés jelenleg korlátlan hatalmi tényező.

Nandyval teljesen egyetértek. Nem az a baj, hogy a nyugdíjpénztárak veszteséget termelnek, hanem, ha ellehetetelnítik a működésüket, akkor a választás jogától fosztják meg az embereket. Ha nekem kedvem van arra, hogy ne az állam feneketlen belébe paokoljam a pénzem akkor tiszteljék meg ezt a döntésemet. Ha veszteséges lesz, akkor az én döntésem volt.

Littinger # 2010.10.27. 07:45

Rexor, egyetértek maximálisan!

Marcika, te meg olvasd el a Ktv. 19. §-át. 20 év után már nyolchavi végkielégítés jár. Van rokon a közigben és tudom, hogy egy mezei főosztályvezető 6-7 kilót keres egy hónapban. Ezzel az összeggel számolva 4,8 és 5,6 millió között lesz (lenne) a végkielégítés, amiből gyakorlatilag a két millió feletti része megy a levesbe. Igaza van Maplenek, ez a fidesz hálája 20 év közszolgálatért. És mindez azért, mert néhány barom nokiás dobozban lapátolta haza a milliókat. Ezekenek a tökét kellett volna elsősorban megszorítani és nem azokét, akik becsületesen végigdolgozták a fél életüket és csak azt akarják megkapni, ami nekik JOGSZABÁLY alapján járna. Szerintem is valahol a 10 milla körül kellett volna meghúzni a határt, mert ezzel nem bántották volna az átlagembert, de másrészt meg a vezetők trükközésének véget lehetett volna így is vetni és ez ebben a formában a felsővezetőkön kívül senkinek nem fájt volna.

De annyi megjegyzésem volna, hogy a k..a BKV mindig azzal érvel, hogy azért vannak nyugati szinvonalon a bérlet- és jegyárak, mert nyugati szinvonalat akarnak előbb utóbb biztosítani. Ha tehát mi megfizetjük a nyugati bérletárakat, akkor a BKV fizethet nyugati béreket. De ez az én magánvéleményem. Az sem kóser, hogy keleti béreket fizetek miközben nyugati árakért adom el a szolgáltatást.

Berényi Miki # 2010.10.27. 08:43

A cél jó lett volna, az eszköz rossz... azt hiszem valahol feláldozták az igazságosságot a látványos igazságtétel oltárán. Az AB hatáskörét megváltoztatják, és ugyanazt a törvényt elfogadják: azt hiszem mindenkinek megvan a "maga Sólyom Lászlója", akiből ilyen téren hülyét csinálhat.

Én a magánnyugdíjpénztárakat nem sajnálom, nekem, amikor munkába álltam, nem volt választási lehetőségem: egybe be kellett lépnem, hogy a pénzem annak a feneketlen belébe pakoljam. Szóval ilyen téren választási lehetőségről beszélni csak hangulatkeltés.

Egyjogász # 2010.10.27. 10:24

Itt már szerintem nem a különadóról van szó, hanem általános jogelvekről. Demokratikus berendezkedésű országokban példa nélküli, hogyha nem tetszik az AB egy határozata, akkor arra az a válasz, hogy benyújtom újra egy az egyben az alkotmányellenes törvényt, és mellé egy alkotmánymódosítást, hogy a jövőben az AB ne pofázhasson bele a dologba.

Egyébként ha a Lázár vette volna a fáradtságot, hogy elolvassa az AB határozatot, kiolvashatta volna belőle, hogy be lehet vezetni a különadót, még akár visszamenőleges hatállyál is, csak nem egy ilyen jogi fércművel, amit sikerül összehozni.

Szerintem ezt három napos jogi munkával meg lehetett volna alkotni úgy, hogy alkotmányos legyen, és semmi szükség nem lett volna erre a cirkuszra.

És egyetértek azokkal, a dumában az megy, hogy erre a BKV-s, meg az egyéb százmilliós végkielégítések miatt van szükség, amivel szerintem mindenki egyetért, csak éppen a jogszabály szövege nem erről szól, hanem megsarcolják a kisemberek törvény alapján járó végkielégítéseit is.

Kacsa1111 # 2010.10.27. 10:36

Kedves Egyjogász,

Szerintem ezt három napos jogi munkával meg lehetett volna alkotni úgy, hogy alkotmányos legyen, és semmi szükség nem lett volna erre a cirkuszra.

inkább 3 órás...


Kacsa11

bimbus # 2010.10.27. 11:07

Más helyen már leírtam, hogy 41 év szolgálati idő, 35 év közalkalmazotti foglalkoztatással, a tavlyi évben súlyos szívműtéttel a hátam mögött rokkant nyugdíjra váltam jogosultá. A munkáltatóm egészségügyi alkalmatlanság jogcímén felmondott, a 8 hónap felmentési időben a munkavégzés alól felmentett, a végkielégítést megfizette. Minden ment a maga utján. Gondoltam, a végkielégítést a svájci frank alapú hitelem előtörlesztésére fordítom, hogy a nyugdíjamat ne terhelje az a havi 60 ezer. Itt tévedtem. Kaptam bruttó 3.409.968 Ft végkielégítést, levontak belőle természetesen 17% szj-t és egyebeket. Még így is átutaltak több mint 2 milliót. A különadóra gondolva, szakembert kértem, hogy mondja már meg, mennyi lesz, hogy tudjak rá tartalékolni. Most került fel az APEH honlapjára a különadó kiszámítása és szépen levezette. Nem írom ide, mert hosszú. A lényege, hogy a felmentési időm alatt felvett bérjellegű juttatást is különadóztatják. Így a felmentési idő alatt kapott bérem+ végkielégítés bruttó 5.704.605 Ft, a nettó bér+végkielégítés ezen idő alatt 1.403.912 Ft. Ha ebből a béremet leveszem, a végkielégítés nettó összege 195.277 Ft. Én nem akarom elhinni. Lehet ez? Ez a bruttó végkielégítés 6 %-át sem teszi ki! Nem akarok politizálni, de ha ez így van csak azt tudom mondani, köszönöm Viktor.

Ezt írtam 2010. 10. 05-én. A válaszra a tegnapi napig vártam. Köszönöm AB.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/24678#…

Littinger # 2010.10.27. 12:45

Hát igen, bimbusnak igaza van. Mi eddig itt csak a végkielégítésről beszéltünk, de való igaz, hogy a 98%-os különadót a munkával nem töltött felmondási, illetve felmentési időre járó bér után is meg kell fizetni. Én is hallottam olyanról, hogy januárban felmentettek valakit a munkavégzés alól, akinek 4-6 hónapos felmondási ideje volt. Le akarta dolgozni, de nem hagyták, mert azt mondták, hogy jobb, ha már nem jár be és nem ül számítógép elé, ahol hozzáférése van mindenhez. Most meg utólag csengetheti be ezután is a különadót. A végkielégítéséről nem is beszélve.

A fidesz ezt nem gondolta át józan paraszti ésszel. Azt hiszik, hogy csak az nem dolgozza le a felmondási idejét, aki így állapodik meg a főnökével. Hát a nagy francokat. Hány olyan dolgozó van, akinek felmondanak és akarata ellenére azonnal felmentik a munkavégzés alól és másnap már nem kell bejönnie. Úszott a felmondási időre járó bére és a végkielégítés része is. Nagyon f-a-s-z-a!!!

Annak a fidesznek meg van pofája azt állítani, hogy a nép ezt akarta és ezért csinálták. A nép nem ezt akarta. A nép azt akarta, hogy BKV igazgatóként vagy MÁV HR-esként ne lehessen 120 millióval nyugdíjba menni, meg ne lehessen Nokiás dobozban prémiumokat osztogatni bevásárlóközpontok garázsában. Azt senki nem akarta ebben az országban, hogy a kisember zsebéből húzza ki a fidesz a pénzt. Ráadásul ilyen gusztustalan módon.

Ami pedig az AB-t illeti azt gondolom, hogy ha a különadót nem a fidesz lépte volna meg, hanem az mszp és az mszp-nek lett volna pofája csorbítani az AB hatáskörét, akkor a fidesz már rég forradalmat szerveztek volna ebben az országban. Kint tüntetne a több százezres tömeg az utcán, Kossuth téren.

Amúgy nem hiszem el, hogy ezt a felháborodottságot nem érzi a fidesz. Tegnap óta rengeteg fideszes ismerősömmel beszélgettem, akik amúgy eddig lelkes fideszesek voltak, de ez már nekik is sok. Valakinek esetleg hasonló tapasztalata?

guba # 2010.10.27. 13:35

Egyetértek Berényi Mikivel, a cél jó, az eszköz rossz, ez a lépés sokat árt a kormánynak, a Parlamentnek és a Fidesznek is.
A kedves méltatlankodó közszolgáknak meg azt javasolnám, hogy nyugodtan lehet vállalkozni és adózni. Tessék csak átfáradni a társadalom értékteremtő oldalára. Ameddig meg kényelmesebb azt csinálni amit mások megmondanak, addig az lesz, amit mások mondanak meg.