Használtautó, Garancia???


Atis77 # 2022.01.06. 08:55

A kuplung nem fődarab kanem kopó alkatrész,amit 10km alatt is tönkre lehet tenni. Tehetsz egy próbát de szerintem esélytelen.

drbjozsef # 2022.01.06. 08:52

Atti,

A kopó alkatrészekre sincs, de sok minden másra sincs : az ismert hibákra, vagy azokra, amelyeket kellő gondosság mellett eljárva felismerned kellett volna, de az olyan hibákra sincs, amelyekre az autó életkorából, futásteljesítményéből, általános állapotából már számítani lehet.
Lehetett volna utánaolvasni, hívni szakértőt és vele átnézetni, satöbbi.

A használtautó vásárlás lényegében zsákbamacska. Főleg, ha idős és sokat futott járműről van szó.

Atti # 2022.01.06. 07:51

drbjozsef.

Köszönöm a gyors választ. Azzal tisztában voltam hogy kopó alkatrészre nincs garancia.Csak maga a váltóval nem.2 hete azt se tudtam mi aza m32 váltó,magasnyomásu szelep és társai.Én csak használom az autót,sajnos én az autó terén nem vagyok zseni.Csak azért az egy kicsit szar hogy most jön ki minden rajta.

inzsoljanos # 2022.01.06. 06:47

Atti esetéről abban tér el a történetem, amit alább leírtam, hogy 2014-es, 164 ezer km van benne, s a kipróbáláskor nem volt észlelhető a kuplung problémája, de már a hazaúton igen. fel is hívtam, még aznap és másnap írtam is neki, hogy a probléma nem jelentkezett újra. aznap később mégis jelentkezett újra, s ezt üzenetben le is írtam neki, kérdeztem azt is, hogy vezérlés volt-e cserélve. válaszolta, hogy vezérlés nem volt soha cserélve benne (164 ezernél!), olajcsere volt, a kuplung nála nem volt gond. Ezek után 1 nappal derült ki a kuplung-kettőstömegű lendkerék cseréje, mert folyamatosan gond volt vele. én dokumentáltan max 300 km-t mentem eddig vele összesen, az első hibajelentkezésnél (hibakódot nem írt ki) max 150 km-t. azon gondolkodom, hogy vagy megpróbálom kifizettetni a kuplungcserét, vagy visszaviszem neki, adja vissza a pénzt, s ha nem, per lesz. mik az esélyeim vajon?

drbjozsef # 2022.01.06. 06:11

Atti,

Ha az eladó a szerződésetekben nem zárta ki a szavatosságot, akkor ugyanúgy van hibás teljesítés esetén szavatossági jogod, mint ha a szalonban vetted volna - azzal a kivétellel, hogy neked kell bizonyítani, hogy a reklamált hiba már a vásárláskor is megvolt, és hogy ez a hiba a szavatosság körébe tartozik.

Nem akarok nagyon belemenni, a lényeg, hogy egy 9 éves, 200ezer km körüli futású dízelnél ezek már várható hibák, nem nagyon tartoznak a szavatosság körébe általában, de persze a konkrét esetet nem ismerjük, a leírásod is hagy kivánnivalókat maga után, ráadásul ez már szakkértdés, nem jogi.

Kérhetsz árleszállítást, vagy hiba javítását az eladótól a szavatossági jogodra hivatkozva. Ha nem fizet, neked kell pert indítani, és bizonyítani is.
Így látatlanban azt saccolnám, hogy inkább nem lenne esélyed nyerni, mint igen.

Atti # 2022.01.05. 20:31

Sziasztok.

Kérdés. Most kb 2 hete van a tulajdonomban egy diesel autó. Előtte még nem volt.2012 es 195xxxkm.Az autónak enél a tipusnál állítólag m32 váltó betegsége van,igy vettem. És fémes hangja van valamint scv kell kicserélni és hozzá programozni az autó(hoz). Magán személytől vetem.Mivel nem kereskedő,igy van valami garancia?Vagy ez kopo alkatrész. Több szerelonél is voltam valamint márka szerviznél is.De elég nagy nagy javitási költség lenne.És bene van a pakliban a kettös tömegű valamint kuplung csere.Ez esetben mi a teendő.

inzsoljanos # 2022.01.05. 12:58

üdv, 4 napja vettem egy autót, használtan, magánszemélytől. az autó rejtett alkatrésze (kuplung) tönkrement. van lehetőség egyrészt visszavetetni az autót magánszemélytől, másrészt kifizettetni a borsos javítási költséget? KÖSZÖNETTEL

drbjozsef # 2022.01.03. 05:59

Bettike,

Semmi teendőd nincs.
Mint magánszemély, kizárhattad a szavatossági jogokat, még ha pontatlanul is fogalmaztál a szerződésben.
A Ptk. kizárólag fogyasztói szerződés (cég eladó-magánszemély vevő) esetében tiltja a vevő hátrányára eltérést az általános szabályoktól.
(Jogi értelemben nincs olyan, hogy "garancia". Kellékszavatosság, termékszavatosság, vagy jótállás van)

Ha keres, mondd meg neki, hogy a Ptk. XXIV. fejezete - különös tekintettel a 6:157.§(2) szakaszra - alapján az igénye nem jogos.
Ha nem ért egyet az álláspontoddal, akkor indítson pert bíróságon.

Szomorú örökös # 2022.01.03. 05:22

Bettike

3 napra rá meg keresett a vevő hogy el vitte szerelőhöz és olajos a motor oldala.
Fizessem ki a szerelés felét 40.000Ft - ot vagy perre viszi a dolgot

Ilyen drága lenne egy motor-mosás? Szerintem keressen olcsóbbat!
De félretéve a tréfát az árát tekintve ez ugyebár egy 18 éves, sok km-t futott autó lehet, ahol már számítani lehet ilyen hibára is az életkorából és futásteljesítményéből adódóan. Főleg hogy ha körültekintően átnézte volna vásárláskor az autót, ezt látnia kellett, nem rejtett hiba volt. Nem is értem, te egy hibás autót adtál el neki, mégis azt hiszi, hogy új autót vett. Szerintem hárítsd el, nem fog pereskedni. Lehet zsiványkodni akar - gyanítom, hogy a vevő kisebbségi - és most így próbál még lehúzni.

Bettike # 2022.01.02. 20:44

Sziasztok!
A héten eladtam egy 18 éves autót.
Úgy hirdettem meg hogy Elektronikai hibás!!
300.000Ft ért hirdettem meg és le alkudták 190.000Ft-ra írtunk adásvételi szerződést amibe bele írtam: A gépjármű minden hibáját elmondtam és tudomásul vette. Garanciát nem vállalok!
3 napra rá meg keresett a vevő hogy el vitte szerelőhöz és olajos a motor oldala.
Fizessem ki a szerelés felét 40.000Ft - ot vagy perre viszi a dolgot mit csináljak?
Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2021.12.05. 09:38

Bjamie89,

Én ezt határesetnem gondolom. Nem jogi, inkább szakkérdés az, hogy milyen időközönként kell katalizátort cserélni, milyen periódusra tervezik a gyártók a katalizátorokat. Ahogy én olvasom, 120-150ezer km az, amin belül nem kell számítani meghibásodásra, vagyis ha megtörténik, akkor az a szavatosság körébe tartozik. Egy 200+ezer km futott autónál már kell számítani a katalizátor hibájára is, ezért én azt gondolnám, hogy nem biztos hogy sikerrel tudnál pert indítani az eladó ellen.

Atis77 # 2021.12.05. 09:31

Ilyen korú autónál már simán tönkre mehet a katalizátor. Ha nem is törik a kerámia benne akkor a másik eset higyva hatás foka csokken. Nem tudom milyen tipus de kinti webshoppokban fele annyiért lehet hozzá jutni uj utángyártott darabokhoz, meg vammal es áfával is. A regit meg lehet ertekesiteni jo penzert. Példa jött ügyfél nem jól ment a kocai. Megallapitottam hogy a katalizatorja ven eltomodve. Itthon kinezett egy tipust 62 e ft ért, ugyanazt megtalaltam ebay en 25e ft ért csak itt epp adtak hozzá minden kiegészítőt ( csavarok tömítések) mire atvette a postán 36 e ft ot fizetett.

Bjamie89 # 2021.12.05. 07:18

Üdvözlöm. Azzal a problémával fordulok tanácsért, hogy 2021. november közepén vettem egy 2005 autót 201000 km-el magánszemelytől. Az autó javítása közben kiderült, hogy törött a katalizátor, melyet jeleztem az eladó felé, aki a kocsi korára és a benne lévő kilométer mennyisége miatt arra hivatkozik, hogy kopóalkatrész és ebből következtethető ez a probléma, emiatt nem akar a gépjármű szerelési, vagy katalizátor csere árából semmit megtéríteni. A kérdésem az, hogy jogos e a
hiba megérítésre irányulí követelésem rejtett hiba miatt, vagy neki van igaza? A szerződésben nem kerültek feltüntetésre a gépjármű hibái, csak szóban beszéltük meg, de a törött katalizátorról nem esett szó. Válaszát előre is köszönöm.

Winkiboy # 2021.11.29. 14:52

Azzal fenyeget,hogy ha nem fizetek x összeget akkor a dupláját számlázzák ki az autószerelővel megbeszélve ügyvéd segítségével ,amúgy az eredeti motor megmaradt csak egy használtból lett kivéve ami kellett bele,azt rendelte interneten,számla nincs,önindító is fura mód meghalt,számla nincs. Az egész az olajszivattyú meghibásodásából kifolyólag történt.

drbjozsef # 2021.11.26. 10:46

Winkiboy,

Nyugodtan hajtsd el.
Több okból sincs semmilyen esélye : 18 éves autó, 2000km megtétele, szavatossági igény helyett saját motorcsere. Bizonyítania kellene, hogy amikor megvette, már akkor is hibás volt a motor. Egy motorcsere után ez nem tűnik lehetségesenk.

Ha legközelebb keres, közöld vele, hogy álláspontod szerint az igénye nem megalapozott, nem tartozik a szavatosság körébe, nem szándékozol fizteni, ha mégis igénye lenne a továbbiakban is, akkor forduljon bírósághoz.

Szomorú örökös # 2021.11.25. 20:28

Winkiboy

A vevő kicserélte a vásárlás után az elromlott motort de erről nincs hivatalos számla,sem a motorról mert netes piacon vette és számla nélkül lett beszerelve

Laikus véleményem szerint hajtsd el! Bizonyítsa, hogy te adtál el neki rossz autót.
Te szóltál neki, hogy a vezérlés csere aktuális. Szerintem végig fogja ő ezt még sokszor gondolni.

Winkiboy # 2021.11.25. 19:48

A vevő kicserélte a vásárlás után az elromlott motort de erről nincs hivatalos számla,sem a motorról mert netes piacon vette és számla nélkül lett beszerelve,akkor is jár a kártérítés?
Köszönöm

drbjozsef # 2021.11.25. 11:23

Winkiboy,

Mik a lehetőségek?
Hát hogy vagy kifizeted a kártérítést, vagy nem. Én nem látok más lehetőséget.

Winkiboy # 2021.11.25. 11:11

Az autó eladása után 3 héttel 2000km megtételé vel a vevő azt állítja hogy a megvett 18éves autónak megállt a motorja,nem fordul át.
180 ezer ft volt a javítás és 270 ezer ft volt a vételár.Kártérítést akar.
Szóban megbeszéltük,hogy a vezérlés csere aktuális lehet,én ezt tartom valószínűnek,h emiatt lett motorbaja
Kártérítést szeretne. Az adásvételiben nem részleteztünk az állapottal,szavatossággal kapcsolatban semmit. Mik a lehetőségek? Köszönöm

tom889 # 2021.11.17. 15:11

koszonom a valaszt!

drbjozsef # 2021.11.16. 04:35

tom889,

Ha nem zártad ki a szavatosságot a szerződésben - ahogy tehetted volna magánszemélyként -, akkor sem felelsz azokért a hibákért, amelyek a kellő gonodsság mellett felismerhetőek. Egyrészt, ha a motor húz valamerre, az kipróbáláskor felismerhető kell legyen, másrészt, a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba már az eladáskor is fennállt, ami elég nehéznek tűnik egy ilyen esetben (bár nem lehetetlen).
Ha hív, mondd meg neki, hogy írásban kéred az igényét. Ha megírja, arra tértis levélben válaszolhatsz, hogy a fentiek szerint ez nem tartozik a szavatosság körébe, az igényét elutasítod. Egyébként :

Ptk. 6:157.§(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

tom889 # 2021.11.15. 19:30

lenne egy motoros kerdesem
2evig volt nalam egy hasznalt motor amit en is hasznaltan vettem
oktoberben eladtam es most 3 hettel kesobb ir a vevo, hogy a motor hibas mert jobbra huz, ami azert meglepo mert vasarlas elott a vevo kiprobalta a motort ill. o vitte el amikor az eladas megtortent.
en olyan hibaval mint a vevo emlit nem talalkoztam amig nalam volt a motor

most azt koveteli, a vevo, hogy vasaroljam vissza. en ezt nem szeretnem mert masik motort vennek. maganszemelyek kozott jot letre az uzlet.
mivel a vevonek biztositottam lehetoseget nem ertem miert kellene visszavasarolnom.

mit tehetek/mire szamithatok?'
nekem arra a motorra mar nincs szuksegem mert masmilyen tipust szeretnek
fogalmam sincs az elado mit csinalt az elmult3hetben a motorral, lehet o tette tonkre?

se visszavasarolni nem szeretnem (se penzem se kedvem 2 motort fenntartani) se x forintot visszaadni mert a vevo most kitalalta hogy vmi rossz…

[cask tudnam miert velem tortennek ilyen dolgok]

drbjozsef # 2021.11.10. 19:59

Szabiedem,

Tartok tőle, hogy ez inkább szakkérdés. Ha a csapágyazás a ludas, akkor az inkább nem tartozik a szavatosság körébe, hiszen az tulajdonképpen "kopó" alkatrész, 100+ ezer km után annak elhasználódására már számítani lehet.
Ha magában a váltóban ment tönkre valami, akkor az megalapozhatna szavatosság érvényesítését, de a ritkább esetben bizonyítható 1000 km használat után, hogy az a hiba már a vásárláskor is fennállt. Nem lehetetlen, de nem is gyakori. Van olyan hiba.
Árleszállítást, javítási költséget kérni lehet. Egy próbát megér. De pereskedni már nem biztos.

Szabiedem # 2021.11.10. 09:37

Kedves drbjozsef

Október 19 én vásároltam használt autót 119000 km érrel. Azóta 120000 km van benne és a hidegebb idő beálltával a váltó felől hangokat hallottam, majd szervizben megállapították, hogy ez csapágy probléma, szét kell szedni és fél kell újítani a váltót vagy cserélni. Ez egy olyan hiba ami nem ezalatt rövid idő alatt alakul ki és várhatóan több százezer Ft a javitas. Az autó vételára 2300000 Ft volt. Van esély arra hogy a kereskedőtől arleszállitást kérjek vagy megcsináltassam a javítást?

drbjozsef # 2021.11.09. 08:01

moncsi9752,

mi történik ha nem csinálok semmit? perre viheti gondolom.
Így van.

wers,
Ez nem volt kérdés.