Használtautó, Garancia???


drbjozsef # 2023.06.17. 05:20

Csak akkor van esélyed ha tudod bizonyitani hogy az eladó tudott a hibákról.
Ökörség.

Majordomus # 2023.06.16. 19:41

Tehát a megtekintett állapotban megvetted, több mint 5 hete használod minden gond nélkül.
.
Most az éves szervízen találtak hibákat amit költséges javítani.

Csak akkor van esélyed ha tudod bizonyitani hogy az eladó tudott a hibákról.

Ez nehéz lesz,hiszen 5 hét alatt te sem tapasztaltál gondot az autóval.
Miért gondolod hogy az eladó tudott róla.

Gondolom egy tizenpluszéves autórol van szó ami már megette a kenyere javát és az ára is ennek megfelelő volt.
.
drb..nek igaza van, nem biztos hogy nyerni fogsz.

drbjozsef # 2023.06.16. 11:59

(bár azért az hozzátenném, hogy ez az okfejtés sántít egy kicsit, hiszen az a hiba, ami a "távozás" után (=vásárlás után) lép fel, az meg eleve nem is tartozik a szavatosság körébe. Tehát az eladó akarata egyértelmű, nyilván a szavatosságot akarta kizárni, csak buta megfogalmazással. Nem biztos, hogy ilyen vitánál a javadra döntene a bíró, bár ki se zárnám azt.)

drbjozsef # 2023.06.16. 10:06

Imre11,

Magánszemélyek közötti ügyletnél a Ptk. engedi a szavatossági szabályoktól való eltérést, akár a teljes kizárását. Ennek kifejezettnek kell lennie, ilyenkor érdemes szerepeltetni a szerződésben konkrétan azt, hogy "az eladó a Ptk szerinti szavatosságot nem vállal, azt teljes egészében kizárja". Paragrafussal, miegymás. Egyértelműen.

Ezért az általad írt mondat elég határeset. Sőt, igazából szerintem megpróbálhatod megtámadni. Ugyanis HA TÉNYLEG tudod igazolni, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, akkor az nem tartozik a szerződés szerinti " távozás után felmerülő bármilyen probléma" esetére - hiszen a probléma nem a távozás után merült fel. Nem elég kifejezett ez a kizárás, meg lehet kínálni egy igénnyel az eladót tértis levélben, hivatkozva arra, hogy a hiba már a vásárláskor is fennált, a "távozás" előtt is, elutasítás esetére kilátásba helyezve a fizetési meghagyást és a pert. Aztán meglátod, a válasza után, mihez érdemes kezdeni.

Szomorú örökös # 2023.06.16. 04:04

Imre11

Az erre az esetre vonatkozó kellékszavatosság érvényesíthető abban az esetben is, ha a adásvételi szerződés megjegyzésében a következő szerepel: "A Vevő a gépkocsit a helyszínen átnézte az 1-es pont szerint. A helyszínről való távozás után felmerülő bármilyen probléma már nem az eladót terheli." ?

Gondolom elolvastad végig a szerződést, mielőtt aláírtad.

Imre11 # 2023.06.15. 23:07

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Magánszemélytől vásároltunk gépjárművet május 8-án (Renault Capture), mai napon (június 15) éves szervizeléskor kiderült, hogy a gépjármű motorjában olyan hibák állnak fent, amelyek az adásvételkor is már fennálltak, nagyon költséges lenne a javításuk. A hibákat adásvételkor az eladó nem ismertette. Az erre az esetre vonatkozó kellékszavatosság érvényesíthető abban az esetben is, ha a adásvételi szerződés megjegyzésében a következő szerepel: "A Vevő a gépkocsit a helyszínen átnézte az 1-es pont szerint. A helyszínről való távozás után felmerülő bármilyen probléma már nem az eladót terheli." ? Amennyiben igen, hogyan van erre lehetőség? Üdv, Imre

drbjozsef # 2023.05.22. 05:13

Rini,

Pontosabban : ha a korrodálás szemmel látható, laikusként is észrevehető, hozzányúlás nélkül szemrevételezéssel is észlelhető, akkor nem jártál el a Ptk szerinti kellő gondossággal. Ha nem néztél alá, hát nem néztél alá, saját kockázatod a vásárlás előtt a lehető legtöbb információt begyűjteni.
Más lenne a helyzet, ha az alváz vastagon le volt alvázvédőzve, és akkor sem vehetted volna észre a rozsdát, ha alá tudsz nézni. Ez esetben a hibáért a szavatosság keretein belül felelnie kell az eladónak, hiszen az nem észlelhető, feltehető, hogy szándékosan lett eltakarva, de mindegy is, hiszen kellő gondosság esetén sem fedezhetted volna fel.

Szomorú örökös # 2023.05.22. 04:21

Rini

az alját nem volt lehetőség alaposan szemrevételezni, így akkor nem derült fény arra, hogy korrodált az alja.
Van lehetőség garanciát érvényesíteni ilyen esetben?

Nincs, ez nem garanciális kérdés.

Rini # 2023.05.22. 04:15

Üdvözlöm!

Januárban vásároltam kereskedésben egy 2008-as, külföldről behozott autót.
Amit tudtunk, megnéztünk rajta, de az alját nem volt lehetőség alaposan szemrevételezni, így akkor nem derült fény arra, hogy korrodált az alja.
Van lehetőség garanciát érvényesíteni ilyen esetben?

Szomorú örökös # 2023.03.06. 11:05

windyke2009

De tegnap már fenyegetőztek és pár percem H adjam vissza az összeget meg hogy értem jönnek stb..

Legközelebb vedd fel az ilyen beszélgetést hogy tudd bizonyítani, ők komolyan testi fenyítéssel, erőszakkal fenyegetőztek

windyke2009 # 2023.03.06. 09:10

Drbjozsef

Utalás annyit mondott, hogy elküldi a bankszámlaszámot és utaljam rá. Azért írtam H kinek utaljam H ne ezzel se éljenek vissza. Akin az adásvételin van vagy aki eljött és ténylegesen kifizete es kapott számlát.

Én nem érzem magam bűnösnek, hisz tényleg rendben volt az autó előtte se a próbakör alatt semmilyen rendellenes hangot nem adott és nem is füstölt. 24,5 éves autóról van szó amiben 250e km van és 100e került. De tegnap már fenyegetőztek és pár percem H adjam vissza az összeget meg hogy értem jönnek stb..

drbjozsef # 2023.03.06. 06:30

windyke2009,

Tanácsok szeretnék kérni mi tévő legyek?
Az attól függ, mit szeretnél. Fizetni? Akkor utalj.

Én vagyok a hibás?
Honnan tudhatnánk, hogy te hibás vagy-e bármiben is? Mondjuk abban igen, hogy nem annak adod oda a kulcsokat, aki az adásvételit írta alá, eleve elfogadod a kitöltött adásvételit, szóval már ezért megérdemled a bukót.

Ha kifizetem az autó ára felét, utaljam el vagy postán küldjem illetve kinek a nevére?
Ezt nem mondták meg? Csak azt, hogy "Kűggy pénct!" ? Ha én pénzt szeretnék valakitől, elég pontosan leírnám, hogyan legyen.

Mit írjak a megjegyzés rovatba?
Bármit.

Adásvételi így semmisè válna vagy jelentsem le a kormányablakban.
Attól függ. Ha elállnak a szerződéstől, és te elfogadod ezt, akkor megszűnik a a szerződésetek. Te döntésed. Mondjuk ilyenkor nem hinném, hogy csak a fele pénzt kérnék vissza...

recece # 2023.03.06. 04:31

Szerintem nagyon gyorsan add vissza a tevékenységedet,mert ha már most átvernek mi lesz holnap?? Gondolom "fehér" emberek voltak ezer éves trükk amivel át akarnak verni! Ja nekem is utalj 50 ezret :)

windyke2009 # 2023.03.06. 02:05

Sziasztok!
Segítségét szeretnék kérni. Nem rég lettem egyéni vállalkozó használt járműkereskedés tevékenységre.
2023.03.05én eladtam este egy Seat Ibiza 1.4benzin 1999evj kb. 250.000 km futott autót 105.000 Ft-ért.
A gond ott kezdődik, hogy az vevő hozott egy adásvételit amin a vevő adatai kivoltak töltve (egyéni vállalkozó bélyegző) de nem ő volt az egyéni vállalkozó el is mondta lehet hogy tovább akarná passzolni! Én kitöltöttem az én részem és adtam számlát is a Saját nevére! mivel ő fizette ki az autót úgy voltam vele. Megjegyzésbe bele írtam a hibáját hogy a Km óra nem megfelelően működik. Szavatosság nem írtam bele..
Most jön a másik csavar, szerelő barátjával jött el. Elmondtam hogy új a gyújtás trafó, gyújtáseloszto, gyertya kábelek, gyertyák és az ékszíj is (Dayco) előző tulaj cserélte. Ránézett mondta is hogy látszik H új. Beinditottam mondták jó a hangja, ment is vele egy kört domb is volt benne hozzátette van benne erő. Vissza érve dicsekedett a barátjának hogy az autó pályán megnézik mennyit bír menni, egy kis spoiler szárny is volt rajta és mondták az is plusz lóerő és ők szoktak tuningolni is majd tesznek bele lehet valami tuningot.
1 óra múlva hívtak h megállt alattuk 30km után és menjek érte adjam vissza a pénzt. Mondtam nem tudok érte menni legközelebbi benzin kútra vigyék be és találuk rá megoldást. Szerelő barátja azt állítja hajtókar csapágyas lett mivel egy pár perc után már beindult de fémes csattogó hangja van mintha olaj nem lenne benne, víz nem forrt fel és tiszta nem ment össze az olajjal. De nálam jól működött nem füstölt, semmilyen rendellenes hangot se alapjáraton és gázadásra se menetközben nem volt, próbakör alatt se, se nálam mikor én használtam pár napot.
Én úgy érzem hogy nem megfelelően vezették az autót. Amikor ezt mondtam azt mondták visszahívnak..10 perc után hívtak hogy a pénz felét utaljam át most.
Tanácsok szeretnék kérni mi tévő legyek? Én vagyok a hibás?
Ha kifizetem az autó ára felét, utaljam el vagy postán küldjem illetve kinek a nevére? Akinek bélyegzője szerepel az adásvételin vagy akinek a számlát aki ténylegesen megvette. Mit írjak a megjegyzés rovatba? Adásvételi így semmisè válna vagy jelentsem le a kormányablakban.

Választ előre is köszönöm .

Majordomus # 2023.03.02. 21:15

Mi van a szerződésben?

Nem nézted meg mielőtt megvetted?

Mire számítasz egy 18 éves autótól?

Szomorú örökös # 2023.03.02. 16:56

Bazsi78

Egy helyen kérdezz csak!!!

Bazsi78 # 2023.03.02. 15:35

Üdvözlöm az lenne a kérdésem,hogy mi januárba vásároltunk egy 2005-ös Suzukit .Elvittem szervízbe szimpla olajcserére és ott derült ki,hogy el van rohadva a bölcső,hátsó lengéscsillapítók elrohadva,lengőkarok rosszak,generátor felújításra szorul,váltó is felújításra vagy cserére szorul.konkrétan kb 200 km-et mentünk az autóval azóta szervízbe van és csak jönnek elő a hibák.Az lenne a kérdés,hogy a kereskedő felé én benyújthatok bármi féle kártérítési kérelmet?
Köszönöm
Tisztelettel Erdész Balázs

Renata930328 # 2023.02.28. 09:03

Üdvözlöm!

Eladtam egy autót, (tavaly szptemberben) amit két nap múlva visszahoztak, de az adásvételit már másnap leadtam, mint eladó. A vevő nem adta le. Az autót most újra eladtam, de nem veszik be az adásvételit, merthogy el lett adva már egyszer, és hogy eladásra került.
Mit kell ilyenkor tenni? Milyen papírt kell beszereznem?
Köszönöm válaszát!

Majordomus # 2023.02.23. 21:14

Az autó értékétől függ hogy érdemes e pereskedni.

Mennyi volt a vételár?

drbjozsef # 2023.02.23. 19:49

Toni33,

Nem vagy köteles visszavásárolni.
A vevő, ha elutasítod az igényét, pert indíthat, ahol ő bizonyít. Esetekben ez valószínűleg nem nehéz.
Ha az autóra az igazságügyi szakértő is azt mondja, hogy annyira gány, hogy forgalomba nem mehetne, akkor kénytelen leszel visszavásárolni.
Ha te gond nélkül közlekedtél vele, akkor azért lehet, hogy ez túlzás. Ha az ár elég nyomott volt a hasonló életkorú/futásteljesítményű autókhoz képest, akkor még értékcsökkenést sem biztos, hogy kell fizetned.

Ha nem akarod, és elutasítod az igényt, nincs további teendőd. Akkor a vevőn a sor, akar-e pereskedni.

drbjozsef # 2023.02.23. 19:45

kozmacska68,

Ha nem zártátok ki a szerződésben a szavatosságot, akkor a vásárláskor fennálló hibákért szavatossággal tartozik az eladó.
Magánszemély eladó esetén ez nem fogyasztói szerződés, tehát mindent neked kell bizonyítanod.
Kérhetsz javítást vagy kicserélést, ha nem hajlandó rá, neked kell pert indítanod.
Hogy igazad van-e, nyersz-e, az műszaki szakkérdés (az igazságügyi szakértő díját is neked kell megelőlegezned).
Leírásod alapján, ha az valós, akkor azért van esélyed, tekintve, hogy egy 17 éves autónál is sok szerintem a 3 liter/1000 km olajfogyás. Az már túl van a normális határon, és hogy ez nem 1000 km alatt következett be, egy szakértő meg tudja állapítani.
De arra készülj fel, hogy sokba fog kerülni, és sokáig fog tartani. És természetesen nem is biztos a siker.

Toni33 # 2023.02.23. 19:38

Tisztelt drbjozsef!

Kereskedésben vásároltam egy gépjárművet (javított állapotban) ami korábban egy balesetben károkozó volt. A kereskedő szóban tájékoztatott, hogy ez az autó sérült volt. Ezt elfogadtam és megvásároltam. Fél év után eladtam az autót és az adásvételi szerződésben fel is tüntettem , hogy az autó bal eleje sérült!A vételár is nagyon nyomott volt emiatt. A vevő ezt elfogadta átvizsgálta, kipróbálta és megvásárolta. Később kiderült,(1 hét)hogy további elemek is sérültek. Magán szakértői vélemény is történt ami megállapította, hogy szakszerűtlen volt a javítás és nem ajánlja a közlekedést a gépjárművel ( amivel a baleset óta több mint 40.000 km-t tettek meg). A vevő szeretné visszakapni a teljes vételárat, de én meg nem szeretném ezt. A kérdésem az, hogy köteles vagyok-e vissza vásárolni az autót, és milyen lehetőségeim vannak?
Köszönöm.

drbjozsef # 2023.02.23. 16:51

Amíg nem jár le a műszaki, használjátok.
Onnantól meg ne fizessetek semmit, mert levizsgáztatni nem fogjátok tudni.
(esetleg ismerős szerelő elviheti, egy meghatalmazással, amin ugye az aláírást hamisítani kell, szóval természetesen nem tanácsolom ezt, de ha nincs senki, aki emiatt hisztizzen, akkor...)

kozmacska68 # 2023.02.23. 14:02

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni használt autó vásárlás ügyben.
Kb. három hete vásároltam egy 2006-os Suzuki Swiftet. Azon kívül, hogy nem működik a klíma, az eladó azt mondta hogy az autó rendben van. Három hét alatt a kocsi nagyságrendileg 3 l olajat használt el, nagyjából 1000 1200 km-t mentem vele. Jeleztem az eladónak, hogy valamilyen egyezségre kellene jutni, mert az autószerelő szerint sajnos gyűrűzni kell a kocsit.
Nem nagyon akar egyezségre hajlani, azonnal ügyvédhez rohant. Gyanús volt, hogy amikor megvettem a kocsit azonnal olajat kellett beletölteni, a pálcán nem volt látható jele olajnak. Így elvittem olajcserére, annak ellenére hogy azt mondta tavaly cserélte és azóta nem ment vele 10 000 km-t. Ott szembesített a szerelőm hogy baj van a motorjával. Mennyi reális esélyem van akár a szerelés díját behajtani, vagy akár visszakérni a vételárat és visszaadni az autót. Magánszemélytől vettem.
Segítségeteket nagyon köszönöm!!

Majordomus # 2022.10.15. 21:16

Csak az a szakvélemény rúg labdába akit a bíróság rendelt ki.
.
A felek szakértői véleményét csak a felek előadásaként értékeli.