Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Használtautó, Garancia???

drbjozsef #   2019.01.22. 13:19

Határeset.

Ha én nem értek az autókhoz, azt, hogy lyukasra van rozsdásodva az alja, talán észreveszem - ez még talán a kellő gondosságban benne van.

Ha az eladó azt mondja, működik a klíma, akkor nem állok neki ékszíjakat meg csonkokat keresni, hiszen nem tudom mi működteti. Mondjuk, bekapcsolni lehetett volna, és kipróbálni, tényleg működik-e...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bermuda háromszög # e-mail 2019.01.22. 13:11

Azt gondolom, a klíma ékszíjhiány, állapota már ott ki kellett volna derülnie.
És hagyni a fenébe az egészet, mert láthatóan nem igazán erőssége a korrekt tájékoztatás

drbjozsef #   2019.01.22. 11:00

Szabad bizonyítás van.

Ha perelni akarsz, hívd fel, és rögzítsd a beszélgetést, az is jó lehet akár. Vagy legalábbis utólagos nyomásgyakorlásra.

Ezzel az esélyeid nőnek egy pernyertességre, de mindez idő és pénz, messze nem 100% kimenetellel. Bár ezekre valszeg kiterjed a szavatossági felelőssége.

Írd össze a hibákat és az igényeket, küldd el neki tértivevényes levélben, adj 30 napot a kifizetésre, ha nem teszi, akkor polgári per kilátásba helyezésével.

Aztán meglátod mi lesz a válasza. Akkor eldöntheted perelsz-e.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csaba9018 # e-mail 2019.01.22. 10:06

Értem!
És úgy sem, ha írásos bizonyíték (Messenger) van arról, hogy fèlrevezetett? Mivel rákérdeztem és azt írta a szoftver lett így irva. A klimára meg azt írta utoljára amikor használta működött, viszont olyan rég óta hiányzik az ékszíj, hogy a szíjtárcsa már be is rozsdázott.

drbjozsef #   2019.01.22. 09:39

Nem sokat.

Te állítasz, te bizonyítasz.

Előre bíztál benne, hiba volt. "szóbeli" megegyezés? Na, az pont olyan, amit nem tudsz bizonyítani.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csaba9018 # e-mail 2019.01.22. 06:45

Szép reggelt mindenkinek!

Egy olyan problèmám lenne, hogy magánszemélytől elhoztam egy autót 1,2 millió forintos áron péntek este,viszont - szòban - abban egyeztünk meg, hogy hétfőn számítógépre rakatom és ha bármilyen hiba van vele visszaviszem és visszaadja a vételárat. Az adásvételi szerződésbe bele írta, hogy "garanciát vállal, hogy nincs rejtett hiba".
Probakőr során észleltük, hogy az autó turbòja csak 2800-as fordulatnál kezd el tölteni, erre azt válaszolta, hogy "így lett megirva a program, hogy kímélje a turbófeltöltőt".
Nos teszterre rakva elég sok hibát kidobott, köztük a turbófeltöltőt is, de nem program írási hiba, hanem alkatrész baj. Állítása szerint a klíma működik, viszont az ékszíj sincs rajta és a helye is rozsdás.
Megírtam neki a vételárból adjon vissza 200.000 forintot - javításra - de nem ment bele. Ezután mondtam, akkor a szóbeli megállapodásra hivatkozva visszavinnèm a kocsit, de azt mondta akkor a rendőrsèggel elviteti. A hibákra azt mondta biztosan én és a tanú barátom rontottunk el valamit, benyultunk a motorhoz.
Mit tehetek ez esetben?

Köszönöm szépen előre is

drbjozsef #   2019.01.22. 06:38

Autókereskedéseknél teljesen jellemző, hogy pár hónapot él a cég, aztán megszűnik, és egy cégtábla csere után minden megy tovább ugyanott, ugyanúgy.

Ugyhogy igen, ez esetben ez reális lehetőség.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bermuda háromszög # e-mail 2019.01.21. 22:11

sandia

Azt lekérdezted már, hogy milyen km óraállásokat rögzítettek korábban?

Szomorú örökös #   2019.01.21. 18:14

sandia

mire végigmegy az ügy, kiüríti a céget (jelenleg 15 autót hirdető 2017-ben alapított Kft) és egy fillért sem fogok látni. Szerintetek ez mennyire reális?

Anno én elkövettem azt az öreg hibát, hogy biankó szerződéssel hagytam ott beszámításra a régi kocsimat, amikor elhoztam a kereskedőtől egy másikat. Nos, ő bő egy év múlva tudta csak tovább adni és ő is hibázott. Előbb forgalomba helyezte, majd utána íratta át az új tulajdonos nevére. Ennek akkoriban az volt a hátránya, hogy mivel év elején én voltam még épp a tulajdonos, amikor ismét forgalomba helyezte, én kaptam meg az akkori súlyadó csekket. Hiába reklamáltam, ő váltig állította, hogy küldjem el neki a csekket, be fogja fizetni. Aztán ősszel megint jött az adótartozásról a csekk, mert természetesen cseszett befizetni. No ekkor léptem és az akkori jogi biztosítóm, a D.A.S. kezébe adtam a történetet.

A lényeg, hogy mire nagy nehezen a jogi nyomásra kifizették, már nem azon cég nevében lett befizetve, aki eladta nekem az autót, hanem egy egészen másik kft. volt az, akit a jogász megtalált. Szóval van benne igazság, a kft-k jönnek-mennek, a vásárló meg futhat (a pénze után). :-O

sandia # e-mail 2019.01.21. 14:31

Kedves Fórumozók!

Kereskedésből (joautok.hu által minősített prémium kereskedő) vásároltam egy használt 12 éves Toyota Avensis-t 127 000 km-rel, tapasztalt Toyota szerelővel átnézetve. Az autó futásteljesítménye az állapota és a bemutatott szervizkönyv alapján reálisnak tűnt. Sajnos kb. 400 km megtétele után az autón motorhiba jelentkezett, melynek javítási költsége kb. 450 ezer Ft-ra rúg (az autó vételára 2,2 millió Ft volt). Szeretném, ha az autót visszavásárolná az eladó, de ettől elzárkózik, ő a javítást preferálja és a költségek 2/3-át vállalná is. Nem zárkózom el ezelől a megoldás elől sem, mivel azonban a motor szétszedése még nem történt meg, ezért a javítási költség csak egy becslés és tartok tőle, hogy egyéb hibák és költségek esetleges felmerülése esetén az eladó többet nem fog ebből vállalni.

Eddigi telefonos egyeztetéseink során a jogi útra terelés lehetősége kapcsán csak annyi volt a válasza, hogy járjam nyugodtan azt az utat, mire végigmegy az ügy, kiüríti a céget (jelenleg 15 autót hirdető 2017-ben alapított Kft) és egy fillért sem fogok látni. Szerintetek ez mennyire reális? Ez tényleg megéri neki vagy ez csak egy üres fenyegetés?

Van-e valamilyen mód arra, hogy biztosítsam magam a később esetlegesen felmerülő költségek viselésétől, vagy esetleg arra, hogy rávegyem az eladót az autó visszavásárlására?

Előre is köszönöm a válaszokat.

bálint

Szerdzsó74 # e-mail 2019.01.18. 12:39

drbjozsef Nagyon szépen köszönöm a válaszodat sokat segítettél.

drbjozsef #   2019.01.18. 12:07

Szerdzsó,

Magánszemély eladó esetén a Polgári Törvénykönyv megengedi az attól való eltérést, tehát Te a szavatosságot teljes körűen kizárhatod a szerződésben. Ha így is találsz vevőt, és egyértelműen és kifejezetten szerepel a szerződésben, hogy semmiféle garanciát, jótállást és szavatosságot nem vállalsz az autóért.

Ezesetben hibát sem kell beleírni, de érdemes, ha van hibajelenség, azt rögzíthetitek, az a biztos.

Persze, így talán kevesebb lesz az érdeklődő, vagy csak alacsonyabb áron - cserébe előnye is van : azokat a zsiványokat ki tudod szűrni, aki eleve úgy veszi meg, hogy egy hét múlva telefonál mindenféle hibával, és kér vissza 10-50-200ezer forintot, és bírósággal fenyeget.

Ha ezt nem egyértelműsíted a szerződésben, akkor elvileg a vásárláskor fennálló minden hibáért helyt kell állnod - azzal a könnyítéssel, hogy bizonyítani mindent a vevőnek kell, a kellő gondosság esetén felismerhető hibáért nem felelsz, és az autó életkorából és futásteljesítményéből következő állapot miatti hibákért pedig szintén nem. De ez is sok vitára és pereskedésre ad alapot.

Én egy 20+ éves autót tuti csak úgy adnák el, hogy kizárnám a szavatosságot, még ha csak olcsóbban is veszik meg.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szerdzsó74 # e-mail 2019.01.18. 11:37

Kedves fórumozók! A kérdésem az lenne hogy van egy 25 éves Opel Astrám 1.4 benzines amit szeretnék eladni.Ilyen idős autóra is egy év garanciát kell vállalni? A hibáit eladáskor természetesen leírom az adásvételi szerződésbe.Mire figyeljek még eladáskor hogy ne érjen meglepetés utána.

wers # e-mail 2019.01.15. 17:01

amikor a rendszámot Ausztriában leadták ott a hivatalnak látnia kellett volna. Azonnal és nem 5 hónap múlva. Ilyen akkor szokott, ha osztrák rendszámmal (nem kiviteli) hozzák, és a magyar hatóság küldi vissza, akkor el tudom képzelni. Jó lenne látni, mivel jöttek lefoglalni, mi áll benne.

Akkor az ottani hatosagot kell keresnem?

Én keresném a kereskedőt is és a hivatalt is. Nem biztatlak, lehet sokáig futhatsz a pénzed után.

ani17 # e-mail 2019.01.15. 16:58

Ezek mind megvannak , megis az automat lefoglaltak. Mit tegyek? Hova forduljak?

ezmostmi? # e-mail 2019.01.15. 16:49

Amennyiben tréleren jön,nem kell rendszám,,a kivont forgalmiban "Abgemeldet" bejegyzés van,,,enélkül nem veszünk kinti autót...de még igy is nehéz kiszűrni a hiteles autót,,,osztráknál 3 eredeti papir kell,,,2 sárga-1 nagy fehér,,és a "certificat" sem baj,ha megvan,,

ani17 # e-mail 2019.01.15. 15:01

Nem volt kiviteli rendszámunk. Tréllerrel hoztuk haza az autót. Megvolt minden irat hozzá kis brief, nagy brief a forgalmiba semmi nem volt bejegyezve, hogy hiteles lenne az auto. Ilyenkor mi a teendom? Hova tudok fordulni? Kerlek segitsetek!

ani17 # e-mail 2019.01.15. 13:05

Igen mindent a kereskedo intezett. Ausztria. Akkor az ottani hatosagot kell keresnem?

wers # e-mail 2019.01.15. 11:50

:) Magyar vagy külföldi? Melyik ország? Akkor gondolom a kereskedő intézte a kivitelhez a rendszámot, papírokat. Őket kell keresni. Meg külföldi eljáró hatóságot, hogy miért most derült ez ki számukra. Melyik ország?

ani17 # e-mail 2019.01.15. 11:46

Kereskedotol :(

wers # e-mail 2019.01.15. 11:42

A magyar hatóság nem mindig látja, de a külföldinek látnia kellett volna, mikor a kiviteli rendszámot kiadta.

Magánszemélytől vetted?

ani17 # e-mail 2019.01.15. 11:32

Mindent kaptam hozza es nem higy kint itthon se derult ki, több honapig?!?!

wers # e-mail 2019.01.15. 10:08

Hogyan történt ez a „külföldön vásároltam egy autót”? Hogyan jött be Magyarországra? A külföldi hatóságtól nem kaptatok kiviteli rendszámot, okmányt? Ott ki kellett volna derülnie.

ani17 # e-mail 2019.01.15. 09:13

Üdv.
Érdeklődni szeretnék mit tehetnék abban az esetben ha külföldön vásároltam egy autót, itthon rendesen lepapíroztattam majd 5!!!hónap múlva kijöttek az autót lefoglalni, hogy hitel van az autón. Természetesen kint vágtak át vele.
Minden okmánytt megkaptam ( törzskönyvet is) kint az autóhoz így meg sem fordult a fejemben, higy ilyen előfordulhat!! Mit tehetek? Köszönöm válaszát.

drbjozsef #   2019.01.14. 16:27

MTibi,

Igen. Én azt tenném.
Esetleg, ha beszélsz az eladóval, rögzítsd a beszélgetést, és tereld rá a hibákra, hibakódokra, ilyesmikre a szót. Mondjon minél többet. Hátha jó lesz még valamire.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.