Alkotmányellenes a 98% - os különadó


Aromo # 2015.02.06. 13:57

Majd, elértem az ügyintézőt, beszéltem is vele. Azért nem kértek semmilyen adatot, mert a kérelmemben mindent megadtam korrektül, csak határozatot kell hozniuk, nincs semmilyen probléma, ami ezt akadályozná. Ezért nincs miről beszélgetni csak, hogy lejárt a határidő, hozzanak már határozatot. Értem, hogy leterhelt, meg sok a munka, csak ezzel én nem tudok mit kezdeni, azt meg ugye tudjuk, hogy semmilyen késedelmi kamat fizetési kötelezettség nem sürgeti a munkájukat. Viszont, ha csak úgy őt hívogatom, annak nem marad nyoma, ezért írogatok, meg úgy telefonálok, hogy annak nyoma maradjon. Én csak a szeptember végén indult levelező tagozatnak vagyok az oszlopos tagja, azt már tudom, hogy azokkal kezdték, akik már 0. évfolyamon is leveleztek, mint te, így haladnak sorra.
Amúgy az ügyintézőre haragszom legkevésbé, leginkább meg tudjuk kire.

majd # 2015.02.06. 13:29

Aromo, nem szeretném, ha veled bizonyítanák, hogy nemcsak nem tudnak magyarul, hanem szándékos csúsztatásról van szó.

Nem emlékszem, és bocs, nem keresem most vissza: te nem voltál a levelezőtagozat oszlopos eminense? Mert ha ibgen, akkor vmi választ egyszer csak kaptál volna már, amin ügyintéző név van. És akkor nemcsak üzirügi, hanem esetleg személyesen (pontosan telefonon) akár a nagy Ő-vel is beszélhetnél. Hm?

Aromo # 2015.02.06. 12:38

Köszönöm a biztatást, tényleg jól esik! Nem az a probléma, hogy ne ismerném a jogaimat vagy az adózásra vonatkozó jogszabályokat, és szerintem nem igazán találok még egy olyan adószakértőt, aki ennyire beleásta volna magát a különadó rejtelmeibe, mint én, csak ez a dolog már rég nem az adózásról szól. Megy nekik az újabb levél, ha jövő héten sem jön meg a határozat, akkor megint. Meg persze folyamatosan hangrögzítőre mondom a magamét ebben a csodás NAV ÜCC rendszerben, ahol ugyan nem tudok kapcsolatba lépni az eljárási osztállyal, viszont az összes többivel meg igen, úgyhogy a közérzet javításon túlmenően, talán a nyomás gyakorlásra is jó lehet. Egyszer csak a végére érünk valamennyien. Volt itt már adventi várakozás, de Majd, lehet, hogy a végén tényleg május - "de legkorábban... belül" -lesz belőle nekem?

majd # 2015.02.06. 11:10

Abbey, igazad van, sztem is jó ötlet az iratbetekintés. És Aromo az, aki nekünk tanácsokat ad, valóban nagyon jól átlátod az egészet. Nem is ilyen jellegű segítségre gondoltam az ügyvéddel, hanem kvázi kirakatperre - ezért is említettem a csalán esetét Aromoval.

De valóban, a pénzedhez egyáltalán nem segít hozzá (akár még akadályozhatja is?).

Szal csak csatlakozni tudok Abbeyhez, és két kézzel drukkolni.

(Szépen, halkan, zárójelben azért fölhívom mindenki figyelmét, hogy arról még nem tudunk, hogy bárkinek is átutaltak volna!)

Abbey # 2015.02.06. 09:13

Aromo, nagyon együtt érzek veled, nem is tudom, mit mondjak. Szerintem neked nemigen kell jó tanács, mert az eddigiek alapján azt gondolom, hogy messzemenően tisztában vagy a jogaiddal.Éppen ezért az ügy jelen fázisában én sem ügyvédnek sem adótanácsadónak nem gyarapítanám a bevételét.A hivatal packázása ellen ők sem tehetnek semmit. Úgy látszik te sajnos kifogtál egy lusta, nemtörődöm ügyintézőt. Az nyilvánvaló, hogy ki volt nekik adva, január vége előtt nem lehet meghozni a határozatot, de most azért már "potyogtak" szépen. Gondolom, azóta már megírtad újabb leveled, én a főosztályvezetőnek írnék, kérve iratbetekintési jogot, mert ez esetben kénytelenek lennének fogadni. A fenyegetőzésnek még nem sokat értelme lenne, mert visszadátumozva meghosszabbítják jól az ügyintézési határidőt, ami ellen jogorvoslatnak sincs helye.
Nagyon szurkolok, hogy mielőbb megkapd a papírt és tölthesd a 17-est! Tudasd, ha van fejlemény!

laikus56 # 2015.02.06. 07:47

A biztos úr szépen beszopta a nav hasbaakasztását....én 2014. 04.14-én adtam be az önrevíziómat..és a mai napig nem láttam pénzt.Minden lehetséges határidőt meghosszabbítottak valótlan indokkal,adókülönbözetet állapítanak meg, erre figyeljetek, mert később hátrányos következménye lehet rátok...a jog, a tisztességes eljárás ismeretlen fogalmak az adóhivatal működésében.

tixar # 2015.02.05. 19:04

A " majd" véleményéhez ,tanácsához csak annyit tennék hozzá,hogy én az ügyvéd helyett, először adószakértővel kezdeném.Én Angyal József okleveles adószakértőt kértem fel a segítségre (Igaz az én esetem egyszerűbb volt) de szakszerű beadványoknak köszönhetően, megkaptam a határozatot a pénz visszautalásáról.Ez nálam már csak napok kérdése.
Ajánlom http://www.angyalado.hu/ oldalt itt sok minden megvan.Ezen keresztül fel lehet venni a kapcsolatot is.Én ajánlom.Ha már fizetni kell akkor szakértőnek. Sok sikert.

majd # 2015.02.05. 08:37

Aromo, egészen elképesztő, ami a te ügyeddel történik. És különösen azzal a tudattal elképesztő, hogy egészen biztos vagyok benne: nem vagy egyedi eset.

Nem szeretek más csalánjával vitézkedni, de azt hiszem, én minimum keresnék vmi ügyvédet, aki beleássa magát a papírokba, és kitalálja: van- kibúvó, érdemes-e perelni. Nem kéne szó nélkül hagyni se ezt, se a többi ilyet.

Tudok segíteni vhogy? (Még nem látom, hogyan, mert ha látnám, mert tenném, ajánlanám, de ha van ötleted,szólj!)

irongate # 2015.02.04. 20:24

Aromo, egyetértek veled, bár ha kissé alaposabban végiggondoljuk ezt a szép nevet, mint "az alapvető jogok biztosa", úgy igazából nem is támaszthatunk nagy elvárásokat. Ugyan miért is lenne "alapvető jog", hogy a visszamenőleges, rosszhiszemű jogalkotás, valamint ennél is rosszhiszeműbb joggyakorlás jellemezte országban éljünk? Érjük be azzal, hogy egyelőre még törvényt alkotnak, ha el akarnak venni valamit, és nem rángatnak ki az autódból a piros lámpánál az épp uralkodó elit tagjai, mert hirtelen megtetszett valamelyiküknek az autód.

LaVidaLoca: én különösen hálás vagyok azért, hogy beleálltál ebbe a dologba, és csináltál egy ilyen beadványt, mert a "vizsgálat" eredménye (pontosabban mindaz, amit itt előttem mások is hiányoltak belőle, azaz a teljes kép feltárásának elmaradása) megint csak egy látványos példája annak, mire is számíthat az, aki épp nem tartozik bele az uralkodó kasztba, neadjisten valamiért "ellenségnek" számít.
Nagyon kíváncsian várom, ki és mikor kap már valóban pénzt a számlájára...

Aromo # 2015.02.04. 10:15

Köszi L V L, elolvastam, és függetlenül attól, hogy van-e hatásköre vagy nincs, meg hát azért túl sok erőforrás se nagyon kellene ehhez, lássuk be, elég sokszor ökölbe szorult tőle a gyomrom. De jó, de szép, de nagyszerű minden, pláne mióta megjelent ez az új törvény.
Velem csak annyi van, hogy a 2014. október elején benyújtott kérelmemre a mai napig nem jött semmi válasz (még a kérelem benyújtásához képest is lejárt a 120 nap), sem tőlem nem kértek be pótlólag adatot, sem a volt munkáltatómtól, holott magában a kérelmemben is feltüntettem, hogy bármely adat, információ tekintetében készséggel állok rendelkezésre. Amikor január elején többkörös telefonálás után – jelszavas regisztrációm van a NAV Ügyféltájékoztató , Ügyintéző rendszerében, de természetesen ezen keresztül nem tudnak kapcsolni az illetékeshez - valahogy sikerült eljutni a tekintetes Eljárási osztályhoz, ott azt ígérték, hogy határidőig – azaz január 28-ig elkészítik a határozatot és postázzák. Nos, azóta egy hét telt el - és Budapesten a posta ennyi idő alatt azért célba szokott érni -, valahogy az ügyintéző éppen nem elérhető telefonon, de majd visszahív…. De különben tényleg, őszintén örülök, hogy az alapvető jogok biztosának jelentése szerint „E sérelmet azonban a Gpt. 12/D. § orvosolta: meghatározza, hogy az érintetteknek milyen nyilatkozatokat kell tenniük és milyen adatokat kell szolgáltatniuk az igényérvényesítés során, határidőhöz köti továbbá a NAV eljárását is. Erre tekintettel megállapítottam, hogy a Mód2. által bevezetett jogszabályi környezet végső soron nem eredményezi a hatósági ügyek tisztességes eljárásához való jognak a sérelmét.” Azért úgy megkérdezném tőle, ha már elvállalt egy ilyen tisztséget, hogy őszintén, ő hol élt az elmúlt években? Nehéz volt hozzáférni az index által közzétett Vida Ildikó nevezetes különadós körleveléhez? Vagy elég csak a 12/D szövegén végignézni és ordít, hogy mi minden történt itt. És egyébként tényleg nem vette észre, hogy ez a 12/D egyáltalán nem arról szól, amiről ő ír? „Kétségtelen, hogy a Gpt. 12/D. § (3) bekezdése formálisan utólag (visszaható hatállyal) állapít meg adófizetési kötelezettséget korábbi adóévekre. Tartalmilag azonban ez az adóteher nem új adó, hanem az akkor hatályos adóterheket helyettesítő átalányadó, amit a jogszabály terminológiája is kifejez. Alkotmányossági álláspontom szerint, ha az átalányadó mértéke nagyságrendileg nem haladja meg a korábbi adóévekre alkalmazott közterhek mértékét, akkor az Alaptörvény XXX. cikke nem sérül. Erre tekintettel a közteherviselés alkotmányos kötelezettségével összefüggésben sem állapítottam meg visszásságot.”
Mivel mást tenni nem tudok, ismét írok egy levelet és kérem, hogy az immár több mint 120 napja a jogszabály szövegével szó szerint egyező módon benyújtott kérelmem alapján szíveskedjenek megállapítani az átalányközterhet és adják már vissza a minden létező bíróság által jogellenesnek minősített különadót.

majd # 2015.02.03. 09:52

Köszi LVD.

A másik megjegyzésedre pedig: elképzelésem nincs, ki és hogyan fordíthatná ezt az egész sztorit a javára / hasznára. Valóban nem tudom, miről beszélsz, hacsak nem egy megjelenésről.

És én sem láttam jelét, mert nem volt neki, hogy a kezdeti sajtómegjelenések után az elmúlt években bárki is intenzíven foglalkozott volna a témával. Azért írtam, hogy nem kormányoldali sajtónak, mert a tapasztalat azt gondoltatja velem, hogy ott esélytelen a megjelenés vagy a valóságnak megfelelő kommunikáció. Ott kormánypropaganda folyik sajtóhírnek álcázva. Ezzel nem dícsértem egyik ellenoldalt se (már ha látszanak egyáltalán).

Azonban ez egy teljesen más téma már, lehet nyitni valahol egy topicot erről is, ha gondolod. És bár én "provokáltam", vagy épp ezért: tán hagyjuk ezt itt.

Sydney2000 # 2015.02.02. 19:03

csak annyit, hogy én is Észak-Pest, és esetemben nem fordultak a volt munkahelyemhez.

de vannak esetek, amikor jön megkeresés a NAV-tól 98%-ügyben. azaz valószínűleg akkor fordulnak a volt munkáltatóhoz, ha valami nem tiszta a NAV számára.

La Vida Loca # 2015.02.02. 19:02

P.S. (Annak reményében, hogy a mintegy félórával ezelőtt elküldött hozzászólás jelenik meg előbb.)

Időközben rájöttem, hogy nincs szükség a beszkennelt dokumentum küldözgetésére, illetve nyilvános helyen történő publikálására, mivel ezt már megtette az ombudsman hivatala:
az www.ajbh.hu honlapon a "Dokumentumok" cím alatt a "Jelentések, indítványok, állásfoglalások" rovatban, a "2015" mappában található a január 29-én közzétette "Jelentés a különadó visszaigénylésének lehetőségéről 4138_2014" címmel. (A "barátod" nevű kereső ablakába beütve az "AJB-4138/2014" ügyszámot, azonnal a dokumentumot kapjuk meg.)
üdvözlettel,
LVL

La Vida Loca # 2015.02.02. 18:36

Jó estét majd és Abbey.
Nem véletlenül használtam alább a "higgadt külső fél" jelzős szerkezetet, és nem pl. az "objektív, minden apró részletre odafigyelő és minden részletkérdést mélységében tisztázó hiteles értékelő" megnevezést. Az ombudsman (az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél a megnevezésnél) nyilvánvalóan része a mai közjogi rendszernek, hatásköre, ereje gyakorlatilag nincs, az erőforrásait nem ismerem, de egy valód hatáskörrel nem rendelkező szerv számára talán felesleges is túlzott erőforrásokat biztosítani.

Azt ugyan nem értem, miért lenne bárminemű értelme elküldeni a vizsgálat eredményét leíró levelet "nem kormánypárti oldalnak", mivel én az elmúlt években nem igazán láttam jelét, hogy bármely ellenzéki fél, netán "nem kormánypárti oldal" foglalkozott volna akár a legkisebb mértékben is a 98%-os különadóval sújtottak ügyével. (Az ombudsman levele sem utal ilyenre.) Most, hogy végre megoldódni látszik a kérdés (sajnos még mindig csak: látszik), a legkevésbé sem kívánom, hogy valaki megpróbálja az ügyet a saját hasznára felhasználni, abból előnyt, propagandát, öncélú felhajtást kierőlködni.

A levelet beszkenneltem, ha valaki ad egy e-mail címet annak szívesen elküldöm.
Üdvözlettel,
LVL

majd # 2015.02.01. 21:45
majd # 2015.02.01. 17:36

Az én üzenetemet vmiért megint nem jelentette meg az oldal. Olyan gyönyörűt nem tudok még egyszer íri, de a lényeget megpróbálom:

én is köszönettel kezdtem, most ismétlem.

Továbbá szívesen olvasnám én is az ombudsman levelét. Ide az oldalra nem lehet bevágni?
Szívesen olvasnám azért is, hátha rájövök, miért gondolod, hogy az ombudsman higgadt és főleg külső fél. Nem külső fél. Az ombudsman az egyik eszköze annak a pár pofátlan és gátlástalan alaknak, akik jelenleg Magyarországon uralkodnak és hülyítik a népet. (Elsőre cizelláltabb voltam, most már nincs kedvem hozzá, bocs az olvasóktól.)

Továbbá nem hiszem, hogy nagyon meg kéne hatódnunk a NAV-tól, és köszönetet kéne rebegnünk, mert nem szankcionálta - az ombudsman szerint!!! a sajtóban mást olvastunk - az önellenőrzéssel
"próbálkozókat", holott épp a NAV szólította föl az "inkorrekt" különadót visszaigénylőket önellenőrzésre, méghozzá különböző szankciókat is kilátásba helyezve. És mégsem szankcionált! Én meghatónak tartom ezt a lojalitást.

Az is megható, hogy hellyel-közzel betartja a törvényt (2010. évi XC. törvény 12/D. §). Hellyel-közzel. Mert ugyebár igazgatóságonként vagy akár ügyintézőnként? más-más az eljárás.
Végül: ne feledjük, hogy bár nagyon úgy néz ki, néhányan hozzájutunk végre az inkorrekt és igen, pofátlan módon elvett pénzünkhöz, azért arról még nem jött hír, hogy bárkinek is megérkezett volna a számlájára.

Szal szeretném látni én is az ombudsman levelét, ha el lehetne küldeni.

Egyébként tán, ha vmelyik nem kormánypárti oldalnak elküldjük, vagy akár csak az adózónának vagy melyik is volt az az adószakértő, akinek a honlapját már többször is idéztük? (Tán angyalado.hu)

És köszi mégy egyszer La Vida Loca.

Abbey # 2015.02.01. 14:36

Azt hiszem valamennyiünk nevében írhatom, hogy köszönjük szépen a tájékozatást.

Bár már sínen vagy az ügyem, de engem személy szerint érdekelnének a ombudsman megállapításai -ugyan nincs publikus tárhelyem -, de megköszönném, ha elküldenéd emilben (írok üzenetet). Ha a többiek is kíváncsiak, akkor továbbítom.

La Vida Loca # 2015.01.31. 19:05

Tisztelt Különadósok,
tegnap landolt a postaládámban az alapvető jogok biztosától (leánykori nevén: ombudsman) kapott választ tartalmazó boríték. A válaszból kiderül, hogy többen is megkeresték őt a 98%-os különadó visszatérítése, visszaigénylése kapcsán a NAV részéről tapasztalt (mondjuk így:) mérsékelten segítőkész hozzáállás miatt. A bő 6 oldalnyi válasz tömör összefoglalója: a vizsgálat azt állapította meg, hogy a 98%-os különadó inkorrekt volt, a NAV nem igazán segítette a visszaigénylőket, de a különadó alkotmányellenességének megállapítása utáni bizonytalan időszakban a NAV részéről nem szankcionálták az önellenőrzéssel próbálkozókat, és a sérelmet végül orvosolta a 2010. évi XC. törvény 12/D. §-a.
Összefoglalásként az A.J.B. megállapítja, hogy külön intézkedést nem tart indokoltnak, azonban "megfontolásra javasolja", hogy a NAV elnöke tegyen közzé egy olyan tájékoztatót, ami elősegíti az érintettek jogérvényesítését.

Amennyiben valaki(k) igényt tart(anak) a teljes ombudsmani választ, és fel tudja pakolni valami elérhető helyre, annak szívesen elküldöm a beszkennelt (összesen: 7 oldal) levelet. Túl sokat nem oszt, nem szoroz, csupán egyfajta - higgadt külső fél általi - olvasata a történteknek.
További sikeres érdek-, pontosabban: jogérvényesítést kívánok minden érintettnek, aki e fórumon megszólal(t), vagy csak olvasóként jelen van.

majd # 2015.01.31. 09:01

Üdv a klubbnak ennek a szekciójában! Remélem, egyre többen leszünk, és megnyílik majd valóban a csodák kapuja is, amely "a pénzt már meg is kapták" nevű, nagy létszámú klubba vezet.

Abbey # 2015.01.30. 20:33

Steve, nagyon jó, hogy már neked is van határozatod :-).

Innentől kezdve már csak idő kérdése, hogy a pénz is nálad landoljon. A 17-es nyomtatványt a határozat jogerőre emelkedése után (amit a fellebbezési jogról való lemondással lehet gyorsítani) rögtön érdemes benyújtani, mert ezt követően úgyis csak 30 nap múlva utalják az összeget.

Steve 73 # 2015.01.30. 10:20

Üdv Sorstársak!
Úgy néz ki nálam is sínen vannak a dolgok....
"Formanyomtatványukat" kitöltöttem.Bementem a volt munkahelyemre,hölgy kattintgat,számolgat....aztán beírta az egész összeget jogosultan megszerzettnek!!!!Én csak pislogtam.Rákérdeztem.Jó ez így???? A válasz:-Persze!
Ez volt két hete talán?Ma megjöt a határozat!!!!Elfogadták.Szokásos szöveg....adózói többlet a 17-es nyomtatványon vissza...satöbbi,satöbbi:DDDD
Lehet hogy pénzt is látok ebből?:DDDDDDDD
Olyan hihetetlen:D

majd # 2015.01.29. 21:31

Ez valóban egy hihetetlen fordulat! ÉLJEN!!!!!!!!!!!!!!!

Abbey # 2015.01.29. 20:29

Na most kapaszkodjatok meg jó erősen!

Kezemben a határozat! Annyi, amennyit én számoltam. Fellebbezési jogról lemondtam, az már ott van az ügyintézőnél. 17-es nyomtatvány kitöltve, reggel elektronikusan beküldöm.

"És ezt így, hogy?"
Tegnap azt mondta az üi, ha megkapom a határozatot, nekik vigyem be a lemondót, mert úgy a leggyorsabb.
Közben tegnap megérkezett az uram határozata (eddig nem mondtam, hogy mi abbban a "szerencsében" részesültünk, hogy mindkettőnk érintett). Ma felhívtam őket, hogy bevinném a lemondó nyilatkozatot. Bementem, csaj lejött a portára, azzal, hogy van egy jó híre készen van az én határozatom is, ha akarom, olvassam el, és megírhatom a lemondót. Akartam.

Szóval nem minden NAV-os tetű. Mint mindenhol ott is vannak normálisak, meg hatalmaskodók. Nekem legalább ebben szerencsém volt, lényegében nagyon rendesek voltak.

No, azért rákérdeztem, hogy mi van akkor, ha a később megérkező munkáltatói igazolás mást tartalmaz, mint az ügyfél nyilatkozata? Nem akarom borzolni a kedélyeket, de az a válasz, hogy az adózó terhére egy éven belül, javára pedig öt éven belül módosítható a határozat. De ők nagyon remélik, hogy nem kell még a továbbiakban ezzel foglalkozniuk.

Aromo, veled mi van? Úgy emlékszem te is Észak-bp-hez tartozol.

majd # 2015.01.29. 16:22

Abbey, egy hős vagy!

Az meg, hogy minden munkáltatót megkerestek max. erre az igazgatóságra igaz, mert az enyémet pl. nem.

Eddig kettő pozitív határoatról tudunk, mindkettő a dél-bpi ig. Persze biztos van több, csak itt nem jelent meg a hurrájuk.

Abbey, nem vagy semmilyen kapcsolatban a régi munkahelyeden valakivel, akit megkérdezhetnél, hogy mi van? Persze feltehetően hülye a kérdés, mert ha az AK, akkor ott vmelyik gizire vagy pityura (elnézést a Gizelláktól és az Istvánoktól) leosztották a te munkahelyedet, oszt annyi. Az ÁK ragyogó bérszámfejtő csapatát gyed és gyes és hasonló ügyekben évek óta élvezem. Határozottan kreatív banda. Már ha egyáltalán reagálnak.

Nagyon bízom benne, hogy valóban 1-2 hét alatt megkapod a pozitív határozatot.

Egyébként meg, ha magasabb átalányközterhet állapítanak meg, te még mindig tiltakozhatsz sztem. A jogi formáját és útját-módját ennek persze nem tudom, de ha ez lenne az eset, akkor majd kitaláljuk.

irongate # 2015.01.28. 16:27

Pl. a hasonló esetek miatt:

http://index.hu/…yugdijasnal/