Foglalkoztatási kötelezettség GYES alatt

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.08. 13:04

Majd fizeti az állásidőt. (De ne mosd össze a gyest - ami egy szociális juttatás - a gyereknevelés céljából biztosított fizetés nélküli szabadsággal, ami munkajogi intézmény.)

Jucus14 # 2011.07.08. 13:01

Tisztelt Szakértő.

Én a következő két kérdéssel fordulok Önhöz.
2011 július 20.-ig vagyok GYED-en. Már igényeltem a Gyest. Jeleztem (igaz csak szóban) a munkáltatóm felé, hogy szeretnék Gyes mellett visszamenni 6 órában dolgozni. Nem kaptam elutasító választ, de azt mondták, ha lesz valahol hely, akkor jelentkeznek.
Multinál dolgoztam termelésben, ahol 12 órás munkavégzés van. Termelésbe nem tudnak 6 órás munkát biztosítani.
Azt szeretném kérdezni, hogy a munkatörvénykönyv 102§ alapján ilyenkor is munkát kell biztosítania a munkáltatónak vagy sem? Mert ha igen, de nem tud munkát biztosítani, akkor állásidőt kell fizetnie?
Ki kell-e vennem az eddig felhalmozott szabadságot, vagy ráér a Gyes lejárta után is?
Köszönöm megtisztelő figyelmét, és válaszát.

Tisztelettel.

muslinca # 2011.04.04. 06:23

Kedves hozzáértők!

Nekem is hasonló a problémám, és tudom hogy ha lejár a gyedem, és jelzem, akkor köteles visszavenni.
De nekem nem az a gondom, hogy nem tud munkát adni, hanem, hogy a munkáltató közben bezárta azt a telephelyet, ami a munkaszerződésemben szerepel.
A központ pedig 2,5 óra tömegközlekedéssel.

Ebben az esetben is jár nekem az állásidő?
Ha mégsem fizetne, akkor azért később a gyes legalább igényelhetem?
(Közös megegyezéssel sem hajlandó felmondani, pedig ajánlottam neki, hogy ha kifizeti a rendes felmondással járó dolgokat nem lesz velem gondja. Nem kis cégről van szó.)

Kicsit félek belevágni az egészbe...
Keresek jogászt, de aggódom, hogy nem-e járhatok nagyon rosszul, hogy még a gyestől is elesek, ha perelek...

nandy # 2010.11.16. 15:40

Legalább százszor leírtuk már, hogy a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van, ha tetszik ha nem!

Fizetés nélküli szabit ugyanis csak a dolgozó kérésére lehet előírni, akarata ellenére nem. A munkáltató nem rendelhet el önkényesen fizetés nélküli szabadságot, márpedig ha azt mondja a kismamának, hogy maradjon otthon, akkor megvalósul az önkényes elrendelés.

pazs # 2010.11.16. 14:08

Victurioos: ha ilyen könnyű lenne kibújni ezen törvényi kötelezettség alól! még hogy nincs rá büdzséje! (Mármint igen, tudom, hogy van ilyen, de ez nem ad felmentést.)

CsHAndi # 2010.11.16. 13:44

Ez már a munkáltató problémája, hivatalosan jelezd a munkába állási szándékodat tértivevényes levélben, add meg benne a dátumot is. Addig köteles állásidőt fizetni, amíg gyesen vagy, vagyis a gyermek 3 éves koráig. Ez idő alatt nem mondhat fel rendes felmondással és nem kényszeríthet, hogy maradj gyesen otthon.

Victoorius # 2010.11.16. 13:17

Munkabért csak aktív dolgozónak tud a munkáltató fizetni. Ahhoz, hogy munkabért fizessen neki állományba kell vennie, de pont ezt nem tudja, hisz nincsen szabad létszáma, ezzel párhuzamosan a létszámhoz allokált büdzséje sem.

pazs # 2010.11.16. 12:29

Ha a munkáltató nem tudja a munkaszerződésének megfelelően foglalkoztatni a munkavállalót, de nem kíván vagy nem tud felmondani, akkor az állásidőre a munkaszerződés szerinti bért köteles fizetni. A munkavállaló ekkor nyilván kapja a gyest, nem dolgozik, de kapja a fizetését is.

pazs # 2010.11.16. 12:29

Ha a munkáltató nem tudja a munkaszerződésének megfelelően foglalkoztatni a munkavállalót, de nem kíván vagy nem tud felmondani, akkor az állásidőre a munkaszerződés szerinti bért köteles fizetni. A munkavállaló ekkor nyilván kapja a gyest, nem dolgozik, de kapja a fizetését is.

Victoorius # 2010.11.16. 12:08

Tisztelt Szakértő!

A munkáltató egyik legfontosabb kötelezettsége munkavállalóval szemben a foglalkoztatási kötelezettség. GYES-en lévő munkavállalóval szemben, aki a GYES lejárta előtt szeretne munkába visszatérni, fennáll-e ez a kötelezettség (a felmondási tilalomból ítélve vélelmezem, hogy igen)?

Mi a helyzet akkor, ha munkavállaló szeretne a GYES lejárta előtt visszatérni, azonban nincs üres pozíció a vállalatnál (a munkavállaló eredeti pozíciója is betöltésre került távozása után)? "Kényszerítheti"-e a munkáltató a munkavállalót, hogy maradjon GYES-en? Ragaszkodhat-e a munkavállaló ahhoz, hogy márpedig ő visszatér (de ha egyszer nincs hova, akkor hova jön vissza?)?

Köszönöm