Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházi erkély

MajorDomus # e-mail 2021.04.13. 19:23

Egyszerű a megoldás,a közös képviselőtől kérj egy írásos hozzájárulást a felszereléshez,s ettől a naptól fizess 5 ft-al több közös költséget a "többlethasználat" miatt.

Erkélyre táblaboltban kapható matricát kitenni: vigyázz 220 volt.

drbjozsef #   2021.04.13. 18:04

Persze, de akkor ellenőrizzük a lakásokat is, hogy senkinek ne legyen felrakva csillár (se) a plafonra...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanemaaa # e-mail 2021.04.13. 12:56

Mint teherhordó szerkezet osztatlan közös tulajdon. A szomszédé legfeljebb az erkély padlóburkolata lehet, kivéve, ha az alapító okirat másként rendelkezik.

Krsztian # e-mail 2021.04.13. 07:46

Sziasztok!

Társasházi erkély “plafonja”, ami a felettünk lévö lakás padlózata, kinek a tulajdona? Felszereltünk minimális 4 centis tiplivel a plafonba virágtartókat. A szomszéd tajtékozva kopogtatott miután az utcáról meglátta. Kilátásba helyezte a feljelentést és azt is, hogy lemászik és leszedi öket. Szerinte az a fal az ö tulajdona. Szerintem mivel az én plafonom az ö padlója, így minimum közös.

nanemaaa # e-mail 2021.04.06. 09:20

Továbbá, ha az erkély beépítésével változik a lakás alapterülete, akkor alapító okirat módosítás. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ez már lakóépület bővítés, ami vagy egyszerű bejelentés, vagy építési engedély köteles tevékenység.

MajorDomus # e-mail 2021.04.02. 14:31

Valamint a Főépitészi Iroda állásfoglalása és hozzájárulása ha közterületre néz az erkély.

drbjozsef #   2021.04.01. 08:06

A homlokzat megváltoztatásához kell a társasház beleegyezése. Ha ezt te fizeted, tehát a társasháznak ez nem a rendes gazdálkodást meghaladó kiadása - lényegében ugye nulla a kiadása -, akkor nem kell a lakótársak 100%, elég egy feles többségű közgyűlési határozat (jelenlévőké, ráadáasul).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Leftbrake # e-mail 2021.03.31. 22:44

Kedves drbjozsef!

Nem, saját tulajdon. A homlokzati elemeket érintő beépítés miatt "citáltam" a közös tulajdonnal kapcsolatos dolgokat. Tehát röviden, elég a tulajdoni hányad szerinti egyszerű többség jóváhagyása, vagy mindenkinek egyet kell értenie? Az én tulajdoni hányad szerinti szavazatom számít a saját ügyemben történő szavazáskor?

Előre is köszönöm!

drbjozsef #   2021.03.31. 10:54

Az erkélyed osztatlan közös tulajdon? Honnan mennek rá a lakótársak, ha ott szeretnének pihenni?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Leftbrake # e-mail 2021.03.30. 20:46

Kedves fórumozók! Egy kérdésben már gyors és hasznos választ kaptam, hátha ebben is tudtok segíteni. Röviden: saját erkély beépítés, társasház, de ptk. alapján működik, nincs közgyűlés. A beépítéshez valamennyi lakó hozzájárulása szükséges vagy elég az 50%? Az 50%-ba beleszámít az érintett tulajdonos is vagy őt nem számolhatják bele. Úgy tudom osztatlan közös tulajdon esetén 2021. január 1.óta értékesítés esetén elég az egyszerű többség. Előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2020.10.23. 12:20

Nem
Nem
.
A háló kevés lesz!
Saját tapasztalat.

potasan # e-mail 2020.10.22. 22:02

Jó napot!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen szabályok érvényesek a következő esetben:
A teraszunkra szeretnénk macskahálót felszerelni. Egyrészt szökés megakadályozására, másrészt a ház alapító okirata szerint lehet háziállatot tartani, de az nem mehet közös területre, ezzel ezt meg tudnánk oldani. Ehhez szükséges kampók rögzítése a terasz mindkét belső oldalán és a felettünk lévő terasz alján, ezek között lenne kifeszítve a háló. Szükség van ilyen esetben a társasház beleegyezésére?
A másik felmerülő kérdés, hogy a lakás városkép szempontjából kiemelt területen van, utcára néz, földszinti lakás, bár az előtte elterülő kert növényei szinte teljesen eltakarják a lakást az utcáról. Jelenthet gondot egy ilyen háló felszerelése?
Köszönöm a segítséget!

MajorDomus # e-mail 2020.06.19. 18:23

Kérdezd meg a királyunkat....
Ő hogy intézte a karmelita kolostor erkélyét?
.
Egyébként drb... válasza jórészt helyes. Épitési engedély nem kell, de a településképi bejelentési eljárás (főépitész) nem kerülhető meg.
.
Igy szabályos.
Nem szabályosan: megnöveled,és fizeted utána a közös költséget.
Mekkora területről van szó (méret?)

drbjozsef #   2020.06.19. 18:10

VintageTim,

Mivel az erkély alapterületének növekedése miatt a külön tulajdonod mérete, a közös tulajdonhoz viszonyított aránya megváltozik, ezért az alapító okiratot módosítani kell, vagyis a társasház 100% tulajdoni hányad szerinti beleegyezése kell.

Természetesen terveztetni és engedélyeztetni (legalább bejelenteni, ha csak bejelentésköteles, ezt a tervező tudni fogja) kell, és be kell tartani minden az építéssel kapcsolatos szabályt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

VintageTim # e-mail 2020.06.19. 16:59

Az előző erkély megnagyobbítás témában írt bejegyzésemhez hozzá tenném, hogy az erkély belső udvarra néz, nem főútra. Köszi

VintageTim # e-mail 2020.06.19. 16:57

Üdv! Érdeklődni szeretnék, hogy egy társasházban lévő lakáshoz tartozó keskeny erkély megnagyobbításához milyen hatóságnál lehet engedélyt kérni és kiknek kell még a hozzájárulása? Alapjában véve, mi ennek a megvalósításának a menete? Köszi.

MajorDomus # e-mail 2019.12.30. 20:42

Meteora
Az erkély területe magántulajdon.
A városi főépítészek abba szoktak belekötni,hogy optikai takarással kell ellátni az egységes homlokzati kép miatt.
Ha a szomszéd úgy szerelte fel a klimát,hogy a kültéri egység az erkély padozatán van elhelyezve,ahhoz senkinek a hozzájárulása nem kell. Ha a falra szereli fel,az közös tulajdon,ehhez közgyűlési hozzájárulás kell.
Péter
Az elv ugyanaz.
A drótüveget kicserélheted,de csak üvegre,hasonló szinben.
Szerkezeti változtatáshoz szintén hozzájárulás kell a társasháztól és a Főépitésztől is.

nanemaaa # e-mail 2019.12.30. 10:22

Metheora
A lakáson belüli átalakításról is értesíteni kell a közös képviselőt, meg a közvetlen szomszédos lakások tulajdonosait, az erkélyre ez szerintem fokozottan érvényes, mivel a jogállása is sajátságos.

nanemaaa # e-mail 2019.12.30. 10:20

Péter0025
Az erkély mellvéd a homlokzat része, ergo osztatlan közös tulajdon. Megváltoztatásához nem csak a társasháznak van köze, de az épület tervezőjének is, hiszen a terv és az annak alapján megépített épület is szerzői jog védelem alá tartozik.

Szomorú örökös #   2019.12.29. 16:55

Metheora

Én úgy tudom, hogy csakis akkor van szükség a társasház beleegyezésére, ha az a kültéri egység a homlokzatra kerül. Az erkély szerintem az adott lakás magánterülete. Ettől még persze lehet zajos és zavaró, de hogy ez mennyire szabálytalan, majd a hozzáértők megmondják, mert én csak laikus vagyok, akinek az ismerőse küzdött már ilyen klíma elhelyezéssel társasház homlokzatán.

Metheora # e-mail 2019.12.29. 16:26

Szép estét Mindenkinek. Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy társasházban az egyik tulajdonos az erkélyére egy nagy teljesítményű hűtő-fűtő klímát szerel fel, kell-e ehhez a társasház tulajdonosaitól hozzájárulás? Köszönöm a segítséget.

Péter0025 # e-mail 2019.12.29. 13:17

Jónapot!
Valaki tudna ebbe segiteni?? Panel lakásomba nagyon nem tecik a drot üveg az erkélyen és szeretném kicserélni fém szerkezetre a a tarto szerkezetet nem bontanám meg csak az üveget helyetesiteném jogilag erre van lehetöségem ?? Válaszokat elöre is köszönöm

Jeromos # e-mail 2012.05.22. 10:34

Nagyon köszönöm Nanemaaa! Küzdök tovább...

nanemaaa # e-mail 2012.05.22. 08:46

Társasházi törvény:
1. § (1) Társasháztulajdon jön létre, ha az épületingatlanon az alapító okiratban meghatározott, műszakilag megosztott, legalább két önálló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség, illetőleg legalább egy önálló lakás és egy nem lakás céljára szolgáló helyiség a tulajdonostársak külön tulajdonába kerül (a továbbiakban: társasház). Az épülethez tartozó földrészlet, továbbá a külön tulajdonként meg nem határozott épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség, illetőleg lakás - különösen: a gondnoki, a házfelügyelői lakás - a tulajdonostársak közös tulajdonába kerül.
(2) Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van.

  1. Az épület tartószerkezete és annak részei (a te esetedben erkély....
  2. Ami nincs külön tulajdonként megjelölve az alapító okiratban az közös tulajdon.

Remélem így érthetőbb. ;)

Jeromos # e-mail 2012.05.22. 08:22

Légyszi segítsen, aki tud! Nagyon nagy szükségem lenne rá.
Szép napot mindenkinek!