Klíma felszerelése társasházban


Majordomus # 2023.06.09. 19:55

Majd eltakarja borostyánnal vagy lonc ágakkal.

drbjozsef # 2023.06.09. 19:46

A monoblokk klímát természetesen ugyanúgy ki kell vezetni a szabadba, hiszen egyébként perpetuum mobile lenne.
Vagyis a homlokzathoz hozzá kell nyúlni, igaz, nem egy nagy doboz kerül ki.
De ahol a helyi településképvédelmi előírás korlátozza a kültéri egységet, ott szerintem a szellőzőrácsokat is.

Majordomus # 2023.06.09. 19:43

igazad van.
beltéri klimára gondoltam.

drbjozsef # 2023.06.09. 19:29

:DDD

"Split klíma" = a split szó jeletése : "osztott". Ennek van egy kültéri, és egy beltéri egysége. Ez miért is jobb, mint a... nem is tudom mire gondolsz.

Majordomus # 2023.06.09. 19:18

És ez itt a lényeg:

A "faluban" a Főépitészünknek az a mániája hogy klima kűltéri egységet csak "optikai takarással (értsd: doboz)" lehet kihelyezni.

Enélkül bírsággal fenyegeti a társasházakat.

Én közöltem a népemmel: aki miatt megbüntetik a házat (előzetes felhívásom és a Főépítész levelének csatolása után) arra rögtön indul a Fizetési Meghagyás. Vrgyen split klímát arra a két hónapra.

Szomorú örökös # 2023.06.09. 17:10

Vioo

A társasház részéről a Házirend azt mondja ki, hogy az épület közterületről látható homlokzatán tetőzetén, kerítésén klímaberendezés elhelyezéséhez a tulajdonosok előzetes hozzájárulása szükséges.

Azért szerintem városképi szempontból még az illetékes helyi hivatal is beleszólhat, hogy lehet-e a homlokzatra ilyet szerelni vagy nem.

drbjozsef # 2023.06.09. 09:24

Vioo,

Felmérheti a támogatottságát online az illető, de ha biztosra akar menni, jól teszi, ha egy aláíróíven körbejárja a lakókat, és összegyűjti az aláírásokat. Ha bárki pampogna, és bármilyen eljárásra kerülne sor (jegyző, bíróság), akkor eléggé jó lenne, ha meg tudná mutatni azokat az aláírásokat, és nem egy kinyomtatott google sheet-et (amit, ugye, akár ő is összebarkácsolhatott).
Közgyűlés ehhez szerintem sem kell. Ha az SZMSZ csak "hozzájárulást ír", akkor ahhoz egy irat pont elég lesz az aláírásokkal.

Vioo # 2023.06.09. 08:39

Tisztelt Jogi Szakértők!

Társasházi tulajdonos klímát szeretne felszerelni, a kültéri egység közös homlokzati falra kerülne. A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról 1. melléklet (Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek) felsorolásának 23. pontjában szerepel a klíma.
A társasház részéről a Házirend azt mondja ki, hogy az épület közterületről látható homlokzatán tetőzetén, kerítésén klímaberendezés elhelyezéséhez a tulajdonosok előzetes hozzájárulása szükséges.
Az érintett lakó online kérdőívet készített, ahova a jóváhagyásokat várja. Kérdésem, hogy

  • ebben a formában hivatalos-e a tulajdonosi hozzájárulás vagy csak ha végigjárja a lakókat és úgy gyűjti be az aláírásokat, illetve
  • szükséges-e ehhez közgyűlést összehívni (amit jelenleg az egyik tulajdonos "követel")

Az utóbbit feleslegesnek gondolom, mivel a közgyűlések rendszerint jóval az 50%-os részvételi arány alatt maradnak, ami nem fogja a teljes tulajdoni hányad 2/3-os hozzájárulását eredményezni.
Válaszukat előre is köszönöm.