Klíma felszerelése társasházban

drbjozsef # 2024.09.09. 06:09

Hidasi,

Egyrészt indíthatsz birtokvédelmi eljárást a szomszéd ellen a helyi jegyzőnél, ha a zavarás olyan mértékű szerinted.

Másrészt a társasházban nem lehet akárhova kültéri egységet szerelni. Ennek szabályait lehet, hogy a társasház alapító okirata vagy SZMSZ-e tartalmazza. Ha nem, akkor is érvényes a Tht. 21.§(1) bekezdése, mely szerint ha NEM érint közös épületrészt az építkezése, akkor nem kell a közgyűlés hozzájárulása. Ha a folyosó falára tette, az szinte bizonyosan a társasház közös épületrésze - ezt szintén az AO-ban ellenőrizheted -, ez esetben viszont be kellett volna szereznie az építkezés előtt a közgyűlés beleegyezését. Ha esetleg ez utólag megtörténik, de a te jogos érdekedet sérti, akkor ezt a határozatot is megtámadhatod bíróságon 60 napon belül.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Hidasi # 2024.09.08. 21:27

Tisztelt Jogi Szakértők! A szomszédom két hete a konyha ablakom elé a klíma külső egységet szerelt a közös folyosóra engedély nélkül, nagyon meleget fújt ezt jeleztem, most szerelt rá egy elterelőt ami kifelé fújja a meleg levegőt, de most meg a konyhámba a bugást lehet hallani, amikor működik. Tudok valamit tenni , hogy ezt a zavaró problémát megoldjam. Van neki saját erkélye ami be van üvegezve oda azért nem akarta kihelyezni. Köszönöm válaszát. Tisztelettel Hidasi Gyula

drbjozsef # 2024.08.29. 11:22

Siskebab21,

Az üzlethez tartozó pincét az üzlet beéppítette. A pince közös osztatlan területén van. Semmi köze az üzletnek ahhoz a pince részhez.

Vagy hozzá tartozik, vagy semmi köze, a kettő együtt nem megy. Vagyis értem, van pincerész, ami az üzlethez tartozik (de, gondolom, ez sem külön helyrajzi számmal), amit beépítettek, és van a közös rész, ahova elhelyezték a kültérijüket. Úgy?

Ha közös pince, milyen jogon használják, milyen alapon rakták oda a kültérijüket? Az előző közös képviselő szóban megengedte nekik? Nincs róla semmilyen papírjuk?

Össze kell hívni a közgyűlést, és szabályozni a közös pince használati rendjét.
Ami ebbe ütközik, mint az üzlet kültéri egysége, arra fel kell szólítani őket, hogy távolítsák el, határidővel, per kilátásba helyezésével.
(Közben lehet egy ablakcseréről is határozni, nem kinyithatóra a pincére, aztán két óra alatt tönkremegy az a kültéri ott...)
Ha bajuk van ezzel, akkor keressék meg az előző közös képviselőt, és kérdezzék meg tőle, hogy milyen jogalapon engedett ott nekik szóban bármit is. Ez egészen biztosan nem az ő hatásköre, hanem a közgyűlésé.

Siskebab21 # 2024.08.29. 08:42

Az üzlethez tartozó pincét az üzlet beéppítette. A pince közös osztatlan területén van. Semmi köze az üzletnek ahhoz a pince részhez.

drbjozsef # 2024.08.29. 08:11

Ha eleve jogszerűtlenül tette ki a kültérit

Ha jól értem - bár én csak vicceltem vele, de úgy tűnik mégis így van -, a klíma kültéri egysége nincs "kint", hanem a pincében van, és az ablakon keresztül szellőzik a belső udvarra.
Érdekes egy megoldás.

Siskebab21,
Kié az a pince? Saját, különtulajdon, és a bolthoz tartozik? Vagy a társasházé?

nanemaaa # 2024.08.29. 07:20

Szavazzon a közgyűlés! Simán dönthet úgy, hogy az összes üzlet klíma kültérije azonos módon, azonos homlokzatra kerüljön.
Ha lesz döntés, onnantól az üzlet üzemeltetőjén múlik, hogy megcsinálja, vagy elmegy bíróságra. Ha eleve jogszerűtlenül tette ki a kültérit, akkor nem sok esélye lesz nyerésre.

Siskebab21 # 2024.08.29. 07:01

A probléma az hogy eddig az üzlet utca felöli bejárata fölött voltak a kültéri egységek besüllyesztve a homlokzat vonalába, hogy az előírásoknak is megfeleljen. Ez az összes üzlethelyre vonatkozik. Tehát ha megnézzük a mellette lévő üzleteket nekik is kint van az utce fele aklímák kültéri egységeik. Ahol nem zavar senkit! Viszont ők úgy gondolták hogy olcsóbb egyszerübb lerakni a pincébe a kültéri egységüket.

Szomorú örökös # 2024.08.29. 04:52

Majordomus

csak ha nyitva van az üzlet. Elég sokat fogyaszt ugyanis

Azon kell elgondolkodni - tudok ilyen üzletet itt nálunk - hogy a klímát olcsóbb-e üzemeltetni, vagy fizetni az üzletben található hűtők áramszámláját, amelyek a hőségben folyamatosan mennek, mert nem tudnak kellő hőmérsékletre hűteni. Szóval nem feltétlen csak mindig akkor megy a klíma, amikor nyitva van az üzlet.

Majordomus # 2024.08.28. 21:30

Nem.csak ha nyitva van az üzlet. Elég sokat fogyaszt ugyanis.
.
Ebben a dög melegben két lehetősége van. Klimát szereltet vagy bezárja az üzletét és nem fizet nektek bérleti díjat.
Melyik jobb?

A 2 nyári hónapot próbáljátok meg kibírni. Ha ilyen meleg van az udvaron,képzeld el mi lehet az üzletben?

efi99 # 2024.08.28. 19:43

Számára meg gondolom az bosszantó, hogy az üzlethelységben 35 fok van (illetve volt). Nem is csodálom, én is azonnal fordulnék ki, mint vevő.
Egyáltalán jár éjszaka a klímája?

Siskebab21 # 2024.08.28. 19:33

Köszönöm a válaszát.

Az a baj, hogy a pincéből csak a belső udvarra vannak ablakok így a belső udvaron az amúgy 30 meleget tovább növeli, mert nincs semmi légmozgás. Viszont így nem csak baromi meleg van, hanem pince szag is. Mi pedig csak a belső udvar fele tudunk szellőztetni. Az elmúlt években nem ment 30 fok fölé a hőmérséklet az udvaron, este is nyitva lehetett hagyni az ablakokat. Baromira bosszantó!

drbjozsef # 2024.08.28. 18:25

Siskebab21,

A pincébe tették a kültéri egységet? De hát az butaság. Túl meleg van most a pincében?

Mit lehet tenni?
Közös képviselő tértis levélben felszólítja határidővel a leszerelésre, ellenkező esetre per kilátásba helyezésével.

Siskebab21 # 2024.08.28. 17:56

Tisztelt Jogi Szakértők!

Társasházunk pincéjébe az egyik üzlethelységet bérlő(tehát NEM tulajdonos), klíma kültéri egységet telepített. Az előző közösképviselő szóban megengedte neki a többi lakás tulajdonos tudta nélkül. Viszont barom nagy hőt termel és szeretnénk, ha leszerelnék.
Ez vonatkozik rájuk is?:
Társasházi törvény 21. § (1) bekezdése értelmében a közös tulajdont érintő építkezés - klíma felszerelés - esetén a közvetlenül érintett szomszédok írásbeli (legalább kétharmados arányú) nyilatkozata szükséges (mellette, alatta, felette).
Ilyen dokumentumuk nincs!
Viszont nem akarják leszerelni!
Mit lehet ilyen esetben tenni?
Üdv.: Jani

Majordomus # 2023.06.09. 19:55

Majd eltakarja borostyánnal vagy lonc ágakkal.

drbjozsef # 2023.06.09. 19:46

A monoblokk klímát természetesen ugyanúgy ki kell vezetni a szabadba, hiszen egyébként perpetuum mobile lenne.
Vagyis a homlokzathoz hozzá kell nyúlni, igaz, nem egy nagy doboz kerül ki.
De ahol a helyi településképvédelmi előírás korlátozza a kültéri egységet, ott szerintem a szellőzőrácsokat is.

Majordomus # 2023.06.09. 19:43

igazad van.
beltéri klimára gondoltam.

drbjozsef # 2023.06.09. 19:29

:DDD

"Split klíma" = a split szó jeletése : "osztott". Ennek van egy kültéri, és egy beltéri egysége. Ez miért is jobb, mint a... nem is tudom mire gondolsz.

Majordomus # 2023.06.09. 19:18

És ez itt a lényeg:

A "faluban" a Főépitészünknek az a mániája hogy klima kűltéri egységet csak "optikai takarással (értsd: doboz)" lehet kihelyezni.

Enélkül bírsággal fenyegeti a társasházakat.

Én közöltem a népemmel: aki miatt megbüntetik a házat (előzetes felhívásom és a Főépítész levelének csatolása után) arra rögtön indul a Fizetési Meghagyás. Vrgyen split klímát arra a két hónapra.

Szomorú örökös # 2023.06.09. 17:10

Vioo

A társasház részéről a Házirend azt mondja ki, hogy az épület közterületről látható homlokzatán tetőzetén, kerítésén klímaberendezés elhelyezéséhez a tulajdonosok előzetes hozzájárulása szükséges.

Azért szerintem városképi szempontból még az illetékes helyi hivatal is beleszólhat, hogy lehet-e a homlokzatra ilyet szerelni vagy nem.

drbjozsef # 2023.06.09. 09:24

Vioo,

Felmérheti a támogatottságát online az illető, de ha biztosra akar menni, jól teszi, ha egy aláíróíven körbejárja a lakókat, és összegyűjti az aláírásokat. Ha bárki pampogna, és bármilyen eljárásra kerülne sor (jegyző, bíróság), akkor eléggé jó lenne, ha meg tudná mutatni azokat az aláírásokat, és nem egy kinyomtatott google sheet-et (amit, ugye, akár ő is összebarkácsolhatott).
Közgyűlés ehhez szerintem sem kell. Ha az SZMSZ csak "hozzájárulást ír", akkor ahhoz egy irat pont elég lesz az aláírásokkal.

Vioo # 2023.06.09. 08:39

Tisztelt Jogi Szakértők!

Társasházi tulajdonos klímát szeretne felszerelni, a kültéri egység közös homlokzati falra kerülne. A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról 1. melléklet (Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek) felsorolásának 23. pontjában szerepel a klíma.
A társasház részéről a Házirend azt mondja ki, hogy az épület közterületről látható homlokzatán tetőzetén, kerítésén klímaberendezés elhelyezéséhez a tulajdonosok előzetes hozzájárulása szükséges.
Az érintett lakó online kérdőívet készített, ahova a jóváhagyásokat várja. Kérdésem, hogy

• ebben a formában hivatalos-e a tulajdonosi hozzájárulás vagy csak ha végigjárja a lakókat és úgy gyűjti be az aláírásokat, illetve
  • szükséges-e ehhez közgyűlést összehívni (amit jelenleg az egyik tulajdonos "követel")

Az utóbbit feleslegesnek gondolom, mivel a közgyűlések rendszerint jóval az 50%-os részvételi arány alatt maradnak, ami nem fogja a teljes tulajdoni hányad 2/3-os hozzájárulását eredményezni.
Válaszukat előre is köszönöm.