Ingatlan bérbeadás adózása

VLinda # 2025.05.17. 10:22

Üdv mindenkinek!

Most adom be adóbevallásomat. De van 2 eldöntendő kérdésem.... Ingatlant adok ki adószám nélküli magánszemélyként. A tételes költségelszámolást választottam az ingatlankiadás után adózva. A kérdéseim:

1. Kiadtam egy ingatlant 2024-ben, ezt később eladtam. A másik ingatlan, amit vettem helyette, azt először felújítottam 2024 őszén, és csak 2025. februártól adtam ki, így a mostani adóbevallásban még nem lesz ebből bevétel. Ennek a felújítási költségét elszámolhatom-e költségként 2024-re, hogy csökkentsem a másik ingatlan kiadása után befizetendő adót?
  2. A 2%-os értékcsökkenési leírásnál az ingatlan beszerzési árába, megszerzésre fordított kiadások közé beleszámít-e a 4%-os vagyonszerzési illeték is?

Nem szeretném ezeket elszámolni hibásan, ha esetleg nincs jogom költségként ezeket elszámolni nem vállalkozó magánszemélyként. Nem szeretném rosszul értelmezni az ezzel kapcsolatos útmutatásokat (és az 1. kérdésről egyáltalán nem találtam semmit). Nagyon szépen köszi minden választ, segítséget előre is!!