Kérhetek segítséget vagy csak belsősöknek van ez a fórum?


Karika # 2004.06.03. 09:35

Oemuser!
Bemásolom az ügyeddel kapcsolatos főbb törvényi helyeket. Ezekből ki tudod keresni azokat, amelyekre hivatkozhatsz. Persze az ilyen ügyek nem egyszerűek. Lehet, hogy ügyvédi segítségre lesz szükséged. Sok sikert!

1992. évi XXII. tv. (Mt.)
38. § (2) A munkáltató köteles elősegíteni, hogy a kollektív szerződést a munkavállalók megismerjék.
(3) A munkáltató köteles ellátni a kollektív szerződés egy-egy példányával azt a munkavállalót, akinek munkaköri kötelessége a kollektív szerződés rendelkezéseinek alkalmazása, valamint az üzemi tanács tagjait és a szakszervezet munkahelyi tisztségviselőit.

83/A. § (5) Ha a munkavállaló eredeti munkaköre helyett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el, a munkavállalót az átirányítás teljes időtartamára a ténylegesen végzett munka alapján illeti meg díjazás, de az nem lehet kevesebb a munkavállaló átlagkereseténél.
(6) Ha a munkavállaló a munkaköri feladatai ellátása mellett, munkaidejének meghatározható részében más munkakörbe tartozó feladatokat lát el, a munkavállalót az (5) bekezdés szerinti díjazás a ténylegesen ellátott feladatok arányában illeti meg.
(7) Ha a munkavállaló a munkaköri feladatai ellátása mellett oly módon végez más munkakörbe tartozó feladatokat, hogy a két munkakörbe tartozó munkavégzés időtartama nem különíthető el, a munkavállalót a munkabérén felül külön díjazás (helyettesítési díj) illeti meg. A helyettesítési díj mértékét az átirányítás alapján végzett munkára irányadó díjazás alapulvételével kell megállapítani.

102. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés, a munkaviszonyra vonatkozó szabályok, illetve az egyéb jogszabályok szerint foglalkoztatni.
(2) A munkáltató köteles - az erre vonatkozó szabályok megtartásával - az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani.
(3) A munkáltató köteles

  1. a munkát úgy megszervezni, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból eredő jogait gyakorolni, kötelezettségeit teljesíteni tudja;
  2. a munkavállaló számára a munkavégzéshez szükséges tájékoztatást és irányítást megadni;

126. § (1) Rendkívüli munkavégzésnek minősül

  1. a munkaidő-beosztástól eltérő,
  2. a munkaidőkereten felüli, illetve
  3. az ügyelet alatti munkavégzés, továbbá
  4. készenlét alatt elrendelt munkavégzés esetén a munkahelyre érkezéstől a munkavégzés befejezéséig - ha a munkavállalónak több helyen kell munkát végeznie, az első munkavégzési helyre érkezéstől az utolsó munkavégzési helyen történő munkavégzés befejezéséig - terjedő időtartam.

129. § (1) A munkavállaló a munkáltató által meghatározott helyen és ideig történő rendelkezésre állásra (ügyelet), illetve az általa megjelölt - a munkavégzés helyére tekintettel elérhető - helyen töltendő készenlétre kötelezhető,

  1. a társadalmi közszükségletet kielégítő alapvető szolgáltatás folyamatos biztosítása,
  2. baleset, elemi csapás vagy súlyos kár, továbbá az életet, egészséget, testi épséget fenyegető veszély megelőzése, illetőleg elhárítása, továbbá
  3. az alkalmazott technológia biztonságos, rendeltetésszerű alkalmazásának fenntartása

érdekében.
(2) Az ügyelet és a készenlét időtartama alatt a munkavállaló köteles gondoskodni a munkára képes állapotának megőrzéséről.
(3) Az ügyelet elrendelésére a 127. § (2)-(7) bekezdésének, a készenlét elrendelésére a 127. § (2)-(3) és (6)-(7) bekezdésének rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.
(4) A munkavállaló számára egy hónapban, illetve négyheti időszakban - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - legfeljebb százhatvannyolc óra készenlét rendelhető el. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a készenlét havi, illetve négyheti mértékét a munkaidőkeret átlagában kell figyelembe venni.
(5) Kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában nem rendelhető el készenlét a heti pihenőnap, illetve heti pihenőidő tartama alatt, ha a megelőző százhatvannyolc órás megszakítás nélküli időszakban a munkavállaló a heti pihenőnapján, illetve heti pihenőideje alatt készenlétet teljesített.
(6) Az ügyelet és a készenlét elrendelését megkezdése előtt legalább egy héttel korábban és egy hónapra előre közölni kell. Ettől a munkáltató - különösen indokolt esetben - eltérhet. Az eltérés során az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeire figyelemmel kell lenni. Az ügyelet és a készenlét elrendelésének szabályait a kollektív szerződés az e bekezdésben foglaltaktól eltérően is megállapíthatja.
140/A. § (1) A munkáltató köteles nyilvántartani a munkavállalók

  1. rendes és rendkívüli munkaidejével, ügyeletével, készenlétével,
  2. szabadságának kiadásával,
  3. egyéb munkaidő-kedvezményével

kapcsolatos adatokat.

148. § (1) Készenlét esetén a személyi alapbér húsz százalékának, ügyelet esetén a személyi alapbér negyven százalékának megfelelő munkabér jár.
(2) Ha az ügyeletet, illetve a készenlétet teljesítő munkavállalót munkára veszik igénybe, a rendkívüli munkavégzés időtartamára a 147. § (2)-(3), (5) bekezdése szerint jogosult ellenértékre. A munkáltató jogosult az (1) bekezdés szerinti díjazást és a 147. § (2)-(3) bekezdése szerinti ellenértéket egyaránt magában foglaló átalánydíjazást is megállapítani.

1992. évi XXXIII. tv. (Kjt.)
29. § (1) Rendkívüli lemondással a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonyát akkor szüntetheti meg, ha a munkáltató

  1. a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. olyan magatartást tanúsít, amely a közalkalmazotti jogviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

(2) A rendkívüli lemondás jogát az annak alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntetőeljárás megindítására nyitva álló elévülési idő alatt lehet gyakorolni.
(3) Rendkívüli lemondás esetén a munkáltató a közalkalmazott részére annyi időre járó átlagkeresetét köteles kifizetni, amennyi felmentése esetén járna, továbbá a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontját a közalkalmazottra irányadó felmentési idő figyelembevételével kell meghatározni. A közalkalmazott követelheti felmerült kárának megtérítését is.

csufi99 # 2004.06.02. 11:17

Csupán a KJT-t kell elolvasnod, s abban megtalálod a magadnak megfelelő indokot, nem vagy járatlan ezek szerint. Szakasz száma is kelenne, szívesen ideírja bárki, de magad is megtalálod.
A másik azt gondolom, ezért nem kaptál még választ, mert nem is írtál konkrétumot. Általában sok a szabálytalanság, s írták rá, kelő ok, mit kérsz még? Én szívesen kikeresek bármit neked, de mit? A lemondás szabályait, valószínű ismered..?

oemuser # 2004.06.01. 15:33

Kedves Karika!

Én azért írtam ennyi mindent le mert sajnos ennyi minden van itt a munkehelyemen, épp ezért szeretnék véltani, de nem akarok hülyeségekkel érvelni a vezetőségnél, olyan dolgokban amihez nem értek (munkajog) ezért kértem a forumon a segítséget, mivel volt egy kolléga aki más okok miatt kezdett munkaügyi pert de ő elbukta ezért próbálok tájékozodni ezen a fórumon hogy belevághatok e vagy veszett fejsze nyele az egész. Írhattam volna még többet is de azokra találtam választ, mert mások már kérdezték. Azért örülnék ha segítenétek annyiban hogy megírnátok nekem melyik paragrafus és mit ír (nemkell a teljes szöveg csak a lényeg, aztán meg próbálok rákeresni)
Köszönöm a választ!
Elnézést a "kirohanásért" de tényleg váltani akarok és a cél már egész közel de nem akarok pont ott pofára esni!
Ó.E. Miklós

csufi99 # 2004.06.01. 13:26

Ennél többet már csak én tudnék leírni...:), de átmentem mosolygóba...ha másnak jó, nem válthatom meg a világot, valaha azt még hittem :)

Karika # 2004.05.29. 15:50

Oemuser!
Nyilván azért nem kaptál választ a kérdéseidre, mert te annyi, és olyan súlyos szabálytalanságokat írtál, hogy az már gyanús (nekem is az). Ennél kevesebb is elég a rendkívüli lemondáshoz.
A kötelező szombati szabadnap nem él. A Kollektív Szerződést pedig a szakszervezettől is elkérheted.

oemuser # 2004.05.29. 08:15

Nem azért van ez a fórum hogy aki rászórul annak megpróbálnak segíteni vagy tanácsot adni?

Már felvetettem egyszer az alábbi kérdést a fórumban de senki nem válaszolt!

Közalkalmazotti jogviszonyban állok, informatikusként, jelenleg állást keresek és ha találok szeretnék minél elöbb kilépni pl rendkivüli felmondással.
Lehet-e ennek oka a következök:
2 éve dolgozom a cégnél, minden második héten telefon ügyeletet kell válalnom, amiért elvileg járna 25%-os bérpotlék, de én nem kapok egy fillér pluszt sem. Volt egy időszak hogy a kollégám 4 honapig táppénzen volt akkor végig én voltam ügyeletes azért sem kaptam semmit.
A munkarnedem is érdekes mivel a kollégám nem hajlandó szombaton dolgozni ezért minden szombaton én dolgozok és helyette hétfő a szabadnapom. Régen bent volt az is a törvényben hogy egy honapban legalább egy-egy szabadnapnak szombatra és vasárnapra kell esnie, ez él még?
szintén a mult évben egy pályázat kapcsán plusz munkát kellett válalni igaz ugyan hogy plusz pénzért de nem volt alku tárgya elém rakták a papírt hogy azonnal irjam alá, amikor ellenkeztem az igazgató azt mondta ha nem irom alá \\\"kenyértörés lesz\\\", aláirtam 150 órányi plusz munkát nem tulsok pénzért, ( ami miatt ráadásul az adó sávom változott és be kell fizetnem 80ezer ft-ot).
Valamint még mindig nincs munkaköri leirásom, de amit csak lehet (nem csak informatikusi munka) rám soznak, ha nemet mondok akkor meg huzza a száját a vezetőség.
És az utolso ami ok lehet az az ahogy értesültem a kollektív szerződést nem akarják oda adni senkinek mivel nincs rajta dátum ha netán valami van akkor tudjanak rajt modosítani.

megköszönném a segítséget.