Matahari
Nyugodt lehetsz, nem létezik olyan szabály, hogy agy tűzfal nem lehet egy lakás, ezen belül akár szoba határoló fala. Nyílás nem lehet rajta, mert onnantól nem tűzfal. Viszont ikerház esetében ez kötelező.
Ezek szerint no problem, nyitott kapukat döngetsz szerintem. De tervezőt mindenképp vonj be, már csak azért is, hogy szakszerű legyen amit csinálsz.
Garázs hálószobává alakítása
eulimen
Olvasni és és értőn olvasni két dolog. Hol írtam én, hogy telken gépkocsit csak épületben lehet elhelyezni? Azt írtam, a telken kell elhelyezni.
A kiépített parkolót a hatóság meg fogja követelni, hisz a jogszabály is megköveteli. Tökig sárban nem lehet parkolni. Megjegyzem, ahol autó parkol, az a terület nem számítható bele a zöldfelületi fedettségbe, mert az közlekedési terület.
Ahogy ezt Lenin elvtárs is mondta: "Tanulni, tanulni, tanulni...." ;)
Igen, valódi ikerházról van szó, így tehát akkor az valóban tűzfal, ahogy gondoltam. Ez esetleg jelenthet gondot? Bár nem gondolnám, mert a szomszédnak is van ott közvetlenül háló…
Nyeles telekről van szó eleve térkövezett résszel, így gondolom állhat ott a kocsi, akár 3-4 is elfér. A klíma pedig nem gond eleve a meglévő helyére gondoltam egy multi-splitet, ami két beltérivel rendelkezik.
Természetesen a tervezőt nem akarjuk kihagyni.
Köszönöm a válaszokat, szuper hasznosak voltak!
@nanemaa
na, ha azt le tudod vezetni a TÉKÁból (59.§ (2) bekezdés, ill. 4. melléklet I./1.), hogy fedett-épített gépkocsitároló KELL lakóingatlanon belül, akkor megeszem a kalapom.
De külterületi lakóingatlannál, miért ne állhatna rá a saját kocsijával a saját gyepére, hogy ott ázza-verje az eső?
Még csak a zöldfelületi mutatóját sem rontja ezzel.
(az teljesen érthető, hogy egy sűrűn beépített, városi lakóövezetnél a lakóingatlanon belül helyet kell találni a fajlagos autószámnak, pl. mélygarázzsal, vagy talajszinti autótárolóval. Ott az autóelhelyezési kritériumból következik az épített-tároló megoldás. De nem egzakt műszaki követelmény!)
„az elválasztó fal mellett van (ez lenne a tűzfal?).”
Ha valóban ikerházról beszélünk, akkor igen. Az ikerház ugyanis két önálló épület két külön telken, egy közös telekhatár mentén szorosan egymás mellé építve, egy épület képét mutatva. A telekhatáron álló határfal nem feltétlenül főfal, az azon múlik, hogy hogyan vesz részt, vagy egyáltalán részt vesz-e az épületszerkezetek teherviselésében?
A tervezett átalakítás kapcsán valóban nem kell építési engedély, vagy az önkormányzat településképi véleményének beszerzése, mivel a garázs nem önálló rendeltetési egység, hanem a lakás kiegészítő helyisége, ha jól értettem a leírtakat.
Egy építész tervezőt azért a kókányolás és a későbbi problémák elkerülése érdekében célszerű lenne bevonni. A telken belül meglévő gépjármű elhelyezési lehetőséget (ami a garázsban volt) természetesen a saját telken belül pótolni kell, akár kiépített parkoló kialakítással. Ez viszont nem járhat a telekre előírt zöldfelületi fedettség csökkentésével. Ugyanis bármely építésügyi szabály megsértése építéshatósági eljárást vonhat maga után, aminek simán lehet a vége, hogy a hatóság elrendeli a garázs visszaalakítását.
„az elválasztó fal mellett van (ez lenne a tűzfal?).”
Szerintem az a főfal lesz.
A "tűzfal" az épületnek (pl. oldhatáros beépítésnél) a szomszédos ingatlanhoz közelebb eső fala.
„a rendeltetése változik elvileg egyszerűsített bejelentés is kellene?”
mivel új rendeltetési egység (=lakóegység annak minden szükséges tartozékával) nem jön létre, csak eggyel több szoba lesz a garázs kárára, elvileg semmilyen engedély/bejelentés nem szükséges. Feltételezem, az épület nincs helyi védettség alatt.
(esetleg a 31/2017. Ör. településképi rendelet írhat elő főépítszi konzultációt, vagy konkrét anyagok, (ablakkeret/vakolat)színek felhasználását; bár ha nem utcára néző felületről van szó, a kutya nem fogja észrevenni. Tessék alaposan végigolvasni a rendeletet, pláne, ha klíma kültéri egység kihelyezése is megfontolás alatt áll: https://or.njt.hu/…62/r/2017/31).
Ezen az úton annak idején nemrég mi is mi is végigmentünk, előzetesen építésszel is konzultáltam
A garázskapunk helyén ablak lett, a hivatalosan is szobává minősült helyiségnek viszont az ún. tűzfalra nem nyílhat ablaka, azt befalaztuk.
Statikust sem hívtunk, mivel a garázskapunak eredetileg kialakított áthidalót nem bontottuk meg, ahhoz lett igazítva az ablak.
Semmilyen építési engedély nem kell(ett) ehhez.
Ha van lakásbiztosításotok, azt érdemes frissíteni; adott alapterületű garázs kisebb értékkel bír, mint egy lakószoba. Nehogy a kötvény (hasznos/lakott alapteürlet) aktualizálásának elmaradása miatt alulbiztosítottá váljon a házatok.
Kedves Fórumozók!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy milyen engedélyeztetési stb. eljárás szükséges, ahhoz, hogy a jelenlegi garázsunkat hálószobává alakíthassuk…
Ikerházról van szó a garázs az elválasztó fal mellett van (ez lenne a tűzfal?).
A lakással egy tetőszerkezet alatt helyezkedik el.
Két garázsajtóval rendelkezik, amelyeket az elképzelések alapján befalaznánk illetve ablakokat építenénk be. A fűtést nem a padlófűtés rendszer módosításával, hanem külön valamilyen más móddal (elektromos padlófűtés és/vagy klíma). Födém felől hasonlóan van szigetelve mint a szobák (üveggyapot gipszkarton álmennyezet felett).
Milyen papírokat kellene beszereznem? A falazás miatt változik a homlokzat, de nem az utcára néz… mivel a rendeltetése változik elvileg egyszerűsített bejelentés is kellene? Nem szeretnénk semmilyen tartószerkezetet módosítani, illetve ugyanúgy szigetelnénk, mint a többi falat.
Kérlek mindenképpen javítsatok ki, ha tévednék, szűkös a keret, viszont a jelenlegi élethelyzet szükségessé teszi…
A lakás 2023-ban épült, Nyíregyházán (Borbánya városrészben). Külterület jelenleg.
Itt egy link az alaprajz ezen részéről:
https://imgur.com/a/2Jiz2Tc
Köszönöm a segítséget!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02