igazolatlan hiányzás

Vicsek Beatrix # 2011.01.27. 00:42

Jó estét!
Szeretném megtudni hogy mennyire kaptam a munkahelyemen négy nap igazolatlan hiányzást.
Szabadságot kértem a főnökömtől amit nagyon nehezen engedélyezett sajnos orvosi kontroll vizsgálatra kellet mennem és az időpontok is le voltak fixálva valamint a vonatjegyemet is megvettem már nehezen de elengedett mondván hogy nem nagyon tudja megoldani a helyettesítésemet.Hétfőn mikor vissza mentem dolgozni közölte velem hogy nem kaptam szabadságot és igazolatlan hiányzást írt be a bérfeladásos papíromra holott a szabadság igényemről már tájékoztattam karácsony ellőtt és így is eltolta egy hetet.Mit lehet ilyenkor tenni?

munkás # 2010.12.17. 09:30

Szép napot kívánok!
Szeretném megtudni hogy jogosan kaptam meg igazolatlan napot. Ahol dolgozom szerződéses busz járat van. Sajnos nagyon hideg volt és csak 40 percet vártam a buszra. Mivel hogy nem jött hazamentem. Betelefonáltam a munkahelyre nem tudok bemenni mert nem jött a busz.Másnap bementem dolgozni azt mondták hogy egy órát kel várni és utána lehet hazamenni. Ezért kaptam igazolatlant.
Szeretném megtudni menyit kel várni télen vagy nyáron és mit írhatnak rá.

Előre is köszönöm

Lyonee # 2010.12.05. 09:55

Ha a munkavállaló mondott fel, akkor a teljes felmondási időt le kell dolgozni, nincs munkavégzés alóli felmentés.
Elég rosszul intézte a dolgait. Van egy érvényes munkamegszüntetése, amit ő kért.
Jó lenne tudni, mi van a hölgy felmondásában. Lehet, hogy olyan követelések is vannak benne, mint pl. felmentés a munkavégzés alól, stb, ami az ő felmondásakor nem is járna. Inkább közös megegyezés esetén. Emiatt lehet, hogy nem is jogszerű?
Hétfőn menjen be a hölgy a munkahelyére, és próbáljon a saját érdekében kérni, egyezkedni! Pl. tekintsenek el a felmondásától, és közös megegyezéssel szűnjön meg a jogviszonya, így akár már másnap szabad lehet.
A munkáltató miért kekeckedik, ha egyszer létszámleépítés van. Ha ő mond fel, még a munkavégzés alól is fel kellene menteni, és lehet, hogy végkielégítés is járna a hölgynek.
A munkaügyes feladata lett volna a lehetőségek és azok következményeinek az ismertetése.

A legegyszerűbb az lett volna, ha a hölgy ismerősöd oda áll a főnöke elé, azt mondja, nem bánná, ha ő is a leépítettek között lenne. Nem kellett volna megmondania akkor az új munkalehetőséget, mert ezt kihasználva, mondhatja a munkáltató, mondjon fel ő, ha annyira sürgős. Indokolhatta volna azzal is, hogy ezt a feszültséget, ami a leépítésekkel jár, már nem bírja, és szeretne minél előbb túl lenni rajta. Amikor megvan a munkáltatói felmondása, akkor kellett volna kérni az MT 94.§ alkalmazását.
Késő bánat.

bmt2 # 2010.12.05. 09:04

Üdv Mindenkinek!

A hölgy mondott fel, direkt nem ment be, mondván ez a gyakorlat, hogy ha valaki 3 napig nem megy be, akkor megszüntetik a munkaviszonyát,(munkaügyön is ezt "súgták" neki) így már a jövő héten tudna kezdeni az új helyén.
Csakhogy igazolatlan helyett kiadták az áthelyezett pihenőnapokat és az eddigi felmondott dolgozókkal ellentétben ennél a hölgynél nem akarják beírni a 3 napot.
Kedden kezdene!
Hogyan tudna mihamarabb eljönni?
Köszi a választ.

Lyonee # 2010.12.04. 22:02

MT:
"94. § A munkáltató rendes felmondása esetén, ha a munkavállaló a felmondási idő alatt munkaviszonyának megszüntetését a munkavégzés alóli felmentése előtti időpontra kéri, a munkáltató köteles a munkaviszonyt a munkavállaló által megjelölt időpontban megszüntetni. "

De még mindig nem derült ki, hogy ki mondott fel!

nandy # 2010.12.04. 21:45

Aha, kezdem érteni. Szóval a kolléganő direkt nem ment be három napig, mert arra számított, hogy rendkívüli felmondással elküldik, és akkor már egyáltalán nem kell dolgoznia.

Lehet, hogy ő nagyon cselesnek képzelte magát, de ha tényleg rendkívülivel rúgták volna ki, azzal sokkal rosszabbul járt volna. Akár még kártérítést is követelhet tőle a munkáltató.

nandy # 2010.12.04. 21:42

Azt sem tudni, hogy igazából mit szeretne kérdezni a kérdező...
Egyszer azt kérdi, hogy nem kellene-e kirúgni a kolléganőt (nem kötelező...), másszor meg hogy jogos-e a pihenőnap kiírása.

Lyonee # 2010.12.04. 21:12

"mivel az új munkáltatónál hamarabb kellene kezdenie, mint a felmondási idő fele lejárna. ", vagyis a munkavégzésre kötelezett időszakról van szó, de csak, ha a munkáltató mondott fel, különben a teljes időt le kell dolgozni.
Az írásodból nem ez derül ki.
"Kolléganőm talált magának munkahelyet, jelezte felmondását a felettesénél és a munkaügyön.
Akkor ki mondott fel? A munkáltató, vagy a dolgozó?

végrehajtó1 # 2010.12.04. 20:29

A felmondási idő ledolgozását szorgalmazzák, kivéve, ha az új munkáltatótól visz igazolást, hogy valóban alkalmazza

A munkáltatók a hülyeségben nagyon találékonyak.A felmondási idő felétől mentesíteni kell a munkavállalot.Ehhez semmilyen igazolás nem kell.

bmt2 # 2010.12.04. 19:42

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem a következő:
Munkahelyünkön létszámleépítés zajlik. Kolléganőm talált magának munkahelyet, jelezte felmondását a felettesénél és a munkaügyön. A felmondási idő ledolgozását szorgalmazzák, kivéve, ha az új munkáltatótól visz igazolást, hogy valóban alkalmazza. Mivel ezt az új munkáltató furcsállotta, elutasította. Kolléganőm pedig nem vette fel a munkát 3 napig, mivel az új munkáltatónál hamarabb kellene kezdenie, mint a felmondási idő fele lejárna. Így a 3 igazolatlan nappal el kellett volna bocsátani, nem? A munkáltató azonban áthelyezett pihenőnapokat adott ki (amiket már augusztustól szombatonként előre ledolgoztunk), és hívogatták kolléganőmet, hogy most mit írjanak az adott napra. Az igazolatlan napokkal nem szűnne meg a munkaviszonya? Jogosan adták ki az áthelyezett napokat? Egy nappal korábban készül el a másnapi munkabeosztás.
Hogyan jöhetne el mihamarabb?
Köszönettel várom visszajelzésüket.
Tisztelettel:
bmt2