Mennyi idő múlva évűl el?


csufi99 # 2004.06.09. 20:56

Én Karikával értek egyet, ezt így nem lehet kijelenteni. Azt sem tudjuk miről van szó. Enélkül pedig nem lehet pontos választ adni, s ezt már az első válaszomban is leírtam. Ha nem kérdeznek tovább, nincs miről beszélni.
Igaz eltársolaghatunk mi is, szívesen, de nem hinném, hogy erre van időnk és energiánk, bár sokszor az is jól esne :)

Karika # 2004.06.02. 08:34

Egy kicsit bővebben kellene tudni, hogy mi az a szabálytalanaság, amit a munkáltató elkövetett. Az általánosságban adott válasz félrevezető lehet.

szajbertattila # 2004.06.02. 07:42

Sziasztok,

munkaügyi jogvitával állunk itt szemben, aminek az a lényege, gyoirsan kell lépni
benne, mert az ember egzisztenciája függ tőle. Éppen ezért van az, hogy az áltanános elévülési idő csak egy tág keret: a kerestlevelet az intézkedéstől (szabálytalanságtól) számított 30 napon belül kell beadbni a bírósához, a határidő alapos okkal kimenthető (nem jogvesztő). Ha a szabélysértáés folyamatos cselekmény (állapot) akkor mindegy mikor kezdődött: a megszőnésétől kell számítani az időpontot (persze közben is beadható a kereste, nem kell megvárni, míg megszűnik).

Összefolalva: nem az elévülés szabályait kell elsősorban alkalmazni szerintem, hanem a Munka Törvéynkönyvének 201 § át, ami a keresteindítási jogot szabályozza munkaügyi jogvita esetén.

Szajbert Attila

csufi99 # 2004.06.02. 07:18

Csufi belekontárkodik, de majd hozzátesznek. Az általános elévülési idő valóban 3 év. Konkrét esetben az általános szabály érvényes-e csak konkrét esetre lehet leírni. A szabálytalanság túl tág fogalom- szerintem.

sysy73 # 2004.06.02. 06:04

Sziasztok !

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a munkahely szabálytalanságot követ el a dolgozói felé, akkor a dolgozóknak mennyi idejük van arra, hogy munkaügyi birósághoz forduljanak ?
Valakitől 3 évet hallottam, igaz ez ?

Köszi előre is .

Üdv.

Sysy