Ez az előző kiegészítése.
A PhD képzés tkp. munka mellett végzett tanulás. Bizonyos munkakörök betöltéséhez kötelező a PhD fokozat megléte.
A gyakorlatban ez úgy zajlik, hogy a delikvens fizetésért dolgozik az egyetemen, vagy kutatóhelyen, majd jelentkezik PhD-snek, felvételizik, felveszik, ösztöndíjat kap 3 évre az államtól, továbbra is bejár minden nap ugyanoda dolgozni, időnként eljár egy-egy előadásra ill. vizsgára, a munkahely pedig nagyon örül, mert 3 évig nem neki kell a fizetést adnia és a delikvens nem foglalja a státuszt, viszont ugyanúgy dolgozik. Ezért, gondolom azt, hogy jogosnak érezném, ha legalább a nyugdíjba beleszámíthatna.
munkaviszony-e a PhD évei?
A PhD 3 éve altt állami ösztöndíjat kaptam, más jövedelmem nem volt. A munkáért nem jár pénz. Egyébként (azt hiszem) mindenki munka mellett végzi, egyrészt azért, mert nem tölti ki az időt (hiszen csak heti néhány óráról van szó), másrészt azért, mert a PhD fokozat megszerzéséhez a tanulás (és vizsgázás) a legkönnyebb rész, a megfelelően publikált tudományos munka a nehezebb fele. Ehhez pedig keményen dolgozni kell azalatt a 3 év alatt.
Erről hosszasan írtam az előbb, de elszállt valahova a szöveg.
Miért gondolod, hogy az egyetem és a PhD két külön képzés? Nem egy másik szakot végeztem, hanem az egyetemit vittem tovább posztgraduális képzésben.
Szaki
Ez a téma egy másik topicban is folyik. Jobb lesz, ha csak itt maradunk.
Azt tisztázni kellene, hogy hol voltál munkajogi állományban. Ha az egyetemen voltál jogviszonyban, az ösztöndíj mellett, a munkádért feltehetően díjazást is kaptál. Ez lehet, hogy új helyzetet teremt.
Kedves Lili!
Köszönöm a választ. Időközben nekem is sikerült utánajárnom. A 3 év PhD képzés valóban nem számít közalkalmazotti jogviszonynak, viszont nyugdíj szempontjából szolgálati időnek minősül, ugyanis 1993-1996 között voltam PhD-s (tehát 1998 előtt). Az 1997. évi LXXXI. tv. 41. § alapján a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok idejét, ami a képesítés megszerzéséhez annak idején szükséges volt, szolgálati időnek számítják.
Nem több képesítést szereztem tehát, így nem olyan, mint egy másoddiploma, hanem ugyanazt folytattam magasabb szinten. A jelenlegi képesítésemhez kellett az 5 év egyetem + 3 év PhD.
(Aki most PhD-s, annak már nem számít bele a szolgálati idejébe.)
A PhD képzésen valóban saját érdekemben vettem részt, (mint ahogy az egyetemet is saját érdekemben végeztem el) de ez a gyakorlatban munka mellett végzett tanulás volt: ugyanott és ugyanannyit kellett dolgozni, mint közalkalmazottként, csak közben még vizsgákat is kellett tenni. Ilyen szempontból jogosnak tartom, hogy legalább a szolgálati időbe beleszámít.
Üdvözlettel:
Szaki
Kedves Szaki!
A tv. alapján nem is számíthatták be a közalkalmazotti jogviszonyba a PhD képzésedet, mivel csak a közalklamazotti, köztisztviselői stb. jogviszonyt lehet ide számítani. Ugynúgy nem számít majd bele a nyugdíj jogosultsági időbe sem, mivel csak az diploma stb. megszerzéséhez szükséges képzési idő számíthat bele, pl több másoddiploma esetén is csk az egyik ideje. A PhD képzésen a sajtá érdekedben vettél részt, a többlettudás érdekében.
Üdvözlettel:
A PhD-t 1993-1996 közt végeztem.
Jelenlegi munkahelyem nem számolta be a közalkalmazotti éveimbe, így a besorolásba és szabadságba sem.
Mi erre a jogszabály?
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a nappali tagozaton végzett 3 éves doktori (PhD) kurzus munkaviszonynak számít-e pl. majdan a nyugdíj megállapításnál.
És a GYED ill. GYES évei?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02