fizetés késve -> rendkívüli felmondás

moncsimacs # 2004.07.15. 22:03

Azt hittem, csak a mi munkáltatónk ilyen link a fizetésekkel, de ahogy olvaslak benneteket, látom, nem vagyok egyedül. Mi kb fél éve rendszeresen több hetes késéssel kapjuk meg a fizetésünket. Egyik hónapban majdnem elvitte miatta a bank a tízéves autónkat(elmaradtunk a részlettel). A vezetők csődbe vitték a céget, a bevételt a saját zsebükbe tömték. Létszámleépítéssel akarják megoldani a helyzetet, persze nem az ő szintjükön. Minket, bolti eladókat ritkítanak, de annyira, hogy akik maradnak, szabadnap nélkül fognak dolgozni, mert kevesen leszünk a kiadásához. Törvényes ez? Túlórát természetesen nem akarnak fizetni. Ilyen feltételek mellett élhetek-e a rendkívüli felmondás jogával? Azt hallottam, ha én mondok fel, nem jár munkanélküli segély. Akkor is igaz ez, ha a munkáltató törvényszegése miatt kell felmondanom? Én szeretnék dolgozni, de nem rabszolgaként, és néha a családomat is szeretném látni. Vagy ez túl nagy kérés manapság?

the big cat # 2004.07.15. 22:32

A munkáltató kötelezettsége a munakidőnyilvántartás vezetése, ezt a felelősségetnem háríthatja a dolgozóra, azza, ha a dolgozónak kellene beírni, de mégsem teszi meg, ez a munkáltaó baja, mert nem tud vele bizonyítani.

A rendkívüli felmondás esetén természetesen jár a segély. A túlóra rendzseres meg nem fizetése, a törvénytelen munkáltatás rendkívüli felmondás jogszerű indoka lehet, de feltétlenül konzultáljatok ügyvéddel, legjobb, ha ő készíti el a felmondó levevlet, mert per lesz belőle.

wilky # 2004.07.18. 14:14

Sziasztok, lehet hogy rossz helyen de lenne egy(két) kérdésem, dolgoztam egy cégnél ami csődbe ment és talán persze az utolsó havi bért nem fizette ki, azt mondták valahol fennt lesz a neten ha kijelölik a csődgondnokot, nem tudjátok ennek hol lehetne utána nézni?

Köszi

kata_4000 # 2004.07.25. 21:46

A cégbíróságon meg lehet nézni. Egyébként ha nincs pénzük fizetni, a felszámoló köteles a bérgarancia alaphoz fordulni, és abból kifizetik a munkabért. (max. 3 hónap)