fizetés késve -> rendkívüli felmondás


kata_4000 # 2004.07.25. 21:46

A cégbíróságon meg lehet nézni. Egyébként ha nincs pénzük fizetni, a felszámoló köteles a bérgarancia alaphoz fordulni, és abból kifizetik a munkabért. (max. 3 hónap)

wilky # 2004.07.18. 14:14

Sziasztok, lehet hogy rossz helyen de lenne egy(két) kérdésem, dolgoztam egy cégnél ami csődbe ment és talán persze az utolsó havi bért nem fizette ki, azt mondták valahol fennt lesz a neten ha kijelölik a csődgondnokot, nem tudjátok ennek hol lehetne utána nézni?

Köszi

the big cat # 2004.07.15. 22:32

A munkáltató kötelezettsége a munakidőnyilvántartás vezetése, ezt a felelősségetnem háríthatja a dolgozóra, azza, ha a dolgozónak kellene beírni, de mégsem teszi meg, ez a munkáltaó baja, mert nem tud vele bizonyítani.

A rendkívüli felmondás esetén természetesen jár a segély. A túlóra rendzseres meg nem fizetése, a törvénytelen munkáltatás rendkívüli felmondás jogszerű indoka lehet, de feltétlenül konzultáljatok ügyvéddel, legjobb, ha ő készíti el a felmondó levevlet, mert per lesz belőle.

moncsimacs # 2004.07.15. 22:03

Azt hittem, csak a mi munkáltatónk ilyen link a fizetésekkel, de ahogy olvaslak benneteket, látom, nem vagyok egyedül. Mi kb fél éve rendszeresen több hetes késéssel kapjuk meg a fizetésünket. Egyik hónapban majdnem elvitte miatta a bank a tízéves autónkat(elmaradtunk a részlettel). A vezetők csődbe vitték a céget, a bevételt a saját zsebükbe tömték. Létszámleépítéssel akarják megoldani a helyzetet, persze nem az ő szintjükön. Minket, bolti eladókat ritkítanak, de annyira, hogy akik maradnak, szabadnap nélkül fognak dolgozni, mert kevesen leszünk a kiadásához. Törvényes ez? Túlórát természetesen nem akarnak fizetni. Ilyen feltételek mellett élhetek-e a rendkívüli felmondás jogával? Azt hallottam, ha én mondok fel, nem jár munkanélküli segély. Akkor is igaz ez, ha a munkáltató törvényszegése miatt kell felmondanom? Én szeretnék dolgozni, de nem rabszolgaként, és néha a családomat is szeretném látni. Vagy ez túl nagy kérés manapság?

Madar # 2004.07.09. 19:17

Big cat, mit értesz azalatt, hogy "túlóra nem volt feltüntetve"? A dolgozó maga írja be a távozás időpontját

help # 2004.07.09. 09:33

Köszi a gyors választ!
Tulajdonképpen semmilyen jelenléti ívet nem írtam alá, mivel nem is létezik ilyen a cégnél.

the big cat # 2004.07.09. 08:58

A túlmunak bizonyításánál viszont ha nincs általad is aláírt jelenléti ív, úgy a munkáltató a te állításoddal szemben nem tud mit bemutatni, pedig a jelenléti ív vezetése az ő kötelezettsége, annak hiányára előnyök szerzése végett nem hivatkozhat, tehát ha te hozol tanukat, hogy ezen meg ezen a napon enyii és ennyi túlórát végeztél, és a munkáltatód nem tud általad is aláírt jelenléti ívet bemutatni, akkor bebukta. te mindig mondhatod, hogy azért nem írtad alá a jelenléti ívet, merta túlóra nem volkt rajta feltüntetve.

the big cat # 2004.07.09. 08:55

A fizetésre az esedékességtől számítva késedelmi kamat számítandó, amit a Ptk. határoz, az utóbbi években 11% volt, egészen május 1-ig, azóta a jegybanki alapkamat bizonyos értékeitől függ. Arra is kaphatsz kamatot, amit már kifizettek, de késve. 3 évre viszsamenően.

A túlórát tanubizonyítással is lehet bizonyítani, de pontosan, és tételesen kell megtenni.

help # 2004.07.09. 08:39

Gondolom a fizumat kamattal kell visszaadniuk, vagy nem? Ugyanis emiatt hitelt voltam kénytelen felvenni. :(

Ha igen akkor a kamatot hogy kell kiszámolni? És arra is kaphatok kamatot, amit végül kifizettek csak 1 v 2 hónappal később? Vagy arra akkor kellett volna kérnem?

help # 2004.07.09. 07:03

Sajnos a túlórát max tanukkal tudnám bizonyítani, mert még jelenléti ív sem volt soha vezetve.....

Akkor azt hiszem marad a bejelentett összeg. Az is több a semminél. :-)

the big cat # 2004.07.09. 04:16

Hát igen, a bíróságon megkísérelheted bizonyítani, hogy a valós béred több volt, mint amennyi a papíyrokon volt, de akkro majd az adóhivatalnak is elszámolsz évekre visszamenően a be nem fizetett SZJA-val, a büntetéssel a kamataival, és szerncsés lesz ha ennyivel megúszod. Igaz a munkáltatód is szorulni fog.

A ki nem fizetett túlmunkát, ha tudod bizonyítani a tényét, akkro 3 évre visszamenőleg követelheted.

csufi99 # 2004.07.08. 21:13

Én csak annyit, ha arra hivatkozol, nem annyit kaptál, amennyi a papírokon szerepel, önmagad alatt vágod a fát, ezt azért mindenkinek tudnia kellene, beismered adó és tb csalás részese voltál, aktívan...
Túlóra, erről meg többet kellene tudni, elrendelték írásban, van nyoma, mi a bizonyítékod? Ha igen követelheted, hogy nem fizették ki, de csak úgy, hogyx volt, nyyoma meg semmi, hát az nehezen menne azt hiszem.
A per meddig tat? Hát jósolni nem tud szerintem senki, lehet gyors, lehet több tárgyalás, ha a munkáltató elismeri, s bizonyíték van, úgy gondolom gyorsan, a hivatalosan bejelentett bérre értem- hogy a pénzed megkapod-e , hát az már megint macerás, ha önként nem fizetnek, végrehajtást kell kérned, s a behajtás eredménye valóban azon múlik, mondjuk van-e a számlájukon pénz.

Madar # 2004.07.08. 19:13

Én már tudom big cat mit fog erre mondani...

help # 2004.07.08. 13:17

Köszi a választ. Lenne még kérdésem:

nem annyival vagyok bejelentve, mint amennyit kapok. Gondolom, ha beperelem, akkor csak a hivatalos összeget köteles kifizetni. Túlórapénzt sem kaptam soha. Evvel érvelve lehet mégtöbb pénzt kicsikarni belőlük?

Egy ilyen per nem tart túl sokáig? Biztos, hogy a végén megkapom a pénzem?

the big cat # 2004.07.08. 13:13

pereld be őket, a bíróság ítélete után végrehajtással lehet megkísérelni a pénz behajtását.

help # 2004.07.08. 13:05

Azt még hozzá tenném, hogy azt modndják, nincs miből kifizetni. Tehát nem tagadják meg, csak nemis törik magukat miatta.

help # 2004.07.08. 11:23

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy mit lehet tenni, ha a cég tartozik nekem 3 havi fizetéssel és úgy tűnik nem is akarja kifizetni. Át fogok menni egy másik céghez, de hogyan lehetne kihajtani belőlük?

misamd # 2004.07.06. 22:28

Köszi a help-et, megírtam-beadtam. Próba, cseresznye. Eredményről majd írok.

Munkaügyi bírság: 20 alkalmazottig 3 mill.

the big cat # 2004.07.05. 18:01

Kéthavi elmaradt bér véleményem szerint elégséges indok a rendkívüli felmondásra.

Munkaügyi bírság: sajnálom, de téves az a megállpítás, hogy a munkaügyi birság tetemes. A munkaügyi bírság generális maximuma 6 millió forint, de én még 1 milliónál mnagyobb bírságról nem hallottam. Ettől magasabb bírságot csak külföldiek illegális fogallakoztatáésa esetén szabnak ki, és az tényleg nagyon durva.

Ha egyrendbeli szabálysértést találnak elsőnek max 1-200 ezer forint bírságot szabnak ki.

misamd # 2004.07.05. 17:54

Bocs, elég sürgős lenne a segítség, mert már találtam másik melót ahol biztos (?) a fizu. Csak nem akarnám kidobni az itt töltött 5 évet, és a felmondásira (35nap) sincs időm. Előre is köszi!

misamd # 2004.07.05. 17:20

Üdv!
Ha még a májusi, -június elején esedékes- béremet sem kaptam meg, az már elég indok a rendkívülire?

csufi99 # 2004.07.05. 08:50

A rendkívüli felmondásra thet big cat már válaszolt, néhány napos késedelmek nem biztos, hogy magalapoznak egy rendkívüli felmondást, bár ha a munkáltató elfogadja nincs gond. Gond akkor lehet, ha megtámadja, a bíróság előtt nem biztos, hogy a dolgozónak lenne igaza.
A késedelmes fizetés nagyon gyakori a munkáltatók részéről, a gond ott van, hogy ezt megteheti. A dolgozó meg vagy elfogadja, vagy jobb hely után néz..ha tud.

Kago (törölt felhasználó) # 2004.07.05. 07:19

Ha a munkáltató nem tartja be a játékszabályokat, megszegi a Munka Törvénykönyve rendelkezéseit, akkor.:
1.) Ez okot adhat a munkavállaló részére a rendkívüli felmondásra. ( Persze, ha a munkavállaló örül, hogy van egyáltalán munkája, akkor ezzel a lehetőséggel nemigen fog élni, inkább eltűri a jogsérelmet.)
2.) A Munkaügyi Bíróságtól kérheti, hogy ítélje meg részére a munkáltató jogellenes magatartása miatt elmaradt járandóságait kamatostól.
( Ha azonban végülis megkapta a fizetését, akkor csak a kamatokat követelheti, az meg olyan csekély összeg, ami miatt nem érdemes pert indítani. Az elmaradt túlóra kifizetése érdekében már érdemesebb pert kezdeményezni, de tudjuk, hogy nem sok jövő vár arra a dolgozóra, aki a saját munkáltatóját bepereli. )
3.) Bejelentést lehet tenni a munkaügyi ellenőrző hatóságnál. Nekik joguk van helyszíni vizsgálatot tartani, és a Munka Törvénykönyvébe ütköző megállapításaikat jegyzőkönyvbe foglalják. A jegyzőknyv alapján bírságot szabhatnak ki a munkáltatóval szemben. A bírság összege a gyakorlatban még a legcsekéklyebb szabálytalanság esetén is tetetmes.
( Abból persze, ha a munkáltatót jól megbüntetik, a munkavállalónak még nem lesz haszna, viszont eléreheti, hogy a munkáltatója ezáltal esetleg csődbe jut, és a munkaviszonya emiatt szűnik meg. )

csufi99 # 2004.07.02. 10:56

A túlórárólé az Mt. szabálya:

127. § (1) A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el. Munkaszüneti napon rendkívüli munkavégzés kizárólag

  1. a rendes munkaidőben e napon is foglalkoztatható munkavállaló számára, vagy
  2. baleset, elemi csapás vagy súlyos kár, továbbá az életet, egészséget, testi épséget fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, illetőleg elhárítása érdekében rendelhető el.

(2) A rendkívüli munkavégzés elrendelése nem veszélyeztetheti a munkavállaló testi épségét, egészségét, illetőleg nem jelenthet személyi, családi és egyéb körülményeire tekintettel aránytalan terhet.
(3) Kollektív szerződés rendelkezése vagy a munkavállaló kérése esetén a rendkívüli munkavégzést írásban kell elrendelni.
(4) A munkavállaló számára naptári évenként legfeljebb kétszáz, kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb háromszáz óra rendkívüli munkavégzés rendelhető el.
(5) A rendkívüli munkavégzés (4) bekezdés szerinti mértékébe az ügyelet teljes időtartamát be kell számítani, ha az ügyelet alatt a munkavégzés időtartama nem mérhető.
(6) Rendkívüli munkára nem vehető igénybe

  1. a nő terhessége megállapításától a gyermeke egyéves koráig,
  2. a gyermekét egyedül nevelő férfi a gyermeke egyéves koráig, valamint
  3. a munkavállaló, ha foglalkoztatására jogszabályban meghatározott egészségkárosító kockázatok között kerül sor.

Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(7) A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló - gyermeke egyéves korától négyéves koráig - csak beleegyezésével vehető igénybe rendkívüli munkára.

Elég kiszolgáltatott helyzetben vagytok, ti döntötök, léptek, mertek-e, megéri-e.

anaksunamon # 2004.07.01. 20:24

Köszi a választ.
Sajnos szakszervezet nincs ,mert egy vállalkozónál dolgozik.
Sajnos erről a témáról nem lehet a főnökséggel beszélni,mert vagy letagadják magukat vagy pedig azt mondja ez nem rá tartozik,a könyvelő szintén ezt mondja ,a kis főnök is.Tehát egymásra mutogatnak.
A túlórákról se beszélnek,pedig az is van rendesen.
A törvény mennyit enged meg 1 hónapba?
Köszi.