Rendkivüli felmondás


sysy73 # 2004.07.16. 08:45

Jah, különben a cégem is azt írta egy másik ügy kapcsán, hogy ha nem értek egyet a döntésükkel, akkor a fővárosi Bírósághoz nyújhatok be keresetet.

sysy73 # 2004.07.16. 08:43

Kedves Kata !

Végülis nekem ráér, én itthon vagyok főállású anyaként, úgyhogy nem sürgető dolog. Bár nyugodtabb lennék, ha túl lennék rajta.

Elolvastad a történetet ? Szerinted van esélyem arra, hogy megnyerjem a pert ?

Ilyen esetekben mennyi kártérítésre lehet számítani ?

Köszönöm a válaszod, segítséged.

Üdv.

Sysy

kata_4000 # 2004.07.15. 16:20

Sysy

sajnos akkor csak szeptemberben fogják áttenni, fellebbezési határidő, stb. november előtt nem érkezik meg, és legalább 1/2 év mire tárgyalás lesz

sysy73 # 2004.07.14. 21:03

Kedves Kata !

Köszönöm szépen, akkor valszeg. átteszik oda, az idő nem gond, most úgyis itélkezési szünet van. Az a lényeg, hogy iktassák , ne csússzak ki a 30 napos határidőből.

Köszi mégegyszer a segítséget !

Üdv.

Sysy

kata_4000 # 2004.07.14. 18:08

Sysy

Beadhatod akármelyik munkaügyi bírósághoz, és majd átteszik oda ahova tartozik, de ezzel csak megy az idő. A Pp. (polgári perrendtartás) 349/B. § (2) bekezdése szerint:
Munkaügyi perre kizárólag a munkáltató székhelye szerinti, illetőleg a munkáltató azon telephelye szerinti munkaügyi bíróság illetékes, ahol a munkavállaló munkaszerződése alapján munkát végez, vagy végzett.
Ezért ha Pest megyében volt a telephely ahol dolgoztál, a Pest Megyei Munkaügyi Bíróság illetékes. 1145 Budapest Bácskai u. 29/B. Személyesen is beviheted, egész nyáron van ügyelet a kezelő irodában

sysy73 # 2004.07.14. 14:12

Kata !

Ma újra felhívtam a bíróságot, s azt mondták, hogy mivel a cég központja Pesten van, ezért a fővárosihoz kell címeznem.
A cég telephelye, ahol én dolgoztam, az Pest megyébe van.
De ha netán mégsem oda tartoznánk, akkor úgyis átküldik Õk hivatalból.
De több embert is megkérdezett, s mind azt mondta, hogy a Fővárosi Bírósághoz kell küldeni.

sysy73 # 2004.07.14. 08:42

Kedves Kata !

Akkor nem aszerint kell a bíróságnak címezni, ahol a cég központja van ?
Nekem ezt mondta a hölgy .
Én egy áruházláncnál dolgoztam, az országban több helyen van áruháza.

Akkor oda kell címeznem, ahol én a munkát végeztem , vagyis aszerinti bírósághoz ?

kata_4000 # 2004.07.13. 21:42

Kedves Sysy73!

Munkaügyi perben a munkáltató azon telephelye szerinti munkaügyi bíróság az illetékes, ahol a munkavállaló munkát végzett

kata_4000 # 2004.07.13. 21:40

Kedves Vikman László!

A Pest Megyei Munkaügyi Bíróság címe:
1145 Budapest Bácskai u. 29/b

A telefonszám és a postacím stimmel.

sysy73 # 2004.07.13. 08:27

Sziasztok !

Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget.
Felhívtam a Munkaügyi Bíróságot.
Ahhoz a bírósághoz kell mennem, ahol a cégnek a székhelye van, úgyhogy A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz.

Most pont egy hónapos szünet van , de attól függetlenül iktatják a keresetem , úgyhogy nem csúszok ki a 30 napos határidőből.

Le kell írnom , hogy miért is fordulok bírósághoz, ha vannak papírok, azokat két példányba kell lefénymásolni. Így leadni , vagy postán elküldeni .

Majd valamikor szeptemberben várhatok választ .

Ezeket csak azért írtam le, hogy ha valaki szintén ilyen ügy miatt szeretne eljárni, akkor tudja a menetét.
Nem szükséges ügyvéd sem, persze jó, ha van valaki mellettem, de egyenlőre elindítom így a dolgot. Hátha tudom saját magam is képviselni.

Köszi mégegyszer mindenkinek !

Üdv.

Sysy

sysy73 # 2004.07.12. 13:37

.

sysy73 # 2004.07.11. 08:32

Kedves László !

Köszönöm szépen az információt ! Holnap a biztonság kedvéért felhívom Õket a megadott telefonszámon.

Üdvözlettel :

Sysy

Vikman László # 2004.07.10. 08:22

Kedves sysy!

Hacsak időközben nem változtak meg valami miatt, a keresett adatok a következők:

Pest Megyei Munkaügyi Bíróság
Cím: 1445 Budapest, Thököly út 97-101.
Postacím: 1143 Budapest, Pf. 176.
Telefon: 220-7772
Telefax: 220-9779

Vikman László
szerkesztő

sysy73 # 2004.07.10. 08:04

The Big Cat !

A Munkaügyi bíróság címét meg tudod adni nekem ? Én Pest megyében élek, hová tartozom ?

Üdv.

sysy73 # 2004.07.09. 17:04

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Kedden megyek ügyvédhez, elmondom az ügyet , elviszem a papírokat és meglátom, hogy az ügyvéd mit mond ebben az esetben mi a teendő.
Leírom Nektek is röviden, csak hogy tudjátok miről van szó, esetleg meg is írhatjátok, hogy érdemes-e munkaügyi bírósághoz fordulni.
Már kértem ezügyben Tőletek tanácsot, az a helyzet, hogy fizetés nélküli szabadságot kértem a munkáltatómtól, mivel főállású anyaként, GYET-en szeretnék itthon maradni a pici 8 éves koráig.
A cég az írásbeli kérvényemre szóban azt a választ adta, hogy megadja a fiz. nélküli szabit. Majd kértem a cégtől egy igazolást a TÁh részére, amiben igazolja a cég, hogy fizetés nélküli szabit igényeltem, meg is írta a cég, hogy határozatlan időre igényeltem.

Tavaly kértem a fiz. nél. szabit. Erre májusban felhívtak a cégtől, hogy mondjam fel azonnal a munkaviszonyom, mert nem mentem dolgozni. Én meg csak lestem. Erre azt mondták, hogy egy évre adták csak meg, mondtam, hogy nem , hiszen nem ezt beszéltük meg , s a TÁh felé sem írtak egy éves konkrét időpontot. Bevittük a céghez a TÁH felé kiadott papírt, Õk meg az én kérvényemet lobogtatták, amire tollal rá volt írva az egy éves dátum. 2003-tól. 2004. április 12-ig . Én ezt nem láttam, nem is írtam alá, hivatalosan a cég nem írt nekem levelet, hogy egy évre engedélyezik csak, így én nyugodtan voltam itthon főállású anyaként.
Május végefelé amikor telefonáltak, mindenképp ragaszkodtak , hogy én mondjak fel, s ha ezt elfogadom, akkor később vissza is vesznek. De nem fogadtam el, akkor kaptam egy olyan levelet, amiben közös megeggyezéssel mondjuk fel a munkaviszonyomat. Ezt sem fogadtam el.
Erre jött néhány napja egy levél, amiben rendkívüli felmondással a cég mondja fel a munkaviszonyomat.
Az igazgató kérdezgette a férjemet, hogy miért nem fogadom el a közös megeggyezéssel a felmondást ? Csak nem bíróságra szeretnék menni ? S rögtön hozzá is tette, hogy verje ki a fejéből, úgyis elveszti a pert.

Röviden ez a történet. Ti milyen esélyt láttok ? Érdemes elmennem pert indítani?

the big cat # 2004.07.08. 13:18

Egyébként a munakügyi bíróságra kell menni, de ha a panasznap esetleg a 30 napon túl esik, már meg is szívta.

A 15 nap egyeztetés simán hazugság, semmi iylemit nem kell vagy lehet kezdeményezni, azonnal bírósághoz kellenen fordulni. És ha beveszed amit a munkálttaód írt, és emiatt kicsúszol a határidőből, akkor nem hivatkozhatsz arra, hogy amunkáltatód hazudott neked a jog tartalmát illetően, mert a munkáltatód nem jogosult jogi taácsot adni, és neked ezt is, valamint azt, hogy iylesmi nincs tudnod kellene. Jog enm ismeretére nem lehet hivatkozni.

the big cat # 2004.07.08. 13:16

Ha nem ért hozzá, akkor már ezzel a 15 napos egyeztetéssel is átverik, mert ilyenről szó sincs, a perindításra 30napos határidő van, és már elpazarol 15-öt.

Fordulj ügyvédhez, csak ezt tudom tanácsolni. ha a mosógéped elromlik, akkor nem sajnálod a pénzt szakemberre, de ha esetleg az életed mehet tönkre, akkor igen?

csufi99 # 2004.07.08. 09:44

Ennyi információ alapján valóbannem lehet megítélni, de az MT-vel miért nehéz pert nyerni, cégnél dolgozik, tehát ezek a szabályok vonatkoznak ide. Rendkívüli felmondásnál még a kollektív szerződés jöhet szóba, de kétségesnek tartom, azonnali hatályú felmondás Mt. szabályai, szigorúan. Mi lehetne még , ami ide tartozik?Én úgy gondolom a konzultáláson már túl van, ahogy írta, s magánügye, hogy ide leírja -e a részleteket. Nem vitázni akarok, egy mondat lepett meg, Mt. alapján nehéz pert nyerni, s ezt nem tudom hová tenni.

szajbertattila # 2004.07.08. 08:00

egy Mt-vel (Munka Törvénykönyve) nehéz pert nyerni ... ennél több kell - szerintem. Úgyhogy én azt javaslom, hogy konzultálj, kérj segítséget, ha tudsz. A konzultáció nem drága, és ha nincs esélyed, akkor az ott kiderül, ha meg kétesélyes az ügy, akkor meg jó tudni, hogy kell ezt csinálni ...

és a perindítrásra határidő is van szabva, ennek is benne kell lennie a felszólításban. Amit leírtál, abból arra lehet következtetni, hogy nem mondtak fel jól, és akár formnai okok miatt is veszíthetnek, anélkül hogy igazuk van -e az érdemi kérdésben. De ezt innen nem lehet megítélni

csufi99 # 2004.07.07. 20:34

Megírhatod magad is a keresetlevelet, vagybemész a helyi bíróságra panasznapon, s jegyzőkönyvbe veszik. Mivel ítélkezési szünet lesz , nagy valószínűséggel valamikor utána kitűzik az első tárgyalást, s ebből mennyi lesz, a bíróság dönti el, attól függ mennyi bizonyítékot tudsz csatolni a keresetedhez, elvileg elképzelhező egy tárgyalás és ítélet, meg több is. A pestiek jobban tudják, mennyire lassúak vagy gyorsak, mennyi a beadvány. Az én komplikáltabb ügyem egy évig folyt első fokon, ilyen "egyszerűbb eset" szerintem gyorsan kell, hogy menjen.
Ha van ismeretséged, kérj jogszabályt, s nem lesz szükség ügyvédre, ami nem egy jelentéktelen kiadás, de hát ezt Te döntöd el.
Az új munkahelyedre meg én úgy gondolom nem tartozik, hogy munkaügyi pert indítasz, a papírjaid megkapod, a többi a magánügyed, nem az új munkahelyed perled, ha tárgyalás lesz, kérsz szabadságot. Van, aki nem jó szemmel nézi, ha valaki egy munkáltatóval már mert szembeszállni, embere válogatja, végső soron úgy gondolom nem tartozik rájuk. Ám ezt is mindenki saját belátása szerint csinálja, én egyéniségemből adódóan nem hallgatnám el, s mikor el akartam menni, tudattam a helyzetem, s nem néztek ferdén rám, sőt tárt karokkal fogadtak volna, a pereskedésemmel együtt is. Ám nem mindenki ilyen, van, aki fél, hogy ez akkor egy kekec dolgozó, kinek hiányzik az? Cselekedj a belátásod, elveid szerint szerint.

sysy73 # 2004.07.07. 14:43

Mennyi ideig húzódhat el egy ilyen per ?

sysy73 # 2004.07.07. 13:29

A felmondásban nem írták meg, hogy hová is kell fordulnom, annyit írtak, hogy 15 napon belül egyeztetést kezdeményezhetek a cégnél, abban az esetben, ha a felmondással nem értek egyet. Az egyeztetés eredménytelensége esetén bíróság igénybevételére nyílik lehetőség. Amennyiben nem fogadom el a rendkívüli felmondást, így jogvitát kezdeményezek.

Ha nem veszem igénybe ügyvéd segítségét, akkor hová kell fordulnom ? Pest megyében élek.

the big cat # 2004.07.07. 12:54

Nincs ügyvédkényszer, de jobb ha van egy ügyvéd.

rendkívüli felmondás jogellenességének kimondásánál jó kis summára számíthatsz.

sysy73 # 2004.07.07. 09:51

Ha munkaügyi bírósághoz fordulok, akkor szükséges hozzá ügyvéd ?
A férjemnek van ügyvéd ismerőse, aki a cég ellen már sok pert megnyert, Õt hívja fel ma a férjem időpontot kérni, megbeszélni, hogy van-e értelme munkaügyi bírósághoz fordulni.

Karika # 2004.07.07. 09:22

A felmondási értesítésben ott kell lenni a jogorvoslati lehetőségnek is. Annak, hogy mennyi időn belül, melyik munkaügyi bírósághoz fordulhatsz.