Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Fizetés nélküli szabadság

arthur9 # e-mail 2020.04.27. 18:00

Kedves Fórumozók!

Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok (június végéig a munkáltatóval való megállapodás alapján) és kaptam egy jó ajánlatot. Magyarán felmondanék, hogy munkaviszonyt kezdjek más cégnél. A kérdésem a felmondási időre vonatkozik. Normál esetben ha jól tudom, egy hónap a felmondás, vagyis ha holnap felhívom a főnökömet és írásbeli felmondást küldök neki, akkor május 28-tól szűnik meg a munkaviszonyom a régi cégnél, másnap kezdhetem az újnál az új munkaviszonyt. Két hét alól szoktak felmentést adni, az első két hétben kéne bejárni... de ugye fizetés nélkülin vagyok. Ilyenkor mi történik? Mikor jelenthetnek be az új munkahelyen? A hab a tortán, amit csak féve súgok, hogy igazából dolgozunk... ilyenkor is kérheti a régi munkáltató a két hét munkavégzést és a maradék két hét alól felmenthet de csak az egy hónap után jelenthet be az új munkáltató? Vagy fizetés nélküli szabadságról felmondással helyből megszűnik a munkaviszonyom és csak a jóérzésemen múlik, hogy nem hagyok elvarratlan szálakat magam után? Köszönöm a válaszokat!

efi99 # e-mail 2020.04.16. 00:00

Reklámot hallottak. És most vissza témához.

efi99 # e-mail 2020.04.07. 19:05

Hú, most megnyugodtam, azt hittem szellemekkel vitatkozom.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.04.07. 14:26

Megsértődött? Aranyos. :)

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2020.04.07. 13:01

uff

tényleg érdemes válaszolni

OFF

Nem lehetne megszüntetni, hogy úgy törölje valaki magát, hogy azzal a bejegyzéseit is törli? Utána olyan amorf lesz a beszélgetés.
De leginkább, mert később olvasva ha a kérdés is látszik, az az érdeklődőknek hasznos lehet, mire kapta a válasz.

wers #   2020.04.07. 12:58

Igen, kedves, és mindenki köszöni, hogy válaszolhatott.

Melyik kérdésedre nem kaptál választ?

wers #   2020.04.07. 11:15

megtagadhatja bármilyen indokkal a munkáltató??

Szerintem kaptál választ, csak nem akarod érteni.

Bejelented, és kész. Majd azt is, hogy terhes vagy (ezt egyidőben tedd meg, mert akkor védett vagy), és hogy táppénzen vagy.

Ezek tények. Mit tagadhatna meg?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.04.06. 22:14

30 nappal korábban be kell jelentened. (De ugye, tudod, hogy ez nem túl szolidáris lépés a munkáltatóddal szemben?)

www.kbs-ugyved.hu

efi99 # e-mail 2020.04.06. 21:46

Mi az, hogy "táppénzre mennél"? Azt a nem a páciens dönti el, hanem a doki.

efi99 # e-mail 2020.04.01. 22:33

@biggmhz
"két hét nyári szabadság megillet mindenkit"
Hát ezt elferdítetted úgy, ahogy lelki füleiddel hallani szeretnéd. A valóság ezzel szemben az, hogy:

  1. nincs benne a "nyár" szó és más évszak sem.
  2. 14 egybefüggő napnak kell ugyan évente 1x lennie, ha ragaszkodsz hozzá, de ez lehet esős novemberi heteken is a munkáltató döntése alapján.
  3. az egész szabályozás úgy sz@r, ahogy van, mert a munkavállaló az jobban tudja, hogy mikor lenne szüksége szabadságra, mint a munkáltató, ergo neki kéne rendelkeznie a nagy részével (kár arra hivatkozni, hogy de hogy akkor, majd mindenki nyáron, elvileg most is előfordulhatna, hogy a 7 napot az összes proletár ugyanakkorra kéri és akkor köteles lenne kiadni...)
  4. a 7 napban az a trükk, hogy olyan kevés, hogy annyit a dúgozok többsége kicsipeget még nyár előtt, és ha addig a munkáltató ravaszul lapított, akkor könnyen ráfogja, hogy te már beadtad a 7 igényedet, innentől - beleértve a nyarat meg a karácsonyt is - én rendelkezek az összes maradék felett.
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.04.01. 20:10

21-nek a harmada pont 7. Ha tehát valakinek az éves szabadsága pont 21 nap, arra és csak arra igaz, hogy a munkáltató rendelkezik a szabadsága kétharmadával.

Vágod?

www.kbs-ugyved.hu

Julio2020 # e-mail 2020.04.01. 13:40

wers

Nem. Hol olvasod ezt? Akinek 21 nap az éves szabija, annak igen. De én elég öreg vagyok, így nekem nem. Nálam többel. :)

Évi 7 nappal rendelkezik a munkavállaló, a többivel a munkáltató.

122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.

(2) * A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

(3) * A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. E tekintetben - a szabadságként kiadott napon túl - a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap vehető figyelembe.

(4) A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.

(5) A szabadságot - a 125. §-ban foglaltakat kivéve - megváltani nem lehet.

Igen 7 nap, de attól még a többivel a munkáltató rendelkezik.

wers #   2020.04.01. 11:58

Igen, vállalhatsz munkát másik cégnél.

(nem tudom, ilyenkor is kell-e erről az első munkáltatót tájékoztatni, gyanítom igen)

Anti-83 # e-mail 2020.04.01. 11:44

Ha fizetetlenen szabadságon vagyok , akkor vállalhatok munkát másik cégnél? A vírus miatt küldték el határozatlan időre. Itt 6 órába voltam bejelentve.

wers #   2020.04.01. 10:27

Az Mt. szerint a szabadság 2/3-ával a munkáltató rendelkezik

Nem. Hol olvasod ezt? Akinek 21 nap az éves szabija, annak igen. De én elég öreg vagyok, így nekem nem. Nálam többel. :)

Évi 7 nappal rendelkezik a munkavállaló, a többivel a munkáltató.

Julio2020 # e-mail 2020.04.01. 09:42

wers

Ha nem vagy beteg, akkor nem vagy beteg.

Főleg ami tanacsot adtál, táppénz nyaralás idejére....

Akkor marad a fizetetlen vagy most, vagy a nyaralás idejére. Esetleg rövidebb lesz az idei nyaralás. A baj kormányzati szinten van, ergo jelenleg a kormánynak esze ágában sincs egyetlen egy munkavállaló bérének %-os átvállalására. A cégeket próbálják mentegetni, bizonyos megkötésekkel (például nem bocsáthat el dolgozót) de attól a jelen helyzetben nem lesz fizetésem. Az Mt. szerint a szabadság 2/3-ával a munkáltató rendelkezik, úgy tudom, hogy ilyen főszabály nincs, hogy nyáron kellene kiadnia kötelezően. Jelen helyzetben annak is lehet örülni, hogy egyáltalán valaki fizetett szabadságon van, mert többségében azt sem adják (vis majorra hivatkozva, mint ahogyan az én esetemben is történt, az más kérdés, hogy a fele sem igaz, de végülis addig sem kell fizetnie nekem (sem)) Persze biztos vannak normális cégek ezt nem mondtam.

wers #   2020.03.31. 13:35

Ha nem vagy beteg, akkor nem vagy beteg.

Főleg ami tanacsot adtál, táppénz nyaralás idejére....

Julio2020 # e-mail 2020.03.31. 13:17

wers

A táppénz/betegszabadság nem annyira jogi , inkább orvosi kérdés. Nem a fizetett / fizetés nélküli szabadság alternatívája, hanem a munkavégzés alól mentesít egészségügyi okokból. Ezt nem lehet kérni.

Ha olyan helyen dolgozom, ahol a járvány veszélynek vagyok kitéve (rengeteg külföldi ingázó ember) akkor sem?

wers #   2020.03.31. 13:14

Julio2020

A táppénz/betegszabadság nem annyira jogi , inkább orvosi kérdés. Nem a fizetett / fizetés nélküli szabadság alternatívája, hanem a munkavégzés alól mentesít egészségügyi okokból. Ezt nem lehet kérni.

Julio2020 # e-mail 2020.03.31. 12:51

biggmhz

Én megfordítanám a dolgot -> Adja ki, azt ha nyáron mész nyaralni akkor elmész beteg szabadságra. Ugyan kevesebb a pénz, de 15 napig a 70%-a jár.

Julio2020 # e-mail 2020.03.31. 12:40

Fizetetlen szabadság idejére el tudok menni táppénzre?

biggmhz # e-mail 2020.03.31. 12:18

Üdvözletem!
Egy szabadsággal kapcsolatos kérdést tennék fel:
a munkáltatóm szerint az összes szabadságom közül (28) 7 nap szabadsággal rendelkezhetem, a többi elosztàsa az ő joga. Tehát ő osztja be mikor vehetem ki, és ha másik napra kérem, akkor fizetetlent kapok, és persze fizethetem magam után a TB-t is...
Ez rendben van így? Olvastam olyanról is hogy két hét nyári szabadság megillet mindenkit, akinek a munkakörébe belefér, ezzel eddig nem is volt gond, kivehettük. Viszont ebben a koronavírusos helyzetben nyilván ő akarja beosztani mikor vesszük ki, ez is érthető, de arra lennék kíváncsi hogy jogszerű ez így? Valamint nem időarányosan kellene kiadni a szabadságokat? Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef #   2020.03.31. 09:46

Mi a teendő, ha megpróbálja meghosszabbítani?

Nem írod alá. Jelzed, hogy visszatérnél a munkába.

nem fogadom el a felkínált munkakört (példának okáért szakmunkásból takarító) mert jóval kevesebb a pénz (kb fele-negyede) amely méltánytalan, így tarthatok -e igényt végkielégítésre?

Ha a munkáltató mond fel, akkor igen. De hát miért mondanál fel Te? Nem kötelező az.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Julio2020 # e-mail 2020.03.31. 08:14

drbjozsef

Köszönöm a gyors válaszod!

Nem. "Elküldeni" nem is küldhet el fizetés nélkülire, de nem is ez történt, közös meg egyezéssel (= jogilag : te kérted) történt, aláírtad.

Mi a teendő, ha megpróbálja meghosszabbítani? Az előzmények (munkáltató jogkör gyakorlónál való jelentkezés, és csak akkor jelenhetek meg ha engedélyezi...) erre utalnak...

Munkaviszony nem szűnik meg csak úgy, abrakadabra. Vagy felmondja valamelyik fél, vagy közös megegyezéssel szűnik meg. Neked nem kell felmondanod, nem vagy köteles a munkaszerződés módosítást (mert ez az lenne) elfogadnod. Ha nem tud foglalkoztatni, mondjon fel ő - ekkor jár a végkielégítés, felmondási idő, szabadságmegváltás.

Igen, evvel tisztában vagyok, de olyan esetben, ha esetlegesen nem fogadom el a felkínált munkakört (példának okáért szakmunkásból takarító) mert jóval kevesebb a pénz (kb fele-negyede) amely méltánytalan, így tarthatok -e igényt végkielégítésre? Mert részemről a nemleges válasz azt fogja eredményezni (gondolom én) hogy ők mondanak fel erre hivatkozva. Tudom, itt jönne a rugalmasság mindkét fél részéről, de ők nem rugalmasak semmilyen szinten. Túlélő kategória ami őket illeti :))

drbjozsef #   2020.03.31. 07:50

Julio2020,

Önkényesen hosszabbíthatja -e a fizetetlen szabadságot avval az indokkal hogy nem tud munkát biztosítani?

Nem. "Elküldeni" nem is küldhet el fizetés nélkülire, de nem is ez történt, közös meg egyezéssel (= jogilag : te kérted) történt, aláírtad.

Fizetett szabadságot sem ad, mivel fieztni kellene :)

Adhatna. De ez nem kérdés.

Ha esetlegesen felajánl egy másik munkakört megalázó kevés fizetésért, esetlegesen képzettséget nem igénylő munkakörben, és én nem fogadom el (mert ugye méltánytalan) tarthatok -e igényt a munkaviszonyom megszűnésére végkielégítéssel, vagy épp fordítva, hogy ők mondanak fel nekem és kifizetik a végkielégítést?

Munkaviszony nem szűnik meg csak úgy, abrakadabra. Vagy felmondja valamelyik fél, vagy közös megegyezéssel szűnik meg. Neked nem kell felmondanod, nem vagy köteles a munkaszerződés módosítást (mert ez az lenne) elfogadnod. Ha nem tud foglalkoztatni, mondjon fel ő - ekkor jár a végkielégítés, felmondási idő, szabadságmegváltás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.